1. Battlefield: Bad Company (PS3)

Battlefield: Bad Company (PS3)

‘Gehurkt zit ik achter een muurtje om me te verstoppen voor de Russen. Zonder ook maar een piepklein geluidje te maken, wacht ik af totdat ze uit het zicht verdwenen zijn. Helaas ben ik niet alleen, maar zit ik opgescheept met een teamgenoot die er nogal van houdt om dingen opblazen. Hij krijgt het echter altijd weer voor elkaar om dat op de verkeerde momenten te doen. Met een granaat maakt hij een huisje met de grond klein, waardoor de Russen ons in het oog krijgen. Ja hoor, daar gaan we weer…’

In Battlefield: Bad Company ben je terecht gekomen in de Bad Company, een plek voor afvallige soldaten die het echte leger niet zo serieus namen. Jij speelt Preston Marlowe en je hebt zelf je eigen generaal omgebracht en heeft één van je drie teamgenoten landmijnen laten ontploffen bij de officierskazerne. Deze vier mensen worden gebruikt voor de gevaarlijkste missies, zodat de echte soldaten gespaard kunnen worden. Jullie zijn er echter niet om te vechten, jullie zijn op zoek naar het kostbare goud!

Het spel kent zeven missies die elk binnen een uur uit te spelen zijn. Dit zorgt er dus voor dat je in één middagje de gehele singleplayer kan doorlopen. Hoewel dit achtbaanritje maar van korte duur is, heb ik mij er uitstekend mee vermaakt. De verhaallijn is eigenlijk best simpel, maar de humor zorgt vaak voor een glimlach op je gezicht. In het spel zit je opgescheept met drie aparte mensen wiens opmerkingen nogal dom en droog zijn. Cutscenes zorgen voor meer informatie wat betreft het verhaal en ook deze zijn er aangenaam om te bekijken. Wat ik niet eerder heb gezien, is het feit dat de meeste cutscenes te bekijken zijn in het perspectief van de eerste persoon. Zo bestaat de scène niet uit gewone beelden, maar kan je vrij rondkijken naar alles wat er gebeurd. Dit is een leuke toevoeging, want hierdoor kan je jezelf namelijk een stuk beter inleven in het spel.

De maps die gebruikt worden voor het verhaal en multiplayer zijn ontzettend groot. In de verhaalmodus begin je steeds op een klein stukje land en naarmate je in de missie vordert, krijg je een groter grondgebied om op te vechten. De maps zijn zeer goed uitgewerkt en de graphics zijn dan ook van een hoog niveau. De locaties hebben verschillende thema’s. Op een industrieterrein zijn vele paadjes op een hoger niveau, waardoor het snipen en besluipen van de tegenstander erg gemakkelijk gaan. Tevens heb je een map die zich afspeelt in de woestijn met vlaktes en bewoonde stukken. Aan de rand van deze map zitten heuvels die uitermate geschikt zijn voor de professionele sluipschutters onder ons. Een zeer leuke toevoeging aan het spel is de mogelijkheid om alles te verwoesten. Huisjes, boompjes, maar nee, geen beestjes, zijn met de grond gelijk te maken in het spel.

Het scala aan wapens is erg uitgebreid. Zo moet je het in enkele stukken doen met een simpel pistooltje, terwijl je in de andere delen van het spel de beschikking hebt over sluipschuttersgeweren en raketwerpers. Ieder wapen heeft weer zijn voor- en nadelen en het is verstandig om de keuze van een wapen te baseren op het landschap. Wanneer een geweer je niet goed uitkomt, heb je ook de mogelijkheid om gadgets te gebruiken als C4 explosieven en een soort mobiele telefoon waarmee je een luchtaanval kan oproepen. Tevens zijn er verschillende voertuigen in dit vijfde deel uit de Battlefield serie te vinden. Dit loopt uiteen van grote, massieve tanks totaan helicopters en boten om je ook op het water en in de lucht de verplaatsen. De besturing is even wennen, maar na een tijdje spel zal je al enkele handige manoeuvres kunnen uithalen.

Een multiplayer modus kan tegenwoordig in een shooter bijna niet meer ontbreken en ook in dit deel van Battlefield is dit onderdeel te vinden. Ik had goede verwachtingen van de multiplayer, maar helaas wist het spel deze niet helemaal waar te maken. Een online potje knallen kan namelijk maar in één spelmodus, genaamd Gold Rush. Twee teams van maximaal twaalf man strijden tegen elkaar om kisten met goud. Het ‘Attackers’ team moet de kisten veroveren, het ‘Defenders’ team moet de goudkisten verdedigen. Ondertussen kan je ook de leden van het andere team van het leven beroven, waardoor je nog een aantal extra puntjes krijgt. Gold Rush is ontzettend vermakelijk, maar na een tijdje gaat het toch vervelen. Gelukkig is er alweer een tijdje geleden een gratis update uitgebracht die het mogelijk maakt om een tweede spelmodus te spelen. Deze heet ‘Conquest’ en in dit spel staan verschillende vlaggen over de map verspreid. Het is de bedoeling om met jouw team zo veel mogelijk vlaggen te veroveren. Onlangs de geringe multiplayer, is het toch erg vermakelijk om eens een potje online te gaan knallen met Battlefield.

Conclusie en beoordeling

Battlefield: Bad Company is één van de betere shooters voor op de Playstation 3. De singleplayer is leuk en grappig, maar heeft helaas slechts een speelduur van enkele uren. De uitwerking van het spel is erg goed en de maps zien er prachtig uit. De voertuigen en wapens zijn erg verschillend en stuk voor stuk leuk om de veldslag mee aan te gaan. Helaas zijn er momenteel maar twee multiplayer opties, maar voor een tijdje kunnen deze twee spellen je prima vermaken. Een 8,5 lijkt mij een mooi cijfer voor het spel, omdat het naast de geringe multiplayer gewoon een spel is die iedere shooter liefhebber in huis moet halen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Leuke, grappige singleplayer
 • Veel voertuigen en wapens
 • Uitgebreide en mooie maps
 • Vrijwel alles is verwoestbaar
 • Minpunten
 • Korte singleplayer
 • Slechts twee onlinemodi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • PSP is bijna geen markt meer voor denk ik. Custom Firmwares en de té dure, té korte games verpesten het.  Waarom gaan ze niet voor de PS3 aan de slag?

 • Er is minder illegale games op de PSP dan op de consoles.

 • Lekker is dat! De PSP gaat dood…

 • Arme psp :(

 • Precies.. de PSP gaat dus dood:( Tijd voor wat nieuws dan:D

 • Er zijn (niet 'is') minder illegale games op de PSP dan op de consoles.

  En over welke consoles heb je het dan?

 • Minder op de PSP dan op de consoles? WTF?! Ik ken stikveel mensen die dat dingen om hebben gebouwd, dat is in een minuutje gefixt!  Ik snap het wel. De verkoop kakt in en met kwaliteiten die men bij RaD heeft ga je eerder ontwikkelen voor een platform dat nog wel goed loopt.

 • Het is zeker jammer voor de PSP dat ze een goede ontwikkelaar verliezen.

 • als de psp dood gaat.. vind ik dat een trieste zaak en ga ik hem als bom detonator gebruiken om dsén op te blazen :D :D i smell some burned garbage…

 • ach ja de psp is een leuk apparaat maar Sony kan niet omgaan met de markt… logisch dat je daarvoor niet wilt ontwikkelen.

 • Snap er ook niets van, op de DS is meer illegale software aanwezig dan de PSP.  Daarnaast is het downloaden van Ds games veel gemakkelijker, de games zijn meerstal tussen de 32 en 64 mb groot, dus zo binnen.  In Japan echter verkoopt de PSP beter dan de Wii, en meestal is het zo dat deze trend zich voortzet naar europa.


 • Luister, de PSP heeft een grote markt in Japan de laaste tijd!! Dus hij zal niet verdwijnen..  Daarnaast komen bijna de beste games op de PSP van Sony, Square-Enix en die gasten van Loco Roco.. En die blijven nog wel even doorgaan!!  Dus de PSP overleefd het wel!!


 • De PSP is juist supergoed bezig in Japan de laatste tijd en staat elke week bovenaan met verkoopcijfers. Er komen nog wel wat orignele titels binnen denk ik… PSP redt het wel ;)

 • damn, heb ik vorige week een PSP gekocht ^_^'  hoop toch wel dat er in de toekomst meer PSP games komen en dat er ook nog games dit jaar uitkomen, heb een lijst gezien en er komen nog maar 10 games uit ofzo dit jaar en 3/4 ervan is waardeloos. Hoop dat Kingdom Hearts dit jaar nog uit komt want dan haal ik die :D  overigens lijkt het wel of Sony toch de PSP beetje bij beetje links laat liggen als je kijkt naar games die hun voor de PSP en de PS3 hebben gemaakt, je ziet namelijk dat alle PSP games die van Sony afkomstig zijn op 1 hand te tellen zijn en voor de PS3 heb je aan 2 handen niet genoeg.  hoop wel dat er een aantal vette Japanse games worden uitgebracht in Nederland want dat de PSP het goed doet in Japan wilt natuurlijk niks zeggen voor Europa
 • Ik heb eigenlijk ook liever een PS3 GoW dan een voor de PSP.

  Dus goed en slecht nieuws.

 • jammer dan moet ik het doen met een ps3

 • Dit gebeurt wel vaker toch.

 • weer een ontwikkelaar die stopt met de psp.:(

  ik vind dat er juist meer bij moeten komen.

 • jammer :(

 • Owertary  in Japan ja, omdat er daar effectief nog games voor de jap doelgroep blijven verschijnen.  in Europa ben je tegenwoordig niks meer met een PSP.  er was éen game die ik dolgraag wou op PSP begin dit jaar en die ging over visjes die door puzzelomgevingen moesten in een onderwateromgeving, een beetje loco roco achtig.  als je dan ziet dat die hier gewoon niet verschijnt…  fuck Sony en hun PSP dan maar, ik ben het beu.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren