1. Dead Rising (X360)

Dead Rising (X360)

Als alles mee zit dan verschijnt op 27 februari de Wii versie van Dead Rising: “Chop till you drop”. Er is veel kritiek op deze game. Het zou grafisch niet in orde zijn, en alle leuke elementen uit de originele Dead Rising zouden zijn weggelaten. Maar wat waren die elementen dan? En kun je de Dead Rising voor de Wii nog wel vergelijken met de Dead Rising voor de Xbox360 die inmiddels al meer dan 2 jaar oud is? Hier is in ieder geval mijn recensie over Dead Rising. Een game waarmee ik me uren vermaakt heb, terwijl ik tig keer overnieuw ben begonnen, en het nog steeds niet heb uitgespeeld.

Vanzelfsprekend beginnen we met het verhaal. Aanvankelijk dachten veel mensen dat het verhaal in Dead Rising maar een hersenloos element zou worden. Je moest gewoon zombies afslachten. Maar eigenlijk kun je de game doorkomen zonder ook maar één zombie aan stukken te reten. Je speelt Frank West, naar mijn mening één van de beste gamepersonages sinds de current-gen consoles. Frank is een freelance journalist. Hij heeft geen echte werkgever, en reist het land door op zoek naar vreemde gebeurtenissen om er verslag over te doen. Frank heeft een tip gekregen, er zou iets vreemds aan de hand zijn in een stadje in de buurt. Frank laat zich met een helicopter naar het stadje brengen. Dit is slim, want het stadje blijkt afgesloten te zijn door het leger. Je word gedropt op het enige interessante punt in de stad: het winkelcentrum. Al snel kom je erachter dat de mensen geïnfecteerd zijn door een virus, en zijn veranderd in zombies. Je ontmoet tijdens je verblijf in het winkelcentrum verschillende mensen. Kortgezegd is er een bad-guy, en een mysterious-guy. De bad-guy heeft de infectie veroorzaakt, de mysterious-guy weet er meer over en zou het op kunnen lossen. Hier begint jouw avontuur, en moet je stapsgewijs door missies in het winkelcentrum te doen meer over de infectie te weten komen.

Maar welke rol spelen de zombies dan? De zombies zijn in deze game niet eng, maar langzaam en dom. Dit mag ook wel want het zijn er letterlijk duizenden. Het hele winkelcentrum is er door bezeten, en tenzij je liever door de groepen zombies heen rent, is het leuker ze keihard af te maken. Hier komt een groot pluspunt van Dead Rising, alles is namelijk een wapen. Hier wat voorbeelden: Je kunt CD`s op zombies gooien, met hamers op ze timmeren, ijzeren pijpen hun lichaam in duwen, met kettingzagen om je heen zwaaien, zwaarden gebruiken, douchekoppen door hun hoofd heen drukken waarna je het bloed uit de douchekop ziet lopen.... Alles is mogelijk. Het is niet moeilijk om aan al die wapens te komen. Je bent immers in een winkelcentrum. Je zult winkel in en winkel uit gaan om zo de leukste wapens te vinden. Zo zal de “doe-het-zelf” zaak interessanter zijn dan de parfumerie. Er zijn ook een aantal vuurwapens, en er is zelfs een wapenwinkel. Ikzelf heb de vuurwapens eigenlijk alleen gebruikt om de grote bazen te verslaan.

De sfeer in het winkelcentrum voelt heel erg goed aan. Dit komt vooral doordat het uit verschillende delen bestaat. Elk deel voelt weer anders aan en in elk deel zul je andere soorten winkels vinden. Zo heb je bijvoorbeeld een eetplatform, een kinderdeel met achtbaan en een deel wat nog in aanbouw is. Een leuk gameplay-element wat Capcom ook heeft toegevoegd is je fotocamera. Je bent journalist, dus heb je wel een camera nodig. Met deze camera kun je op elk gewensd moment een foto maken. Elke foto komt in een bepaalde categorie, waarmee je punten verdient. Als je bijvoorbeeld een taart in het gezicht van een zombie gooit, en er vervolgens een foto van maakt, dan valt dit onder de categorie humor.

Maar waar dragen die punten dan aan bij? Dit zal ik uitleggen. In Dead Rising zit namelijk een klein RPG systeem. Dit systeem is erg leuk en maakt de gameplay ook leuker. Je krijgt de meeste punten door scoops te halen, maar daar vertel ik zo meer over. Door meer punten te verdienen krijg je onder andere meer slots om wapens in te storen, meer levensbalkjes en kun je steeds vettere moves doen om zombies te vermoorden. Nu even over de scoops waar ik het net over had. Naast je hoofdmissies word je af en toe gebeld door Otis, de concierge. Hij bekijkt vanuit het veilige deel in het winkelcentrum de hele dag de camerabeelden, en ziet af en toe rare dingen. Jij moet, of beter gezegd mag dan op onderzoek uitgaan. Meestal moet je wat mensen redden, of een zogenoemde psychopaat vermoorden.

Hier komt dan een minpunt uit de game. Je krijgt namelijk te veel scoops. Als ik een game speel, dan wil ik hem helemaal spelen. En omdat je op een gegeven moment wel 5 scoops tegelijk hebt, kun je ze nooit allemaal doen. De mensen die gered moeten worden houden het niet altijd even lang uit. Je kunt dit minpunt ook anders interpreteren. Het spel heeft namelijk een tijdklok, je moet op een bepaald moment op een bepaald punt zijn om een hoofdmissie te doen. Misschien had je iets meer tijd moeten hebben zodat je rustig alle scoops kon afwerken.

Een ander groot minpunt is het save-systeem. Je hebt maar één slot om je voortgang in op te slaan. Omdat het spel een tijdklok heeft, zul je soms dus moeten haasten om op tijd bij je missie te komen. Ben je te laat, en heb je je voortgang net gesaved, dan zul je dus helemaal overnieuw moeten beginnen! Dit is mij al een paar keer gebeurd, en is zeer irritant. Het RPG systeem gaat wel gewoon door. Was je level 30, dan zul je level 30 blijven. Je kunt daarom in ieder geval sterker aan het spel beginnen dan dat je helemaal in het begin was.

Het laatste minpunt aan Dead Rising is dat ik de tekst te klein vond. Ik kon m`n instructies amper lezen terwijl ik bijna met mijn neus tegen het beeldscherm aangedrukt zat. Hier wil ik verder niet te veel aandacht aan besteden, maar je moet als gamer toch kritisch zijn. Dan nog even over wat ik zei in de inleiding. Ik heb het spel nog nooit echt uitgespeeld. Dit komt doordat ik na 3 dagen in het winkelcentrum gezeten te hebben, opgehaald zou worden door m`n helicopterpiloot. Hij crashte alleen, waardoor ik in de “overtime-mode” terecht kwam. Het spel heeft namelijk verschillende einden. Dit vond ik niet zo geweldig. Omdat ik al een aantal keer overnieuw was begonnen, vond ik het wel best zo. Daarom heb ik Dead Rising neergelegd, en zo op m`n eigen manier het verhaal afgesloten.

Conclusie en beoordeling

In de recensie van Insidegamer noemde Kris Dead Rising een echte culthit. Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens, maar vind dat Dead Rising voor een culthit wel wat meer eer mag krijgen. Het verhaal is veel beter dan we verwacht hadden, en je kunt de duizenden zombies met de gekste wapens afslachten. De sfeer in het winkelcentrum voelt heerlijk aan, waarna je fotocamera en het RPG systeem alles afmaken. Het is jammer dat de tekst in de game te klein is, en dat je niet al je scoops kunt doen omdat je te weinig tijd hebt. Het grootste minpunt is echter het save systeem. Dit is echt waardeloos. Ondanks dat ik me uren met Dead Rising vermaakt heb, en het nu al nostalgisch aanvoelt, geef ik hem door het save systeem toch een 8,5. Pik hem een keer op, je zult er geen spijt van krijgen!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Zombies
 • Alles is een wapen
 • Sfeer in het winkelcentrum
 • Fotocamera
 • RPG systeem
 • Minpunten
 • Save systeem
 • Te veel scoops, of te weinig tijd
 • Tekst te klein (mierenneukminpunt)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • WOOOOOOOOOT  CELEBRATION!!! (^)  Hier is ie op HD kwaliteit:

  http://kotaku.com/5013638/first-duke-nukem-forever-gameplay-video  Op ongeveer 4:19 begint de gameplay.  Kinderen die Duke3D niet hebben meegemaakt tijdens de release kunnen de waarde van dit spel niet inschatten, en daar zijn er heel veel van hier op IG ;). • Hail to the king baby! Eindelijk bewegend beeld van de Duke!

 • Echt een wazig item! amateurs  Breng een fatsoenlijke trailer uit ofzo.

 • Hmmm… Sowieso niet veel te zien en dat wat te zien is is nog wazig ook, zoals KoKu zegt… Jammer…

 • its time to kick ass and chuw bubble gum, and i am all out of gum

  shit die eerste duke nukem was de bom friend

 • Het voelt wel erg nep aan.

 • ziet er niet uit

 • Where are you waiting for?… Christmas?

 • omg zo vet, eindelijk !!

 • Ok. waarom wind iedereen hier zich zo over op? wat een scheit game zeg

 • whoooohoow, jaja jeugdsentiment oww ik word wild. :P

 • Hail to the king baby!

 • En nu nog een sequel aankondigen en dan 15 jaartjes wachten… WHIIIIIIIIIII.

 • Weet je wat deze game is zo 80 jaar geleden om maar zo te zeggen, ik denk dat niemand meer games speelt voor dit soort gamez.

 • haha wel slecht vid hoor … =(

 • HAIL TO THE FUCKING KING _O_

 • helaas ziet er niet zo mega goed uit maar goed we zullen zien hopelijk weer een hoop goeie one liners te horen krijgen.  Slechte vid komt omdat IG hem geripped heeft van een gaming omroep, daarbij heeft 3DRealms nog helemaal geen echte trailers uitgebracht dit is dus gewoon een video impressie/preview.

 • iedereen van \"het ziet er niet echt uit\"

  omg het is nog in vroege stage zoals je kunt lezen en wtf

  boeit het, het is duke nukem!! XD

 • Veel mensen hier die Duke Nukem niet eens kennen en dus afzeiken… bij dit spel komen de graphics op de 2e plaats (niet te geloven dat ik zoiets kan zeggen over een PC spel) en de actie + commentaar van de Duke op 1e plaats XD Sletjes betalen om te dansen en te strippen en af en toe een redneck of alien door zijn pan schieten XD  De shrink ray, drieloops machinegun en dubbelloops raketwerper zitten er ook weer in :P

 • Your face. Your ass. What's the difference?

  You're an inspiration for birth control.

  Let god sort 'em out.  All hail the Duke :D  BTW: Dat weapon selection menu lijkt wel heel erg op dat van HL2.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren