1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Emotie, dat is waar het om draait bij het bekendste balspel van de wereld. Ondanks het feit dat ik mij nooit heb laten verleiden om ook daadwerkelijk deze sport te beoefenen, mag ik wel genieten tijdens de vele wedstrijden op tv. De woede, tranen en vreugde die op mijn televisiescherm worden getoverd bezorgen mij wekelijks kippenvel! Dergelijke taferelen verwacht je ook binnen de huidige generatie voetbalgames, en dus ook bij de nieuwste telg van EA Sports. Is FIFA 09 in staat om die emoties hoog op te laten lopen?

Als klein jochie van veertien stormde ik op vrijdag 13 maart 1998 de plaatselijke Bart Smit binnen om van mijn zuurverdiende spaarcentjes FIFA World Cup 98 voor de PC te kopen. Ik was klein voor mijn leeftijd dus ik moest zowat de toonbank opklimmen om de briefjes van 25 gulden te overhandigen. Als een trotse heer liep ik op deze releasedag de winkel uit en eenmaal thuis gekomen kon ik natuurlijk niet wachten. Al gauw overviel ik mijn moeder met de tonen van "Tubthumping".

Tot zover mijn anekdote over de aankoop van mijn eerste FIFA. Het is bepalend geweest voor de navolgende jaren, want de volgende edities heb ik telkens weer aangeschaft (op een enkele editie na). Wat maakt een FIFA-game nou zo uniek? Nou, EA Sports heeft jarenlang gesleuteld aan hun FIFA-concept. In de periode 1997-2001 was je als FIFA-gamer bijvoorbeeld al blij als het shirt van Ajax een witte kleur had met een rode baan. In de jaren die volgden maakten deze nietszeggende shirtjes plaats voor de officiële tenues en licenties. Tezamen met de steeds verbeterde gameplay en sfeerverhogende stadions bepaald dit het succes van de FIFA-reeks. Af en toe maken ze in Canada een misstap op het gebied van de gameplay (ik noem bijvoorbeeld het "Off-the-Ball control" principe in FIFA 2004) maar ook op dit onderdeel staat de FIFA-serie steeds meer zijn mannetje.

Nu zijn we aangekomen bij FIFA 09 en ook hier zien we dat de ontwikkeling niet stil heeft gestaan. De sfeer blijft gewoon grandioos. Al vanaf het moment dat de spelers het veld op komen begint de stadionspeaker al te brullen in welke opstelling beide teams spelen. Ook het publiek lijkt steeds meer invloed te hebben op de sfeer. Zodra je bijvoorbeeld tijdens een thuiswedstrijd de kans krijgt de score te openen staat ¾ van de toeschouwers op om even later te springen van geluk wanneer de bal het net raakt. De animaties die je daarna op het beeld getoverd krijgt, is gewoon met geen pen te beschrijven. Dat FIFA 09 een neus heeft voor realisme liet zich bewijzen tijdens één van de wedstrijden die ik speelde op een zondagmiddag. Het was een half uur voordat Ajax zou beginnen, dus ik was nog even een potje aan het voetballen. Toen kwam mijn zusje binnen, liet haar blik vallen op het televisiescherm en vroeg zich af waarom de wedstrijd niet gewoon om 14:30 uur begon! Ze dacht dat ze te maken had met een echte wedstrijd op tv, en dat komt grotendeels door de grafische mogelijkheden die de Next-Gen consoles ons te bieden hebben. EA is er, in tegenstelling tot Konami, in geslaagd om de capaciteiten van deze spelcomputers ten volle te benutten.

Met de ontwikkeling van de gameplay valt of staat een spel, en dat is met FIFA 09 niet anders. Wat me het eerste opviel was de balreactie. Waar in PES 2009 de bal aanvoelt als een halfzachte basketbal, voelt deze in FIFA 09 veel meer als een echte leren voetbal. De weersomstandigheden hebben op hun beurt invloed op de voortbeweging en de plaats waar de bal stil komt te liggen. Voordat je echter de bal een bepaalde richting op stuurt moet je eerst weten met hoeveel kracht en op welke manier. Een te zachte pass kan al resulteren in een interceptie wat dan weer een counter tot gevolg heeft. De onvoorspelbaarheid is daarmee sinds een aantal jaren eindelijk weer terug. Zo kan het zijn dat je in de ene wedstrijd na 1 minuut al 2-0 voor staat terwijl je in een volgende wedstrijd geen kans krijgt het net te laten trillen.

Met de licenties zit het grotendeels ook wel snor. In FIFA 09 kan je kiezen uit 1001 competities met de juiste namen en tenues. Ik vind het daarbij wel merkwaardig dat de internationale toernooien nooit gelicentieerd zijn. Dat kan natuurlijk komen doordat Konami de licentie van de UEFA Champions League in huis heeft, maar in de voorgaande jaren miste ik dit ook al. Je verwacht van een bedrijf als EA dat ze het toch voor elkaar zouden moeten krijgen hier meer uit te halen. Het valt gewoon tegen als je tijdens een seizoen in de Engelse Premier League, te maken krijgt met de European Cup in plaats van de UEFA Cup of Champions League. Daarnaast valt het als liefhebber van de Eredivisie tegen dat er weinig gezichten te herkennen zijn. Op die manier kan het mij namelijk niet echt schelen of ik nou met Ajax of met FC Volendam speel, de spelers lijken toch allemaal op elkaar. Waar iedereen dus schreeuwt dat het goed zit met de licenties, wil ik dat via deze weg iets meer nuanceren.

FIFA 09 probeert ook de speelmodi steeds meer uit te breiden. Vorig jaar introduceerde EA Sports de “Be-A-Pro” mode en heeft dit verder ontwikkeld naar een versie waarin je meerdere seizoenen kan spelen met je digitale alter-ego. Een leuke toevoeging wat op de lange termijn teveel gaat vervelen. Op een gegeven moment ontdek je namelijk dat de winst alleen maar af hangt van jouw prestaties op het veld, want van de AI hoef je echt niets te verwachten. Lekker een seizoen spelen met de controle over een héél elftal lijkt me dit jaar de beste optie. Misschien weet EA dit concept nog meer te ontwikkelen, want dan wordt het echt een volwassen toevoeging. De online modi zijn daarentegen erg leuk, waarbij ik verschrikkelijk kan genieten van de 10 tegen 10 mode. Helaas werkt dit niet altijd even goed en zeker niet als iedereen in de voorhoede wil spelen. Maar goed, laat ik op dat punt niet al te kritisch zijn want daar kan EA immers weinig aan doen. Hierbij komt namelijk het menselijk gedrag aan te pas.

Als FIFA 2010 zich nou nog weet te concentreren op het verbeteren van de “Be-A-Pro” mode en het ontwikkelen van de AI, dan hoop ik als Nederlander: Dat Oranje weer terugkeert. Dat de Kuip, Amsterdam ArenA en het Philips stadion zijn terug te vinden en dat ik kan spelen met de echte Suarez, Vermaelen, Affelay en Lazovic. Dan is het wel te hopen dat ze hun kunsten op de Nederlandse velden blijven tonen, en niet naar het grote geld gaan graaien. Voetbal hoort namelijk niet om geld te gaan. Waar het wel om draait is, zoals ik mijn pleidooi al begon, om de emotie die je voelt. En ik kan je verzekeren, op dat gebied wint FIFA 09 terrein ten koste van de concurrent.

Conclusie en beoordeling

FIFA 09 wint het dit jaar van PES 2009 om de grafische pracht, betere gameplay en om de fantastische sfeer. Als ze meer gaan letten op de licenties die je eigenlijk verwacht en op de kunstmatige intelligentie van de tegenstander dan zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Veel sfeer en emotie
  • Grafisch een plaatje
  • De bal rolt fijn
  • Veel licenties
  • Minpunten
  • Saaie Be-A-Pro mode
  • Weinig te herkennen aan Eredivisie
  • Geen licenties internationale toernooien

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren