1. Call of Juarez (X360)

Call of Juarez (X360)

Ruig uitziende mannen met bijbehorende gezichtsuitdrukkingen, opgeduwde voorgevels in te strakke kleding, onzinnige vechtpartijen en daarop volgende moorden. Na die woorden is het wellicht nog steeds niet duidelijk in welke tijd we zijn beland, aangezien dit terug slaat op werkelijk elke periode uit de geschiedenis. Welnu, hongerige lezers, dit is Het Wilde Westen. De Nieuwe Wereld werd ontdekt, Europeanen ‘scheuren’ erheen, settelen zich aan de oostkant en gaan op de vuist met de oorspronkelijke bewoners. Maar dat terzijde. Naast het ‘beschaafde’ volk in het oosten, had je ten westen veel van die eerder beschreven praktijken. Het was er ruig en wild (snap je hem?) Dit stukje geschiedenis is dan ook meerdere malen vertaald naar films en games. Call of Juarez (Kal of Wahres) neemt je mee naar het Westen, toen er nog echte mannen te vinden waren.

Zoals vele moderne avonturen begint ook Call of Juarez op een laag pitje. Je krijgt de afgetrapte schoenen van Billy aangetrokken en wordt in een bos gezet. Billy is ooit eens van huis weggelopen. Hij had namelijk zo’n zacht ei van een moeder met een eikel van een man. Billy is een normale, simpele jongen. Zijn voornaamste reden om te vertrekken was die eikel. Hij had namelijk een paar losse handjes. Maar terug naar het bos en de schoenen. Billy vind het mooi geweest, hij is lang genoeg weggebleven en besluit terug te gaan naar het huis van zijn moeder. Het bos blijkt dichtbij te zijn bij het stadje Hope, de woonplaats van Billy’s moeder. Na een niet al te vriendelijk ontvangst in Hope, kom je uiteindelijk bij het huis terecht. Wat blijkt, alles wat ooit leefde in je vroegere huis is overleden. Inclusief moeder. Terwijl je hurkt over het lijf van je moeder wordt je gezien en daarmee gelijk verdacht van moord. Terwijl de kogels je om de oren vliegen sla je op de vlucht.

Het volgende level krijg je andere schoenen aangetrokken. Deze zijn van Ray. Hij is het tegenovergestelde van Billy. Ray denkt dat hij Gods rechterhand is. Hij straft mensen in naam van ‘The Lord’. Prima excuus om lekker wat ‘baddies’ af te knallen lijkt mij. Om een nog vage reden voor mij trakteer je iedere zelfrespecterende ruige kerel op een kogel. Waar je met Billy vooral moet lopen, klauteren, sluipen en daarbij juist het gevecht vaak ontwijkt, spring je er met Ray middenin. In de vele vuurgevechten die de game rijk is heb je vaak twee wapens vast. Die je dan afzonderlijk van elkaar moet voorzien van nieuwe kogels. Dit lijkt misschien lastig maar eerlijk gezegd raak je er zo aan gewend. Na het knalwerk krijg je te horen dat er een moord is gepleegd even verderop. Je raad het al, terwijl Billy tussen de lijken staat wordt hij betrapt door Ray. Vanaf dat moment besluit Ray om het zijn missie te maken Billy te grijpen en hem te laten boeten.

Hierbij komen de verschillende stijlen van Billy en Ray duidelijk naar voren. Zo kan je met Billy soms heerlijk rustig aan doen en naar de omgeving kijken. Bergen, groene bomen, rivieren het wordt zonder enige hapering in beeld gebracht. Zoals ik al eerder zei, Billy gaat het gevaar uit de weg en Ray zoekt het eerder op. Die afwisseling werkt goed. Nadat Billy op de vlucht is geslagen gaat hij op zoek naar zijn oude vriendin Molly. Helaas mag hij haar niet meer zien van haar vader. Maar Billy weet zich geen raad en gaat gewoon een poging wagen. Hierbij neemt de game je mee langs leuke missies die allemaal wel iets hebben. Soms zit je al schietend op een paard en op het andere moment zul je op konijnen moeten jagen met Billy’s pijlenboog. De game kent ook een multiplayermodus maar daar moet je maar niet te veel van verwachten. Verwacht zelfs maar helemaal niemand online. Waar ik mee wil zeggen dat ik de modus niet heb kunnen uitproberen.

Conclusie en beoordeling

Op het eerste ogenblik zal je misschien niet zien wat Call of Juarez onderscheid van andere first-person shooters, maar de game heeft zeker genoeg te bieden. Welke zelfrespecterend ruige kerel houd er niet van mooie omgevingen, westerse shoot-outs, en hier en daar wat sluipen en klauteren. De waarde van een game aangeven is moeilijk, zo hoor je vaak mensen zeggen dat een game geen 60 euro waard is. Nou dat komt dan goed uit, want Call of Juarez ligt afgeprijsd in de schappen. Je krijgt waar voor je geld!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • De sfeer
 • Afwisseling
 • Verhaal is leuk gevonden
 • Grafisch
 • Minpunten
 • Bijna alles is al een keer gedaan
 • Cutscenes en daarbij de voice-acting

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat een enorme zaadopmerking is dat.

 • Dit lijkt een beetje op het Nintendo uit het Gamecube tijdperk, niet naar de community luisteren, maar hun eigen (arrogante) wil er doorheen drammen. Volgens mij wil iedereen die de Wii regelmatig gebruikt extra opslagruimte, zeker vanwege de crapgames die blijven uitkomen op het ding (enkele toppers uitgezonderd), waardoor WiiWare en Virtual Console alleen maar aantrekkelijker worden. Maar da's mijn mening :p.

 • Schade.

 • Wii = dikke faal. Sorry maar het is echt een kutding dat je geld niet waard is. Tenzij je natuurlijk een meisje van 6 bent.

 • @shffldrllshn

  Voor gamers is het een fail, voor nintendo een win. Ze weten namelijk door goede marketing een kutapparaat goed te laten verkopen.

  Wel nep dat ze niet naar de gamers willen luisteren. Ik zal het ding in ieder geval niet kopen.

 • Zo ken ik ze weer.  Stop die Wii maar ergens waar ik hem niet zien kan. Want zo beledig je dus je eigen harde kern.

 • hmm tis ook van nintendo europe hje is belangrijk om te melden

  wabnt die schijne meestaL niet het zelfde te doen als nintedo japan ofwel het hoofd gedeelte

  europe schijnt vooral productie te doen en verder vrijweinig uit te maken heb ik ergens gehoord… weet niet meer waar

  en aangezien nintendo werkt aan usb aparaten ofzo stond ergens kan het msischien alsnog komen we zien wel…

 • Dit is allang op GoNintendo gepost en daar werd Fischer met de grond gelijk gemaakt in de comments. Hij heeft er trouwens ook niks over te zeggen. Reggie is degene die daarover gaat.

  @shffldrllshn: Hou je gescheld even voor je, aub. Dit ging niet over de kwaliteit van de Wii, maar over een uitspraak van een hoge pief die nergens op slaat en waarvoor deze ontslagen zou moeten/kunnen worden.  Edit: En waarom komen gelijk de anti-Nintendo fanboys hierop afstormen?

 • de wii mag best meer geheugen het is nu zo vol en ik download gwn niet meer. getypet op me wii :p

 • Hij is ook dom, net alsof 95% van de wii-gamers bejaarden en andere non-gamers zijn. Volgens mij is een groot gedeelte van de Wii bezitter nog steeds een echte gamer. Ontslaan die amateur!

 • Het was toch \"Klant is Koning\" ?.. Of zie ik dit nu verkeerd.

 • we'll see… Ik verwacht nog wel een externe schijf/disk voor meer geheugen… Vroeg of laat komen ze er toch niet onderuit…

 • haha, ik heb de Wii op de release gekocht, vindt hem nog steeds leuk, speel er nog elke dag op, en verheug me al op de games die er nog voor gaan uitkomen….  ben ik dus de enige persoon op de hele wereld die dat vindt…..ik dacht van niet hè ;)

 • Dumpen die vis!

 • Die 512 is echt te weinig!!!

  Ook als je er extra geheugen ingooit is het niet mogelijk om meteen de games te spelen , die moet je dan eerst op het interne geheugen zetten. Ik heb al zoveel uit moeten wisselen om games te spelen dat ik gewoon gek wordt van die 512Mb

 • Ze beledigen de meeste mensen op die manier!! Ik de Wii wel kopen maar hoopte eigenlijk op meer ruimte, juist vanwege de WiiWare en Virtual Console games!!

 • Ik heb m'n 512MB nog niet vol, hoewel ik volgens mij toch wel een bovengemiddelde VC/WiiWare gebruiker ben…  Maar ik hoop wel dat het binnenkort mogelijk wordt om een SD kaart of USB oplossing te gebruiken voor de opslag van spellen.

 • gelukkig zijn de laatste paar reacties nog een beetje zinvol ipv al nie nutteloze fanboy-gedrag

 • @Jorenmartijn

  Ik heb zelf ook een Wii, je liegt als je zegt dat de Wii compleet aan je verwachtingen heeft voldaan? De 360 heeft voor mij zelfs meer waargemaakt dan ik ooit had gehoopt, en zo hoort het ook! De Wii heeft alleen stof staan happen in de meeste huishoudens.

 • Ach ja foute opmerking van een bedrijf met een foute console. Nintendo heeft altijd enigzins achtergelopen.  Kom op he Nintendo krijgt het een beetje in hun bol door dit soort opmerkingen te maken. VC en WiiWare houden de console in leven, dat doen de Wii games niet!!! Wil je dat mensen die Wiiware games blijven kopen, dan zou ik maar een externe hardeschijf uitbrengen. SSBB is het enige spel wat nog wat kan brengen voor de Wii, dan gaat ie gewoon stilletjes aan dood.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren