1. Rise of Nations: Thrones & Patriots

Rise of Nations: Thrones & Patriots

In 2003 kwam de nieuwe ontwikkelaar Big Huge Games onder leiding van Brian Reynolds, de hoofdontwerper van klassiekers als Civilization II en Alpha Centauri, met Rise of Nations op de markt. Dit spel was een poging om typische turn based strategy elementen te verwerken in een real time strategy spel, dat je meeneemt door alle tijdperken van de geschiedenis van de mensheid. Het resultaat mocht er zijn. Rise of Nations kreeg goede beoordelingen in de pers en het spel verkocht uitstekend. Daarom is het niet meer dan logisch dat Big Huge Games nu met een uitbreidingsset komt, genaamd Thrones & Patriots.

De meest in het oog springende toevoeging van Thrones & Patriots is het viertal nieuwe campaigns voor de singleplayer modus. Naast ‘Conquer the World’ uit het origineel kun je met deze uitbreiding ook de opmars van Alexander de Grote en Napoleon nabootsen, evenals de Koude Oorlog en de strijd tussen de westerlingen en indianen in Amerika. Deze vier campaigns maken de singleplayer modus van het spel een stuk boeiender en aantrekkelijker en daarmee is ook een van de grootste punten van kritiek op het origineel aangepakt. Toch dient wel gezegd te worden dat de kunstmatige intelligentie wel iets meer werk had kunnen gebruiken.

Ook voegt Thrones & Patriots onder andere zes nieuwe naties toe aan de al bestaande achttien, namelijk de Amerikanen, de Iroquois, de Lakota, de Perzen, de Indiërs en de Nederlanders. Net als in het originele Rise of Nations hebben al deze nieuwe naties specifieke krachten en eenheden waardoor elk uniek aanvoelt. Ook zijn een aantal van de originele naties aangepast om de onderlinge balans te verbeteren. De balans tussen de 24 verschillende naties is goed maar nog niet optimaal, hoewel dit in de toekomst zou kunnen veranderen door middel van patches.

Daarnaast vinden we de introductie van het senaatsgebouw. Hier kunnen verschillende regeringsvormen onderzocht worden. Op drie momenten in het spel krijg je de keuze tussen twee regeringsvormen en elke regeringsvorm heeft zijn eigen bonussen en levert een unieke Patriot. De Patriot is een nieuwe eenheid in het spel die de leider van je natie representeert. Elke Patriot heeft zijn eigen vaardigheden en geeft bepaalde bonussen aan omringende units. Samen met de toevoeging van de nieuwe naties, zorgen de regeringsvormen en Patriots ervoor dat er meer diepgang en variatie in het spel komt en er meer verschillende strategieën mogelijk zijn.

Verder levert deze uitbreiding drie nieuwe ‘Wonders of the World’ om te bouwen, namelijk de hangende tuinen van Babylon, de Verboden Stad en het Rode Fort van Agra. Elk van deze gebouwen kost een behoorlijke hoeveelheid grondstoffen en een hoop geduld om te bouwen maar wanneer ze eenmaal voltooid zijn, kun je genieten van grote militaire en/of economische voordelen. Daarnaast biedt Thrones & Patriots ruim twintig nieuwe eenheden, waaronder de indrukwekkende oorlogsolifanten.

De nieuwe elementen van de uitbreiding zijn vrijwel naadloos in het spel verwerkt, waardoor je je snel op je gemak voelt met de nieuwe mogelijkheden. Ook zijn er een aantal subtiele aanpassingen gemaakt aan de interface om het besturen van je natie allemaal nog makkelijker te maken.

Conclusie en beoordeling

Rise of Nations: Thrones & Patriots is meer dan een uitbreidingsset die alleen nieuwe inhoud toevoegt: het maakt een geweldig real time strategy spel nog beter dan het al was. De toevoeging van de nieuwe naties en regeringsvormen geven het spel meer diepgang en de nieuwe campaigns zorgen voor een boeiendere singleplayer modus. Kortom, liefhebbers van het origineel hoeven geen enkel moment te twijfelen om deze uitbreiding in huis te halen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vier nieuwe campaigns.
 • Zes nieuwe naties.
 • Meer diepgang.
 • Minpunten
 • Balans (nog) niet optimaal.
 • AI in campaigns kan beter.
 • Audiovisueel niet bijzonder.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • /me denkt terug aan die goede ouwe tijd, toen we nog gewoon Age of Empires 2: The Conquerers online speelden :)

 • Qua besturing, interface en uiterlijk heeft het spel veel weg van de Age of Empires reeks maar er zitten toch een aantal behoorlijk verschillen tussen, zeker wat betreft het economische aspect van het spel.  Toch kan ik iedere liefhebber van dit genre dit spel aanraden. Het origineel dat in mei 2003 uitkwam speelde ik vrijwel continu door tot Thrones & Patriots een weg heeft gevonden naar mijn DVD-ROM speler ;). Blijkbaar is het dus ook net zo verslavend als Age of Empires II.

 • hij heeft zijn voorganger niet echt verbeterd, je moet toch redelijk snel kunnen kliken om te winnen…

 • Had de demo gedownload, en was daarna er niet meer bij weg te slaan. Vooral dat landjepik met Alexander de Grote was erg leuk. Heel koel, heel verslavend iig..

 • Ik heb het origineel pas gekocht. Erg goede game, lijkt lekker veel op AoE2. Deze ga ik binnenkort ook halen, maar eerst het origineel maar eens grijs spelen :)

 • Ik speel het nu bijna elke dag! echt leuk spel en beter dan het origineel.

  Een echte aanrader!!

 • lache spelletje, maar ik zit meer op rome: total war te wacten, die word zo cool

 • saai

 • Mooi beargumenteerd Coennie89, bravo!

 • Dit spel is veel van hetzelfde.

 • Dit spel is veel van hetzelfde.  Ja duh, het is een uitbreiding, daarin kun je nou ook weer niet zoveel nieuws verwachten :S

 • Wat geef jij een hoop 8en zeg..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren