1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Dit is de aarde… of zoals de rest van het universum het noemt: de bol der drooms. De bewoners van die bol verdoen veel tijd met slapen en dromen. Een grote verbeeldingskracht drijft weg vol met creatieve energie. En waar gaat dat allemaal naartoe? Via de grote hersenen stroomt het weg, waarna het samensmelt tot al die energie van andere drooms. En dan gebeurd er iets geweldigs: er ontstaat een wereld, een hemelse droomwereld, vol avontuur en onbeperkte mogelijkheden. Een abstracte en wonderlijke omgeving waar van alles te beleven is en jij mag daar nu naartoe.

Met deze mooie woorden begint het vrolijke spel van Media Molecule. Door deze woorden wil jij zo snel mogelijk de mooie planeet vol met creatie betreden. Deze hemelse droomwereld heeft ook een naam gekregen, namelijk: LittleBigPlanet. Zeg niet dat LittleBigPlanet alleen levels voltooien is, want dan heb je het totaal mis. De KleineGrotePlaneet is meer dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld aan je eigen levels creëren en de leukste stickers en voorwerpen verzamelen. Daarnaast is LittleBigPlanet een onwijs uniek en origineel spel met als genre: Platform, Party, Puzzel en Bouw. Weer eens wat ander dus dan al die shooters, die je nu zo’n beetje de strot uit komen!

De planeet vol met creatieve energie bevat een erg goede gameplay. Je begint een Sack personage uit te kiezen. Dit kan variëren in een Sackboy, Sackgirl of een Sack person. Jou personage kan je tot de kleinste detail veranderen: de kleur, het haar, de kleren en nog veel meer. Ook kan je van alles met je personage doen: voorwerpen slepen, springen en lopen. Dit werkt allemaal erg soepel. Uiteraard kan je nog veel meer met je Sack personage. Je kunt bijvoorbeeld de werelden van spelers betreden, maar ook je eigen wereld bouwen. Deze kun je dan gemakkelijk online zetten zodat andere spelers in jouw wereld kunnen banjeren. Als je een maker of level erg goed vind laat je dit merken met een hart. Zo’n hart is natuurlijk erg leuk om te geven, maar nog leuker om te krijgen! Daarnaast is er eigenlijk geen spraken van offline en online speltypes in LittleBigPlanet, want alle levels zijn wel online van één tot vier spelers te spelen. Zit je ergens vast? Zeg het tegen een vriend en hij helpt je wel! Het is werkelijk geweldig hoe de community van LittleBigPlanet zijn gangetje gaat.

Bovendien zijn er ook speciale gedeeltes in een wereld te vinden. Deze kun je herkennen aan de borden die aangeven met hoeveel spelers het te betreden is. Als je dus een bord met 4X ziet, moet je dus samen met drie mensen het gedeelte voltooien. Deze stukken zijn altijd wel erg leuk, want er moet echt samenwerking aan te pas komen. Dit geeft je elke keer zo’n geweldig gevoel en zeker als het elke keer lukt. Dit gevoel heb ikzelf nog zelden meegemaakt in een game. Afgezien daarvan kan het ook zo zijn dat de samenwerking niet goed verloopt. In dit geval kan het nog knap lastig worden om het te voltooien. LittleBigPlanet is dus ook een game waar samenwerking centraal staat.

Zoals ik al zei, is er niet echt sprake van offline en online speltypes. Toch kiezen de meeste spelers er meestal wel voor om de levels onder het kopje ‘‘verhaal’’ offline te spelen. Ondanks LittleBigPlanet op het online gericht is heeft het dus toch een verhaal. Er zijn zeven levels met elk een eigen naam en een eigen verhaal. Bij de één moet je weer iemand redden en bij de ander moet je weer iemand vermoorden. Uiteindelijk gaat het toch om één iemand: de Verzamelaar. Deze moet je in een hels gevecht verslaan. Nadat je hem heb verslagen zegt hij dat hij helemaal niet zo slecht is, omdat hij geen vrienden heeft. Natuurlijk is hij vergeten dat LittleBigPlanet de planeet is waar niemand vriendloos mag zijn er alles gedeeld wordt. Iedereen wordt dus weer vriendjes en LittleBigPlanet gaat een goede toekomst tegemoet. Eerlijk gezegd is het dus een voorspelbaar en niet zo’n interessant verhaal, maar je kan er ook niet echt meer van maken. Bovendien is het verhaal in LittleBigPlanet helemaal niet belangrijk, want er valt zoveel meer te doen.

Naast de planeet vol blijheid heb je nog twee andere planeten: de Maan en de InfoMaan. Bij de Maan kun je je eigen werelden creëren en bij de InfoMaan kun je de gegevens van jezelf wijzigen en die van je vrienden bekijken. Ook heb je een kopje genaamd ‘‘nieuws’’. Hier kan je o.a. zien welke levels, de levels van de maand zijn geworden. Vanaf je Pod (een soort woning waarin je altijd terugkeert) is het dus erg gemakkelijk om alles te doen wat jij maar wilt. Het is erg overzichtelijk en je kunt gewoon bij alles erg snel komen. Je heb vanaf je Pod alles goed in de hand.

Daarnaast mogen we de graphics van LittleBigPlanet ook niet vergeten. De graphics zijn eigenlijk wat iedereen al had verwacht, want die zijn uiteraard erg goed. Het is een soort Super Mario 64, maar dan in Next-Gen, wat natuurlijk geweldig is. Bovendien zijn de levels zo mooi gedetailleerd en zo variërend, dat bij vele gamers LitteBigPlanet nog lang niet stof ligt te happen. De vele werelden vervelen dus nooit en wil je het liefst zo snel mogelijk voltooien. Dit is alleen niet zo gemakkelijk, want de laatste twee werelden van het verhaal en sommige online levels zijn erg ingewikkeld. Uiteraard is dit erg leuk, omdat je een erg grote uitdaging heb, maar aan de andere kant komt er soms ook wat frustratie bij kijken.

Conclusie en beoordeling

Als je LittleBigPlanet zegt, zeg je creëren en delen. LittleBigPlanet heeft een uniek genre, wat bij veel spelers in de smaak valt. Door de vele ingewikkelde, maar ook erg leuke werelden is LittleBigPlanet een topgame. Vooral als je met vier personen bent is het vrolijke spel helemaal fantastisch. Voor degene die de game nog niet hebben: koop hem, en betreed de planeet vol met creatie!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Soepele gameplay
 • Enorm vrolijk en origineel
 • Onbeperkte mogelijkheden
 • Mooi gedetailleerd en variërend
 • Soms lekker ingewikkeld…
 • Grafisch erg mooi
 • Minpunten
 • Wat soms leidt tot frustratie
 • Online soms wat haperingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En natuurlijk… ga ik dan net op vakantie :D

 • Die ga ik wel halen.

 • Kun je hem split-screen online spelen?

 • super die splitscreen mode, mis ik wel voor de ps3.

  maar geen mods en niet speelbaar met keyboard en muis laat dan maar zitten :P speel de ps3 versie alleen met keyboard en muis en onder andere pc speed mod anders vind ik er weinig aan

 • Hmm, dan wordt het dus Ninja Gaiden, Civilization, MGS4 én Unreal… gvd, dit geintje gaat me klauwen met geld kosten.

 • Wel beter dat ie nog komt, speel em wel liever op de PC.

 • Hmhm…

 • Ik hoop dat er ook een demo van uitkomt!

 • Nice, split-screen!

 • @Furyan  Kun je em beter voor de PS3 kopen. Meer mogelijkheden : ) Splitscreen zuigt. Twee schermpjes op 1 tv is gewoon dikke stront vind ik persoonlijk. En je kunt UT3 nu ook voor een prikkie te koop op marktplaats.

 • godzamme mocht wel eens tijd worden

 • wordt tijd.

 • Eindelijk _O_

 • @Maxcre8  Waarom ga je in godsnaam op een console gamen als je een toetsenbord en muis wilt gebruiken? >.>  OT: Lijkt me nice, die komt vast wel in mn collectie : )


 • leuk voor de treesixtie:p(360) eigenaars

 • Ik heb het op de PS 3, community is zo goed als dood, amper mensen die het spelen. Ik ga het zeker op de Xbox 360 veel van me vrienden zitten op xbox live. En op de PS 3 was het ook een dooie boel, geen hond die mic. Maar ik heb me skills wel effe goed trainen.  Wel jammer van de mods, maar ja. je kan ook niet alles hebbnen. Als extra gore mutator maar in zit.

 • he he zal is tijd worden !!!

 • Geen toetsenbord en muis vind ik dan weer een plus punt. Ik zou niet graag tegen iemand willen spelen met een muis als ik een controller heb.

  Of er moet auto aim aan staan voor de controller en niet voor de muis toestenbord combo.  Ach dit blijft toch nog het beste op de PC imo.

 • Mosterd na de maaltijd in een zomer waar zat toppers verschijnen. Ik zal hem niet halen.

 • Jammer van het Mods-probleempje, maar goed hij komt tenminste wel nog naar de 360.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren