1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Media Molecule is nog een zeer jonge speler in de game-industrie. Deze pas in 2006 opgerichte ontwikkelaar trok op de Game Developers Conference 2007 toch direct de aandacht met de aankondiging van LittleBigPlanet. Zo’n anderhalf jaar na dato konden we eindelijk aan de slag met deze vernieuwende game. Maakt LittleBigPlanet de verwachtingen waar?

In LittleBigPlanet bestuur je een door jezelf gecreëerd personage, de zogeheten Sackboy. De bedoeling is om jouw Sackboy veilig langs vijanden en andere obstakels naar het einde te leiden en onderweg ook nog eens zoveel mogelijk items en puntenbubbels op te pikken. Hoe meer je van deze spullen oppakt, des te hoger je score aan het einde van een level. Wanneer je je PS3 op het internet hebt aangesloten, zal je score ook nog worden geüpload naar een wereldwijde ranglijst.

Hoewel je je Sackboy in zijaanzicht bestuurt, is het ook mogelijk om je in de derde dimensie voort te bewegen. Deze dimensie bestaat uit een aantal lagen en vaak bepaalt het spel automatisch op welke laag je moet zijn. Ook al werkt dit mechanisme in 90 procent van de gevallen uitstekend, toch is de frustratie erg groot wanneer je door een verkeerde correctie van het spel in een ravijn klettert.

Om je kennis te laten maken met het principe van LittleBigPlanet nemen de makers je in een singleplayer van zo'n 25 levels mee naar de wondere wereld van de Scheppers.

De Scheppers zijn in rep en roer. Een zekere Verzamelaar verzamelt alle spullen uit LittleBigPlanet. Inderdaad, voor het verhaal hoef je het niet te doen, maar toch is de singleplayer buitengewoon interessant. Behalve dat je leert hoe je jezelf staande houdt in LittleBigPlanet, maak je ook kennis met de heerlijke, unieke stijl van LittleBigPlanet. Veel felle kleuren en schattige personages, gecombineerd met een flink aantal vrolijke noten. Af en toe betrapte ik me erop dat ik dacht dat ik op mijn stofaantrekkende Wii aan het spelen was, maar niets was minder waar. Met LittleBigPlanet laat Sony zich van een heel andere kant zien.

Verder leent de singleplayer zich uitstekend om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is in LittleBigPlanet. En in LittleBigPlanet is er veel mogelijk. ‘Creativiteit’ is namelijk het sleutelwoord. Bijna alles kan je naar gelieve aanpassen. Ben je niet tevreden over het uiterlijk van je Sackboy? Simpel! Met één druk op de knop sta je in een menu om je Sackboy aan te passen. En vind je die muur achter je erg kaal? Via een eenvoudig menuutje kun je de complete wereld beplakken met alle mogelijke stickers en decoraties. Verder is het ook mogelijk om op ieder moment een foto te maken van jouw Sackboy in actie. Deze kan je dan later weer gebruiken als sticker.

Maar in LittleBigPlanet kan nog veel meer. Zo beschikt het spel over de mogelijkheid om met maximaal vier spelers samen een level te spelen. Deze mensen kunnen naast je op de bank zitten, maar via een internetverbinding kun je samen spelen met mensen van over de hele wereld. Niet alleen kunnen anderen je nu verder helpen als je vast komt te zitten in een bepaald level, ook kun je gezamenlijk in speciale gebieden extra items vrijspelen. Wanneer je samen speelt, moet je wel in één beeld te blijven. Als jij achterblijft of anderen besluiten vooruit te sprinten, verdwijn je uit beeld met een ontploffing van je Sackboy als gevolg. Hoewel dit soms tot de nodige ergernis kan leiden, is het gezamenlijk doorspelen van levels vooral erg handig en innovatief.

Wanneer je jouw creativiteit nog niet voldoende de vrije loop hebt kunnen laten gaan in de singleplayer, biedt het spel de mogelijkheid om zelf levels te bouwen. Vooral in dit aspect van het spel laat LittleBigPlanet zien hoe veelzijdig het is. Na eerst ongeveer een uur aan broodnodige tutorials doorgespeeld te hebben, kan je met alle objecten die je tot dan toe hebt verzameld je eigen levels creëren. Al deze objecten worden weergegeven in een overzichtelijk menu, dat wel zo praktisch is naarmate je meer objecten hebt verzameld. Werkelijk alles wat de makers hebben gemaakt, kan je nabouwen (mits je natuurlijk de benodigde objecten hebt verzameld). Al is het natuurlijk veel leuker om je eigen fantasie te gebruiken.

Als het eenmaal gelukt is een fatsoenlijk eigen level te bouwen, is het tijd om deze te plaatsen op internet. Vanaf dan kan elke PS3-bezitter met een internetaansluiting jouw zelf gecreëerde level spelen. Zo’n twee maanden na de release is het aanbod van zelf gecreëerde levels overdonderend. De kwaliteit van deze levels is echter twijfelachtig. Hoewel er een flink aantal puik uitgewerkte levels online staan, zijn er ook zat levels die te wensen over laten. Gelukkig hebben de makers daar wat op bedacht. Zo kan je na het spelen van een level een beoordeling geven op een schaal van één tot vijf sterren en is het mogelijk met een aantal vaststaande kreten commentaar te geven op een level. Dankzij dit en een recente update van het zoeksysteem is het vinden van een vermakelijk en uitdagend level een stuk gemakkelijker gemaakt en is de levensduur aanzienlijk verlengd.

Conclusie en beoordeling

LittleBigPlanet onderscheidt zich door zijn aantrekkelijke, unieke stijl van de rest. Het heerlijke old-school spelmechanisme waarover het spel beschikt, wordt afgewisseld met een aantal verfrissende vernieuwingen. Zeker de mogelijkheid om zelf levels te bouwen en deze uit te wisselen via het internet verlengt de levensduur aanzienlijk. LittleBigPlanet is niet casual. LittleBigPlanet is niet hardcore. LittleBigPlanet is alles. Play with everything!
95
Score
950
Score: 950
 • Pluspunten
 • Heerlijk eigen stijl
 • Verfrissende gameplay
 • Eigen levels creëren
 • Lange levensduur
 • Minpunten
 • Bewegen in de derde dimensie soms problematisch

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • En dat wil ik ook

 • en dat wil ik niet!!!! Veel geld verneuken en maar een paar uur spelen.. dacht het niet… dan stop ik maar met gamen.. word mij dan te duur…

 • Ik ben helemaal enthousiast voor Sonic Unleashed, wat volgens mij toch wel een groot avonturen spel is.

  Een missie om 7 continenten weer op de goede plaats te krijgen kan toch moeilijk kort zijn?

  Volgens mij moet je gewoon een goede balans in de moeilijkheid vinden.

 • Ik heb toch liever een ietwat langere game. Ik heb GTA nog niet uit, maar dat komt simpelweg omdat ik ook nog een leven heb. En als je ergens zo'n kleine €60,- voor betaald, wil ik daar ook wat plezier aan hebben.

 • Wanneer een game goed is, dan wil ik zeker het eindscherm zien, hoe lang me dat ook kost. Maar hoeveel games zijn er nu (en waren er vroeger) die een speelduur van meer dan 100 uur halen. En dan heb ik het niet over Tetris, maar over een echte actie-adventure. Dat zijn er ook nog geen honderd.

 • @ Jorenmartijn,

  die 7 \"continenten\" zijn gewoon de 7 zones/werelden die Sonic normaal gesproken heeft…

 • games horen lang te zijn klaar je betaald tog niet voor niets 60 euro voor een game

 • Het ligt helemaal aan de developers hoe lang een game wordt. Ik vind lange games veel beter, en krijg je ook echt waar voor je geld!

 • ze zijn er nog wel kijk maar naar oblivion en morroewind en pokemon (waar ik zon 700 uur in heb ziten ja verklaar me maar gek) maar ik vind dat je dat voor shooters niet hoeft te verwachten wel voor rpg die moeten minimaal 30 uur mee.

 • Het ligt volgens mij vooral aan het genre. Shooters zijn over het algemeen nou eenmaal korter dan RPG's of Adventures, voor mij geen enkel probleem; ik vind het niet erg om weken over een goede game te doen.

 • lol laat maar komen dan. gesneden brood vind ik helemaal tegek dus dat vast ook wel XD

 • Vind ik eigenlijk wel zeer jammer…:C

  Van mij zouden games zoals bijv. Uncharted best wat langer mogen zijn, aangezien die geen multiplayer heeft…

 • Ik vind juist dat games van tegenwoordig veel te kort zijn. Het is door aanvulling van een multiplayer dat het nog acceptabel is, maar voor mij is een lange singleplayer toch een van de beste pluspunten bij een game.

 • Sommige games moeten gewoon lang zijn. Dat geeft dan veel meer voldoening als je het dan \"eindelijk\" hebt uitgespeeld.

 • ik vindt dat hij helemaal GEEN gelijk heeft, games met tientallen uren gameplay (elder scrolls, gta, zelda, fire emblem), vindt ik veel leuker als kortere games (fable, halo, kirby) ;)

 • Die gast heeft toch behoorlijk wat games gemaakt die tijd vergen (delen uit de Ultima reeks ed), dan weet hij toch ook wel dat er een markt is voor games die langer duren dan enkele uren?

  Daarbij, dan gaat hij toch lekker korte games maken? Ik hoef ze niet, geef mij maar games waar je een behoorlijke tijd je tanden in kan zetten, des te groter de voldoening die je uit een game haalt.

 • Lange games sterven NOOIT UIT ! HOOR JE WAT IK ZEG !  Neem bijvoorbeeld Halo 3 iedereen had er bezwaar tegen dat het zo kort was. De gamers willen nu eenmaal waar voor een geld en een beleving die ze gewend zijn uit al eerder verschenen games. En F**K de casual noob gamers. Deze groep word weliswaar steeds groter maar is maar voor korte duur effectief voor de spelmakers/uitgevers. Want deze kopen hun wii,tje samen met wii fit en later nog een keertje horse trainer. De \"echte gamer\" blijft topper na topper kopen maar dan moet het wel een topper zijn zoals gewend is.  En dit beseffen de ontwikkerlaars snel genoeg, als ze het niet al besefte.  Natuurlijk blijven er korte stront games verschijnen van ontwikkerlaars die wanhopig hopen op een suc6 ala Brain training. Maar tevergeefs hebben gehoopt en hun studio vervolgend moeten sluiten. En dan jankend naar hun moeder rennen. Terwijl de top ontwikkerlaars lachend blijven voortbestaan omdat zij de \"lange kwaliteits games\" maken.
 • lange (goede) games sterven uit.. zo was een ToS een pareltje en dat met meer dan 80 uur speelplezer!(Y)

 • ik vind lange games vaak fijn, als ze goed zijn tenminste.

 • Nee mensen zien het verkeerd de markt loopt over van games mensen kunnen moeilijk elke game 60uur gameplay gaan maken als het budget en de support er niet voor is. Korte games zijn ook niet goed moet niet binnen 5/6uur het spel uit kunnen spelen… Gewoon iets netjes tussen in is prima!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren