1. Fallout 3 (X360)

Fallout 3 (X360)

Fallout 3 stond bij veel mensen bovenaan de eindejaarslijst van 2008. De game was sfeervol, de gameplay was geweldig en het vond de perfecte balans tussen shooter en RPG. Met de Operation Anchorage downloadable content, die deze week op XBox Live werd geplaatst, wordt dit een beetje overhoop gegooid.

Ik heb het niet zo op DLC, in elk geval niet zoals het in de meeste games gebruikt wordt. Ik wil de volledige ervaring krijgen, gewoon in het hoesje waar ik voor betaal. DLC moet niet de indruk maken dat het content is die expres uit de game gelaten is. Gezien Fallout 3 voor mij een van de beste en meest complete ervaringen ooit is, besloot ik dat ik Bethesda wel durfde te vertrouwen. Voor 800 microsoft points, wat omgerekend zo’n tien euro is, haalde ik de Operation Anchorage DLC binnen, zodat er weer wat nieuws te beleven was in de prachtige wereld van Fallout 3.

Kort nadat ik mijn level 20 save had geladen kwam er een nieuw radiosignaal binnen.

”This is Defender Morill, any Outcasts listening on this frequency report to sector 7-B, Bailey's Crossroads. This is a high-priority message, backup is needed at our location. Any personnel listening on this frequency please report at once.”

Deze noodoproep leek me een goede reden om mij naar Bailey’s Crossroads te begeven, wat gelukkig niet al te goed verstopt lag. Na een leuke reis door de zoveelste metrotunnel vol Ghouls, kwam ik uiteindelijk aan bij bailey’s crossroads. Nadat ik een paar lastige mutanten had afgeslacht, leidde een van de Bortherhood of Steel oucast’s mij naar hun basis, diep onder de grond.

Eenmaal binnen in de, niet al te interessante, basis werd mij verteld dat ik een simulatie moest voltooien, om zo een kluis vol met geavanceerd wapentuig. Deze simulatie laat de speler terugkeren naar de bevrijding van Anchorage, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Fallout. Anchorage ligt in Alaska, wat betekent dat de sombere speelwereld van de Capital Wasteland ingeruild wordt voor vrolijke sneeuwgebieden. Het is erg leuk om de Fallout gameplay in een nieuwe setting te beleven, maar deze DLC weet toch niet de prachtige sfeer van de game zelf te behalen.

Aangezien je in een simulatie zit zullen er wat lichte veranderingen zijn ten opzichte van de gewone wereld. Je begint sowieso met een bijna lege inventory. Je kunt de chinezen dus niet met je fatman te lijf gaan, maar je zult het in het begin met een simpel pistooltje en een mes moeten doen. Een andere grote verandering is de toevoeging van health- en ammo dispensers. Dit betekent dat het verzamelen van stimpacks, ammo en voedsel er niet meer bij is, een simpele druk op de knop geeft je weer volle health of ammo. Je kunt sowieso de lijken van je vijanden niet meer doorzoeken op leuke of handige spulletjes, de chinezen verdwijnen zodra hun lijk de grond raakt. Erg jammer, aangezien ik zelf het looten een van de leukste dingen van Fallout 3 vond.

Niet alleen het looten wordt ons op wrede wijze afgenomen, bethesda pakt ons ook nog eens onze vrijheid af. Operation Anchorage is namelijk zeer lineair, er is meestal maar één goede route, en je wordt vaak opgehouden door vervelende afbakeningen, die pas zichtbaar worden als je er tegenaan loopt. Er zijn tien intelpakketjes door de simulatie verspreid, maar ook die dagen niet uit om elk kleine hoekje te doorzoeken.

Operation Anchorage bestaat uit vier quests, waarvan eentje slechts bestaat uit het vinden van de simulatie. Dan blijven er drie quests over, niet het aantal wat je zou verwachten als je tien euro neertelt. Gelukkig zijn de quests wel van redelijke lengte, maar samen komen ze niet boven de zes uur uit, wat toch wel erg kort is. Gelukkig zijn de quests wel allemaal van het niveau wat we van Fallout 3 gewend zijn, maar dan allemaal wat meer actiegericht.

Naast een nieuwe omgeving voegt deze DLC ook een mooie lading nieuwe equipment toe. Zo vind je al vrij snel de krachtige Gauss rifle, een zeer krachtige sniper die mensen bij een raak schot uit elkaar laat vliegen. Dit wapen is niet alleen zeer bevredigend, het is ook erg krachtig. Een groot deel van deze items kun je later, buiten de simulatie, uit de kluis halen die dan geopend is. Er zit erg goed spul tussen, maar gezien je alles maar één keer zult vinden wordt het erg moeilijk om het te repareren als het kapot is.

Naast nieuwe wapens en armor schotelt Operation Anchorage ons ook een dosis nieuwe vijanden voor. Helaas is ook dit niet echt om over naar huis te schrijven. We hebben het allemaal al eens gezien, en we hebben ons er allemaal wel eens aan geërgerd. Vijanden die pas zichtbaar worden als je ze raakt en kleine spinnetjes die ontploffen zijn nou niet bepaald origineel.

Nou rest de vraag of deze DLC zijn geld waard was. In principe krijg je meer waar voor je geld dan bij de meeste DLC tegenwoordig, maar naar Fallout standaarden is dit gewoon erg karig. Als ik 60 uur in een game steek verwacht ik niet dat ik na vier uurtjes al klaar ben met de DLC. Maar de korte speelduur is niet het enige minpunt, Operation Anchorage wijkt te erg af van Fallout 3, en er zitten een paar vervelende bugs in, die soms echt storend zijn. Uiteindelijk zie ik Operation Anchorage niet als een miskoop, maar ik heb ook niet het idee dat ik helemaal waar voor mijn geld krijg. Hopelijk is de volgende DLC wat indrukwekkender.

Conclusie en beoordeling

Operation Anchorage is alleen voor de echte fans een aankoop waard. De speelduur is veel te kort, en een paar vervelende veranderingen ten opzichte van de game zelf maken dit een erg mager pakket. Ik raad aan je punten te bewaren voor de volgende DLC, die vast en zeker meer heeft te bieden.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Nieuwe equipment
 • meer Fallout 3!
 • achievements
 • Minpunten
 • speelduur
 • simulatie invloeden
 • prijs te hoog

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit is echt de ideale baan! Geld verdienen met gamen in een mooi zonnig land! :D

 • damn Jim! Wil je ruilen?

 • Ik heb al gesolliciteerd en mag waarschijnlijk binnenkort op gesprek komen…

 • Hebben ze behoefte aan mensen die een cursus TMap Foundation hebben gehad en daarmee als tester in het bedrijfsleven werken??? :P

 • Dit is een wereld job! Typisch iets voor mij..:)

 • Zou het graag doen maar 1) ben nog geen 18 en 2) heb geen zin om naar Spanje te verhuizen:P

 • Dit lijkt me echt niks om levels keer op keer te testen of teksten te controleren.

  Geef mij maar de hele game om thuis lekker te spelen.

 • Dit lijkt me echt niks om levels keer op keer te testen of teksten te controleren.

  Geef mij maar de hele game om thuis lekker te spelen.

 • Leuk stukkie. Ben zelf binnen bij een ander lokalisatiebedrijf in Dublin, Ierland. Zelfde arbeid, alleen de arbeidsvoorwaarden zijn nog nét een stukkie beter heb ik begrepen.  Alleen tja, Dublin is geen Madrid he. ;) Die staat nog om het lijstje voor de volgende keer overigens…

 • Heel vet, maar op IG is zo'n 90 % van de mensen (bezoekers) volop bezig met een opleiding….

 • lijkt me niks.

 • En zolang er tien procent bestaat die potentiele werknemers kunnen zijn, heeft zo'n artikel en de vacature ervoor ALTIJD zin.

 • Iemand enig idee wat voor instapsalaris hier voor staat?

  Onder de 2400 lijkt het me iig niet interresant om die hele overstap te maken.

 • Lijkt me leuk maar om helemaal naar Madrid te gaan :P

 • Ik heb al gereageerd, maar nog niets ontvangen…  Een betere job kan ik me niet wensen eerlijk gezegd. Gamen is mijn hobby en zelf wil ik dolgraag naar Spanje verhuizen.  I keep my fingers crossed!


 • @ Owner  dat is juist het leuke eraan!

 • Dit is echt de ideale baan! Geld verdienen met gamen in een mooi zonnig land! :D

  Reken er maar niet op dat je veel buiten zult komen en op een gegeven moment komen die games heus wel je neus uit :P  Bovendien is Madrid nu niet echt een badplaats… of je moet van een héééél lang strand houden :P  Als zo'n baan nu gewoon hier in Nederland was… • Bennie zon strand fan Link :P Tuurlijk is het wel vet maar moet je zelf alles regelen? Verhuizing etc. Dan wrodt et ineens minder leuk :P

 • Ikke wil ook

 • Square-Enix Londen zocht er half jaar geleden ook een paar, was zo nice:P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren