1. Wario Ware Inc.: Minigame Mania (GBA)

Wario Ware Inc.: Minigame Mania (GBA)

Toen ik nog een kleine jongen was mocht ik van mijn geld dat ik gekregen had op mijn verjaardag een spelletje kopen. Aangezien ik destijds weinig verstand had van de wereld die gamen heette, kocht ik een spel dat wel een héél opvallende box-art had. Het werd Wario Ware inc.: Minigame Mania. Een spel dat mijn leven, en dat van anderen, compleet op z'n kop zette.

Als je het spel opstart kom je terecht in het intro filmpje. Hierin wordt het "verhaal" van de game duidelijk gemaakt. Wario is blut en wil geld verdienen. Opeens krijgt hij een briljant idee, minigames zó kort dat het microgames zijn. Deze microgames bundel je, en laat het grote geld maar binnenstromen. Lui als hij is wil hij ze natuurlijk niet zelf bedenken, maar belt hij zijn vrienden op, die één voor één aan de slag gaan met hun eigen microgames.

Korte minigames

Dus daar ga je dan, niet wetend wat er op je af gaat komen. Al snel worden er een paar dingen duidelijk. Het eerste is: de spelletjes duren wel érg kort. Het tweede: je hoeft maar 1 of 2 knoppen te gebruiken. Wat voor spel had ik in godsnaam in huis gehaald? Gelukkig waren de spelletjes, hoe kort dan ook, zeer boeiend en grappig om te spelen. Denk aan het vangen van een stok, het ontwijken van auto's, succesvol neuspeuteren en nog veel meer van dat soort ongein. Elke keer als je de games van een personage hebt voltooid, tussen de tien en dertig, wordt een nieuw personage unlocked met nieuwe games. Het leuke aan deze personages is dat ze elk hun eigen thema games hebben. Natuur, IQ, zelfs de oude Nintendo games komen terug. Zo werk je ieder personage af en als je ze allemaal, 10 in totaal, hebt gehad is het spel uitgespeeld. Althans, dat denk je...

Deja vu?

Want dan begint het leuke gedeelte pas. Als je de personages namelijk voor de tweede keer speelt stop je niet bij 10 of 30 spelletjes. Elke "ronde" worden de microgames een stukje moeilijker, drie "levels" om precies te zijn. En als je dacht het na die drie rondes gehad te hebben zit je er mooi naast. Het spel telt namelijk doodleuk door en de games moeten sneller gedaan worden. Saillant detail hierbij is dat niet alleen de beelden, maar ook de muziek sneller gaat hetgeen hilarische gevolgen heeft. Maar op een gegeven moment gaat het allemaal zó snel dat je het niet meer bij kunt houden. Je verliest je 4 levens en het is game over. Maar daar laat je het natuurlijk niet bij zitten. Je probeert het nog eens, en nog eens, en nóg eens.... Ik geloof dat mijn punt wel duidelijk is.

Houdbaarheid

Dan vraag je je af of er nog wat anders te doen is naast het spelen van die microgames. Dat is er zeker. Het is namelijk mogelijk om minigames te unlocken. Er zijn in totaal een stuk of 5 van die spelletjes. Deze duren wat langer, of beter gezegd, zolang je zelf wilt dat ze duren. Als voorbeeld neem ik even de minigame "Skatingboard". Hierbij is het de bedoeling om 9-Volt met zijn skateboard over en onder obstakels te loodsen. In het begin is dit een koud kunstje, maar het tempo wordt opgevoerd, sneller sneller sneller sneller! Totdat je af bent. Maar dat kan en mag natuurlijk niet, ik ga niet af, ik wíl niet af, ik wil door! Hogere scores, sneller sneller sneller! Ondertussen krijg je bijna een epileptische aanval door de snelheid waarmee de obstakels op je af komen en pijnlijke oren van de steeds sneller wordende muziek. En op het moment dat je afgaat merk je pas hoe snel je hart bonkt in je keel, het spel heeft je in z'n greep. En dan heb ik het nog niet gehad over het geniale "Paper Plane" en "Jumping Rope". Beide games zijn erg simpel, maar worden naarmate je verder komt belachelijk moeilijk, en laat daar nou juist de uitdaging en de drang zitten om door te spelen.

Multiplayer?

Nou ja, geen échte multiplayer, maar het verbeteren van elkaars highscores is een multiplayer festijn opzich. Want hoe simpel het spel is opgezet, zo uitgebreid is het in het opslaan van highscores. Niet alleen kun je je beste prestaties van de minigames opslaan, ook het hoogste aantal microgames per personage wordt onthouden. Zelfs voor elke aparte microgame kun je jezelf verbeteren. Dit alles brengt de competitieve aard van mensen naar boven. Het eerder genoemde "Skatingboard" is hier een goed voorbeeld van. Een klasgenoot van me bleek hier ook goed in te zijn. Hij was de eerste die mijn "onbreekbare" highscore toch verbeterde. Dat liet ik niet op me zitten en verpulverde zijn record, en hij de mijne weer, waarop ik de zijne weer probeerde te verbreken. Binnen de kortste keren zat de hele klas om ons heen om dit merkwaardige spel eens te bewonderen. Daar kan geen Wii sports tegenop.

Conclusie en beoordeling

De grappige microgames, de verslavende minigames, de melige muziekjes, het spel heeft alles. Microgames lijken niet teveel op elkaar en zo hoort het ook. Muziek kan een beetje op je zenuwen gaan werken als het sneller gaat, maar dat is ook een beetje onderdeel van alle hectiek. En vind je het najagen van highscores maar niets, dan kun je het spel beter laten liggen. Ben je echter een highscore freak, dan is het spel verplichte kost.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Humor
 • Veel verschillende microgames
 • Verslavend
 • Highscores verbeteren
 • Minpunten
 • Zomaar uitgespeeld als je niet van highscores verbeteren houdt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ik he bde game voor ps3 en die is cool man vooral online

 • ik heb hem ook op ps3 en hij is zeker veet

 • Ik heb hem niet voor de PS3 en hij is zeker vet

 • kaaaaaaaaaaaaas kijk die system eisen O_o o_OOOO !!!!!!!!!!!  !!!!!!!!!!

 • Nice even downloaden en straks, maar kopen dan!

 • heb de game ook al

 • waarom nog een demo als het spel al een tijd uit is:S

 • Verkoopt-ie misschien slecht op de PC?

  Ikzelf heb 'm al voor de PS3, dus voor mij is het niet zo nodig meer…

 • ik draai windows xp quad core 2.40 naar 3.95 ghz processor 4 gb ram 8600gt van 512 naar 750 mb 500gb hardeschijf  6fans in de kast word niet warmer dan 39 graden bij zware games zo als crysis word hij rond de 45 graden (max 60 graden worden)

 • Nog een? Laat die op Live maar zitten. Ik vnd de demo niks aan.

 • lol:P heb et spel al,, hoef geen demo meer

 • @ real-raymon

  leuke info…

 • Ik heb hem ook voor de ps3 hij is echt leuk!

 • @ Real-Raymon Bedankt, voor de info :P  De vorige demo van Gamershell (van 1, nog-wat-GB) deed het niet bij mij, door een fout van Gamershell. Misschien dat ik deze lichtere versie dan maar eens gaan uitproberen ^^.

 • Ik vond de eerste demo maar matig. Erg jammer van mijn eerste indruk, want de game blijkt toch wel goed te zijn. Ik ga er echter toch geen aandacht meer aan besteden.

 • Ik speel de hele versie al af op mijn pc

  is net zo vet

 • ik ga um nu downloaden op Bittorent

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren