1. Valkyria Chronicles (PS3)

Valkyria Chronicles (PS3)

Door de stortvloed van toppers tijdens het eindjaar zijn er altijd goede games die onopgemerkt blijven door het grote publiek. Valkyria Chronicles is zo’n game, en door zijn combinatie van elementen uit een strategische RPG en een third-person shooter is dat zeker jammer.

Valkyria Chronicles gaat over een oorlog in een fictief werelddeel, lichtjes gebaseerd op het Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog en speelt zich af in de jaren ‘30. In deze oorlog strijden de Empire en de Federation om het nog neutrale landje Gallia en haar belangrijke grondstof ragnite. De held uit het verhaal is Welkin, een natuurfreak die nadat de oorlog uitbreekt in Gallia vanuit zijn tank Edelweiss de orders uitdeelt aan Squad 7, een verzetsleger dat meer in zijn mars heeft dan je zou denken. Het verhaal wordt uit de doeken gedaan door scènes tussen de missies door. Soms komt het voor dat je eerst een stuk of vijf à zes filmpjes moet gaan kijken voordat je weer kan beginnen, en hoewel je ze altijd kan skippen is dat af en toe wel irritant.

Personages zijn erg belangrijk in het spel, en hebben ook hun eigen voorkeuren wat betreft omgevingen en andere personages wat invloed heeft op de gameplay. Naast tank-commander Welkin bestaan de belangrijkste karakters uit Scout Alicia, Lancer Largo, Shocktrooper Rosie en het zusje van Welkin, Isara, die daarnaast ook tankbestuurder en mechanic is. Elk personage is van een bepaald type. Lancers zijn uitermate geschikt om tanks te vernietigen maar vuren niet terug als ze aangevallen worden, Scouts kunnen het verst lopen maar zijn erg zwak, Snipers zijn dodelijk van afstand, maar kunnen weer niet ver lopen, Engineers vullen munitie aan en kunnen tanks repareren en tot slot de Shocktrooper, kort gezegd de brute kracht van het stel.

Voordat je begint zul je goed moeten kijken welk type personages je het best kan gebruiken. Eenmaal aan een missie begonnen heb je per ronde een bepaald aantal sterren. Een aantal personages uit je team en dat van de vijand zorgen voor sterren. Met sterren kan je steeds een personage voortbewegen en een actie uitvoeren zoals schieten, healen of een granaat gooien. Het is dus altijd slim om personages met een ster uit te schakelen, zodat de vijand minder kan doen. De personages hebben daarnaast een loopmetertje dat langzamerhand opraakt en ook de munitie is niet onbeperkt. Hiermee zul je dus tactisch te werk moeten gaan. Wanneer je eindelijk een geschikte vrijwilliger hebt gevonden kan je diegene in real-time besturen. Tijdens je actie kunnen tegenstanders echter in tegenstelling tot in andere strategische RPG’s gewoon terugvuren. Schuilen achter een hoop zandzakken biedt daarbij uitkomst. Alleen jammer hieraan is weer dat de game hierin niet consequent is en je niet achter alle objecten kan schuilen. Het speelsysteem van Valkyria is even wennen in het begin maar het werkt redelijk verfrissend en biedt naast voer voor de schaakfreaks ook genoeg aantrekkingskracht voor de actiefanaten. Een minpuntje is dat de A.I. van de vijanden niet optimaal is, ze willen namelijk wel eens onlogische dingen doen zoals langs je heen lopen zonder je te zien om vervolgens neergeschoten te worden.

De missies zijn in het begin nog redelijk simpel van opzet, maar terwijl je vordert in het spel worden ze steeds moeilijker en diepgaander met meerdere kampen die je moet veroveren, alhoewel de leercurve niet altijd loopt zoals hij zou moeten. De missies zijn ook redelijk afwisselend en spelen zich de ene keer in een stad af, de andere keer in een bos en de andere keer weer in de woestijn. Daarnaast zul je je altijd moeten aanpassen aan het type vijand waar tegen je strijdt. Zo is er voor een tank natuurlijk een hele andere aanpak nodig dan tegen gewone voetsoldaten. Wil je nog meer afwisseling dan kan je ook één van de skirmishes gaan spelen voor extra geld of experience. Dat krijg je namelijk na elk potje, met experience kan je je troepen upgraden en met geld kan je wapen- of tankupgrades kopen. Dit doe je in de headquarters waar je ook de samenstelling van je team en de uitrusting van alle soldaten kan bepalen.

Wat betreft grafische stijl zit het met Valkyria zeker goed. Naast teksten zoals “shuffle” wanneer vijandige troepen lopen of “ratta ratta” wanneer je schiet dragen ook de cell shaded en tekenachtige graphics bij aan het stripachtige stijltje van de game. Het bekijken van de tussenfilmpjes en het starten van de missies doe je geheel in stijl via een boek waarin de missies de hoofdstukken zijn. Niet alleen hieruit, maar ook uit de muziek, geluidseffecten en voice acting blijkt dat aan alles in Valkyria Chronicles veel aandacht is besteed.

Conclusie en beoordeling

Valkyria Chronicles blaast met zijn speelsysteem een nieuwe wind in het tactische RPG genre. Niet alles werkt dan wel even goed, zo kan de A.I. bijvoorbeeld wel wat verbetering gebruiken, maar het is allemaal wel leuk en verslavend. Ben je ook niet weg van een Japans verhaal met daarbij een prachtig visueel stijltje en geluid dan is deze game zeker een aankoop waard.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Mooi verhaal
  • Prachtig beeld en geluid
  • Verslavend speelsysteem
  • Minpunten
  • Gebrekkige A.I.
  • Overvloed aan tussenfilmpjes

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren