1. PES 2009 (PSP)

PES 2009 (PSP)

Als het om voetbalgames gaat wordt vaak gekeken naar de verschillen tussen de twee grote namen in die branche, Fifa en PES. Ik speel vooral op mijn PSP en daar is de keuze voor mij gauw gemaakt, PES is voor de PSP de betere kandidaat. In deze recensie ga ik ook twee games vergelijken, niet Fifa en PES, maar PES 5 en PES 2009.

PES 5 werd begin 2006 uitgegeven in Europa, ik had toen aan de hand van Fifa op de PSP eigenlijk al besloten, dat voetbalgames onspeelbaar waren op een handheld. Gelukkig kon ik de verleiding van PES 5 toch niet weerstaan, en die aankoop was uiteindelijk helemaal geen slecht idee. Maar na jaren PES 5, waarin ik gewoon lekker met Kuyt bij Feyenoord speelde, was daar de tijd gekomen voor een nieuw deeltje. Dus werd eind 2008 PES 2009 gekocht, en dat brengt ons bij het heden.

Zoals je misschien al doorhad hecht ik weinig waarde aan een up-to-date spelersdatabase, toch is zo’n nieuwe game best wel een opluchting. Een van de eerste opvallende dingen is dan ook het geringe verschil in licenties. De Spaanse, Franse en Nederlandse divisies zijn in PES 2009, net als in PES 5, als enige volledig vertegenwoordigd. Daarnaast kloppen de spelers in de Engelse Premier League wel, maar niet alle clubs. Vier edities verder lijkt Konami niet veel aan die licenties te hebben gedaan, en dat is toch wel jammer.

Een van de vervelendere dingen aan PES 5 was het gebrek aan modi, eigenlijk kon je met je zelf gekozen team alleen maar seizoenen spelen, en dan niet de hele riedel van Competitie, Beker en Europees, nee alleen de competitie. Uitermate dieptreurig, ook voor die tijd. Maar dat is wel even anders in PES 2009; Master League, Seizoensvoetbal, Become a Legend (a.k.a “ Wij hebben schaamteloos de Be A Pro Modus van Fifa gejat, alhoewel dat volgens sommige leden van IG niet zo is, zie de reacties onder de recensie”) Konami Cup, en dan ook nog een online multiplayer. Toch is het spel niet veranderd, want eenmaal op het veld is alles, maar dan ook echt alles hetzelfde. De animaties, de trucs, de manier waarop de scheidsrechter een kaart trekt, het veld, het stadion, de goal celebrations, de grensrechter, enzovoort, enzovoort. Ik persoonlijk heb daar geen probleem mee, maar ik vraag me toch sterk af of de prioriteit voor de PSP-versie erg hoog ligt bij Konami. En ik ben ook erg blij dat ik al die jaren lekker PES 5 heb gespeeld.

Aan de graphics is in de game dus ook niets veranderd, toch ziet het er nog altijd vele malen beter uit dan Fifa. De gameplay is qua voetbal geen steek veranderd maar is in de Become a Legend Modus natuurlijk wel heel anders. Je maakt daar je eigen speler aan en speelt dan meteen een wedstrijd bij een fictieve amateurclub, bij die wedstrijd zijn scouts aanwezig en je krijgt dan al gauw een aantal aanbiedingen. Zo begin je op je zeventiende en ben je, als je zin heb om zolang door te spelen, op je vierendertigste klaar met je profcarrière. Je doel is eigenlijk om met de teams waar je speelt veel te winnen, maar Speler van het Jaar worden is natuurlijk ook erg leuk. Om ver te komen in deze modus zal je ook lang moeten spelen, ik deed dat met genoegen, maar mocht je het zelf eerder zat zijn, dan kan je vervolgens lekker aan de gang met al die andere “gewone” modi. De replaywaarde is na al die jaren dus wel flink opgekrikt.

Een tweede doorn in het oog, was bij PES 5 de achterlijk lange laadtijden, en daar is bijzonder weinig aan gedaan. Alles in PES 2009 heeft laadtijden; begin je een wedstrijd, dan krijg je een laadscherm, vervolgens mag je een tenue kiezen, dan krijg je een laadscherm, vervolgens bekijk je de opstelling, dan krijg je een laadscherm, vervolgens krijg je het stadionfilmpje met de opstellingen, dan krijg je een laadscherm en daarna mag je zowaar aftrappen. Die laatste zin is niet zomaar zo repetitief geschreven, die laadtijden voelen namelijk net zoals de loop van die zin, ongelooflijk moeizaam. Gelukkig is het het wachten waard, want de wedstrijden zijn bijna verslavend.

Daarnaast waren er nog twee kleine nadelen aan PES 5, het ontbreken van commentaar en de soundtrack die maar liefst een nummer telde. Er is nog steeds geen commentaar, en als dat er wel was geweest had ik het uitgezet, ook al is dat een kwestie van smaak. En de soundtrack is stukken beter, meer nummers en betere doch onbekende bands, en alles is beter dan niets.

Conclusie en beoordeling

Al met al heeft Konami de afgelopen drie jaar echt niet stil gezeten, en PES 2009 is zeker een betere game dan PES 5, maar sommige dingen lijken onveranderbaar, zoals laadtijden en graphics en laadtijden en licenties en laadtijden. Toch geef ik deze game een 8.5, puur vanwege de briljante gameplay, de enorme replaywaarde en de beste voetbalervaring op een handheld.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Replaywaarde
  • Gameplay
  • Online mogelijkheden
  • Soundtrack
  • Minpunten
  • Laadtijden
  • Licenties
  • Ontbreken van Commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

TT

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren