1. FIFA 09 (PS3)

FIFA 09 (PS3)

Nou, na het lezen van verschillende recensies hier dan de mijne. Ook ik ben jarenlang verslaafd geweest aan PES maar ben nu om. Wat me vooral jarenlang stoorde aan fifa waren de domme netten (alsof ze van steen waren) en het voetbal was gewoonweg niet realistisch genoeg.

Na alle verbeteringen is dit echt een megagoed voetbalspel.

Toch zijn er enkele minpunten, waarbij de grootste irritatie in 32 jaar de voordeelregel is in fifa09. Loopt de aanval lekker door fluit de scheids, sta je buitenspel na een overtreding krijg je niet alsnog een vrije trap. Dit element is zeer storend tijdens het voetballen.

Wat ook niet realistisch is , is dat je na de voordeelregel alsnog een kaart krijgt. Beetje erg dom dat als je een goal tegenkrijgt 2 minuten na een voordeelregel je alsnog de rode kaart krijgt.

Ook beetje dom is als het 2-0 is voor jou, dat bij de laatste corner de keeper van de tegenstander mee naar voren gaat. Het leuke hiervan is , is dat je wel kunt counteren als er nog tijd is en je vanaf 50 meter kunt scoren.

Wat ik het leukst vind om te doen tot nu toe is de manager-functie.

Met bijv. Millwall beginnen in de 2e klasse in engeland en met gerichte goedkope aankopen proberen zo ver mogelijk te komen en een superteam bij elkaar kopen (daar droomt toch iedereen van he abramovic ;-)

Het minpunt in de manager-versie is dat de overige teams geen enkele aankopen doen tijdens de seizoenen. Dus na 4 seizoenen speel je nog steeds tegen hetzelfde elftal van liverpool, man utd enz. Dit is zeker voor verbetering vatbaar in fifa10.

Wat geweldig is zijn natuurlijk de stadiongeluiden, met allerlei realistische liedjes (van rafa benitez lalala (liverpool) tot boeruh (psv). Hiermee onderscheidt fifa zich helemaal van pes.

Wat ook uitdagend is om te doen is zelf een league maken met diverste topteams en kijken hoe goed je bent op verschillende niveaus. Interlandvoetbal is niet mijn bezigheid.

Online werkt het prima, alleen de 11 tegen 11 vind ik helemaal niets. Het maakt me niet op om rechtsback te zijn, maar je komt niet tot fatsoenlijk voetbal omdat iedereen maar wat door elkaar loopt enz. Opeens kreeg ik een penalty tegen omdat ik een iemand neerhaalde in de 16 terwijl de bal helemaal niet in de buurt was. Dit is ook niet mijn ding dus.

Het geweldige aan fifa zijn natuurlijk het gros aan stadions en ballen die je kunt selecteren. Ik vind het altijd wel iets extra's hebben om met een bepaalde bal te spelen (van bijv de gele nike bal tot de ek adidas bal). Ook de verschillende netten (van rood/wit tot lekker loshangende witte netjes) vind ik een pluspunt.

Wat weet jammer is dat je niet het stadion van een club kunt wijzigen, zodat je bijv altijd met een kleine club in een amateurstadion blijft spelen, ook al 'upgrade' je je stadion tijdens de managerfunctie.

Alle tenues zijn ook aanwezig (sommige clubs hebben er 3) en je kunt per wedstrijd per team kiezen in welk tenue ze spelen zodat je nooit bj met psv in het wit uit bij ajax speelt).

Al met al heel veel positieve dingen in fifa maar ook enkele belangrijke zaken die verbeterd kunnen worden, met op stip op 1 de voordeelregel.

Conclusie en beoordeling

Conclusie is dat ik nooit gedacht zou hebben na bijv pes07 dat er een beter voetbalspel zou uitkomen. Nou , met fifa09 is dit echt wel gebeurt. Wie weet wat pes10 en fifa10 ons brengen zal
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • stadiongeluiden, gameplay, keuze aan stadions en ballen
 • Minpunten
 • voordeelregel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niks voor mij. Misschien leuk voor de fans.

 • zo….wat een reacties.

  ik heb geen xbox dus dit is voor mij geen interessant onderwerp, want ik heb er toch niks aan omdat ik geen xbox heb dus dit is niet belangrijk voor mij omdat ik geen xbox heb…….dejavu?

 • ohh…..hij komt voor de PSS……

  Nou, dit wordt leuk, omdat hij voor de PSS komt en dat zit op mijn PS3 want ik ben aangesloten op het internet dus ik heb de PSS en dan kan dit leuk zijn ,ware het niet dat ik Street Fighter voor de PSS(die dus bij de PS3 hoort) niet echt interessant vindt.

 • Heb die commando 3 aangeschaft, dacht dat ik gelijk de beta kon spelen, helaas nog 2 weekjes wachten. Ik haalt het voor beide consoles. tenminste als de PSN pre-paid kaarten uit zijn.  Meer vrienden op xbox live, maar de PS 3 controller is veel beter voor street fighter.

 • Ik ben benieuwd en een PSS beta zou ook wel aardig zijn.

 • beta echt erg Capcom maakt er geen haast mee :) triest eigenlijk waarom zou je een beta van een game uitbrengen die al 15keer is uitgebracht…..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren