1. Saints Row 2 (X360)

Saints Row 2 (X360)

Als je na vijftien jaar eindelijk uit je coma ontwaakt, is Stilwater niet meer wat het ooit was geweest. De stad is 50% groter geworden, het hele Saints Row district is overgenomen door Ultor, een bedrijf dat vroeger alleen nog maar kleding maakte, en er zijn naast auto's, ook Motoren, vliegtuigen, helikopters en boten te vinden in de stad. En het ergste van alles is dat de gang waar jij vroeger deel van uitmaakte, de 3rd Street Saints, niet meer bestaat. Daar moet dus verandering in komen.

Voordat het spel begint mag je eerst je eigen character maken. De character customization hebben ze erg uitgebreid, want naast het feit dat je met een man kan spelen, kan dat nu ook met een vrouw (wat ik dus had gedaan, maar na een tijdje ben ik toch maar naar de plastisch chirurg gegaan om de character op mezelf te laten lijken, zeker toen ik eenmaal in de tipplezone een andere vent moest bevredigen). Naast het fysieke gedeelte kan je ook het karakter van je speler naar eigen wens maken. Het spel is ingesproken door drie mannen en drie vrouwen, waardoor het mogelijk is de stem te kiezen die het meest bij je character past.

Nadat in deel één de boot waar jij je op bevond was ontploft en je in een coma bent geraakt, werd je naar de gevangenis gebracht waar je in leven bent gehouden. En wanneer je dan eindelijk ontwaakt bent uit je coma laat je niet erg zien dat je ze daar dankbaar voor bent en schiet je jezelf samen met Carlos, een broertje van een ex-Saint, een weg naar een andere boot die je terug zal brengen naar Stilwater. Daar aangekomen merk je op dat drie andere gangs, de Ronin, de Brotherhood en de Sons of Samedi samen met Ultor de leiding hebben genomen in Stilwater. Aan jou de taak om wat nieuwe gangleden op te trommelen voor de 3rd Street Saints, om zo Stilwater weer jou stad te maken. Maar voordat je dat kan doen, moet je natuurlijk eerst wat respect verdienen. Dat doe je door activiteiten te voltooien. Zo kan je bijvoorbeeld jezelf verkleden als politieagent en ga je samen met een cameraman de straat op en moet je relschoppers op een brute wijze om het leven brengen om zo spectaculaire televisie te maken voor het best bekeken programma van Stilwater. Wat ik ook erg leuk vind is om met een mestwagen gebouwen en mensen onder te spuiten met mest of iemand voor een rijdende trein te gooien. Als je eenmaal genoeg respect hebt verdient kan je dan eindelijk missies voltooien.

Ik raad je wel aan om elke gang één voor één af te gaan. Zo blijft het verhaal wat duidelijker, wat de gameplezier verbeterd. De missies zelf zijn na mijn idee erg leuk. Natuurlijk gaat het wel vaak over 'vermoord die' en 'vernietig dat', maar daar is het ook een gangstergame voor. Maar gelukkig beschikt de game ook over vele leuke orginele missies die het spel leuk houden. Over de gameplay zelf heb ik niet veel te zeiken, behalve dat dit spel toch wel een aantal bugs kent. Het is mij al eens overkomen dat de game volledig vastliep, maar gelukkig had ik het spel net daarvoor gesaved. En ik heb ook al eens gezien dat sommige bewoners van Stilwater half in de grond zaten, wat natuurlijk raar overkomt. Ook vind ik het autorijden soms een beetje nep. Hiermee bedoel ik dat als je de joystick net iets te lang naar links duwt, je soms meteen een bocht van 180 graden hebt gemaakt. Wat ik dan wel weer fijn vind is dat alle auto's beschikken over cruise controle, wat weer handig kan zijn tijdens het schieten wanneer je aan het rijden bent. Wat ik dan wel weer jammer vind zijn de vele pop-ups in de game. Zo kan het zijn dat je opeens een auto ziet verschijnen en als je dan even de andere kant op kijkt en je kijkt weer terug naar de plaats waar de auto zou moeten rijden, kan het zijn dat ie plots is verdwenen. Iets dat veel goedmaakt tijdens het rijden is de soundtrack. Die is in deze game erg goed. Er komen veel bekende nummers voorbij en het wordt helemaal hilarisch als je character probeert mee te zingen. Ook in dit deel van de reeks is het mogelijk om alle nummers te kopen in de muziekwinkel om zo je eigen playlist te maken.

Iets waar ik helemaal blij mee ben is dat Stilwater eindelijk leeft. In deel één vond ik de stad maar een dooie bedoeling, maar nu hebben ze er zeker een betere sfeer ingestopt. Zo zijn er ook veel gebouwen waar je naar binnen kan zoals een groot ondergronds winkelcentrum, een museum, veel winkels, tankstations, nachtclubs, ruines en noem het maar op. De kerk die vroeger diende als schuilplaats voor de Saints is helemaal gerenoveerd door Ultor. Een leuk detail hiervan is dat Julius, de vroegere leider van de 3rd Street Saints, door middel van geluidboodschappen uitlegd hoe Stilwater is geworden zoals het nu is en hoe hij zijn leven heeft vergooid door bij een gang te gaan. Maar nu je de kerk niet meer kan gebruiken, heb je samen met Johnny, die ook al bij de Saints zat in deel één, een andere schuilplaats gevonden onder de grond wat eerst gebruikt werd door zwervers. Het leuke hieraan is, naarmate je vordert in het spel, of hoe hoger je stijl ranking raakt, des te luxer de schuilplaats wordt. Ook kan je door heel Stilwater een aantal huizen kopen die je op zijn beurt weer kan pimpen van een oud krot tot luxe pooiersmansion.

Conclusie en beoordeling

Saints Row 2 is een heerlijk spel. Hier en daar zijn nog wel een aantal bugs te vinden, maar de humor in deze game is gewoon zo goed dat ik me daar niet echt aan heb geërgerd. Ook zijn de missies en de activiteiten helemaal top en zit het verhaal leuk in elkaar. Mede daarom is Saints Row 2 voor mij de leukste game die ik dit jaar heb gespeeld.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Stilwater leeft
 • Humor
 • De vele gebouwen die je kan betreden
 • Customization
 • Soundtrack
 • Gameplezier
 • Minpunten
 • Bugs
 • Popups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me onzin dat je niet dezelfde resultaten kan verwachten, google is google.

 • Ik vind jammer dat de psp een beetje dood gaat. Er komt bijna niks meer uit voor dat systeem. :(

 • kweeniehoor, maar ik kan nu ook al op google met mijn psp

 • Je kan inderdaad al gewoon rustig naar Google toe met je PSP. Zie geen voordeel van zo'n geintegreerde Google.

 • Het was al mogelijk maar beschouw dit maar als een geïntegreerde Google dat waarschijnelijk ook de laadsnelheid kan versnellen als je iets aan het zoeken bent.

 • cool maar van die filmpjes op je psp zetten///

  Heb overlaatst het paket van god of war gekocht met een zilvere slim en lite PSP er in. maar als ik hem verbind met men computer verschijnt er helemaal geen VIDEO bij windows verkenner en bij 2 vrienden van mij ook niet :( weet iemand hoe je dat moet?

 • @omgsmb  Die mapppen moet je gewoon zelf aanmaken: PICTURE, MUSIC en VIDEO.

 • Niet dat je de browser vaak gebruikt ofzo op de PSP maargoed, de radio-integratie is wel een top dingetje, stuk of 40-50 genres aan muziek.

 • Ik had toch wel wat meer verwacht van deze update. De nieuwe functies zijn wel aardig, maar ik heb er zo weinig aan. Ach ja, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken he :')

 • Je kan toch nu ook al gewoon via Google zoeken, dat is niets nieuw, misschien een beetje verbeterd via een ander systeem maar voor mij hoeft dat niet, als ik op google wil, stop ik effe me computer aan.

 • zie hier het nut niet van in die dan een geintegreerde versie van youtube die wel werkt inplaats van google die ook gewoon via de webbrowser werkt

 • Eigenlijk best wel handig. Moet je wel draadloos internet in de buurt hebben..

 • Best handig…

 • *wil Flash-support (of iig YT ondersteuning, zoals Metroid zegt)*

 • Wat heb je aan google op je PSP? Als je thuis bent doe je dat gewoon thuis op de computer en als je op vakantie of ergens anders heen gaat moet er wel draadloos internet in de buurt zijn. En als dat is kun je toch net zo goed op de computer?

 • Ik kan al gewoon goed op Google met mijn PSP, zie hier het nut dus niet van in

 • @cartmen en @fin4l  ben het met beiden van jullie eens..sps sterft en om dan weer eens wat van je te laten horen met zo'n bericht is dit is ook niet veelbelvend

 • Waarom niet gewoon FlashPlayer 9 inplaats van 6? kun j tenminste nog filmpjes afspelen. Niet dat ik daar gebruik van ga maken, maar toch. Als ze iets willen verbeteren moeten ze niet op die onnodige details letten zoals google wat je ook gewoon zo kan, alleen duurt het 30 sec langer. Alsof dat echt veel uitmaakt.

 • ik hoop maar dat als de PSP2 er komt, wel gekeken is naar het commentaar op de PS forums; die zijn er tenslotte niet voor niets lijkt mij…

 • ik doe tegenwoordig nooit meer wat met mijn psp, hij loopt een beetje in een hoekje te rotten, terwijl hij tog erg vet is

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren