1. Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Galaxy (Wii)

Sinds de eerste 3d Mario platformer op de Nintendo 64 zijn er niet echt games meer geweest die het 3d platform genre naar een hogen niveau hebben weten te tillen. Ook de opvolger op de GameCube wist niet te slagen om een totaal nieuwe ervaring te bieden. Er is nu een nieuwe 3d Mario platformer op de Wii verschenen, zou deze zich kunnen meten met Super Mario 64?

Mario is in zijn looptijd als personage overal al geweest, op gras vlaktes, in de woestijn, onder water en zelfs op tropische eilanden met de daar bij horende lekkere drankjes en exotisch fruit. In deze nieuwe game gaat Mario naar een plaats waar hij nog niet eerder is geweest, de ruimte.

Super Mario galaxy begint zoals eigenlijk elke Mario game begint en hoort te beginnen. Er is niets aan de hand, Mario is onderweg ergens naartoe, tot Bowser, de aartsvijand van Mario, de rust komt verbreken. Bowser is zoals altijd achter Peach aan, de prinses van het Mushroom Kingdom.

Bowser pakt deze keer wel groots uit om Peach te kidnappen, hij heeft heel zijn vloot van battleships bij zich en ontvoert niet alleen de prinses, maar ook het kasteel, en neemt ze mee de ruimte in. Gelukkig voor de prinses wist Mario zich nog aan het kasteel vast te grijpen in een poging de prinses te redden.

Na een spannende en erg sterke opening cinematic bevind Mario zich op een kleine ronde planeet met een konijntje naast hem, deze legt Mario uit hoe hij zich moet bewegen over het planeetje en hoe hij moet springen. Na een korte wandeling naar nog twee andere konijntjes moet je eerst een speurtocht doen naar de konijntjes, die zich net hebben verstopt. Dit is een perfect geïntegreerde tutorial om de besturing van de game onder de knie te krijgen.

Nadat je ze eenmaal hebt gevonden, verschijnt er een gebouw op de planeet, met boven op dat gebouw een nieuw personage, prinses Rosalina. Zij geeft je een spin-attack om je te helpen jouw geliefde prinses Peach te redden.

Na een korte eerste level kom je op de Comet Observatory. Hierop zijn verschillende domes te vinden waarmee je naar allerlei galaxy’s kunt reizen. Omdat de Comet Observatory zijn kracht verloren is doordat Bowser alle power stars gestolen heeft is het niet mogelijk om naar de galaxy’s ver weg te reizen. Hiervoor zul je eerst in je zoektocht naar jouw prinses een aantal van de sterren moeten vinden wil je Peach kunnen redden, en tegelijkertijd help je Rosalina ook een handje. Het principe is hier heel simpel, hoe meer sterren, hoe meer galaxy’s je kunt bezoeken.

De werelden die je bezoekt zijn zeer gevarieerd. Zo heb je de ruimte thema’s, waar je veel kleine planeetjes vindt met hun eigen zwaartekracht en vorm. Maar er zijn ook de wat meer traditionele grote werelden waar je over een groot stuk land kunt lopen om zo je power stars te vinden. Buiten de gewonde levels zitten er ook een aantal levels waarbij je Mario anders moet besturen, zo surf je bijvoorbeeld opeens op de rug van een Manta door de Wii-mote als een soort surfboard te houden en te draaien, op een ander moment ben je een soort van monkey ball aan het doen met de Wii-mote recht omhoog als een soort joystick. Elke galaxy die je bezoekt is weer totaal anders en laat je steeds weer verbazen over hoe mooi alles er eigenlijk uitziet.

Nu staat de Wii niet bekend als de krachtpatser onder de spelcomputers, maar wat er bij Super Mario Galaxy op het scherm word getoverd is werkelijk prachtig om te zien. Elke wereld is erg kleurrijk, en je vindt steeds weer nieuwe dingen om te zien in een level. Alles is tot in het kleinste detail prachtig afgewerkt, zo ziet het water er als echt water uit en zijn er ook leuke dingen terug te vinden als een vacht voor sommige tegenstanders.

Er zijn ook weer power-ups te krijgen in de game. Variërend van de nieuwe bijen en spook kostuum tot de klassieke invincibility star en de fire Mario. Bijna alle power-ups zijn leuk en verfrissend, alleen is de springveer Mario soms een beetje lastig te besturen.

Na een tijdje in de game zul je wel gewend zijn aan het soms vreemde perspectief. Door het gebruik van de bolvormige planeetjes en de zwaartekracht zal er soms wel verwarring kunnen

ontstaan in hoe je nu moet voortbewegen door het level, maar een perfect uitgevoerde besturing zorgt ervoor dat na een tijdje spelen het voelt alsof je nooit anders hebt gedaan. Om te lopen beweeg je simpel genoeg de analoge stick, om te springen druk je op een knop en wil je je spin-attack uitvoeren schud je een keer met de Wii-mote. Zo simpel is het om je voort te bewegen in Mario Galaxy.

In veel 3d games heb je te maken met een camerabesturing, welke niet altijd even goed uitgewerkt is. Op de Wii heb je niet zoveel knoppen tot je beschikking en is de camerabesturing helemaal automatisch. Op een of twee momenten na staat deze camera altijd goed en doet deze precies wat jij wilt, en staat waar jij hem wilt hebben staan. Zo kun je optimaal met de game bezig zijn, en niet continu de camera hoeven aan te passen.

Wat zou een Mario game zijn zonder de typische Mario muziek? Deze game zit vol met prachtige muziek, die steeds perfect bij het level passen waar jij je op dat moment bevindt. Vaak zit je onbewust een nummer mee te neuriën omdat ze gewoon zo mooi en goed zijn. Vooral de epische muziek bij de boss battles is om van te smullen.

In het spel zitten ook weer veel eindbazen voor jou om te verslaan. Deze zijn allemaal leuk om te doen, en hebben elk een creatieve manier nodig om ze te verslaan. Uiteindelijk kom je bij Bowser terecht als je laatste eindbaas, en deze zal zeker niet teleur stellen.

Om het spel uit te spelen ben je een groot aantal uren bezig. Het is mogelijk om naar Bowser te gaan met 60 sterren, maar de echte verzamelaar gaat natuurlijk voor alle 120.

Om al deze sterren te krijgen zul je wel van goede huizen moeten komen, want ook al zijn de eerdere levels vrij makkelijk, op het laatst zul je een aantal aardig moeilijke levels voor je kiezen krijgen.

Conclusie en beoordeling

Super Mario Galaxy is een game die het platformer genre naar een hoger niveau tilt, puur door het gebruik van nieuwe elementen zoals bolvormige werelden en zwaartekracht, zonder ook het klassieke Mario gevoel kwijt te raken door ook een aantal grote normale levels te bevatten. Het is ook gelijk de mooist uitziende game voor de Wii, en ook de beste game voor het systeem verkrijgbaar. Dit is een game die geen Wii bezitter mag missen om te spelen.
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Ziet er prachtig uit
 • geweldige soundtrack
 • fantastische besturing
 • goede camera
 • Minpunten
 • er komt een einde aan
 • springveer Mario

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jippie?

 • goedkoop vaderdag cadeau :P

 • Ahahaha, erg leuk hoor xD

 • Grappig!

 • zal ons pap echt blij mee zijn, hij weet niet eens hoe de computer werkt xD

 • Ben eens benieuw of er iemand gaat zijn die aan zoiet wil meedoen :P

 • Het lijkt me toch wel een leuk spel…

 • Tis dat mijn vader \"niet echt\" van gamen houdt…  Maar aan de andere kant, misschien dat die dan ooit eens begrip toont ^^, in plaats van het pure tijd/geldverspilling te noemen..

 • ze tovere nu egt van alles uit hun mouw om mensen voor LOTRO te strikke

 • OMG wat ze al niet verzinnen. Wie speelt er nou LOTRO met zijn vader?

 • OMFG!! ideaal idee!!

 • toch gek, mijn vader besteed de halve dag aan de computer, maar hij speelt toch geen games. ok ok hij doet het voor zijn werk. ok….hij besteed er 1/4de dag aan.  NVM!! het boeit jullie toch nikz…..toch?

 • Het idee is leuk alleen krijg ik me vader toch niet zover om te gaan gamen.

 • hoef ik teminste geen cadeau meer te kopen =P

 • Leuk bedacht, maar je moet wel heel diep gezonken zijn wil je dit voor vaderdag cadeau doen :')

 • lolz, maar mijn vader zie ik echt geen MMORPG gaan spelen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren