1. Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Een deur staat open, om de hoek ligt een plas bloed. Ik loop naar binnen en volg het bloedspoor, toen zag ik het lijk. Ik raakte in shock en wist niet meer wat ik moest doen! Ik ben toen maar de kamer uitgerend en heb met mijn mobiel de politie gebeld. Spreekt deze getuige de waarheid of verzint hij dit??? Welkom in de wereld van de rechtspraak!

In Phoenix Wright: Ace Attorney draait alles om de beginnende advocaat Phoenix Wright. Onder leiding van Mia – je mentor – wordt je voorbereid voor het echte werk, maar dit komt iets eerder dan gedacht. Een goede vriend van de hoofdrolspeler wordt beschuldigt van moord en jij weet zeker dat hij dit nooit gedaan kan hebben. Oftewel opzoek naar sporen en getuigen die dit kunnen bewijzen. Dit is de game in een notendop.

GUILTY!

Deze bewijzen komen echter niet vanzelf naar je toe gelopen, je moet daadwerkelijk op zoek gaan naar bewijs. Er zijn veel omgevingen waar je dit kunt zoeken. In elke omgeving heb je meestal 4 opties tot je beschikking. Als er een persoon aanwezig is, kan je hem of haar ondervragen. Je kan aan dit persoon ook je bewijs laten zien als je er iets meer over wilt weten of hem ermee wilt confronteren. Elke omgeving kan ook onderzocht worden met de optie Examine. Tijdens het onderzoek wordt de omgeving gekopieerd naar het touchscreen en kan je allerlei voorwerpen aanklikken om er meer over te weten te komen, of omdat je denkt dat het bewijs kan zijn. Tenslotte is er de Move optie. Deze optie stelt je in staat om naar andere plekken te gaan om je onderzoek voort te zetten. In het begin heb je misschien nog niet zoveel omgevingen om uit te kammen, maar als je met de juiste mensen praat krijg je toegang tot nieuwe en soms meer onthullende gebieden. Er wordt dus wel gebruik gemaakt van de touchscreen, maar veel verder dan op het scherm tikken komt het niet, al is het wel uiterst functioneel.

Als je al het bewijs gevonden hebt en alle getuigen hebt verhoord is het tijd voor de rechtszaak. De aanklager zal zijn openingspraatje houden en daarop volgt de eerste getuige met zijn getuigschrift. Aan jou de taak om met je bewijs aan te tonen dat deze getuige toch echt aan het liegen is en de moord misschien helemaal niet heeft gezien. Naast het presenteren van het bewijs, kan je de getuige ook onder druk zetten door op de knop ‘Press’ te klikken. Je vraagt dan meer informatie over dat gedeelte van het getuigschrift en de getuige verspreekt zich dan nog wel eens. Elke getuige heeft meerdere getuigschriften die je met de grond gelijk moet maken. Het meest kenmerkende aan de rechtszaken, is het feit dat je altijd maar op het nippertje wint en het meer geluk dan wijsheid lijkt te zijn. Mocht je per toeval een hele slechte advocaat zijn en op de verkeerde momenten bepaalde bewijsstukken aandragen, dan geeft de rechter je een strafpunt. Na 5 strafpunten behaald te hebben verlies je de rechtszaak en wordt je teruggestuurd naar het main menu.

NOT GUILTY!

Over de grafische kwaliteit van dit spel valt weinig te zeggen. Het is nou eenmaal geen spel waarin animaties of prachtige graphics een grote rol spelen. De personages zijn er prima uit en de animaties van hun typische bewegingen zijn prima. De emoties die je van hun gezicht kunt aflezen zijn erg grappig en indrukwekkend. Over het geluid valt iets meer te zeggen. Elke omgeving en elke personage kent zijn eigen muziek. Bevind je, je op een verlaten strand dan zal je een kalmerend muziekje op de achtergrond horen of je hoort de zee bruisen en de meeuwen kraaien. In de game is ook geen enkele vorm van voice acting te vinden. Het hele spel is afhankelijk van zijn ijzersterke dialogen die je heel precies moet lezen om de fouten er tijdens de rechtszaak uit te halen. Wel heeft elke advocaat zijn eigen ‘OBJECTION!’ waarin je een stem hoort, maar dat is dan ook alles. Het mooie aan Phoenix Wright is dat de muziek de sfeer maakt tijdens het onderzoek. Wordt het verhaal onthullend of spannend dan verandert de muziek mee met het verhaal. Het sluit allemaal prachtig op elkaar aan.

Doordat deze game een aaneenschakeling is van goede keuzes en er is altijd maar één goede keuze, is de replaywaarde erg laag. Er is namelijk geen verschil in moeilijkheidsgraad en als je een nieuw spel begint, zal je al precies weten wat je moet doen en wanneer je dit moet doen. Wel is het prettig dat je elke case opnieuw kunt spelen, want het ijzersterke verhaal en de hele toffe humor met de slechte woordgrappen zullen je misschien toch overhalen om bepaalde cases opnieuw te spelen.

Conclusie en beoordeling

Phoenix Wright doet heel veel goed, maar maakt niet ten volle gebruik van de Nintendo DS. Ik had al aangegeven dat de touch mogelijkheden vooral worden gebruikt om door menu’s te bladeren en bepaalde plekken aan te klikken. Er wordt jammer genoeg geen gebruikt gemaakt om te tekenen of schrijven, waar de game zich toch echt wel voor leent. Ook wordt er maar één keer gebruik gemaakt van de microfoon en dat is in de geheime case na de credits. Het had heel leuk geweest als je zelf OBJECTION! had kunnen roepen in plaats van het gewoon aan te klikken. Desalniettemin is Phoenix Wright een unieke game die zich onderscheidt van de massa door verhaal en muziek als een geheel te presenteren en er een flinke dosis humor in te verwerken. Case Closed!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • ijzersterk verhaal
 • sfeer
 • humor
 • Papegaai als getuigen!
 • Minpunten
 • Toch wel kort
 • Er is altijd maar 1 goede manier om te winnen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ok dan.

 • Wie speelt er eigenlijk rond die tijd nog GTAIV?

 • oh mooi zo :D

 • @Spike Amen  ik speel het nu al bijna niet meer… ik heb weer andere games opgepakt en de demo van Battlefield bad company vind ik op dit moment ook leuker dan gta IV, maar er zijn tog nog wel genoeg mensen die GTA blijven spelen

 • @Spike amen

  ik

 • beter, anders vind ik ook niet echt dat het zin heeft

 • ok sony nu is het tijd om de dlc ook voor de ps3 op te eisen :P ik = jaloers

 • Gelukkig. :p  Ik hoop wel dat het de moeite waard is anders koop ik het niet.

 • Das mooi! Er staat in het artikel trouwens 'herst' i.p.v. 'herfst'.

 • Ik ben achteraf toch jaloers op de xbox360 versie. Eerst dacht ik: Maakt niet uit, downloadable content.

 • Leuk !

 • Lijkt me inderdaad een beter idee om die dit jaar al te brengen. Misschien dan toch GTA IV VICE in 2009.

 • mooi zo!:D hoop ook 250 extra gamesscore

 • mooi zo!:D hoop ook 250 extra gamesscore

 • Nice :D.

 • Goede zaak. Wellicht een klein tripje naar het moderne Vice City, iets dat ik erg zou waarderen.

 • vett!!

 • Mooi, weet ik al wat ik voor kerstmis wil dit jaar.

 • Microsoft heeft Take Two zeker ff aangepakt xD.

 • Vreemd, ik zou toch zeggen dat Take Two dit beter weet dan Microsoft. Ach misschien hebben ze bij Take Two een leuke zak geld op de mat gelegd, wie weet :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren