1. The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (PC)

The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth (PC)

Lord Of The Rings;The Battle For Middle Earth

Ik weet nog wel toen de hype van Lord Of The Rings begon.

Vol met grootse gevechten en coole orks.Een ideaal concept om een game over te maken.Zou je denken tenminste,is het EA gelukt om een goede game neer te zetten?

De Goede campagne.

Je kan aan het begin kiezen tussen de Kwade campagne(Isengard.Mordor)en de goede campagne(Rohan Gondor).

Zelf begon ik met de goede campagne vooral omdat je dan de steden Minas Tirith en Helmsdeep mag verdedigen.En vooral de missies in Rohan vond ik ook erg leuk vooral vanwege de rohirin,aangezien dit nog steeds een van de weinige spellen is waarbij je infantrie onder de voet kan lopen met paarden.Dit is erg effectief en cool gedaan.De vrijheid is redelijk groot.Je kan meestal kiezen tussen 5verschillende missies die je wilt spelen waardoor de Replay waarde erg word verhoogd.Je kan ook upgrades gebruiken als je genoeg kracht punten wint zoals elven oproepen of rohirin of natuurlijk het leger der doden.

De Kwade campagne;

Met de kwade campagne begin je met Saruman bij het opbouwen van Isengard.Ik speelde deze campagne nadat ik de goede campagne net had uitgespeeld maar het viel me wel op dat ik deze gelijk al een stuk minder vond.Uiteindelijk na een paar missies met Isengard te spelen mag je eindelijk een grote vesting aanvallen;Edoras.Was toch een erg leuke missie het gaf best een kick om 10 bestormings ladders te maken en dan achtervolgd door 150 uruk-hais.De missies met Mordor waren echter hartstikke saai ik speelde daarom ook alleen maar de verplichtte missies met Mordor en wanneer je mocht kiezen met welk leger je wilde spelen koos ik uiteindelijk toch altijd voor Isengard.

De helden.

De helden zijn ook erg handig je kan ze in rang laten stijgen door steeds meer orks of uruk-hai te laten doden.Als ze een rang stijgen krijgen ze er meestal een speciale aanval bij.Aragorn kan bijvoorbeeld het leger der doden oproepen als die rang 10 is geworden.En Gimli kan een sprong aanval doen.Gandalf (verreweg mijn favoriete held)is by far de sterkste vooral door zijn extra upgrades.Hij kan bijvoorbeeld als hij rang 10 is alle vijanden in zijn omgeving in de lucht laten knallen waardoor ze door de val allemaal sterven,hierdoor worden de missies soms wel erg makkelijk.

Aan de kwade zijde heb je echter niet veel helden alleen maar Lurtz,Saruman,en de ringgeesten(waarvan je er maar 4 kan bespelen),vond ik toch wel een tegenvaller.

De missies.

De missies zijn ook hartstikke eentonig,je krijgt altijd te horen aan het begin van de missie:''Destroy all Isengard Forces(of mordor,rohan,gondor)''.De missies gingen echter nooit vervelen.Dus zo hinderlijk vond ik dat niet.

Dan de grote veldslagen.

Helm's Deep is verreweg mijn favoriet vooral doordat de Urukhai nog best sterk zijn en omdat ze ook echt proberen om over de muur heen tekomen(ik kom hier later nog op terug)waardoor je als een gek al je boogschutters moet upgraden met vuurpijlen en extra armor wil je niet dat ze dood gaan.Het gaf ook wel een kick om dan terwijl je in een groots gevecht zit met de uruk-hai de hoord van Isengard te horen wat betekend dat ze alweer met een nieuwe aanvals golf komen.

Minas Tirith is een dikke tegenvaller.De orks zijn (ook al zijn ze level 10)erg slap je kan ze zo onder de voet lopen met je paardenbattalions waardoor hun aanval meestal al gestopt is ze vallen ook altijd aan met die torenachtige dingen waarmee ze over de muur willen komen,er zit alleen niemand in.Bij mij heeft er namenlijk ook geen ork voet binnen minas tirith gezet.Je vraagt je ook steeds af,wanneer is dit voorbij.

Ik had ook liever meer helden gezien aan de kwade zijde,bijvoorbeeld bij het einde van elke missie.Het hoeft niet speciaal eentje uit de film te zijn.Maar het zorgt meestal net voor meer uitdaging.Je vecht ook nooit met grote getallen,zoals in de film wel.Meestal vecht je met 300 man.Tegen soms wel 1500 orks bij de grote veldslagen.Het word echter nooit moeilijk waardoor ik het niet zo een probleem vind.

De laatste campagne missie is ook harstikke saai en makkelijk.Je moet gewoon 5 aanvalsgolven vernietigen waar je ongeveer 25 minuten over doet.De golven bestaan echter haast altijd(op eentje na)uit orks die gewoon simpel te verslaan zijn.Je kan namenlijk alle helden van het goede die je op dat moment hebt.Bij de poort zetten.En zelfs dan heb je nog grote kans om te winnen.Aan de kwade zijde was het echter andersom,helms deep innemen was een stuk saaier dan toen ik Minas Thirith mocht aanvallen.Vooral vanwege de Orks die in veel grotere getallen zijn dan de uruk-hai,hierdoor kreeg je meer het gevoel dat je de film naspeelde.

Units.

Er zijn genoeg units in het spel zowel aan de goede als kwade zijde.Ze zijn goed gebalanceerd.Mordor heeft de erg goedkope(maar zwakke)Orks en dan heeft Rohan weer de erg sterke Rohirin.Allemaal goed over nagedacht als je het mij vraagt.

Grafisch.

grafisch is dit spel dik in orde,de units zijn aardig gedetailleert en het water ziet er ook mooit uit.De helden van het spel(aragorn gimli legolas boromir enz.)zijn ook erg mooi gemaakt,waardoor je de onderscheid tussen unit en held toch altijd wel duidelijk kan zien.

Het spel heeft z'n foutjes maar het is gewoon erg leuk om te spelen.

Conclusie en beoordeling

Een erg leuk spel,de beste Lord Of The Rings game die er momenteel is.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • upgrades helden en units
 • Goede LOTR sfeer.
 • Mooie muziek
 • Minpunten
 • Weinig helden aan de kwade zijde
 • soms eentonig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Er moeten nieuwe ps3 rpg´s komen……. zijn er veels te weinig.

 • Microsoft zal waarschijnlijk vanavond tijdens het RPG Premiere-persevenement in Japan enkele nieuwe RPG's voor de Xbox 360 onthullen.  Zou je denken? :P

  Wat een loos nieuwsbericht, no offense. Ik had gewacht tot er ook echt iets te melden viel, maar misschien denk ik te simpel.

 • Ben benieuwd, ben niet zo'n RPG fan. Maar Fable en Elder Scrolls zijn wel goed.

 • :) Me Love RPG :)

 • Ik ben heeeeel erg benieuwd. The Last Remnant is een titel waar ik best wel op wacht eigenlijk.

 • Ik ben ook beniewd. :)  @Chilizone, 1 van die games komt ook uit op de PS3.

 • Jee, meer (j-)RPG's, altijd goed!

 • Blue Dragon 2, LO2? Dat zou vet zijn.

 • Beter.. me love RPG ;)… Hopelijk meer over TES V (MMO hopelijk :D) en/of Bioshock 2

 • Yeaa! RPG for live!  Hopelijk : The Elders Scrolls: V!!

  kan niet wachten! • Na Blue Dragon, Mass Effect en Lost Oddyssey nog meer RPG op de Xbox 360, dat is een goede zaak.  Xbox 360 is onderhand het RPG platform geworden bijna, op de PS3 valt het nog tegen nu

 • I don't get it… onthullen is toch iets nieuws 'presenteren'… je kunt niet een al aangekondigd product onthullen, of ligt dat aan mij?

 • Als TES:V een mmo wordt ga ik bethesda aanklagen wegens opnaaierij.

 • Ik zit al te wachten op een Tales of …

 • I Love RGP's, let them come! :D Misschien een nieuwe Elder Scrolls?!?!?! Wooohooo :D

 • Ik ben nooit zo'n RPG fan.

 • RPG's kunnen me nooit echt boeien, maar goed ik ben toch benieuwd.

 • Ik heb vanavond toch wel wat beters te doen dan naar een showtje kijken die ik niet versta.

 • als je een rpg-lover bent, zoals ik, dan zit je met de 360 wel goed :D

 • @chilizone  Inderdaad…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren