1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Sony en Microsoft hebben allebei afgekort een GoW. Sony heeft God of War en Microsot heeft Gears of War. De discussie welke franchise beter is laat ik achterwege, maar 1 ding is zeker: Microsoft heeft met haar GoW een topper in bezit!

Voor de mensen die nog niet weten waar Gears of War over gaat is hier het verhaal in het kort: De mensheid heeft zich gevestigd op Sera. Na een aantal jaren wordt op deze planeet een nieuwe brandstof ontdekt: Imulsion. Imulsion is vele malen krachtiger dan andere brandstoffen en al snel breken hierom de Pendulum Wars uit. Deze oorlog wordt abrupt tot een einde gebracht wanneer de Locust Sera aanvallen op Emergency day. De mensheid moet zich dan verenigen en de COG onstaat.

In Gears of War 2 speel je net als in Gears of War 1 met Marcus Fenix van Delta Squad. Hij bindt, samen met zijn sidekicks: Dom, Baird en Cole, de strijd aan met de Locust uit opdracht van de COG. Waarin je in het eerste deel van Gears of War maximaal tegen zes Locust vocht, krijg je nu te maken met soms tientallen vijanden tegelijk. Ook vecht je vaker met meerdere andere soldaten van de COG en rijd je in verschillende voertuigen. Hierdoor krijg je echt het gevoel dat deel uitmaakt van een groter geheel. Dit alles is verweven in goed lopend verhaal waar emotie en spanning een grote rol spelen.

De gameplay van Gears of War 2 is erg veel te vergelijken met die van het eerste deel. Dekking nemen is nog steeds erg belangrijk en werkt goed. Gelukkig heeft Epic er wel aan gedacht om wat nieuwe dingen in de singleplayer te stoppen: Zo zijn er nieuwe wapens, nieuwe executies en een betere AI. Ook hebben ze 'destructable environment' toegevoegd waardoor de betonblokken je om de oren vliegen. Verder vecht je vaker tegen grotere vijanden en is er veel emotie en afwisseling in het verhaal: Het ene moment ben je nog aan vechten in een stad, het volgende moment bevind je , door een gelikte cutscene, je in het lichaam van een enorme worm.

Zoals ik hierboven al vermeldde, speelt emotie een belangrijke rol in het verhaal van Gears of War 2. Dom is namelijk opzoek naar zijn vrouw Maria die op Emergence day is ontvoerd door de Locust. Ook de andere personages van Delta squad krijgen meer emotie. Dat is maar goed ook want in Gears of War 1 waren het allemaal lompe spier bonken zonder gevoelens. Nog een pluspunt van Gears of War 2, is dat het verhaal zich nu ook grotendeels boven de grond afspeelt. Niet meer bevind je je alleen maar in donkere grotten, je ziet ook genoeg daglicht, en dat zorgt voor de nodige variatie. De speelduur van de singleplayer is ook verlengt met ongeveer 2 uur.

Verder zit het grafisch dik in orde. De mensen van Epic hebben echt alles uit hun Unreal engine gehaald. Hierdoor komt alles erg realistisch in beeld: De omgevingen, de outfits, de Locust, alles ziet er onwijs gelikt uit en is enorm gedetailleerd. Een erg belangrijk punt zijn de emoties op de gezichten van de personages. Je leeft met die mensen mee. Er waren scènes waarbij ik voelde dat ik echt een deel was van Delta squad, en dat geeft een goed gevoel.

Helaas struikelt Epic over de multiplayer. Natuurlijk is die nog steeds erg goed, net zoals in het vorige deel, maar zijn er dingen die absoluut beter hadden gekund. Zodra je namelijk de multiplayer opstart valt er gelijk iets op: Er zijn geen ranked- of player matches meer, die zijn vervangen door public matches. Wanneer je een match gaat zoeken, wordt er eerst een team samengesteld. Dit team wordt gekoppeld aan een team van ongeveer dezelfde sterkte. Dit kan erg lang duren. Als jouw match dan

uiteindelijk begonnen is moet je eerst stemmen uit twee maps en twee spelmodi. Zo kan er dus een map of spelmodus tussen zitten die jij helemaal niet wilt spelen! Verder kunnen er in Public matches niet het aantal rondes worden ingesteld en de tijd die elke ronde duurt. Zo kun je dus nooit een potje Warzone spelen van bijvoorbeeld dertien rondes die elk maximaal twee minuten duren. Een tijdje terug heeft Epic een update in het spel gebracht. Dit moest veel bugs verwijderen en de multiplayer toegankelijker maken. Helaas is er uiteindelijk niet veel verbeterd.

Gelukkig is de multiplayer op bepaalde fronten wel verbeterd. Zo zijn er veel nieuwe spelmodi, naast de vier die er al waren, en zijn er nieuwe maps. Ook heeft de host geen voordeel meer en zijn de wapens, ten opzichte van elkaar, ongeveer even sterk.

Conclusie en beoordeling

Cliff Blezinsky, de head-producer van Gears of War, zei het al: 'Gears of War 2 will be bigger, better and more badass!' Groter is het zeker geworden, de game kent veel pluspunten en verbeteringen. Het is alleen jammer dat de mensen van Epic, zelfs na de update, de multiplayer niet goed hebben uitgewerkt. Toch is de game super vet en een must-have voor elke Xbox 360 bezitter.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Sterk verhaal
 • Geweldige gameplay
 • Buitenlocaties
 • Goede AI
 • Minpunten
 • Een Multiplayer die nog steeds veel beter kan

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik weet nog niet of het zo goed gaat uitpakken:P

 • Dit kan interresant worden :)

 • Lijkt me wel vet! Hopelijk werkt de besturing ook goed!

 • lijkt me het proberen waard

 • Misschien m'n eerste RTS voor de 360 dan maar…

 • Halo = miljoenen exemplaren verkopen. Een beetje als GTA.

 • Waarom Halo Wars als je deze spellen kan kopen in 2008:  -Saints Row 2

  -GTA IV

  -Battlefield Bad Company

  -Brothers in Arms Hells Highway

  -Call of Duty World at War

  -Viva Pinata 2

  -GEARS OF WAR 2

  -Alone in the Dark

  -etc…  Nja, daar is Halo Wars niks bij denk ik…


 • Lentjes je moet Halo Wars ook niet vergelijken met andere toppers uit andere genres dat is gewoon belachelijk. Ieder genre heeft zijn eigen waarde al is het wel zo dat het RTS genre zich toch nog moet bewijzen op de consoles.  Misschien dat een helemaal geoptimaliseerde Halo Wars of een End War of World in Confilict voor de doorbraak kunnen zorgen.

  Halo Wars wordt gemaakt door Ensemble Studios en de hoge verwachtingen zijn dus niet vergezocht. Volgens mij komt deze game trouwens in 2009 uit, er is echt nog niet veel info vrijgekomen behalve dit soort kleine weetjes.

 • Ik weet niet, ik heb niks met rts. Alleen Endwar lijkt me echt iets anders doen met het genre.

 • Ik ben benieuwed ik zit in de endwar beta en m ischien bevalt endwar me beter.

  we zullen zien

 • @D. Lentjes Wii

  dat hangt ook heel erg van je smaak af, jij hoeft geen halo wars omdat er allemaal vettere en betere games uitkomen zoals:…

  maar jij noemt bijv ook battlefield BC en Saints row 2, waarvan ik die juist niet ga kopen omdat er betere games uitkomen en ik die niet bij die betere games vind horen :P

 • halo wars is pure uitmelkerij

 • @D. Lentjes Wii,  jij noemt ook allemaal games op die niets met het rts genre te maken hebben en dus niet kan vergelijken met deze game. Als je nou eens andere rts-toppers zou opnoemen was jouw comment nog wel OK geweest.  Deze game lijkt mij trouwens wel goed, ben sowieso een fan van rts alleen jammer dat het Halo is waar ik niets aan vind.


 • @ D. Lentjes  Het valt me op dat Red Alert 3 niet in je lijstje staat. Sterker nog er staat geen een RTS bij, de meeste zijn shooters. Volgens mij heb jij het gewoon niet op RTS games, en als dat zo is moet je zulke artikelen gewoon negeren toch?

 • @Debeul

  de game staat voorlopig nog voor Fall 2008 heb ik gehoord.  @Lentjes

  Je kunt een RTS niet met een FPS gaan verlijken omdat het niet hetzelfde is.  Je weet wss niet dat Halo Wars van de grond af aan is opgebouwd om te worden gespeeld met een controller net zoals World in Conflict en Tom Clancy's EndWar.
 • Na C&C 3 TW heb ik vol vertrouwen in de ontwikkeling van strategie games voor de 360

 • Hoezo kan ik niet vergelijken?  OK het zijn andere genres, maar als jij een game koopt, moet je toch keuzes maken? Nou dan lijkt het mij dat die games beter zijn.

 • Vet ook deze game heeft co-op!! =)

 • Tijd geen nieuws meer gehoord van deze game. En wat het nieuws betreft, ik speel een rts nooit online. Duurt me te lang.

 • ik dacht dat die game al zo goed als gecancelled was!  Wordt echt een lauw spel, maar ik speel strategy games liever op de computer. Het wordt toch een strategy game?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren