1. Command & Conquer: Red Alert 3 (PC)

Command & Conquer: Red Alert 3 (PC)

Sinds de aankondiging van Red Alert 3 zijn reeds vele gamers vol ongeduld aan het wachten. Want EA heeft met de C&C; toch wel een top-reeks in handen die zowel single- als mulitplayer enorm veel gameplezier beloofd.

Red Alert 3 begint waar de Allied campaign van Red Alert 2 eindigde. De Soviets zijn teruggedrongen en staan op de rand van totale vernietiging. Als laatste optie besluit luitenant Chedenko samen met genraal Krukov en Dr. Zelinsky de tijdmachine in te gaan die Zelinsky heeft gebouwd. De tijdmachine brengt deze drie terug naar 1927, om daar Einstein uit de tijdlijn te gooien omdat hij het succes is van de Allies dankzij de prismatechnologie.

Door deze verandering in de tijd zijn de wereldmachten gered. De Sovjet-Unie staat terug aan de macht en bij de Allies zijn de Britten de drijvende kracht ipv de Amerikanen. Echter is de ruzie tussen de Allies en de soviets niet opgelost en zijn ze nog steeds met elkaar in conflict. Nog een verandering dankzij de wijziging in de tijd is er nog een derde grootmacht. The Empire Of The Rising Sun uit Japan. Deze nieuwe vijand heeft 1 doel voor ogen. TOTAL WORLD DOMINATION!

Start the mission!

Het is dus aan jou de taak om met de Allies of de Soviets de Japanners tegen te houden in de single player campagne. Al een geluk sta je hier niet alleen voor. In het spel zijn er verschillende personages geïntresseerd om mee te vechten. Vergeet de 1on1 combat maar, want het is een constante co-op, jij en een pc bevelhebber (of online op het internet) tegen de Japanners! Het leuke aan zo'n kameraad is dat je de computer bepaalde opdrachten kan geven, zoals het aanvallen van bepaalde eenheden, of het opbouwen van een leger om een bepaald gebied aan te vallen. Dit computergestuurde leger kan dan ook soms heel goed van pas komen!

Het verhaal en de missies zijn allemaal mooi omgeven door knappe filmpjes wat Red Alert 3 echt een opkikkertje geeft. De knappe cast heb ik dan ook alvast toegevoegd bij de screenshots. Niet alleen krijg je voor een missie een toepasselijk filmpje te zien, maar ook tijdens het spelen zal je PC bondgenoot via deze weg met je communiceren.

De missies zijn over het algemeen zéér gevarieerd van gebouwen of konvooien beschermen tot missies waar je een doel tegen de klok moet vernietingen, al hebben ze allen wel een duidelijke boodschap: KILL THE ENEMY!

Zee in zicht!

Naast het feit dat het water er ongelofelijk mooi uitziet, kun je nu in tegenstelling tot voorgaande Red Alert games ook in zee bouwen. Zowat alle gebouwen kunnen in zee geplaatst worden. wat een enorm strategisch verschil maakt en je ook niet voortdurend zit te zoeken waar je de volgende reactor kan neerploffen.

Niet alle gebouwen kunnen in zee geplaatst worden, zo zal je de barakken en warfactories van de Allies en Soviets wel op land moeten plaatsen. Powerplants en vliegvelden kunnen midden op zee gebouwd worden. Uitzondering is The Empire of the Rising Sun, die al hun gebouwen op het water kunnen zetten.

Naast het bouwen, wordt er natuurlijk ook gevochten op het water. Er zijn veel eenheden die zich thuis voelen in het water, er zijn zelfs eenheden die op het land én in het water kunnen voortbewegen, zo zagen we wel eens een beertje voorbijzwemmen...

Nanocore under construction

Ook in het bouwen zelf zien we een groot verschil. Elke grootmacht heeft nu zijn eigen bouwstijl.

De Allies bouwen nog steeds op de klassieke Red Alert manier, aanvinken welk gebouw, kiezen waar het moet staan en constructen maar! De Soviets bouwen op een manier die we vaak in andere spellen tegenkomen. Je plaatst het gebouw, en deze wordt langzaam maar zeker opgebouwd (denk maar als voorbeeld aan The Settlers).

Als laatste zijn er nog de Japanners. Door het bouwen van Nanocores, kleine uitklapbare voertuigen kun je bouwen. Het trainen van een Nanocore voor het gekozen gebouw gaat zeer snel, waarna je de Nanocore kan verplaatsen naar de locatie waar je het gebouw wilt hebben. Het werkt een beetje zoals je vroeger een MCV (Mobile Construction Vehicle) maakte en een 2e basis begon. Het voordeel van de Japanners met de nanocores is dat ze overal op de map kunnen bouwen. Het hoeft niet in hun eigen gebied te zijn...

Jammer is dan wel dat er nogal weinig bouwfunctie's zijn. Je kan barracks, war factory's, vliegvelden enz bouwen, maar speciale vernieuwingen hebben we hierin dan toch niet gemerkt.

Units & Special abilities

Bijna elke unit heeft een special ability. Dit verschilt van het uitvoeren van een speciale manoeuvre, tot het wisselen van wapen en zelfs transformeren in een andere eenheid. Zo is er een eenheid die met een druk op de knop kan wisselen naar een wapen wat het doelwit uitschakelt, zodat andere eenheden het kunnen vernietigen. Tanya heeft de mogelijkheid tien seconden terug in de tijd te gaan, zodat een eventuele bijna-dood ongedaan gemaakt kan worden. Het meest interessant is The Empire, een groot aantal van hun eenheden kan namelijk transformeren. Zo heb je op het ene moment een anti-lucht robot en heb je even even later een anti-grond helikopter. Dit kan tactisch voordeel opleveren door al vliegend snel bepaald terrein te overbruggen, om daarna te transformeren voor de aanval.

Naast al dit bouwen en ontwikkelen zijn er ook nog speciale opties. Onderaan je scherm kan je kiezen uit protocols die je na enige tijd kan ontwikkelen en verder uitbouwen. Dit zorgt dan weer voor een extra special attack, meer geld, of andere.

Graphics

Grafisch gezien ziet Red Alert 3 er echt goed uit. De units zijn knap, het water lijkt levensecht en ook de verschillende grootmachten hebben hun eigen design. Ook de manier waarop eenheden kapotgeschoten worden, waarna ze zinken en de brokstukken elk hun eigen plonsje veroorzaken is erg knap. Ook de explosies en de daarbij horende lichteffecten fantastisch mooi voor een rts, en vaak beeldvullend.

Multiplayer

We wisten je eerder in deze review al te vertellen dat je online de single player modus samen kan uitvechten. Maar ook de multiplayer skirmish modes zijn zeer fijn en blijven het goed doen. Zelf de GameCon crew heeft toch wel enkele uren tegen elkaar zitten knallen. Fun voor iedereen dus, al waren de verliezers bij ons niet zo tevreden...

Conclusie en beoordeling

Red alert 3 is grafisch goed afgewerkt en ook de gameplay zit goed in elkaar. Het leukste is de 3de grootmacht die is toegevoegd en zo het spel dan toch een must have status geeft..
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Verslavend
 • Multiplayer fun
 • de grootmacht
 • Red Alert is back
 • Minpunten
 • Weinig bouwfunctie's

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • geen van deze dingen vind ik echt interresant maar leuk voor de liefhebber :P

 • Star Wars Battlefront 3, een nieuwe Lego Indiana Jones-game en een lightsaber-game voor de Wii.  :)

 • Hmm, niet echt opzienbarend wat hij zegt. Oké, dat van KOTOR misschien een beetje, maar die Indiana Jones-game? Geen verrassing.

 • KOTOR en Star Wars Battlefront 3. Dat zijn egt hele vette games (h)

 • SW Battlefront 3 lijkt me wel geinig, maar voor de rest interesseert het me niks.

 • Light Saberen op de Wii lijkt me wel lachen :D

  En eerst maar eens even kijken wat deze Lego Indiana Jones wordt, voor ik me ga verheugen op een tweede deel in deze serie.

 • KOTOR _O_… nog steeds onovertroffen als het om sci-fi gaat (met uitzondering van ME)

 • KOTOR is inderdaad nog een van de beste sc-fi rpg's en ook een van de beste sw-games. Maar alsjeblieft geen MMO, dan word KOTOR helemaal verneukt.

 • Star Wars Battlefront 3 ben ik al heel lang op aan het wachten…

  Maar KOTOR 3 is ook zeker een titeltje die er wel tussen door kan, zelf heb ik nr 1 gespeeld op de xbox, en nr 2 heb ik hier liggen voor de pc.

 • Supervet!!

 • een MMO van Star Wars lijkt me erg vet :)

 • yea ubergruwelijk nieuws!! the KOTOR games waren gruwelijk, de Battlefront games ook en ik wil wel een Lightsaber game op de Wii!!  :-D

 • SW battlefront 3 en KOTOR 3 zijn toch wel games waar ik naar uit zou kijken, de vorige delen waren zeer goed

 • KOTOR voor PS3!!!! BioWare is nu toch van EA :D

 • STARWARS BATTLEFRONT 3 YEEESS

 • KOTOR 3, dat belooft wat :)

 • hoppa dat belooft veel goeds zeg :D:D:O

 • nou, interessant.  ze moeten steeds harder aan die uiers gaan trekken om er nog wat uit te krijgen.  ik zet mijn geld op force unleashed.


 • KOTOR lijkt mij iig cool , ben benieuwd hoe het uitpakt. =)

 • Star Wars Battlefront was altijd leuk op de PS2 bij vrienden :D Misschien deeltje 3 toch maar even \"in de gaten houden\".

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren