1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

Er ging een wereld voor me open toen ik mijn eerste voetbalspel speelde, Pro Evolution Soccer 3 genaamd,22 spelers op een veld en 11 daarvan kon ik besturen! En niet zomaar 11 spelers maar de jongens van: Ajax, Real Madrid, AC Milan en ga zo maar door maar dat niet alleen, je kon kampioenschappen spelen, een eigen team maken en nog veel meer. Helaas bakte ik nog niets van voetbalgames maar daar kwam verandering in. De jaren die daarop volgden kocht ik Pro Evo ieder jaar omdat ik toch een voetbalgame wou spelen en Fifa maar niets vond. Tot het jaar 2008 kwam daar geen verandering in, maar toen opeens kwam Fifa 09 uit: De game die er voor zorgde dat ik definitief van PES naar Fifa ben overgestapt. Maar waarom nou precies?

Fifa 09 brengt vernieuwing ten opzichte van Fifa 08, dit is bijvoorbeeld te zien aan de animatie. Spelers zullen nog realistischer over het veld lopen en wanneer ze een open kans missen zullen ze zichzelf voor de kop slaan. Het is nu zelfs mogelijk om de bal tegen je rug te krijgen wanneer de keeper uitschiet. Ook zullen de spelers harder (tenminste 'realistischer') onderuit gaan dan in de vorige delen en dat is als je het mij vraagt best een aardig pluspunt. Ik vind het allemaal wel leuk en aardig maar als je dan toch zo'n realistische game wilt maken, waarom zit er dan geen hands in de game en kan je nog geen schwalbe maken? Ik vind het niet zo erg maar als je dan toch realistisch wilt zijn.

Het ziet er gelukkig wel allemaal mooi uit, het gras is gemaaid en ziet er erg mooi uit. Nu ga je als je Fifa 09 speelt natuurlijk niet letten op het gras maar wel op de gezichten van de spelers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik Fifa 07 en 08 weleens heb gespeeld en daar viel het me op dat er bepaalde spelers dezelfde hoofden hadden, op zich is dit niet erg want ik zie het verschil toch niet tussen een Tjkljasdhi van één of ander Noors team en Yawakaka van een Koreaans team. Dit heeft iedereen omdat je die clubs niet kent maar het is wel erg als ik Huntelaar met hetzelfde hoofd zie lopen als Koevermans. Die hoofden noem ik 'Fifa Hoofden'. Ik snap EA wel maar op zich is het niet erg leuk. In Fifa 07 en 08 waren er wel meer dan in Fifa 09 maar het is er nog wel. Gelukkig zitten de gezichten van de bekendere spelers er wel in en hoe!

De graphics zijn erg mooi, een klein voorbeeldje is dat je vaak het shirt ziet meerekken met de speler wat een erg mooi effect geeft. Men noemt het de eerste next-gen Fifa, als dat zo is mogen ze nog veel next-gen Fifa's maken.

Nog een minpuntje (Ja, minpunten zijn er altijd) is het stadion waarin je de wedstrijd speelt, of beter gezegd de mensen in het stadion. Het stadion zelf ziet er redelijk uit maar niet fantastisch. Het publiek daarin tegen is echt een ramp. Het zijn gewoon plastic borden die bewegen, lelijke plastic borden. Eigelijk is dit in iedere voetbalgame wel zo: Ieder jaar verbeteren ze de graphics en de gameplay maar het publiek hó maar. Helaas is het publiek dus niet zo mooi maar dat ben ik al snel vergeten wanneer ik in een tussenfilmpje kan zien hoe mooi de spelers er allemaal uit zien.

De animatie en de graphics zitten dus goed in elkaar en dat geldt eigenlijk ook voor de gameplay. Het voelt lekker aan als je past maar ook als je vanaf de 16' een bal in de kruising probeert te knallen. Sommige mensen zeggen dat de gameplay traag is, hier ben ik het niet echt mee eens. Het is trager dan PES maar dat vind ik alleen maar prettig. Ik vind het namelijk wel fijn als je nog net wat langer van de mooie aanval kan genieten. Maar ieder zijn eigen smaak. Het speelt lekker weg en alles gaat vloeiend. Je kan bijvoorbeeld tikkent het middenveld over maar ook gelijk met bijvoorbeeld Torres iedereen uitspelen en naar het goal rennen of je speelt de bal naar de zijkant en geeft een hoge voorzet met als doel natuurlijk een doelpunt. Want daar draait het om in Fifa,scoren! En ook dat gaat lekker, niet te snel, niet te langzaam.

Dan heb je nog de velen licenties die verschillen van de Eredivisie tot de Premier League maar ook de Belgische Jupiler Pro League zit er in. En zelfs nog de Poolse Orange Ekstraklasa. Je kan dus deze teams spelen met de correcte namen van club en spelers en het correcte tenue. Ook zitten er weer Internationale teams in Fifa. Maar helaas weer geen Nederland, voor de rest zit er bijna ieder Internationaal team dat op het WK 2006 (en EK 2008) aanwezig was (Met uitzondering op bijvoorbeeld Ghana). Zeker de licenties maken Fifa zoals het nu is: Goed dus.

Dan is er eigenlijk nog één ding wat Fifa zo goed maakt en dat zijn de velen speltypes die je hebt. Je kan een balletje gaan trappen op een veldje waar je de besturing van Fifa 09 onder de knie kan krijgen of lekker de computer inmaken met je favoriete club in 'Aftrap'. Je kan er ook voor kiezen om een competitie spelen met je vrienden of alleen maar ook om de beste coach van de wereld te worden door spelers te kopen of te verkopen. Geld in het laatje brengen en het Kampioenenbal te winnen (Champions League). Maar wil je liever de Pro uithangen en jezelf naar de top halen met je eigen gemaakte speler kan dat ook, We hadden het allemaal al gezien in de 08 versie maar sommige dingen zijn gewoon niet te verbeteren zoals een competitie spelen, sommige dingen kan je wel beter maken en dat is dan ook wel gedaan maar niet héél veel.

De wedstrijden worden trouwens allemaal gezellig gehouden door Youri Mulder en Evert Ten Apel. En zoals je gewend bent van Fifa klopt er weer niet veel van, voorbeeldje: Er komt een bal aanrollen die ik vanaf de middellijn heb geschoten, zegt Evert: 'Loei hard schot!'. Dat zijn van die dingen die er gewoon niet in horen maar gelukkig kan je altijd nog overschakelen naar het Engelse commentaar.

Over commentaar gesproken, men vindt het in deze tijd erg belangrijk dat de online modes goed zijn. Ik vind dat ook wel maar bij mij staat offline toch altijd vooraan. Nu ik heb verteld dat de offline modes erg goed is, zou je toch denken dat het online gedeelte ook goed is en toevallig is dat ook het geval. Het loopt als een trein en er zit bijna geen lag in, je maakt snel verbinding met de EA servers en als je snel wilt zijn kan je binnen 1 minuut al aan het voetballen zijn met je vrienden. Maar er is meer, je kunt namelijk ook je eigen club maken en je vrienden er lid van maken. Zo kan je dus met jouw club tegen een andere club voetballen. En niet 4 tegen 4 of 5 tegen 5, nee 10 tegen 10. En waarbij PES online alles in de soep liep als je 1 tegen 1 speelde loopt het bij FIFA als een trein. Ook kan je nu hele competities spelen online en natuurlijk wat ik al eerder zei gewoon 1 tegen 1

Conclusie en beoordeling

Fifa 09 is voor mij de voetbalgame van het jaar. Door de velen mogelijkheden en de prachtige graphics,de goede onlinemode en de licenties speel je deze game tot Fifa 10 en misschien nog wel langer. Het ziet er ook allemaal mooi uit,maar volgend jaar moeten ze echt eens gaan werken aan het publiek!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Licenties
 • Engels Commentaar
 • Carrieré
 • Online
 • Minpunten
 • Nederlands Commentaar
 • Geen Nederlands Elftal
 • Sommige spelers uit de Eredivisie hebben weer het standaard ''Fifa Hoofd''

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik denk dat die herstructurering alleen maar de leidensweg van Atari heeft verlengd.

 • Wat een slecht management, ze moeten dat toch ook weten, nu het enige spel die ik heb van atari en die volgens mij een beetje bekend is is test drive unlimited.

 • jaja maar goed Atari heeft wel voor hetere vuren gestaan.

 • Oftewel een hoop externe adviseurs die een hoop centen verdienen aan deze herstructurering :)

 • Aan cijfers zoals dit heb je weinig zonder te kunnen zien waar het vandaan komt.

 • Komen zij niet met Duke Nukem zometeen, dat zou een hoop goedmaken denk ik.

 • Atari moet zich gewoon bezig houden met games waarvan ze zeker weten dat ze geld in het laadje brengen. Een alone in the Dark kan een topper worden, maar daarnaast zijn ze dan ook weer bezig met een Asterix en Obelix game.. echt pure geldverspilling lijkt me.

 • jaja maar goed Atari heeft wel voor hetere vuren gestaan.  Ja inderdaad!

 • Misschien dat Alone in the Dark Atari weer op het goede pad gaat zetten! Ik ga die game zeker kopen!

 • Was te verwachten met die herstructuering. Hopelijk gaan ze vaaf nu weer winst maken.

 • Hoe lang gaat Atari het nog volhouden?

 • veel verlies.. ik denk niet dat alone in the dark dat helemaal goed kan maken

 • ooh..niet verwacht

 • Atari moet echt snel winst gaan maken, of het gaat ze nog eens de kop kosten

 • Atari is niet meer te redden imo.

  Of ze moeten met iets verassends gaan komen dat de hele wereld spontaan gaat kopen!!  Kario, of Konkey Dong of Dall of Cuty 4??

 • Uhmm. Als je 4 miljoen ergens in steekt (ik bedoel de herstructuering). Hoe kan je dan verlies maken van 15.3 miljoen euro?

  Ja dat antwoord weet ik ook wel, maar waarom is het dan daar de schuld van? Waarom zeggen ze dan niet gewoon dat het komt door waardoor het ook komt.

 • @broodje_kroket  Omdat die andere info misschien strikt geheim is? :)  OT: Het enige spel wat ik echt goed vind van Atari, is Test Drive Unlimited. Verder ken ik ook niet veel bekende spellen van het bedrijf.


 • Das kut voor ze.  @ Vladimir2301:

  Hahahha roflol xD

 • het gaat niet goed daar zow, ik zou nu zow op het moment niet eens een game van atari die me boeit kunnen noemen ::::)

 • kom op Atari

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren