1. PES 2009 (PS3)

PES 2009 (PS3)

``Ik zal nooit overstappen op Fifa, nooit!`` Die zin gebruikte ik vaak als mijn vrienden me probeerden over te halen om Fifa weer eens te proberen, na wel tientallen keren gehoord te hebben van: ``Probeer het nou!``, besloot ik om me over te geven en waagde ik me eraan. Na de grootste droom (lees: klein hoopje) vervuld te hebben van mijn maten vroegen ze naar mijn mening, ik sloot mijn ogen en haalde alles weer terug voor de geest: Gameplay, grafisch, fun etc. Ik deed mijn ogen weer open, keek ze aan met een serieuze blik en zei op een ijzige toon: ``Ik ga effe een potje Pes spelen!``

Dat Pes altijd al een heerlijke gameplay had wist bijna wel iedereen, dat is in dit deel niet veranderd op een paar dingen na. Zo is het sprinten langzamer geworden, dat is soms best wel irritant. Als je bijvoorbeeld in de aanval bent wil je juist dat het snel gaat, maar door deze verandering gaat het niet zo vlot als dat je zou willen. Alleen met snelle spelers zoals Ronaldo en Messi heb je de kans de verdediging achter je te laten wat in de vorige delen niet het geval was. Dit is wel jammer, maar het lijkt wel realistischer. De vorige delen gingen naar mijn mening weer tè snel, dat het een stuk langzamer gaat moest voor mij een pluspunt zij maar zò had ik het liever niet gewild. Als je niet snel bent moet je overspelen en aan het overspelen hebben ze bijna niks veranderd, dit maakt het voor mij weer net wat beter. Een paar aanpassingen heeft het wel ondergaan. Tijdens het overspelen kan je namelijk de kracht bepalen, dit herken ik wel van Fifa. Maar is het alleen niet zo precies. Langer indrukken geeft de speler het aan een speler die wat verder weg staat en het lang indrukken van de steekbal knop zorgt dat de bal net wat meer de diepte in wordt gegeven. In de vorige delen was dat niet zo en ik ben blij dat ze het hebben toegevoegd, want het speelt best lekkerder zo. Omdat je de bal niet eerst naar een tussenpersoon moet geven of een lange bal moet spelen. Dit is gewoon veel fijner.

De gameplay is niet veel veranderd, zo ook de audiovisuele kant van deze game. Behalve dat het er visueel iets vooruit op gegaan is en qua geluid iets achteruit. Grafisch heeft het verbetering dat kan je wel zien, maar het is niet echt een topper. Zo is het veld, de spelers en de toeschouwers aantrekkelijk om naar te kijken. Het veld heeft wel wat slordige foutjes, zo zijn de lijnen niet altijd recht als je op een veld speelt met verticale patronen. Dat vind ik best wel irritant omdat het bij de vorige delen niet zo was en hier wel en dat het gewoon niet klopt. Gelukkig zijn de spelers en de toeschouwers erg realistisch en voor mij ook een lust voor het oog om naar te kijken. Het visuele is dus voor mij goed, maar dat kan ik jammer genoeg niet zeggen over het audio gedeelte. Hier hoor je namelijk geluiden die gewoonweg echt irritant zijn. Zo het geluid tijdens het overspelen, bij elke bal hoor je `Tak` of `Toek`. Dit is soms in het echte voetbal wel het geval maar dan als er bijna geen toeschouwers aanwezig zijn. Dit hadden ze er dus eruit moeten laten. Ook als de bal de paal of het lat raakt hoor je overbodige geluiden, zoiets als `Poew`(kan het niet precies beschrijven). Dit kan zo zijn tijdens het echte voetbal maar wederom als er weinig toeschouwers zijn.

In Pes 2009 hebben ze twee nieuwe modi toegevoegd, de eerste is de Uefa Champions Legeau en de tweede is de Become A Legend. In de CL modi speel je zoals je al vermoedt de Cl toernooi. De Cl sfeer hebben ze er niet in weten te krijgen, het lijkt meer op een toernooi met de CL stuff zoals de sponsors, filmpje en wat muziek. Dat ze dat niet erin hebben weten te krijgen vind ik best jammer, maar samen met vrienden of familie spelen geeft het best wel een beetje weer als ieder zijn eigen favoriete team kiest en het echt spannend wordt. Dit zou veel leuker zijn als er licenties waren van grote teams. Deze modi brengt je namelijk maar weinig licenties, dat is erg tegenvallend. In de normale cup of legeau vind ik het niet erg maar hier zou het aanwezig moeten zijn. De CL modi is dus niet echt een succes, maar de Become A Legend wel. Hier beschik je over èèn speler die je zelf creëert. Nadat je dat hebt gedaan is het tijd om te gaan spelen. Je kiest in welk land je wilt spelen en wordt meteen gescout door een team die volgens mij niet bestaat. Vervolgens is het tijd om jezelf te bewijzen en om jou eigen creatie naar de top te helpen. Het is best een leuke modi maar er zit wel veel werk in, en dat vind ik het toffe eraan. Je krijgt niet meteen alles in de schoot toegeworpen en moet zelf je weg vinden naar de sterrenstatus.

Van vele licenties kan je niet over spreken in Pes 2009 zoals ik al zei, er zitten maar een paar nieuwe bij en voor de rest is er weer een gebrek aan namen, sponsors etcetera. De Nederlandse Eredivisie heeft gelukkig wel alle licenties, van top Ajax tot klote Volendam. De teams zijn goed nagemaakt en dus ook de (bekendere)spelers. Die lijken erg veel op hun levendige evenbeelden, Suárez, Huntelaar, Aisatti, De Jong enzovoort. De spelers zijn qua uiterlijk wel goed nagemaakt, maar dat kan ik jammer genoeg niet zeggen over hun vaardigheden. Zo zijn de spelers zwakker dan het eigenlijk is en hebben ze Feyenoord beter gemaakt dan Ajax! Dit soort dingen leveren soms wel wat irritatie op maar de NL Divisie is voor de rest uitstekend!

Op de bank met wat vrienden spelen was in Pro altijd gezellig, zo ook dit deel. De sfeer die in de lucht hangt als je met een prachtige doelpunt het je maat de neus inwrijft of de blijdschap die je voelt als je op gelijkspel komt te staan. Het is gewoonweg geweldig, online tegen ze spelen is leuk maar niet zoals dit. Offline heeft het gewoon iets wat het geweldig maakt, dit is echt puik werk van Konami. Online ging het altijd wat stroef, je hebt de bal in de zestienmeter gebied van de tegenstander en opeens krijgt hij een vrije trap aan jouw zestienmeter rand. Dit is er in dit deel definitief eruit, online loopt het veel en veel beter. Soms is er wel sprake van `Hoe kan dat nou, ik had de bal en nu heeft hij hem` maar voor de rest kan ik niet geloven wat Konami heeft gedaan. Ze hebben vrijwel alles opgelost en er zijn geen nieuwe problemen bijgekomen. Dit is echt knap van ze, jammer genoeg heb je zoals ik al zei van die momenten maar voor de rest echt top.

Conclusie en beoordeling

Pes 2009 is een prachtige voetbal game met wat slordige foutjes. Zo is het sprinten niet altijd realistisch en is het veld niet goed nagemaakt als het om de patronen gaat. Ook het audio gedeelte is een doorn in het oog. Maar het online gebeuren, de grafische kant en de fun die erin zit maken alles bijna helemaal goed. In de recensie heb ik ook vaak herhaald hoe goed ik het van ze vind maar ik kan het maar beperkt zeggen door die kleine kut foutjes die er eigenlijk niet in moesten zitten. Dit is echt een aanrader voor de voetbal- en Pro-fans!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Gameplay goed
 • Become A Legend
 • Online loopt het prima
 • Minpunten
 • Audio gedeelte slecht
 • Sprinten ietwat irritant
 • CL toernooi niet echt leuk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • je had hem van mij een 10 mogen geven. verder heb je een zeer goede recentie gegeven. je bent een echte liefhebber net als ik. lang leve hideo kojima

 • Lijkt me een erg cool spel.

  Toch maar eens kijken of ik ergens een PS3 vandaan kan halen wnt daar denk ik toch al een tijdje over en dit lijkt me ook wel een goed argument om hem te halen.

 • MGS4 _O_

 • Allereerst wil ik zeggen dat dit een prima recensie is, daarnaast wil ik zeggen dat ik persoonlijk niet snap dat deze game ook geen 10- krijgt. Ik snap niet dat een Halo 3 een 9+ krijgt en deze dan een 9,5 terwijl deze vele malen beter is.  Ook de gevechten met de eindbazen zijn wederom erg sterk al wordt het niveau van MGS3 niet gehaald. Jouw mening, ik vond deze gevechten epischer. Met name octopus en Mantis.  En niks tegen Siem hoor ( Ik ben nu even een zeikerd :p ) Maar dat minpunt slaat op strond.


 • Brute shit gewoon.

 • Brute shit gewoon. Zo bruut, dat ik 2 keer post.

 • Een 9,5 is hoger dan een 9+ ….

 • Over het cijfer zijn op de redactie hevige discussies geweest, maar een 9,5 is toch het meest passende cijfer. Echte, heel grote fans kunnen echter best een 10- rekenen. ;)

 • Beetje te verwaarlozen minpunt, lijkt alsof je gewoon iets moest opschrijven om het enigzins op te vullen en hem een 9,5 ipv 10(-) te geven :/  Al bij al wel een topgame! mijn game of the year!

 • sorry maar ik vind het een kut min punt. de verschillende omgevingen maken het verhaal juist dynamischer en ook verfrissend.

  nee, de hele tijd in eenzelfde soort omgeving houd de sfeer lekker vast =/

 • Verhaal met een hoofdletter :D.  Ik wil deze game spelen!  @ Prouth Link: ik snap je emoties, maar begin er alsjeblieft niet over voor er weer een hele war ontstaat… Hoewel ik als minpunt eerder iets had geplaatst als ''Biedt pas echt grote meerwaarde voor de mensen die deel 1 tm 3 hebben gespeeld'', maar dan bondiger natuurlijk.


 • Zeikerds en onobjectieve mensen klagen over dit cijfer, misschien was het cijfer voor Halo wat hoog maar een 9,5 is een fantastische score. Gelukkig is het niet die 10- die zowel Halo 2 als San Andreas kregen.

 • @ Wessel oké, maar ik heb m'n naam al een paar maanden geleden naar 'Proud' gepromoveerd ;) En nee, ik probeer indd geen war uit te lokken tussen fanboys etc. Ik wil alleen m'n punt ook eens maken :)

 • nah niets voor mijj….

 • Ik heb mensen echt dansend door de winkel zien gaan om deze game te halen zo gelukkig waren ze. :)

 • Dit is een van de beste games voor mij.

  Voor mij is dit een van de weinige games die een 10 verdiend. Het boeit me niet dat hij hier een 9.5 krijgt van mij krijgt ie een welverdiende 10!!!!

 • De 2e echte topgame van het jaar … =)  (GTA IV was de vorige)  Hopen dat er nog vele moge volgen =)


 • Ik heb zo erg spijt dat ik deze serie nooit heb gevolgt… Ik zit er echt over te denken om alle delen te gaan kopen, dus ook het Playstation 1 deel. Ik heb echt het gevoel dat ik iets gigantisch moois heb gemist.

 • Dit spel is zo goed en die humor die er ook inzit. dit is de game voor de ps3. de best naar mijn mening.

 • lijkt me egt geweldig deze game. ik moet heb gwn nog gaan halen!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren