1. Banjo-Kazooie (XBLA)

Banjo-Kazooie (XBLA)

Hoe creatief of hoe gek moet je wel niet zijn om een game te bouwen rondom een duo bestaande uit een beer en een vogel. Rare deed dit enige console-generaties geleden al en met een zeer gewenst effect. Nu hebben ze een opgepoetste versie uitgebracht op xbox live arcade, maar doet deze versie wel eer aan zijn originele versie?

Banjo Kazooie een game dat draait om de avonturen van een beer en een vogel. Banjo is een luie beer, terwijl Kazooie een drukke en grofgebekte gevederde vriend is. Het verhaal gaat als volgt, Banjo ligt nog te slapen terwijl zijn zusje Tootie langskomt om op avontuur te gaan met haar grote broer. Als ze bijna voor de deur staat komt ze Bottles de Mol tegen en ze besluit even met hem te praten. Terwijl die twee lekker aan het kletsen zijn, probeert Kazooie uit alle macht Banjo wakker te krijgen, maar deze luie beer blijft lekker doorslapen. De heks Gruntilda vraagt op datzelfde moment aan haar ketel wie de mooiste meid is, de ketel is bang voor Gruntilda en zegt eerst dat de heks de knapste is, alleen kan hij niet langs Tootie, want die is toch stukken 'knapper'. Als de ketel aan Gruntilda verteld dat Tootie de mooiste is besluit deze rijmende heks Tootie te ontvoeren en haar schoonheid te stelen. Ze vliegt op haar bezemsteel naar buiten en ontvoerd Tootie, Bottles heeft alles echter gezien en verteld dit tegen Banjo die pas wakker werd toen hij zijn zusje hoorde schreeuwen. Vanaf dit moment begint het avontuur om Tootie te redden.

In het begin van het spel zal Bottles de Mol je de basis uitleggen, tenzij je ervoor kiest om dit over te slaan. Je kan er dus voor kiezen eerst de tutorial te volgen (zeer aan te raden voor nieuwkomers) of meteen richting de heks haar grot te gaan. Eenmaal aangekomen bij de brug die leid naar haar grot, zal Bottles deze repareren. Als je voor het eerst in de grot komt wordt je verwelkomt door de heks zelf en wordt je uitgelegd dat je Jiggy’s moet verzamelen om andere werelden te betreden.

In deze andere werelden zijn allerlei items te vinden. Je hebt rode veren, gouden veren, Jiggy’s, Jingo’s, muzieknoten, honingraten, eieren en mumbo-tokens. Ze hebben allemaal een belangrijke plek in de game gekregen. Zo zal je bepaalde Jiggy’s alleen kunnen verzamelen door een dier meerdere eieren te voeren. Rode veren zorgen ervoor dat je kan vliegen met Kazooie, dit zal je nodig hebben om hoger te vliegen en de eerst onbereikbare plekken te kunnen bereiken. De gouden veren kunnen je tijdelijk onaantastbaar maken, heel handig als je in een moeilijke situatie terecht komt. Met de eieren kun je bepaalde puzzels oplossen, maar ook vijanden bekogelen. De muzieknoten moet je verzamelen, om nieuwe delen in de grot te kunnen openen. De honingraten geven je extra leven zodra je er 8 gevonden hebt. Met de Jiggy’s moet je de schilderijen afmaken, om de nieuwe werelden te openen. Jingo’s geven je altijd een Jiggy zodra je ze allemaal gevonden hebt in een wereld. Tenslotte heb je dan de mumbo-tokens. Deze tokens heb je nodig om bij de Tovenaar Mumbo je te laten transformeren. Deze transformatie heb je nodig om op bepaalde plekken te komen. Zonder deze transformatie zal je nooit alle Jiggy’s, muzieknoten en honingraten vinden. Na deze lange opsomming hoop ik wel dat ik heb aangetoond dat de samenhang tussen deze objecten subliem is.

Elke wereld kent natuurlijk ook zijn vijanden en wees niet bang elke vijand is prima te verslaan, maar sommige vijanden hebben een speciale manier van aanpak nodig. De vijanden zijn ook niet iets waar je het erg moeilijk mee zult krijgen. Ze zorgen hooguit voor wat extra moeite, maar de grootste uitdaging zit hem in het vinden van alles en samenhangende puzzels in de werelden oplossen. Soms doe je er wel lang over om een bepaalde schakelaar te vinden of om een manier te vinden iemand los te krijgen. Hier ga ik niet dieper op in, omdat ik anders voorbeelden moet gaan geven uit de game, maar dat mogen jullie lekker zelf ervaren en oplossen.

De nieuwe ‘opgepoetste look’ doet het erg goed. De sfeer van het origineel is er nog steeds en het kleurgebruik is fantastisch te noemen. Je merkt wel dat het spel een lang verleden heeft, omdat sommige planten en dieren 2D zijn, maar dit vond ik persoonlijk niet erg. Meer valt er niet over te zeggen, dus ga ik over naar het geluid. Het typerende aan deze game is dat elk persoon in de game een bepaald geluidje heeft als hij tegen je praat. Dit zijn o.a. piep en boergeluiden. Je zal in deze game dus geen enkele vorm van voice-acting terug vinden. Dit is helemaal niet erg, omdat juist het gebruik van die rare geluidjes de game zo uniek maakt. Je hebt alleen maar de tekst nodig en een stem die dit nog eens voorleest voor je is overbodig. Ook de muziekjes die je hoort in elke wereld past onwijs bij die huidige situatie. Zo krijg je in een winterwereld echt het gevoel dat het winter is door de muziek. In elke wereld is het ook mooi om te zien dat muziek, vormgeving en kleurgebruik, perfect op elkaar aansluiten en een goed geheel vormen.

Rare mag dan 1200 MS punten vragen voor deze game, maar dat is het zeker waard. Je krijgt hiervoor een game met prima graphics, leuke muziek, verslavende gameplay en bovenal een uitgebreid spel. Voordat je de game 100% hebt uitgespeeld ben je wel weer 20 uur verder. Dat is minstens 10 uur meer dan de meeste next-gen games van dit moment. Ik geef dus een staande ovatie aan de mensen van Rare, want ze hebben deze klassieker een prima plek gegeven tussen het huidige game-aanbod.

Conclusie en beoordeling

Met Banjo-Kazooie haal je een zekerheidje in huis als je van het genre houdt. Het zit bordenvol humor en prachtige omgevingen, waarmee je ongeveer 20 uur aan de slag kan gaan. Rare heeft het voor elkaar gekregen om deze klassieker een waardige plek te geven tussen het grafische geweld van deze tijd.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Lange speelduur
 • Verslavend
 • Goed 'opgepoetst'
 • Rijmende heks
 • Humor
 • Samenhang
 • Minpunten
 • Soms eentonig
 • Beetje makkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • jammer kon een leuke game worden :O

 • sorry :|

 • Na het zien van die trailer d8 ik ook dat het een heel leuke game kon worden…

 • oke… mar nu ga ik tog egt voetbal kijken!:P

 • Wat een poepreden. Niet alle games hoeven online mogelijkheden, er zijn meer dan genoeg games die zich met hun singleplayer alleen prima kunnen meten met games die singleplayer en online hebben.

 • Ratchet And Clank, Uncharted, God of war (al komt er volgens geruchten in deeltje 3 een online modus), …  hebben bewezen dat een goede game enkel singelplayer kan bevatten.

 • Zo jongens, moeten jullie geen voetbal kijken. 1e helft is net voorbij, wat een poepsaaie wedstrijd zeg!!

 • Wat een krentenkoekreden is dat zeg :S.  @ chilizone: daarom dus niet ;).

 • Ik verheugde me echt op deze game. die trailer zag er zo goed uit

 • De echte reden lag eerder in de slag van ''de trailer'' die te hoge verwachtingen gaf….De trailer was duidelijk niet INGAME en ze wilden niet de hele ps3 community teleurstellen door te zeggen dat het niet lukte om die graphics te halen…  ;) Ik geloof mijn stukje onzin veel eerder dan het hunne :-D haha

  Komaan; zoals banned glen al zei; GOW & Ratchet & clank hebben het al voorgedaan, dus waarom niet?

 • Ow Eight Days was wel ingame hoor. Als je MGS4 hebt gezien, dan weet je hoe het kan in die overgangen!

 • Damn….. wat een ***reden, uncharted is volgens mij ook enkel singleplayer net als R&C, God of War, MGS4 en Genji 2.

 • Nederland gewonnen!  Maar eight days had veel potentie!

 • Ik denk dat het een verstandige keus is geweest van Sony om het geld beter in andere projecten te steken.

 • Tja… Ratchet & Clank, Uncharted, Heavenly Sword en Folklore bieden honderden uren online spelplezier en hebben oneindig veel mogelijkheden m.b.t. PSN-intergratie, niet normaal meer zo abnormaal!

 • leek me wel een vet spel

 • haha wat je oud noemt

 • @banned_glenn:

  Ik weet er nog een paar:

  Bioshock, Mass Effect, OBLIVION, Final Fantasy serie, Jak & Daxter serie (behalve het 4e deel), Sly serie (ok, 3e deel had offline mp maar toch), Mario serie, Zelda serie…

  ———

  Jammer dat het gecancelled is. Had een leuke game kunnen zijn.


 • Ik denk dat de budgetaire redenen vóór de reden stonden dat hij geen online mogelijkheden had.

 • Nauw, ik had hier helemaal niks over gehoord!

  Tis dat jullie er nu over beginnen…..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren