1. Endless Ocean (Wii)

Endless Ocean (Wii)

Wat is er nu lekkerder dan een lekker dagje op het water, glaasje drinken in de hand, de dolfijnen springen uit het water langs je boot, heerlijk ontspannen. Dat is een beetje waar Endless Ocean zich op richt, ontspannen. Maar is dit simpele doel wel genoeg om een degelijke game te maken.

In Endless Ocean ben jij een duiker/duikster, die op de Manaurai zee samen met een onderzoeker op een bootje ronddobbert. In het begin zul je niet echt duidelijke doelen hebben in wat je nu moet doen in de game. Je krijgt enkel af en toe een mailtje op je telefoon met een soort van “missie” om deze rond te leiden in de onderwater wereld, en hem of haar zijn favoriete vis te laten zien. Doe je dit goed, dan krijg je positieve publiciteit en zullen ze vaker bij je terugkomen om nog een keer te duiken. Wat later in de game krijg je een onderwatercamera tot je beschikking. Vanaf dat moment komen er ook opdrachten van tijdschriften om foto’s te maken van een bepaalde vis, die hun dan in hun magazine plaatsen.

In de game zit ook een verhaallijn verwerkt. Deze verhaallijn draait om de onderzoeker die samen met jou op de boot verblijft. Ze zal zo nu en dan een plaats op de zee aanwijzen waar je onderzoek kunt doen, op deze plaatsen is er dan ook zeker wat te vinden wat van interesse is. Dit hoeft niet perse een vis te zijn, maar kan ook een object zijn die op de bodem dan de zee ligt die je weer verder helpt in de game. Deze opdrachten zorgen ervoor dat je uiteindelijk de hele Manaurai zee hebt gezien, die overigens erg groot is. Uiteindelijk zal je samen met jou metgezel het onderzoek van haar vader afronden en opzoek gaan naar “white mother”, de grote witte walvis.

In grote lijnen is dit wat je in Endless Ocean doet, je neemt opdrachten aan, je voert ze uit of je gaat gewoon voor je eigen plezier zwemmen. Je zou denken dat dit niet genoeg is om je bezig te houden voor een lange periode, maar het spel blijft je toch zeer lang interesseren ondanks het ontspannen tempo. Je blijft je steeds maar verbazen over de prachtige onderwater wereld van Endless Ocean, en je wilt gewoon steeds meer zien.

Om jou duiker te besturen is gekozen voor een makkelijke besturing waar alleen de Wii-mote voor nodig is. Je wijst naar het scherm en om te zwemmen druk je op de b-knop. Het is ook mogelijk om op de min-knop te drukken om de “auto-swim” aan te zetten, hiermee hoef je niet steeds de b-knop ingedrukt houden, maar hoef je alleen maar de wijzen naar het scherm. Op het moment dat je een vis tegenkomt, dan kun je met een druk op de a-knop inzoomen op de vis. In het begin zal er een rij met vraagtekens onder de vis staan omdat je deze nog niet eerder bent tegengekomen. Om meer van de vis te leren wijs je naar de vis, houd je de a-knop ingedrukt en schud je zachtjes met de Wii-mote op en neer om de vis te “aaien”. Niet elke vis zal door te aaien prijsgeven wat voor een beest het is, soms zul je voer moeten rondstrooien. Je zult zo te weten komen wat voor een vis het is en krijg je informatie over de vis zelf. Elke vis heeft drie blokken met informatie, welke je bij latere ontmoetingen met dezelfde vissoort allemaal kunt ontdekken. Soms zijn vissen zo klein in de game dat je op een plek even wat dichterbij moet kijken. Als dit zo’n plek is zal de pointer geel worden en hoor je een geluidje, dan kun je door op de a-knop te drukken de omgeving van dichterbij bekijken en kun je de kleine vissen of soms ook voorwerpen zien.

Je hebt ook een aantal items tot je beschikking, deze variëren van wat eten voor de vissen tot een onderwater fluit die de walvissen en de dolfijnen weer fijn vinden om naar te luisteren.

Je zult in de game ook de mogelijkheid krijgen om een aquarium op te zetten met de vissen erin die jij daar wilt zien. Dit is een leuke extra, maar het voegt niet veel toe aan de game zelf. Wel is het aantal vissen dat je kunt ontdekken in de game vrij indrukwekkend. Er zijn namelijk 214 verschillende zeedieren. Niet alleen vissen, maar ook walvissen, dofijnen en verschillende soorten zeeleeuwen. Geen van deze dieren zullen je overigens aanvallen. Het is niet mogelijk om verwond te raken door een van de dieren waardoor je eigenlijk altijd veilig en ontspannen kunt rondzwemmen.

Wat je gelijk al van het titelscherm merkt is dat de game er erg mooi uitziet, onderwater bedoel ik dan. Boven water is het allemaal toch een stuk minder en heb je houterige animaties en gewoon een boot die niet mooi is om naar te kijken. Als je dan eenmaal onderwater bent zal ook je mond openvallen van verbazing hoe mooi alles eigenlijk is. Je kunt zo het licht prachtig zien breken door het water, koraal en vissen zien er erg goed en overtuigend uit en de animaties van jouw duiker en de vissen lijken net echt. De mooiste momenten zijn die waar je voor de eerste keer een walvis tegenkomt. Je krijgt dan als het ware een soort van cut-scene waarop je vanuit een donkere blauwe water een gigantische walvis langs je ziet zwemmen. Op deze momenten zul je toch even stil worden en een moment van kippenvel krijgen zo mooi dat het is. Er is ook een nacht mode aanwezig. ’s Nachts lijkt het soms nog mooier door het beperkte licht dat je hebt. Het gebied waar je kunt zwemmen is niet oneindig groot, je mag maar een beperkte afstand van je boot weg zwemmen en je kunt maximaal een uur onder water blijven. Het gebied waar je in mag zwemmen is nog wel groot genoeg om er elke duikbeurt een flinke tijd te vertoeven.

Ook over muziek valt er niets te klagen in de game. Al bij het opstarten krijg een prachtig rustgevend nummer van de Nieuw-Zeelandse zangeres Hayley Westenra. Tijdens de game zul je hier nog meerdere nummers van unlocken, welke stuk voor stuk werkelijk prachtig zijn om naar te luisteren en ook de sfeer goed zetten. Mocht je nu geen fan zijn van deze muziek, geen probleem. Het is ook mogelijk om je eigen muziek van een SD-kaartje af te spelen in de game. Zo kun je altijd luisteren naar muziek die jij prettig vind om bij te duiken.

Endless Ocean is niet voor iedereen geschikt. Het tempo van de game is erg ontspannen en je moet wel interesse hebben in het zeeleven onderwater. Heb je het geduld niet om een game dat zo ontspannen is te spelen of heb je geen interesse in het onderwater leven, dan zul je de game ook vrij snel aan de kant leggen. Na het doorspelen van het hoofdverhaal zullen er niet veel missies volgens van de onderzoeker uit. De nadruk ligt daarna meer op het rondzwemmen en doen wat jij dan wilt doen.

Conclusie en beoordeling

Endless Ocean is een game die voor sommige mensen misschien net te ontspannen is. Voor diegenen die graag tijdens het gamen ook willen leren, of helemaal weg zijn van de onderwater wereld is het een uitstekende game die veel te bieden heeft.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • onderwater ziet het er goed uit...
  • mooie muziek
  • veel te ontdekken
  • Minpunten
  • bovenwater alleen niet
  • niet voor iedereen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren