1. Tony Hawk's American Sk8land (NDS)

Tony Hawk's American Sk8land (NDS)

Ik herinner me de dag nog goed dat ik mijn eerste Tony Hawk-game kreeg, een paar dagen voor 5 december lag Tony Hawk's Pro Skater 2 namelijk in mijn schoen te wachten. Nadat ik ook een Gameboy Colorversie en een Gamecubeversie heb aangeschaft, vond ik het tijd worden om de bekende skater een kans te geven op de Nintendo DS.

Nadat ik de game in het DS-gameslot geschoven had en de DS had aangezet, kon het skaten beginnen. Ik belandde in een mooi 3D weergegeven hoofdmenu, met chille soundtracks die me ook bekend voorkwamen op de Gamecube. Maar ik wilde verder geen tijd verliezen met het staren naar het hoofdmenu, dus begon ik mijn avontuur als skater.

Het verhaal:

Voor wie de Tony Hawk games niet kennen; Tony Hawk's American Sk8land is een skateboard-game, waarbij je met je zelfgemaakte personage uiteindelijk een skateboardpark moet bouwen. Je krijgt geld doormiddel van het voltooien van missies. Met dit geld kun je onderdelen kopen voor je skatepark.

And so the adventure begins:

Met een leuk zelfgemaakt personage stap ik in de wereld van het skateboarden. Toch had ik wat twijfels over deze game, onder andere hoe de makers gebruik gemaakt hebben van de camera, hoe divers de missies waren en hoe create-a-park verwerkt zou zijn in deze game.

Over het eerste hoefde ik me al niet druk te maken toen ik de Story-mode begon. Het avontuur begon met een grappige cartoon-achtige cutscene. Verder zijn de levels zoals Hollywood of Alcatraz prachtig weergegeven met zijn cell-shaped look en ook de personages zien er geweldig uit. Met de camera in mijn rug haal ik de mooiste kunsten uit. Ook met de controls zit het wel goed, B voor springen, Y voor grinds, zoals we gewend zijn. Op het touchscreen zijn de special tricks zichtbaar, die je aan kan tikken als je special balk vol is. Wat je nog meer kan doen met je special balk is slowmotion time, dit is erg handig bij combo's. Een leuke extra, die ik nog herken van Tony Hawk's Underground 2 op de Gamecube, is de Freak-Out meter. Als je valt verschijnen er drie balken op het touchscreen, die 'op en neer' vullen. Je kan ze aantikken om je personage woede af te laten reageren. Wat ik wel jammer vond is dat je in deze game niet de mogelijkheid hebt om van je skateboard af te stappen.

Over de missies ben ik wat minder tevreden. Het eerste level begint met een leuk arsenaal aan missies, maar naarmate je het spel vordert merk je dat er nogal sprake is van herhaling. Vaak komen de opdrachten op hetzelfde neer; zoek 5 graffiti-punten en spuit ze over, die x stunt over x voorwerp of behaal x aantal punten.

Dan is er ook nog de classic mode, die vooral veel uitdaging bied voor een echte Tony Hawk fans. Wat ook leuk is bij deze mode, is dat je cheats kan unlocken. Dit is overigens niets meer dan wat leuke extra's om het speelplezier te verhogen.

I'm a free man!

Met de free-skate mode zit het wel goed. Er zijn genoeg personages tot je beschikking en zoals eerder verteld zijn de levels erg mooi vormgegeven. Ook zijn er genoeg moves die je kan perfectioneren of anders nog leuke combo's aan elkaar plakken. Ook kun je de skills van de skaters verbeteren door bijv. 15 sec. lang te grinden of een bepaalde combo fliptricks te doen.

Daarnaast is er nog een multi-card mode, en laat ik toevallig een vriend hebben met dezelfde game! Dit was erg vermakelijk. Samen maakten we de straten van Hollywood onveilig. Ook is er een wi-fi optie aanwezig, maar die heb ik jammer genoeg niet kunnen testen.

Create it

Naast free skate, story en classic heb je ook nog de skateshop. Dit is de afdeling waarbij je doormiddel van je touchscreen je eigen board kan bewerken, je eigen graffiti kan maken of je outfit van je personage aanpassen. Ook kun je bail-sounds opnemen voor als je een leuke faceplant maakt of een keer schreeuwen als een special gelukt is.

Het laatste waar ik over twijfelde was de create-a-park mode, en hier had ik wel reden toe. De hele skatehal is voorgemaakt, en het enige wat je kan aanpassen is welke skate-voorwerpen zoals grinds en ramps er aanwezig zijn.

Conclusie:

Deze game is een prima Tony Hawk game op de tweeschermige handheld. Het ziet er leuk uit en er is genoeg te unlocken. Als je de missies geen probleem vind en houd van mooie trucks op je stuntplank, is deze game top!

Conclusie en beoordeling

Conclusie: Op een paar kleinigheden na is dit een prima Tony Hawk game voor de handheld. De game bied genoeg uitdaging, en er is genoeg te doen.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics, Create-a modus, personages, cuscenes, online, classic mode
 • Minpunten
 • Missies, Create-a-park

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tsja als EA een smak geld er tegen aangooid krijgen ze toch wel wat ze willen helaas.

 • EA Sucks in spellen maken.  Programeren kunnen ze al helemaal niet !

 • EA is al op de verbeterende weg.

 • um…Ubisoft wilt toch ook Take Two overkopen??

 • nee ubisoft wil gearbox overnemen

 • @ Koppa: je gehele berichtgs zegt genoeg. Dat ze voor de PS3 niet programmeren ligt heus niet alleen aan hen hoor. Maar goed, een piepschuimvreter als jij zal zoiets niet begrijpen.  Leuke PR-praat dit..

 • Hij heeft wel een klein beetje gelijk. Ikzelf vind Take-Two beter als uitgever dan EA. Ik hoop niet dat EA Take-Two overneemt, want dan zakt de game-industrie in elkaar, ivm er geen concurrende (ofzo) uitgevers meer is en alles in dezelfde style valt.  Take-Two doet eigenlijk ook meer voor hun games dan EA, neem bv. de GTA-serie.

 • @Wiizhole  EA maakt (programmeert) zelf nagenoeg geen goede spellen, degene die ze wel uitbrengen zijn gemaakt door derden onder het EA label.

 • koppa mond dicht, ea is een uitgever dus logisch dat ze door derden worden gemaakt he.

 • EA is de laatste tijd in de goede richting bezig.

 • Mooi, gewoon op die kakkers in hakken :P

 • Laat Take-Two maar lekker onafhankelijk blijven!

 • EA blijft maar overkopen strax is er maar een bedrijf en zijn alle spellen een pricipe, maarja als ze spellen gaan maken hoop ik dat ze ook goed zijn

 • Staat idd sterk in zijn schoenen, maar of het allemaal waar is..

 • EA kan zich maar beter concentreren op haar eigen games in plaats van te azen op andere goede franchises.

 • That's it, vecht maar van je af!

 • stephan3007@

  je heb helemaal gelijk !

 • @ Koppa;  Daarom zijn ze ook een van de grootste…

 • Ik hoop dat EA ze nooit krijgt. Want anders gaan er te veel goede games naar de klo.. haaien.

 • @tomds:

  Jij bent de gene die z'n mond moet houden.

  EA is een uitgever EN een ontwikkelaar.

  Wie is er nu stil?

  ————–

  Straks kopen ze iedere bedrijf op…Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren