1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Je zou denken dat EA wel zou stoppen met de Fifa-reeks, want als je vele jaren vele crap games uitbrengt en de concurrentie je elk jaar dan weer de grond inboord is niet bepaald een reden om door te zetten. Maar nee, EA geeft niet op en ze willen per se weer terug in het `elftal`. Ze willen kosten wat het kost de `sterspeler` Pes neerhalen en in de spotlights staan. Als het aan mij lag zou het licht dan onmiddelijk uitgaan, en Fifa mocht dan weer de bank warmhouden. Jammer genoeg ben ik noch de trainer noch de gast die deze game glorie laat proeven.`

Maar waarom eigenlijk? Waarom beloon ik dit spel niet met een getal dat hoger is dan een 8 en lager dan 11? Dat ligt aan de bepaalde aspecten van de game, verbetering is er maar dat is niet goed genoeg. Er is altijd wel iets dat Fifa hindert, in dit deel zijn het die dingen die er eigenlijk niet in moesten zitten.

Misschien is Fifa er wel uitgehaald door de gameplay, want op het veld als een persoon spelen die hier en daar wat botten heeft gebroken maakt niet echt indruk op de coach. EA heeft dan ook met Fifa 09 de gameplay echt veranderd, maar het stelt in mijn ogen weinig voor. Zo het sprinten, dit was enorm traag in Fifa 08. En om dat te verbeteren hebben ze waarschijnlijk alles uit de kast gehaald, want de spelers sprinten alsof ze peper in hun reet hebben gekregen. Erg tof, want het sprinten is op zo`n niveau dat ik er geen andere woorden voor kan vinden. Nadat het uitsprinten van de tegenstander voorbij is zijn er twee opties,schieten of overspelen. Het schieten mag er zeker wel wezen, met de krachtbepaler onderaan het beeld kan jij kiezen of je de bal ver naast schiet voor de lol of zakelijk de bal erin tikt. Dit gaat lekker makkelijk, tijdens het spel en ook bij vrije trappen of strafschoppen. Het schieten is goed uitgewerkt, zo ook het overspelen. Ook als je de bal wil afgeven is er de krachtmeter onderaan het scherm, kort indrukken geeft een zachte bal en langer indrukken geeft de bal zo`n snelheid als dat je in een echte voetbal wedstrijd ziet. Toch gaat het niet zo snel als Pes wat ik best jammer vind. Tot nu toe is de gameplay goed, maar dat wordt een stuk minder als de spelers net zoals in de vorige delen de indruk geven alsof ze wat verroest zijn. Ze bewegen in mijn ogen na een heel klein tijdje nog steeds zo stroefjes als vroeger, dit zou best wel wat snelheid uit de game halen als het sprinten niet zo snel was. Toch vind ik het jammer dat het zo gaat, het haalt het realisme naar beneden. De gameplay is dus beter, maar nog niet goed genoeg voor mij.

De gameplay is er vooruit opgegaan, dit gaat best goed samen met de graphics. Die zien er erg goed uit, alles is goed op beeld gebracht. Al vind ik wel dat het gras wat realistischer kon, want af en toe lijkt het wel van rubber of plastic(geen idee hoe ik het moet zeggen). Verder is er niks mis mee, en het zou geweldig samen gaan met goede animaties. Deze gouden combo gaat heel jammer genoeg niet door, EA heeft de animaties heel wat minder aandacht gegeven dan het grafische. Als je maar een paar spelers herkent en voor de rest research moet doen naar wie wie is, heeft niet bepaald effect op een extra punt die deze game zou verdienen samen met de graphics.

Net op het moment dat ik de finale ga winnen van een van de modi in Fifa 09, zou ik graag op het puntje van mijn stoel zitten van de spanning. Jammer genoeg gaat dat niet, als een van de bovenstaande aspecten eens zouden samen gaan met het sfeer zou het wel gebeuren. Dat gaat dus niet door, zonde! Waarom? Fifa heeft niet een bepaalde sfeer die mij comfortabel ligt, het is allemaal zo `zakelijk` en helemaal niet gezellig, mijn gevoel zegt niks als er ook maar iets gebeurt. Het zou kunnen komen door de animaties, maar daar ben ik niet zeker van. Want tijdens het spelen met de grotere clubs heeft niet iets in mij kunnen opwekken.

Elke game heeft wel een modi die haar eigenaar vermaakt of ergert. In Fifa 09 wist bijna niets mij te boeien. De manager mode houdt mij helemaal niet in zijn greep en laat mij zeker niet los op het einde. Het is enorm slaapverwekkend imo, maar de Be A Pro wist dit helemaal. Deels omdat het tof is en deels omdat ik door dit de manager mode nooit meer speel. In Be A Pro speel je met een speler die jij zelf maakt of kiest. Je hebt alleen maar controle over die speler en probeert hem op weg te helpen naar de status genaamd: Pro. Het is erg vermakelijk, maar niet echt een uitdaging. De optie om in het begin te kiezen bij welke club je wilt spelen is iets waar ik me aan kan ergeren. Natuurlijk is er dan ook de optie om bij een lage club te beginnen, maar daar heb je helemaal geen zin in als je meteen al bij een team kan beginnen als Barca. Tenslotte heb je nog een modi, de adidas live season waarin je de virtuele spelers kan updaten naar de echte vorm waarin de echte speler verkeren. Dit aspect van de game vind ik eerlijk gezegd ook maar niks, natuurlijk is het realistisch. Maar verder voegt het dusdanig weinig toe.

Op het online gebied was Fifa heer en meester, ook in dit deel is het zo. Behalve de minpunten die zorgen dat de concurrent Pes ook voor wat moeilijkheden zal zorgen. Online loopt het prima, maar er zit een grote fout in. Soms is het namelijk zo dat je noch het veld noch de spelers ziet als je aan een potje begint, alles is grijs en je lijkt in een soort van 3-D wererld. Dit vind ik ontzettend irritant omdat ik regelmatig online speel en het kut is als de tegenstander scoort op dat moment. Niet veel later krijg je alles wel op beeld maar het is alsnog een enorm groot minpunt. Online kan je zoals altijd 1 tegen 1, maar nu ook 10 tegen 10. Iedereen beschikt over een speler, nu is de grote vraag: Hoe werkt dat? Laat ik het zo zeggen, het werkt net zo goed als het online gedeelte van Pro 2008. Telkens als ik weer speel lopen andere spelers te klooien waardoor ons team verliest en bij mij de punten eraf gaan. Te hinderlijk voor woorden, elke keer als ik speel is er wel zo`n idioot. EA denkt dat ze hiervoor de oplossing hebben, namelijk een balkje onderin die ieders eigen statistieken bijhoudt. Als je het slecht doet wordt het roder en ben je `slecht bezig`. Leuk en aardig maar het werkt totaal niet, elke keer als ik per ongeluk een verkeerde bal geef gaan er punten vanaf. En al doe je het zo slecht, er worden alsnog geen maatregelen genomen.

Conclusie en beoordeling

Fifa 09 is een goede game met goede bedoelingen, jammer genoeg is niet alles goed uitgewerkt. Mijn gevoel zegt me dat deze game een 7- verdient, maar het gaat steeds beter de goede richting op. Maar voor nu stuur ik Fifa terug naar de bank met de hoop meegegeven dat hij volgend jaar het nog eens mag proberen mits zijn minpunten zijn verholpen.
6,7
Score
67
Score: 65
  • Pluspunten
  • Grafisch best goed
  • Gameplay beter...
  • Online loopt het best goed...
  • Minpunten
  • Niet goed genoeg
  • Maar soms toch irritant
  • Animaties

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren