1. Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Gran Turismo is dé racegame voor de PlayStation. Voor mij begon het allemaal bij Gran Turismo 3. Ik kocht toen mijn PlayStation 2 in een pakket en daarbij werd Gran Turismo 3 geleverd. Ik vond dit toen een super game, en heb hem helemaal kapot gespeeld. Toen al zag het er heel goed uit, met verbluffend mooie auto's en veel details. Daarna kwam Gran Turismo 4, natuurlijk heb ik deze game direct gekocht, en deze ging alles te boven. Er zaten zoveel mogelijkheden in deze game, zoveel verschillende auto's en circuits. Ik heb Gran Turismo 4 echt héél veel gespeeld en nu is er het 'voorproefje' op Gran Turismo 5, Gran Turismo 5: Prologue. Ook bij de release van deze game ben ik meteen naar de winkel gegaan, en ik wacht al een poosje met smacht op de échte Gran Turismo 5. Maar wat laat Polyphony Digital met de proloog van deze game zien?

Je begint in de game als een echte coureur, je krijgt 35.000 credits en daar mee moet je een leuk autootje kopen. Natuurlijk kan je niet meteen bijvoorbeeld een Audi R8 aanschaffen, zoals hiernaast afgebeeld staat. Maar gewoon een normale auto, zoals bijvoorbeeld een Alfa Romeo 147 of een Volkswagen Golf GTI. Terwijl die in het dagelijks leven voor sommige nog niet te veroorloven zijn. Als je eenmaal een auto hebt gekocht dan moet je meer geld verdienen, en met dat geld moet je dan weer betere auto's kopen. Dit geld moet je winnen met 'events'. Er zijn daarin veschillende klasses: A, B en C. Je begint hierbij bij klasse C, waar je nog niet heel erg veel geld kunt verdienen omdat je nog maar een 'beginner' bent. Als je klasse C hebt voltooid ga je natuurlijk naar klasse B. Je moet voor sommige races bepaalde auto's hebben om daaraan mee te kunnen doen. Als je klasse B hebt voltooid kun je alles van A gaan doen. Maar je hebt dus verschillende auto's nodig, soms zijn dit hele dure auto's, daarom moet je dus ook veel geld verdienen om al die auto's te kopen. Wat wel jammer is dat je deze auto's niet kunt tunen, je kunt er bijvoorbeeld geen andere uitlaat onder zetten of nitro erop installeren. Dit zal waarschijnlijk wel allemaal bij de echte Gran Turismo 5 komen, maar daar moeten we dus nog even op wachten. Wel heb je een ruime keus aan auto's, er zitten nu ook voor het eerst Ferrari's in de game. En natuurlijk zijn bijna alle vertrouwde merken te vinden in de game.

Maar helaas zijn niet alle modellen van elk merk te vinden in de game, er zijn maar een aantal auto's. Dit omdat het natuurlijk een proloog is, en er maar zo'n 70 auto's in de game zitten. In een echte Gran Turismo zitten er misschien wel zo'n 700 in. Ook zijn er maar 6 circuits, terwijl er dit normaal wel 10x zoveel kunnen zijn. Daarnaast heb je niet meer de vertrouwde Arcade mode zoals in Gran Turismo 4 waar je in bijna alle auto's kan rijden, behalve de exclusive, die moest je wel eerst kopen om er mee te kunnen rijden. Maar in Gran Turismo 5 Prologue is dat anders, je moét elke auto kopen om er in te kunnen rijden, nu kan je dus niet meer even in de Arcade mode kijken of een auto wel goed rijd je daaraan je geld moet uitgeven. Dus ook als je even een race wilt doen die niet met je carriere te maken heeft moet je een auto kiezen uit je eigen garage.

Daarnaast merk je natuurlijk tussen de auto's veel verschil. Elke auto is goed in z'n eigen ding. Ik vind vooral auto's met 4-wielaandrijving erg prettig rijden, hier kan je toch wel een stuk harder meer door de bocht dan een auto met alleen achter wiel aandrijving. Je merkt veel verschil in grip, en hoe ze op de weg liggen. De besturing in de game is natuurlijk ook helemaal dik in orde, zoals je mag verwachten van deze game. Het gaat in deze game natuurlijk allemaal om realistisch racen. Alles gaat zoals het in het echt ook zou gaan, en je moet ook rijden zoals je ook in het echt zou doen. Goed in de bocht insturen en precies op het goede moment weer op je gaspendaal, en weer goed de bocht uit. Omdat deze game om realistisch racen gaat, hebben ze ook geen schade in de game gedaan, dit vinden veel mensen erg jammer. Ik weet niet zo goed wat ik er van zou vinden, ik vind de game zo ook heel goed en ik weet niet of schade aan auto's daar iets aan zou toevoegen. Er is bekend gemaakt dat er in de echte Gran Turismo 5 wél schade zou komen, maar dit concept is door Ferrari afgewezen, dus het gaat niet door. Verder is de game qua graphics gewoon subliem. Het ziet er allemaal fantastisch uit, de vorige delen van Gran Turismo zagen er toen voor de PlayStation 2 al prachtig mooi uit, maar nu hebben we de PlayStation 3 met natuurlijk de HD game-ervaring. De omgevingen zien er prachtig uit, en om over de auto's nog maar de zwijgen. De zijn allemaal in het kleinste detail nagemaakt, en alles klopt.

Ook het intrieur van de auto hebben ze helemaal precies nagemaakt, want je hebt nu ook het beeld dat je vanaf binnen uit in de auto echt achter het stuur kunt racen, zo voel je je een echte coureur. De omgevingen zien er natuurlijk ook ongelooflijk mooi uit zoals je hiernaast op de foto al kunt zien. Daarnaast zijn er aan de circuits ook niet te weinig aandacht besteed, zoals bijvoorbeeld het wegdek, alles ziet er gewoon goed. Dit is gewoon een groot pluspuntje voor deze game.

Dan hebben we nog de multiplayer die nu voor het eerst in Gran Turismo zit. Deze multiplayer is opzich niet heel slecht, maar ook niet echt goed. Je kunt samen met zestien anderen een race doen, maar als je botsingen maakt kan je daarvoor strafseconden krijgen en dan gaat je auto voor een bepaalde tijd niet harder dan 50 KM/H. Maar dit werkt helaas voor geen meter, want soms probeer je gewoon heel goed te rijden in een game, je doet heel goed je best, je gaat dan een bocht in, en ineens beukt iemand je en vlieg je van de baan af. Natuurlijk is dan het dan bedoeling dat diegene strafseconden krijgt, maar ik kreeg die strafseconden. Ik kwam toen van de derde plaats weer helemaal achter aan te staan. Daardoor wordt de online-modus een stuk minder leuk. Bijna bij elke race is er wel weer zo'n grapjas die dit moet flikken, erg jammer en ik hoop dat ze hier nog wat een kunnen doen bij de officiële versie van deze game. Uiteraard zit er in deze versie van Gran Turismo ook de split-screen. Je kunt hierbij met z'n tweeën tegen elkaar rijden op één van de circuits. Dit soort dingen gaan nooit vervelen, want toch is het elke keer anders en doe je je best om te winnen. Het is eigenlijk hetzelfde als bij voetbalgames, als je tegen mekaar gaat op hetzelde scherm gaat dat nooit vervelen want er zit elke keer weer een uitdaging in, ookal is het steeds hetzelfde wat je doet, je kiest alleen telkens een ander team. Zo ook bij deze game, je kan een andere baan kiezen, maar natuurlijk kies je ook steeds een andere auto.

Verder zit er in de game ook nog eens goede muziek. Maar wat daaraan ook weer een minpunt is, is dat er geen afwissling inzit. Als je één race doet heb je de heletijd hetzelfde nummer. Je hebt niet steeds verschillende nummers achter elkaar, op een gegeven moment gaat het nummer dat je steeds hoort nogal vervelen. Pas als je weer een nieuwe race begint krijg je weer ander nummer.

Meestal heb je dus wel één favoriete auto die je heel veel kiest, maar je hebt natuurlijk ook meestal één favoriet team die je heel vaak kiest bij voetbalgames. Dat heb je dus ook met je carriere, je kiest meestal een auto waarmee je goede ervaringen hebt, en waarmee je goed over weg kunt. Je weet altijd precies hoe ver de auto kan gaan voordat hij de bocht uitvliegt. Zo kies je eigenlijk altijd dezelfde auto, totdat hij niet meer snel genoeg is om alle andere auto's bij te houden. Je kan dan je auto 'afstellen', hier kan je de versnellingsbak verhoudingen veranderen, maar ook het gewicht en het aantal PK's. Een beetje een soort tunen, alleen nu verander je geen enkel onderdeel aan de auto. Veder is de A.I in de game soms niet zo goed, af en toe heb je een race die je met alle gemak wint. En dan zit er eigenlijk weinig uitdaging, dat is erg jammer. Maar in een andere race kan het juist weer een héél stuk moeilijker zijn, het varieërt een beetje. Dan zit er ook nog een extraatje in de game, 'GT-TV'. Hier zijn verschillende filmpjes te bekijken waar ze bijvoorbeeld auto-tests doen. Meestal wordt dat gedaan door Top-Gear. Maar soms zijn er ook interviews over mensen die een spectaculaire auto hebben ontworpen. Deze filmpjes hoef je gelukkig niet te downloaden, maar als je het scherm openend waar je een filmpje kan aanklikken moet je wel zo'n vijf minuten wachten omdat dat allemaal eerst moet laden. Dat is wel wat jammer, maar gelukkig zijn alle filmpjes wel in High Defenition en interresant.

Conclusie en beoordeling

Over Gran Turismo 5 Prologue zou je eigenlijk niet zeggen dat het een proloog is. De game is gewoon erg goed, en ze hebben toch nog wel een redelijk grote carriere-modus erin gestopt. Het spel ziet er werkelijk verbluffend uit, en de gameplay is natuurlijk dik in orde, maar dat mag je ook verwachten van deze game. Er zijn wel een paar minpuntjes, maar die mogen de pret niet drukken. Gran Turismo blijft gewoon een goede en leuke game. En ik kijk erg uit naar de officiële Gran Turismo 5.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Ziet er prachtig uit
 • Goede muziek...
 • Voor het eerst online-modus...
 • GT-TV
 • Rijgedrag en verschil tussen auto's
 • Toch nog een grote carriere-modus
 • Minpunten
 • Soms slechte A.I
 • Maar geen variatie in de muziek
 • Maar die is niet zo goed
 • Auto's kunnen niet opgevoerd worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren