1. Left 4 Dead (PC)

Left 4 Dead (PC)

Al tientallen jaren kunnen mensen genieten van zombies. Zo spelen de herriemakende rakkertjes in erg veel films de hoofdrol en zijn ze ook in veel games te vinden. Hierdoor zijn veel mensen zich gaan afvragen hoe het hen zou afgaan tijdens een echte zombie invasie. Zouden ze krijsend als een jong meisje over straat rennen of als een Arnold Schwarzenegger koppen eraf knallen terwijl je praat met een irritant accent. Nu is er dankzij Valve een kans om deze vraag te beantwoorden en deze kans heet Left 4 Dead.

Als je aan dit spel begint met de verwachting een goed verhaal te vinden, dan kom je bedrogen uit. Left 4 Dead gaat puur om het overleven. Er is geen mooi verhaal over een man die poppen uit een winkel probeert te versieren en op een hartbrekende wijze zijn hond verliest. Left 4 Dead bestaat uit zombies (volgens de maker heten ze geïnfecteerde) die je bewusteloos slaan en in kasten proberen te stoppen en vier mensen die immuun zijn en dit akelige lot willen voorkomen. Om dit te doen moeten de vier mensen zeer goed samenwerken en daar draait het spel dan ook om. Een goede samenwerking is vereist om door de levels heen te komen en de zogenaamde “lonewolfs” worden dan ook zwaar gestraft door de computer. Er zit namelijk altijd een mannetje over je schouder mee te kijken naar wat jullie groep aan het doen is, dit mannetje draagt de naam AI Director. Hij beslist wanneer de geïnfecteerde opgeroepen worden en met hoeveel ze zijn, ook plaatst hij deze altijd zo irritant mogelijk en dit alles om het jouw groep zo moeilijk mogelijk te maken. Ook verplaatst de Director de ammunitie stapels en de wapens, zodat je elke ronde opnieuw moet zoeken waar ze zijn. Als je eenmaal aangevallen wordt door één van zijn hordes kan hij de sfeer ook nog eens veranderen door een ander muziekje op te zetten.

Zo bijzonder klinkt dat allemaal niet en zo bijzonder is het ook niet. Er zijn immers meer dan genoeg andere spellen die ongeveer hetzelfde doen. Wel zorgt deze Director ervoor dat je moet raden wanneer die hordes op je af komen en dat je niet al je vertrouwen moet leggen op de sterkere wapens die in de volgende kamer liggen, want misschien zijn ze er dit keer wel niet. Als je team niet zo goed is dan strijkt hij met zijn hand over zijn hart en zal hij iets minder geïnfecteerde op je af sturen dan normaal. De director zorgt ervoor dat het spel nieuw en eerlijk blijft, het zorgt ervoor dat je blijft uitkijken en het gevoel hebt dat je echt wordt opgejaagd. De jagers die de Director gebruikt zijn dan ook geen mietjes. Zo zijn er niet alleen die honderden geïnfecteerde, maar zijn er ook nog speciale geïnfecteerde. Zo is er de Hunter die kan springen als een kikker en je dan met zijn klauwen aanvalt. Ook is er de Smoker die als je niet oplet zijn tong om je heen legt en je tientallen meters naar zich toe trekt. Dan is er nog een dikke geïnfecteerde die normale geïnfecteerde aantrekt met zijn kots, een verre neef van de Hulk die stenen naar je gooit en je in elkaar slaat en als laatste een emotioneel meisje die iedereen die te dichtbij komt met één klap naar de grond slaat.

Gelukkig zit er ook een pluspunt aan deze speciale geïnfecteerde, je kan, met uitzondering van het emotionele meisje, als hun spelen. Naast de met vier mensen speelbare campagne-modus zit er namelijk ook een versus-modus in waarin je wordt ingedeeld als overlevende of geïnfecteerde en je elkaar het leven zuur kan maken. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken totaal niet eenzijdig. De speciale geïnfecteerde zijn snel dood, maar met goede samenwerking is dat kleine minpuntje snel te overkomen. Als geïnfecteerde spelen is grotendeels hetzelfde als spelen als een overlevende. Zonder samenwerking kom je niet ver, zelfs niet als je met stenen kan gooien. Helaas zijn er bij deze modus nog minder levels beschikbaar dan bij campagnes. Er zijn maar vier speelbare locaties met elk vijf mappen. Deze duren ongeveer tien minuten per stuk. Van deze vier locaties zijn er maar twee ook werkelijk in versus te spelen. Gelukkig blijven deze mappen een lange tijd leuk. Niet alleen dankzij de Director en de geweldige sfeer die hij in het spel brengt, maar ook doordat de mappen heel verschillend zijn. Zo loop je bij de ene in een bos, terwijl je bij de andere in een stad rondloopt op weg naar het ziekenhuis. Hoewel lineair zijn de locaties toch nog erg afwisselend, interessant en zitten ze gelukkig ook grafisch goed in elkaar. De inmiddels verouderde Source engine is nog prima in staat mooie plaatjes op het scherm te toveren en vooral de animaties zijn uitstekend. Er is genoeg afwisseling bij de geinfecteerden en gek genoeg ook bij de wapens. Dit laatste zou je niet snel zeggen met de vijf beschikbare wapens, maar elk wapen speelt een andere, evengoed belangrijke, rol. Zo zul je met vier shotguns niet erg ver komen als je een Smoker wilt raken, terwijl je met vier jachtgeweren (oftewel snipers) het ook niet echt goed zal doen tegen een horde van geïnfecteerde. Opnieuw moet je goed afspreken met je groep welke wapens je gaat nemen en zorgen dat er een goede balans is.

Juist daarom zit er ook een minpunt aan dit spel. Zo zijn bij singleplayer de computergestuurde karakters niet bijster slim en zullen ze veel domme dingen doen die vaak het verschil maken tussen leven en dood. Ook bij multiplayer brengt dit een minpunt, ook al zit er maar één slechte speler in je groep kan dat al betekenen dat je het einde van het level niet gaat halen. De geïnfecteerde vallen snel neer als je ze volpompt met lood, maar de grote getallen waaruit de hordes bestaan samen met de aanvallen van speciale geïnfecteerde maken dit spel ongelooflijk moeilijk op hogere moeilijkheidsgraden. Zo zul je echt moeten uitkijken hoeveel kogels je nog over hebt, voordat je het weet zijn ze alweer op en je wilt echt niet met een pistool oog in oog komen te staan met het verre neefje van de Hulk. Trust me...

Conclusie en beoordeling

Left 4 Dead is wederom een geweldige game uit de stal van Valve. Zelfs voor de mensen die zich niet afvragen hoe ze het zouden volhouden tijdens een zombie uitbraak is dit een must have. De sfeer is geweldig, de replay value hoog, de graphics zijn goed en de gameplay is verslavend. Iedereen op deze aardkloot zou verplicht moeten worden om dit spel te spelen. Niet alleen omdat het een geweldige game is, maar ook omdat het een perfecte training is.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Onvergetelijke co-op ervaring...
 • Geweldige sfeer
 • Hoge replay waarde...
 • Zit grafisch goed in elkaar
 • Minpunten
 • mits je met goede spelers bent
 • die gelimiteerd wordt totdat de user created mods op gang komen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat Fugitive System klinkt vet. Weet iemand hoe het zit met de verkoopcijfers van deze game?

 • klinkt leuk !!!!!!!!!!!

 • lol dus iemand die \"de kleintjes:P\" killt krijgt met \"de grote jongens\" te maken XD

 • beter

 • Leuk hoor. Updates bij LOTRO zijn ook altijd leuk.

 • specieke taak? moet het niet specifieke zijn? :P

 • Microsoft Office Powerpoints?

 • Klinkt goed!

 • Lijk me wel een vette game alleen jammer dat er maandelijkse kosten aan vast zit. :(

 • Begint steeds meer te kriebelen om deze game te halen…

 • Zo jammer dat mijn computer hem niet kan draaien :(

  Klinkt erg leuk allemaal, leuk dat ze bij de patches ook nieuwe features introduceren :)

 • Al hoewel dit allemaal leuk en aardig is zouden ze eerst al die bugs kunnen fixen, maar ziet er tof uit, enig idee hoeveel active spelers er spelen?

 • HM zou ik hem nog halen of niet that's the question. Godver ik heb hier echt geen tijd voor maar het lijkt mij zo geniaal, k ga het gewoon uit mijn hoofd moeten zetten, tenzij ik de lotto win en kan stoppen met werken dan heb ik tijd genoeg.

 • Leuke toevoegingen.

 • Laat ze eerst de engine eens goed verbeteren.

  Er zijn ontzettend veel problemen bij heel veel mensen met fps.

  Nieuwe kaarten ouwe kaarten.. echt het loopt als langzame stront.

  Ik zit ver boven de minimum eisen (net onder de recommended kwa processor) en het loopt beter op medium/high settings dan op low.. ja je leest het goed.. maar wel langzame fps dan dus. (wat zowaar op low settings nog erger is)  DX10 zit overigens niet in het spel ondanks wat er op de doos staat.

  shader 3.0 lijkt ook iets mis mee te zijn want mede daardoor loopt het voor velen erg langzaam.  Heel veel bugs.. heel veel werkt niet of slecht.

  Heel veel crashes.  Vreselijke release.. het is net een halve beta dat je speelt.  Raar ook dat het zoveel goeie recensies krijgt maar goed dat zal wel door de hype komen. • WiiZzhole, wat ik weet over de verkoopcijfers, is dat er op 6 juni al 1 miljoen exemplaren waren verkocht en dat ze na de release al nauwelijks meer te krijgen waren, alles was al voor besteld.  Dutchdude, ze hebben verteld dat DX10 in een latere patch gaat komen, waarschijnlijk hebben ze het vast op de doos gezet.

 • Klinkt goed.

 • Nou dat klinkt erg goed! Deze game word beter en beter.

 • klinkt wel leuk!

 • pff kheb me gratis maand al bijna weg en nog geen 2 dagen kunnen spellen door die asseration error!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren