1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Tegenwoordig heb je een enorm arsenaal aan games waar je je verstand op 0 moet zetten én moet gaan gamen. Er is meestal dan maar één mogelijkheid om verder te komen in het level en daar kom je meestal direct achter: bijvoorbeeld door een aantal vijanden te doden, waardoor er een poort geunlockt word. Er zijn echter uitzonderingen waar een creatieve geest een eis voor is. Het beste voorbeeld wat je daarvoor kan bedenken is de onlangs uitgekomen Little Big Planet voor de Playstation 3.

Little Big Planet oogt even simpel, en misschien wel simpeler, dan andere games. Een kleurrijk en vrolijk platform waar je met je Sackboy het level moet voltooien. Het principe klinkt dan ook erg eenvoudig. Echter is het niet zo gemakkelijk als je eerste impressie. Er zitten namelijk irritante, gevaarlijke en droge hindernissen in het platform, waar jij je creativiteit moet laten gelden om dé oplossing te vinden. Om de game uit te spelen heb je slechts enkele uren nodig.

Maar dan is het spelplezier nog lang niet voorbij. Allereerst is er de mogelijk om de vele zogenoemde 'bubbles' te verzamelen. In deze bubbles zitten items, zoals nieuwe kostuums om je Sackboy wat op te vrolijken, nieuwe voorwerpen waarmee je je eigen level mee kon versieren en nog veel

en veel meer. Deze bubbles zitten op verschillende plekken. Sommige op een makkelijke plek, sommigen op een moeilijke plaats en het kan nog gekker, soms zijn de bubbles zelfs onzichtbaar. Deze kan je dan unlocken door bijvoorbeeld een switch over te halen, waarna er een tros met bubbles tevoorschijn komt. Overigens zijn deze switches een populair object onder de map-makers. Er zijn veel uiteenlopende dingen bestuurbaar met deze switches. Hierbij kan je denken aan het openen van deuren of het starten van voertuigen. Dit maakt Little Big Planet vanzelfsprekend weer een stukje uitdagender en leuker.

Nadat je alles uitgespeeld hebt wat je in je eentje uit kan spelen, heb je nog steeds niet alle bubbles. Er zijn namelijk nog de X2 en de X4 challanges die door de levels verspreid zijn. Deze challanges zijn bepaalde plaatsen in een level waar bubbles te vinden zijn. Echter kan je de bubbles alleen bereiken met meerdere spelers (X2= 2 spelers, X4= 4 spelers). Er kunnen (grappige) situaties ontstaan dat Speler 1 op een knop moet staan, Speler 2 op de lift moet staan en als Speler 1 de knop indrukt de lift omhoog gaat zodat Speler 2 de bubbles kan bereiken. Dit komt weer ten goede voor de houdbaarheid van Little Big Planet.

Gefeliciteerd, je hebt de game uitgespeeld, de game is nu begonnen. Hiermee wil ik zeggen dat het leuke van Little Big Planet nu gaat beginnen. Je kan nu namelijk veel meer dingen doen dan wanneer je begon met de game. Het maken van een level met veel objecten is een interessante gunst. Met het maken van een level kan je je eigen platform maken, met uitdagingen die andere spelers weer op kunnen lossen. Kies je voor een prachtig vormgegeven landschap of voor een griezelig avontuur? Deze keuze ligt volledig bij jou, jij kan namelijk alle uiteenlopende dingen maken met de vele voorwerpen die je hebt verzamelt. Werkelijk alles is mogelijk, niets is té gek. Door middel van het goed gebruiken van switches kan je super mooie dingen ontwerpen, sommige mensen zijn er al in geslaagd om een boter, kaas en eieren-spel te creëren.

Daarnaast is er nog de online-content waaraan je je kan wagen. Duizenden levels zijn te vinden op het internet, en sinds dat de laatste patches uitgekomen zijn, kan je deze levels heel makkelijk vinden. De levels zijn er in alle soorten en maten, waardoor het altijd leuk blijft om nieuwe levels van andere makers te proberen. Achtbanen is op het moment een hot-item, maar als je iets anders prefereert is dat er ook. Zoek bijvoorbeeld op een naam van een (bekende) film en je vindt een groot aantal levels die enigszins geassocieerd zijn met de desbetreffende film. Na het spelen van het level kan je het level beoordelen, waardoor de beste levels bekender worden en dus meer worden gespeeld.

Naast het spelen van online levels kan je ook nog samen met anderen online spelen. Dat kan zijn met volstrekt onbekenden, die je een stuk minder goed kan vertrouwen, of met een goede vriend van je die je eenvoudig uit kan nodigen via het Playstation Network. Als je vriend de uitnodiging geaccepteerd heeft komt hij in jouw party terecht en zal hij automatisch volgen welk level jij wil gaan spelen. Het online spelen is handig om de X2 en X4-challanges te voltooien maar natuurlijk heeft het ook een hoge fun-factor. Het is prachtig om te zien hoe je vriend moeite heeft met een hindernis die jij gemakkelijk vond. Een headsetje erbij en het feest is helemaal compleet.

Visueel zit Little Big Planet prima in elkaar. Grafisch ziet het er uitstekend uit en zijn er bijna geen bugs te vinden. De vrolijk en kleurrijk vormgegeven platformen zorgen voor een uitermate goede sfeer waarin je jezelf helemaal kan verliezen. Een ander zeer groot pluspunt zijn de mooi gecomponeerde deuntjes die continue in je hoofd blijven spoken. De sounds zijn ook van groot belang wil de map-maker een goede sfeer op je over brengen. De kinderlijke stijl doet je misschien vermoeden dat de game niet aantrekkelijk is voor de oudere en serieuzere gamer, maar dan zit je er gigantisch naast. De game kan juist heel aantrekkelijk zijn voor 'ons', het is namelijk weer wat anders dan die horror-beelden waar 'wij' gamers mee vol worden gepropt.

Conclusie en beoordeling

De verwachtingen van Little Big Planetwaren torenhoog. De bèta-versie van LBP was van wereldklasse en gamers verwachtten dat de echte versie de bèta-versie gemakkelijk zou overtreffen. Ik kan je verzekeren dat dat gelukt is, want wat heeft Media Molecule een dijk van een game neergezet met Little Big Planet. De overdosis fun wat je met de game kan beleven, de goed vormgegeven beelden, de briljante deuntjes en een uitermate goede online-modus zorgen ervoor dat ik een obsessie voor deze game heb gekregen. Een absolute must-have voor iedere gamer die een PS3 ter beschikking heeft.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Enorme fun-factor
 • Grafisch zeer goed
 • Briljante deuntjes
 • Online goed uitgewerkt
 • Bubbles
 • Minpunten
 • Een 10 geven bestaat niet

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat zou wel vet zijn!

 • Hmmm, de laatste MGS game op de PSP was niet veel goeds, hopen dat deze beter wordt…

 • Zou inderdaad vet zijn! Laatste URL moet allee nog even worden gefixed.

 • Heb altijd al als Ocelot willen spelen! :D

 • Nice, een beetje meer uitleg omtrent Ocelot zou wel tof zijn.

 • @Quintinius: die uitbreiding was niet echt een game te noemen, Portable Ops was wel echt vet!

 • Maffe Russen :P

 • Vet! Jammer dat de eerste twee/drie Metal Gear op de MSX/Nes nog niet heb kunnen bemachtigen. Deze drie moeten naar de PSN komen!

 • cool, ocelot ownt.

 • Als het waar is ben ik erg benieuwd naar het verhaal, de gameplay zou wel slecht zijn dat was bij PO ook zo. Onmogelijke besturing…

 • Als dit waar is ga ik er serieus over denken om toch maar en PSP te kopen :D

 • waarom besteden ze niet meer aandacht voor een mgs5 voor ps3, ook al is mgs4 nog niet uit

 • Als dit waar is koop ik zeker een PSP, nu alleen nog een Metal Gear Liquid!

 • @P2G-er hoe zo slecht? het had juist iets tactisch vooral omdat sommige goeie vaardigheden haden en special wapens.

 • klinkt wel vet, ik vond mgs po een van de beste psp games tot nu toe

 • @kevforce  Omdat er wellicht geen MGS5 meer komt? Tenminste geen Metal Gear Solid game. : )

 • vetn psp kan wel weer nieuwe games gebruiken hoop dat deze goed is en een beetje een lange speel tijd in beslag neemt.

 • @Tenshu: Deel 1 en 2 zaten bij Subsistence voor de PS2 he, makkelijkste manier om aan de originele MSX-versies te komen.

 • Leuk de psp heeft nood aan games van zo'n kwaliteit.

 • Dat zou toch best wel goed zijn als ze hier nog een nieuwe game van maken. Helaas zijn vage Russische websites niet altijd te vertrouwen, dus ik wacht wel af tot de officiele bekendmaking.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren