1. FIFA Football 2004 (NGC)

FIFA Football 2004 (NGC)

Het is toch weer de tijd van het jaar: Kerst net voorbij, je mag nog geen vuurwerk afsteken en je Xbox 360 weg met een Red Ring of Death. Naar buiten gaan met -5 is nou ook weer niet je van het, dus maar weer eens de Gamecube uit de kast halen. Nou welke game zal ik pakken? Met ogen gesloten doe ik een graai in de gamesbak… Wat zal ik eruit halen? Denk ik bij mezelf. Langzaam trek ik een game uit de gamesbak, ik doe mijn ogen open en… FIFA 2004. O nee hé! Nou ja, als het lot het zo wil dan zal het wel iets betekenen. Langzaam start ik mijn console op en stop het kleine diskje erin en zet mijn tv aan. Wat zal me nu te wachten staan?

Het spel start langzaam op met een filmische cutscene, ik weet niet waar het over gaat en druk het dan ook maar snel door. Het volgende wat er voor mijn ogen verschijnt is een redelijk mooi in het oog vallend menu met daarop een heerlijk muziekje. Ik begin me al wat beter te voelen over het feit dat ik FIFA 2004 heb uitgekozen en krijg dan ook een klein glimlachje op mijn gezicht. Ik kies mijn favoriete club uit en begin ook maar meteen een wedstrijdje. Als ik in het teammanagement menu terechtkom is het kwaad geschiedt, ik zie de helft van mijn opstelling maar op één pagina en moet dus steeds wisselen van pagina om mijn opstelling en spelers te kunnen beheren. Al meteen een minpunt dus op menustructuur. Nou ja, het is ook een oud spel, maakt het uit wie er speelt denk ik maar bij mezelf. Ik druk op start en de wedstrijd begint: ‘Wat zal me nu te wachten staan?’

Na een laadscherm grondig bestudeerd te hebben kan ik dan eindelijk beginnen met de wedstrijd. Als ik naar de graphics kijk schrik ik, niet van slechtheid, maar van goedheid. De graphics zien er zeer aardig uit voor een spel uit 2003 en laat je hierdoor dus vooral niet afschrikken om het spel nog even te spelen. Na een kort filmpje sta ik aan de aftrap van de wedstrijd, en de bal begint te rollen! Ik merk meteen dat mijn spelers heel laat reageren op welke knop ik indruk, spelers zijn vaak al mijlen verder als Van Nistelrooy eindelijk eens inziet dat hij al had moeten passen. Ballen maken rare boogjes, schieten raar door en worden vaak gemist door alle spelers. Na vijf minuten heb ik al snel de behoefte om de controller aan de kant te gooien, want het werkt weer eens van geen kanten. Maar op de een of andere manier weet ik mezelf ertoe te zetten om nog een wedstrijd te starten en het nu eens uit een heel ander perspectief te gaan bekijken.

Ik ga nu eens proberen de game te bekijken uit een heel erg arcade perspectief, niet hoe FIFA 09 en PES 2009 bedoeld zijn, maar gewoon alsof het spel in een arcadehal staat. Nu zie ik dingen als vreemde ballen en late reacties niet eens meer, ik heb echt lol. Het maakt me niet meer uit of ik zes-nul verlies, want ik heb gewoon lol in het spel! Wedstrijd na wedstrijd speel ik, en ik heb niet eens in de gaten dat ik een spel van vijf jaar geleden aan het spelen ben. Op deze manier kan ik nog uren doorgaan, maar beter kan ik wat vertellen over het aparte aan de gameplay van FIFA 2004 tegenover die van FIFA 09. Neem nou bijvoorbeeld eens het ingooien, nu kies je de speler uit naar wie je wil gooien, loopt hem vrij en drukt op een knop, dan gooit die andere speler wel even. Nee, toen was dat wel anders. Toen gooide je uit een bijna 1e persoon perspectief en dat was veel leuker. Je ziet dan ook alle spelers van de tegenstander dichter bij komen en die van jou hun best doen om dichterbij te komen.

Zo zijn er nog veel meer dingen die in de loop der tijd verandert zijn in de FIFA serie. Neem nou het druk zetten in de verdediging. Nu druk je de hele tijd kruisje op A in en klaar is Kees, je speler pakt de bal wel af. Fout! In 2004 moest je nog zelf achter de bal aan rennen en dat maakt de gameplay dan ook veel intensiever. Het maakt eigenlijk ook niets uit, maar de gameplay wordt (zeker uit het arcade perspectief gezien) er alleen maar leuker op. Verder bestaan dingen als de keeper besturen en echt serieuze corners nog niet. Ook dingen als animaties (met name van de bal) en besturing werken ook niet optimaal, maar als je de game nou gewoon benadert als arcadehal spel, dan maakt ook dit helemaal niet meer uit. Verder is de gameplay redelijk gelijk aan die van FIFA 08 en 09.

Nu ik zoveel lol heb wil ik ook wel eens beginnen aan de managermodus, die is voor ons nu gewoon normaal geworden, maar dit was een van de eerste FIFA games waarin hij ontwikkeld werd. En dit is jammer genoeg wel heel erg te merken. Menustructuur lijkt echt helemaal nergens op, je moet dingen als vaste basis echt gaan zoeken, transfers zijn echt niet uitgewerkt en dan ook nog eens het probleem dat je twee verschillende menu’s hebt. En wat is er dan zo vreselijk aan twee menu’s zul je denken? Nou het probleem is: je kunt niet van het ene naar het andere menu gaan. Dus als je per ongeluk op start druk als je net de aanbieding, op de transfermarkt, van de eeuw ziet, en het is de laatste dag, dan kun je niet meer terug. Dit is dus echt een vervelend feitje tussen al die andere problemen. Het is geen pretje, maar als je als Manchester United zijnde alsnog met Quaresma kan spelen, vergeef ik EA (uit het arcade perspectief gezien) dit graag. Je hebt verder nog mogelijkheden als trainingen en de groei van spelers, maar die zijn eigenlijk niet belangrijk.

Als je dan na een paar seizoenen klaar bent met de managermodus dan kun je altijd nog een los toernooitje spelen. Het voegt niet al te veel toe aan het algeheel, want het speelt bijna hetzelfde (geen transfers) als de managermodus. Zo heb je al snel een hele complete game, als je de game uit dat prachtige arcade perspectief bekijkt, dan doen dingen als physics en graphics er niet meer zo toe. Dan kan ik je alleen nog vertellen dat het commentaar me uit deze game heel erg opviel. Het is namelijk veel grappiger en ook veel beter dan het commentaar van nu. Neem nou deze uitspraak oer Nederland : ‘Enjoy the fine weather now it lasts, they are not used to it over here’ Ik lag helemaal dubbel na deze uitspraak, vooral omdat ik het ook helemaal niet verwachtte. Dat is dus zeker een pluspuntje. Dan rest mij alleen nog te zeggen dat ik me prima heb vermaakt met FIFA 2004 en dat ik je heel erg aanmoedig om de game gewoon voor de grap nog eens uit je collectie te pakken.

Conclusie en beoordeling

FIFA 2004 is als hardcore voetbalgame nu echt helemaal niets meer. Maar probeer de game nou eens te benaderen als arcadespel, dan zul je er o zo veel lol van hebben. Grafisch is de game helemaal niet zo tegenvallend tegenover FIFA 09 (je moet ze natuurlijk niet als gelijken beschouwen). De gameplay is voor een arcadegame erg leuk, maar je moet je eerst wel even ertoe aanzetten om hem niet met games als FIFA 09 te vergelijken. En ben je dan eenmaal weer verslaafd aan de lekkere oud FIFA, dan is het niet meer dan logisch dat je de managermodus er nog even uitpakt en die nog even grondig kapot speelt. Ondank slordige foutjes in bijvoorbeeld animaties en menustructuur is het spel heerlijk om nog eens uit je collectie te pakken!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Heerlijke arcade gameplay
 • Grafisch nog niet eens zo tegenvallend
 • Leuke Managermodus...
 • Heerlijk anders dan hedendaagse voetbalgames
 • Minpunten
 • die overschaduwd wordt door de slechte menustructuur
 • Lange Laadtijden
 • Slordigheden in bijvoorbeeld animaties van spelers en de bal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • lijkt me geen leuke game…

 • mij ook niet

 • Mij wel.

  Grafisch niet het beste en ook qua sound vind ik hem wederom tegenvallen, maar gameplay zal ongetwijfeld wel weer goed verzorgt zijn.

 • zombies knallen wie vind dat nu niet leuk.

 • even voor de mensen die dit kut vinden : dit is de nieuwe fear he, even ter informatie!

 • Ziet er weer lekker uit! Vooral die slow-motion is echt stoer!

  Ik vond F.E.A.R. op de Xbox 360 een van de beste games, de shooter elementen waren gewoon perfect en de graphics (mits een goede lcd) waren wel goed. Maar er was een enorm nadeel aan die versie, en dat was het save-systeem, dat werkte totaal niet. Dat is dan ook de reden dat ik het eerste deel nog steeds niet uitgepeeld heb, ik moet iedere keer als ik de game opstart een hele nieuwe chapter uitspelen.. en dat wil ik gewoon niet..

 • Moet ik hebben.

 • Als ze al die creepy creatures er nu uit haalden leek het me nog best vett…vooral dat slowmotion zag er hard uit…:D

 • die ''what the hell was that'' klonk zo stom… voor de rest, dat tweede filmpje was super! Zo'n snelle gameplay zeg!

 • dit lijkt wel op die ene schijt game, hoe heet die ook alweer? time nog iets…. en t lijkt ook verrekte veel op FEAR….

  wat een ***** spel zeg…. maak eens iets goeds.. top games zijn op t moment er maar zelden

 • @Smulz:  Dit is voor mij een topgame. Zal je miss denken dat ik snel tevreden ben maar dat is niet het geval.

 • zombies knallen in slow motion wie vind DAT nou niet leuk?

 • ik vind dat bullit time of slowmo of hoe je het ook wil noemen maar niks

 • mwah grafisch vind ik het niet echt overweldigend maar de gameplay en AI zullen net zoals in FEAR geweldig zijn:)

 • Je zou maar fear gekopieeren en ook de gfx…

  Niet echt next-gen.

 • mijn hoofd zeg deze game zuigt! naar shit niet voor mijn

 • Watte fuck lult iedereen scheef stelletje fucking maloten.  grapje…  Maar even serieus deze game ownt! Grafish is hij ook top! Ik speel momenteel War Rock en dat ziet er pas belachelijk slecht uit maar daar gaat het toch niet om? Stelletje graphichoertjes… vraag er geld voor.  Mc.lovin  Ik weet het jou hoofd zuigt inderdaad. Lelijkerd dat je bent…  DIT IS F.E.A.R. mensen! De topgame van 2008!
 • Mc.lovin bedoelt het goed… denk ik

 • Heb FEAR wel veel gespeeld mr kon nooit mijn weg vinden, nu ik erover nadenk was hij wel erg vet. Als ze nu de weg ff wat duidelijker maken zal ik deze cker halen

 • serieus als je te lomp bent om te zien da dit geen opvolger is van FEAR… naja daar zijn gewoon geen woorden voor….  Zie je het dan nog steeds niet dan heb je het spel niet (uit)gespeeld..  Dit spel rockt aan alle kanten… Meer dan sommige 14 jarige k*tjes hiero kunnen zien


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren