1. Halo 3 (X360)

Halo 3 (X360)

'Halo 3' Microsoft's grote hoop om met de Xbox 360 door te breken. Een succes was het zeker, fans over de hele wereld hebben massaal hun kopie van Halo 3 gekocht, op dag 1 waren er meer dan één miljoen mensen tegelijkertijd Halo 3 aan het spelen. Waar Halo: Combat Evolved en Halo 2 op de Xbox verscheen, verscheen Halo 3 op de volgende generatie spelcomputer genaamd de Xbox 360. Een keus omdat deze meer positieve eigenschappen als op grafisch en technisch vlak met zich mee zou moeten brengen, maar of dat zo is moet maar eens blijken. Daar zie ik mijn kansen om dit spel eens goed onder de loep te nemen.

Net als de vorige 2 delen kruip je in de huid van Master Chief, één van de laatste Spartans die nog over zijn. Deze super-soldaten zijn de elite eenheid van de UNSC die in strijd is met de Covenant.

Halo 2 werd afgesloten met een enorme cliffhanger waar men zich enorm over ergerde. In Halo 3 ziet Master Chief zijn kansen om het gevecht met de Covenant voor eens en altijd af te maken. De Covenant is opgedeeld, de Elites hebben zich bij de mensen gevoegd, waar zij samen in strijd zijn met de Brutes en 'The Flood'. Cortana is gevangen genomen door de Gravemind, waardoor jij als Master Chief haar snel moet terug vinden. Cortana beschikt over top-geheime data die niet in verkeerde handen mag vallen. Tijdens jouw avontuur wordt je bijgestaan door 'The Arbiter' deze elite is vast beraden om de Brutes en de Flood tegen te houden. Met dit verhaal bezit Halo 3 over iets meer diepgang dan de voorgaande twee delen. Je voelt je band met de personages alsmaar sterker worden naarmate het spel vordert, je merkt dat Master Chief zijn computer-vriendinnetje per se terug wilt en niet alleen maar om de data. Het verhaal bezit op sommige momenten emotionele waarden, maar het verhaal is niet altijd even duidelijk voor de speler. Om het verhaal goed te begrijpen is het een vereiste de andere twee delen te hebben ingezien.

Je begint in een jungle waarna je later in grote variërende gebieden, zoals woestijnen, steden en jungles doorkruist. Telkens sta je stil bij de adembenemende lichteffecten van een ontploffende Scarab of de zon die op voorwerpen schijnt. Hiermee heeft Bungie goed zijn best gedaan. Maar een grootse stap voorwaarts blijkt het op visueel vlak niet te zijn, de personages zien er niet bijster mooi uit en de textures zijn niet overal even scherp. Daarom is het jammer dat Bungie er niet meer uit heeft kunnen halen wat een gemiste kans is. Er zijn haast geen bugs te vinden wat prettig is voor de speler. Op audiovisueel gebied blijkt maar weer eens dat Halo 3 niet zomaar een shooter is. Marc O'Donnel is verantwoordelijk voor de prachtige muziek waar je telkens kippenvel van krijgt en maar steeds meer van het spel wilt ervaren. De voice-acting blijkt niet overal van even hoge kwaliteit te zijn en laat de wensen over. Dit had naar mijn weten voorkomen kunnen worden.

Waar Halo: Combat Evolved voor zijn verhaal werd gewaardeerd en Halo 2 voor zijn multiplayer, zorgt Halo 3 ervoor dat deze beide sterk terug komen.

Elk nieuwe deel zorgt weer voor nieuwe wapens en dat is bij dit derde deel niet anders. Samen met de typische Halo-wapens zijn er weer voor een arsenaal aan nieuwe wapens toegevoegd. Zo heb je de Spiker, een wapen wat door de meeste Brutes wordt gebruikt, en zie je nieuwe mogelijkheden om je spel te veranderen. Door de toevoeging van bollen, zorgen deze voor nieuwe gameplay elementen waar men rekening mee moet houden. Met een 'Bubble-Shield' ben je gedekt van de buitenwereld, en zo kan je met een 'Power Drain de' schilden van je vijanden neerhalen. Zo zijn er nog vele andere voorbeelden die gebruikt kunnen worden. Bungie heeft niet zitten luieren en heeft verschillende mogelijkheden gebouwd die jou ervaring met Halo 3 moet vergemakkelijken. Hierbij moet je denken aan Theater, Forge en kan je in jouw filmpjes gaan knippen. Vooral Forge is een leuke toevoeging waardoor jij jouw persoonlijke smaak aan een map kan geven en dit weer kan delen met je vrienden. In Theater kun je vele dingen terug zien, zoals waar jij in de meest rare situaties mee in aanraking ben gekomen. Deze toevoegingen laten zien dat Halo 3 toch iets anders is dan de gewone shooter, en meer biedt dan de voorgaande delen.

Dan komen we bij het gedeelte wat de meeste mensen interesseert, namelijk de Multiplayer. Ook bij dit derde deel ontbreekt het niet aan granaten die om je oren vliegen en teamleden die aan het schreeuwen zijn, nee ze zijn allemaal terug.

Heb je namelijk een headset dan zou ik maar een tweede keer nadenken over het gebruik van dit ding. Gelukkig zit er een mute-knop geïntegreerd maar ontkom je niet aan alle mensen. Er zitten weer genoeg spel modi in zoals, Big Team Battle, Team Slayer, Team Doubles, Social Slayer en nog andere mogelijkheden. In 2007 introduceerde Bungie met Halo 3 voor het eerst 4-player (online) co-op dit was eerder in geen enkel spel te vinden. Mocht je dus het zat zijn alleen te spelen dan heb je altijd de mogelijkheid om met 3 andere spelers je gang te gaan in de singleplayer. Dit zorgt voor genoeg variatie om de replay waarde te verhogen. Zonder internet toegang kan je bij Halo 3 ook goed terecht, er is namelijk ruimte voor maximaal 16 personen waarmee je samen van de multiplayer kan genieten, of met 4 personen de singleplayer kan uitspelen.

Tot op de dag van vandaag blijkt maar eens dat Halo 3 menig mens binnen houdt om een potje te knallen. Er is geen server die onbenut wordt gelaten en telkens kom je verschillende mensen tegen, sommige niet allemaal even aardig maar samen met vrienden kom je een leuke tijd tegemoet. Bungie stopt niet en publiceert telkens nieuwe maps en mogelijkheden wat de speelduur moet verlengen. Daarom zal Halo 3 nog jaren door vele mensen worden gespeeld en zal er altijd wel iemand zijn die jou overtreft tijdens een potje Halo 3.

Conclusie en beoordeling

Tegenwoordig zijn er vele shooters uitgekomen, die in strijd zijn om de troon. Halo 3 heeft een gooi gedaan en voor velen ook gewonnen. Ondanks de kleine schoonheids foutjes, is Halo 3 voor mij de topper van 2007 en geniet ik nog dagelijks van de multiplayer. Duizenden anderen zullen het er mee eens zijn dat Halo 3 nog vaak voorbij zal komen.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Het verhaal....
 • Veel variatie
 • Hoge replay waarde
 • Prachtige muziek
 • Minpunten
 • Visueel gezien matig
 • met hier en daar een paar gaten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lol grappig mensen weg pikken

 • vet voor alle mensen van la dat ze bij zo een goede ontwikkelaar mogen gaan werken :D

 • Slimme zet van Infinity Ward, ze zijn er als de kippen bij om hun getalenteerde crew nog uit te breiden.

 • He he, kan me dat van EA Chicago idd ook nog herinneren. Slimme zet inderdaad. Jammer dat niet duidelijk wordt hoeveel man nu werkelijk gaat.  @ jvD.: wegpikken? Heb je het nieuwsbericht wel gelezen?

 • Als Infinity Ward dan met zo'n geweldige adventures komt als LucasArts in het verleden, dan komt er een mooie toekomst aan :D

 • Hilarisch, en behoorlijk slim ook. Zo halen ze getalenteerde mensen binnen die zowiezo waarschijnlijk al op zoek zijn naar een nieuwe baan, en weet Infinity Ward ook meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben.

 • Leuk infinity ward wordt/is een van de beste gamestudios.

 • Haha erg creatief dit. Ben benieuwd hoeveel mensen er zullen happen, dan moeten die mensen van LA nog maar net weten dat die vacature vrij is.

 • jammer dat infinity ward geen koks aan neemt 8-)

 • En nu hopen dat er een aantal de baan nemen.

 • Haha slimme zet van IW.

 • Leuk infinity ward wordt/is een van de beste gamestudios.  streek wordt maar door, het antwoord is: IS

 • Wel fijn voor die mensen dat ze nu lekker weer aan de slag kunnen!

 • Twee vliegen in een klap! Meer mensen bij Infinty Ward en geen werkeloos LucasArts talent meer :)

 • Inderdaad fijn voor die mensen !

 • Dat is handig opgelost! Ik ben jammer genoeg geen talent afkomstig van LucasArts, dus ja.

 • hahah niet verkeerd natuurlijk om zo graantje mee te pikken.

 • Call of Star Wars

  Star in Duty

  Duty in Star Wars,  ETC.  Kan zo nog uren doorgaan : )
 • slimme set, en beter voor die werknemers. hebben ze toch weer kans op een baan.

 • Slimme zet….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren