1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Je kijkt uit over resten van een pittoresk dorpje van de mensheid. Met spierpijn in je rechterarm lukt het je nog net om je Longshot op te tillen. Je bent bezweet, toegetakeld en hebt dingen meegemaakt die onbegrijpelijk zijn. De sterke geur van de dood penetreert je neusgaten. Met je linkerarm veeg je de stukjes dood organisme van de poriën op je voorhoofd. Je sluit je linker oog en zet je andere tegen het vizier. “Wat ons toen is gebeurd, gebeurt ons geen tweede keer”, flitst er door je gedachte. Door je vizier zie je de oorzaak van deze ravage. Een grote homp rauw vlees. Maar toch kan dit wezen zoveel te weeg brengen. Dit moet stoppen. Je haalt de trekker van de Longshot naar achter. In die éne seconde zie je alles wat deze wezens willen; bloed, verderf en moord.

Deze intensiteit, deze sfeer is constant aanwezig bij de opvolger van het succesvolle Gears of War. In Gears of War 2 ben jij Marcus Fenix; de leider van Delta Squad. Je bent sergeant van een team dat deelneemt aan de oorlog tegen de Locust. De Locust zijn de genadeloze wezens die de laatste steden van je planeet Sera willen verwoesten. Na de gefaalde poging in deel één, is het aan jou de taak de Locust voor eens en altijd uit te schakelen. Jacinto is de laatste stad waarin de mensheid nog stand houd. Met alle kracht die het COG leger heeft probeer jij Jacinto te redden van de ondergang. Dit doe je met behulp van over-the-top actie, de meest brute wapens en adrenaline-verhogende shoot-outs.

Het verhaal van Gears of War 2 gaat verder waar deel één ophield. Zes maanden nadat de bom is ontploft is het aan jou de taak de overige steden staande te houden. Samen met jouw teamgenoten; Dom, Cole en Baird maak je een einde aan deze waanzin. De personages in dit nieuwe deel van Gears of War spelen een belangrijke rol. Het zijn nu niet een stel “lappenpoppen” die met je meelopen. De personages krijgen hun eigen karakter en bij-verhaal. Alles wordt verteld in mooie tussen animaties waarbij de gevoelens en expressies van de personages echt tot hun recht komen. Zo krijg je meer te weten over de oorsprong van de personages en hun drijfveer voor deze oorlog. Dit is iets wat ik nog nooit eerder in een spel heb gezien, en vind ik daarom ook prachtig gedaan. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om met deze teamgenoten in Co-op te spelen. Zowel online als offline is dit vermakelijk en meeslepend.

Tijdens jou missie maak je verscheidene dingen mee en kom je overal terecht. Op het ene moment zit je in de bergen tussen de sneeuw, en op het andere moment heb je een shoot-out in de kern van de aarde. De game loopt op de Unreal 3 Engine en zorgt er dus ook voor dat deze omgevingen en personages er prachtig uitzien. Niet alleen jouw team genoten zien er gelikt uit. Dit geldt ook voor jou mede spelers en vijanden. Elk scheurtje in de kledij en elk kogelschot is te zien. Maar dat was in Gears of War ook al het geval. Ik vind dan ook dat ze te weinig vordering hebben gemaakt ten opzichte van het eerste deel op grafisch gebied. Toen Gears of War werd uitgebracht sprak men over de revolutie op grafisch gebied. Dit is jammer genoeg niet te zeggen voor het grotere broertje van Gears of War. Het is een evolutie; geen revolutie.

Maar natuurlijk zijn er ook genoeg veranderingen doorgevoerd in het tweede deel van de reeks. De nieuwe wapens, afmaak manoeuvres en spelmodi brengen de nodige variatie met zich mee. Ik was op het eerste gezicht nogal sceptisch over deze veranderingen. Het was in mijn ogen een uitgemolken versie van het eerste deel. Maar zodra je daadwerkelijk zelf aan de slag gaat met het spel merk je dat alles vloeiender loopt, bruter oogt en adrenaline verhogend is. Natuurlijk zitten er in de campaign enkele bugs en schoonheidsfoutjes, maar bij de intensiteit van dit melodramatische avontuur verbleekt alles.

Het oog voor detail, de soundtrack en de gebeurtenissen in dit spel zorgen voor deze suprarenine verhoging. In de campaign spelen de gebeurtenissen een grote rol. Het zorgt voor variatie en spelplezier. Van jeep rijden tot bootje varen, alles ingrediënten voor een avontuur zitten verwerkt in deze snelkookpan van Epic. De eerder genoemde veranderingen in gameplay brengen veel invloed te weeg tijdens het doorlopen van dit spel. Zo kan je nu de vijand als menselijk schild gebruiken en gebruik je andere manieren om het leven van deze organismen te beëindigen. De nieuwe wapens brengen een nieuwe manier van spelen met zich mee. Je hebt bijvoorbeeld de mortierlanceerder en ink-granaten. Je moet je aanpassen op de speelmethode, zowel online als offline. De mogelijkheid om via je granaten iemand bewusteloos te maken vind ik overbodig en jammerlijk.

Iedereen heeft het wel eens gehad. Je staat in de discotheek en de DJ draait jouw favoriete nummer. Net wanneer het leukste stukje komt, kapt de DJ het nummer af en vervangt deze door de nieuwe hit van Frans Bauer. Deze teleurstelling had ik ook zodra ik de multiplayer van Gears of War twee opstartte. Alles oogt hetzelfde, heeft dezelfde sfeer en overweldiging. Maar voordat je de kans hebt om van dit alles te genieten moet je eerst nog vijf minuten in de wachtrij staan. Wanneer je dan in het spel terecht bent gekomen heb je vaak last van haperingen in de verbinding. Epic heeft onlangs een update uitgebracht waarbij ze dit zouden verhelpen. Maar nog steeds is de verbinding niet uitmuntend te noemen. En dat vind ik uitermate jammer. Jammer dat je zo’n leuk spel in mindere mate kan delen met de rest van de wereld. Maar mocht je eens geluk hebben op een goede verbinding, dan staat de multiplayer wel zijn mannetje. De nieuwe toevoeging van spelvarianten als Wingman en Submission zorgen voor de nodige afwisseling.

Conclusie en beoordeling

Over het algemeen is Gears of War 2 een trots opvolger van het eerste deel van deze trilogie. De brute sfeer, overweldigende actie en prachtige omgevingen zorgen voor een onvergetelijke speelervaring. Variatie is het sleutelwoord van dit spel; en dat bezit het dan ook in extreme mate. Het is dan ook erg jammer dat de online multiplayer niet zo soepel loopt als gehoopt. Maar het kleine aantal bugs in het spel hinderen jou epische avontuur niet.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch erg mooi.
 • Variatie in gameplay.
 • Variatie in omgeving en gebeurtenissen.
 • Karakters personages en vijanden.
 • Intensiteit en perfecte sfeer.
 • Co-op zowel online als offline.
 • Minpunten
 • Maar niet revolutionair ten opzichte van deel één.
 • Online multiplayer lag en connectie problemen.
 • Klein aantal bugs.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik speel het alleen graag in co-op dus die extra levels zijn wel mooi meegenomen.

 • ik krijg hem niet gedownload ? weet iemand misschien hoe dat komt

 • Mooi! Vooral voor mensen als bovenaanstaande. Niet voor mij, want ik heb de game niet eens.

 • Heb hem op de PS3 al co-op gespeeld, het map pack, zeker niet slecht!

 • Leuk voor de liefhebbers!

 • was niet slecht op de ps3

 • Das mooi :).

 • Ha eindelijk, leuk voor de 360 mensen.

 • Hij staat er bij, maar je kunt hem niet downloaden, leuk hoor!!!!!

 • ik krijg hem ook niet gedownload, pauper EA

 • je moet er van houden!

 • Goedkoop.

 • wel cool, heb dit spel al 3x uitgespeeld met een vriend, single player vond ik geen zak aan mr coop is erg cool.

  Multiplayer daarintegen is zwaar klote en heeft dikke lag enz.

 • aait, ff downloaden maar dan. Ik vond het een gaaf spel maar hij duurde zo kort :'-( Gelukkig nu twee extra levels :)

 • Ook problemen hier met het downloaden! :S

 • Hier zouden meer uitgevers/ontwikkelaars een voorbeeld aan moeten nemen: gratis downloadbare content maken!

 • Downloaden werkt prima hier :)

 • ook ff downloade denk ik (als het werkt) :P alleen het vervelende van EA bij dit spel: Ik mag niet online, ze zeggen dat ik 13 jaar ben :S ik ben 15 HALLOO!!! >:@ maar tog leuk die nieuwe levels

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren