1. Call of Duty: World at War (PS3)

Call of Duty: World at War (PS3)

Call of Duty was niet één van mijn favoriete games. Ik hield nooit zo van die enorme oorlogen, totdat iemand Call of Duty 4: Modern Warfare wilde ruilen voor één van mijn spellen. Dit heb ik toen gedaan, en daar begon voor mij het \'COD-tijdperk\'. Ik vond dit spel gewoon echt leuk, en heb het dan ook helemaal kapot gespeeld. De multiplayer bleef gewoon harstikke leuk om te spelen, en de singleplayer was natuurlijk ook niet verkeerd. Maar nu hebben we het vervolg: Call of Duty: World at War, ik wist niet zeker of ik deze game wel moest kopen. Maar uiteindelijk heb ik dat toch gedaan, zal deze game mij net zoveel vermaak geven als Call of Duty 4: Modern Warfare?

Veel mensen vinden 2e-wereldoorlog games niks meer aan, omdat al zoveel ontwikkelaars dit hebben gedaan. Maar als het om FPS-games gaat vind ik dit juist harstikke gaaf. Daarom was ik ook erg blij dat dat in Call of Duty weer het geval was. Treyarch heeft hier bewezen dat ze écht wel games kunnen maken. Je speelt in de game als Russische-Amerikaanse-soldaat, en je moet vechten in Japan en Rusland om daarna langzaam Berlijn binnen te vallen. In Japan vechten is echt leuk, Jappen gaan voor niemand uit de weg en komen dan ook overal vandaan om je van kant te maken. Soms zitten ze in bomen, en zijn ze moeilijk te zien. Maar daar heeft Treyarch iets op gevonden, als je een vlammenwerper bezit steek je gewoon die boom in de fik en die Japanner verbrand. Als je even niet op de bomen boven je let omdat je het te druk hebt met de mensen die op de grond op je staan te knallen kan dit nog wel eens gevolgen hebben. Ze komen uit de bomen gesprongen om een zogenaamde \'Banzaj\' aanval te doen. Hierbij komen ze op je af met een mes, en proberen ze neer te steken. Dit kan je natuurlijk voorkomen door ze neer te schieten als ze op je af komen, maar je kan ze ook terug steken. Dit zijn gewoon leuke dingen in de game, die het echt een stuk uitdagender en leuker maken.

Natuurlijk is deze game weer een oude oorlog, en geen moderne oorlog zoals in Call of Duty 4. Dit heeft natuurlijk gevolgen op je wapens, ze zijn allemaal net even wat ouder. Maar ze nog wel even goed, alleen je moet vaker herladen, soms kan dit nog wel eens irritant zijn, maarja nu moet je wat vaker dekking zoeken. De singleplayer verteld gewoon een geweldig verhaal, en je leeft je er helemaal in hoe gek dat ook kan klinken. Hoe spel eruit ziet is ook helemaal niks over te klagen, het ziet er allemaal heel erg goed uit. En natuurlijk ook heel erg realistisch. De singleplayer van Call of Duty: World at war heeft mij stukken veel meer plezier gegeven dan die van Call of Duty 4: Modern Warfare. Het is gewoon veel leuker, en vooral als je wat verder in spel bent en in Duitsland terecht komt. Dit heeft heel veel indruk op mij achtergelaten en beelden die ik nooit meer zal vergeten. Je kan in deze game ook alles in coöp doen, dit is wel heel erg leuk, maar het beeld is erg slecht. Ik heb thuis een grote televisie maar toch zie je erg weinig omdat ze niet het hele scherm gebruiken zoals het zou moeten. Ze maken maar 2 kleine schermpjes en dat vind ik echt erg jammer. Dit in tegenstelling tot de multiplayer modus waarbij je tot 4 mensen op één scherm tegen elkaar kan, hier gebruiken ze wel het hele scherm. Ook slaat hij dingen niet op als je het met z\'n tweeën hebt gehaald, je begint altijd weer waar je het laastst met de singleplayer bent geëindigt. Dit vind ik wel erg jammer, maar aan de andere kant ook weer niet want zo heb je veel meer te doen in het spel.

Verder is de gameplay natuurlijk weer helemaal dik in orde, zoals het hoort. In Call of Duty 4 was die helemaal goed, en daar hebben ze dan ook helemaal niks aan veranderd. Als de je singleplayer éénmaal hebt uitgespeeld krijg je een extratje in de game. De \'Zombie-mode\' dit houdt in dat je een verlaten huis moet bewaken en de zombies daar weg moet houden. Dat kan wel voor wat extra vermaak zorgen en voegt wel wat toe aan de game. In deze Call of Duty kunnen de ledematen er zeker van af vliegen, als je iemand ziet met een vlammenwerper heeft die ook een gasfles op z\'n rug als je hierop schiet ontploft dat natuurlijk en vliegen al z\'n lichaamsdelen in het rond. Dit ziet er echt gaaf uit en geeft je een voldoending, hoe raar dat ook mag klinken. In de game is gewoon alles mogelijk. Alleen het is allemaal wat ouderwets, zo heb je in de multiplayer als je 5-kills achter mekaar hebt geen vliegentuigen meer die overvliegen en bommen laten vallen, maar ergens in de verte staan kanonnen die op het aangewezen punt staan te schieten. Als je 7-kills achter elkaar hebt krijg je geen helicopter meer, maar honden die je tegenstanders dood proberen te bijten. Dit zijn allemaal dingen die je de oude oorlog hebt, en al die andere dingen heb je natuurlijk alleen in de moderne oorlog.

Je hebt nu ook tanks, waarbij je in één level in de singleplayer alles met een tank moet doen, Duitse kampen vernietigen. Maar deze tanks komen natuurlijk vooral terug in de online-mulitplayer. En dit is natuurlijk harstikke gaaf, als je een medestander even lang ziet komen rijden met z\'n tank en hij maakt even paar mensen van kant. Veder hebben ze aan de multiplayer niet veel veranderd, hij is nagenoeg hetzelfde als Call of Duty 4 maar dan weer in de oudere oorlog. Op één of andere manier vind ik deze multiplayer gewoon beter als in de vorige Call of Duty en dat vind ik een enorm compliment voor Treyarch omdat ik de multiplayer van Call of Duty 4 echt harstikke leuk vond, en die was door geen enkele game meer te verbeteren. Tenminste dat zei ik toen hem speelde. Je hebt weer het ranking-system en kan hier natuurlijk omhoog gaan door XP te verdienen. Maar zoals ik al eerder zei heb je in deze game een vlammenwerper, veel mensen vonden dit toen niet eerlijk in de multiplayer omdat je dan zo de hele boel in de fik kon zetten en iedereen vermoorden. Maar ook hier heeft Treyarch weer wat op gevonden, deze krijg je pas als je bij level 65 bent. Nu denk je natuurlijk: Level 65!? Ja, in deze Call of Duty kun je in de multiplayer tot level 65, terwijl dit in Call of Duty 4 maar tot level 55 ging. Dus nu heb je weer een extra uitdaging.

Conclusie en beoordeling

Treyarch bewijst met deze game dat ze zeker goede games kunnen maken. Call of Duty: World at War verteld een prachtig verhaal en dit wordt harstikke goed uitlegt in de game. Eigenlijk kan weinig tot helemaal geen minpunten verzinnen aan deze game, hij geeft me enorm veel vermaak, meer dan Call of Duty 4: Modern Warfare. Zowel de singleplayer als de multiplayer zijn weer verbeterd. En ik blijf deze game voorlopig nog wel spelen. Veel beelden en gebeurtenissen in deze game zullen me nog lang bij blijven. Toen ik het spel had uitgepspeeld zat ik met open mond te kijken hoe het laatste filmpje en aftiteling in beeld kwam. Vooral omdat ik me met de laatste missie enorm inspande. In de Reichtag is echt enorm gaaf om te zien hoe het er allemaal aan toe ging, en Treyarch heeft dit allemaal enorm goed uitgewerkt. Dit is echt een game die aan mensen zou aanbevelen, ookal is de singeplayer niet heel erg lang, hij geeft je toch enorm veel vermaak. En ik denk dat hij ook niet langer zou moeten duren want dan wordt je helemaal gek van het vele geweld. Kortom een must-have voor de echte FPS-fan.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Gameplay
 • Verhaal
 • Wapens en andere extra\\\'s
 • Details
 • Coöp
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Met de coöp-modus gebruiken ze niet het hele beeldscherm

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Versus is on hold until FFXIII is done, because the entire Versus team is helping finish FFXIII at the moment. It is number one priority.  - While the planners and programmers are all working on FFXIII, the Versus project is getting the designers to work on a lot of image illustrations and conceptual visuals. The story for Versus is also pretty much complete.  Hoewel Versus me persoonlijk NOG meer aansprak dan FFXIII kan ik er wel mee leven. Men wil natuurlijk eerst FFXIII zo snel mogelijk releasen maar zonder iets af te doen aan de geweldige kwaliteit, dit zijn de highest profile biggest budget titels die je je kan inbeelden :)


 • Allright! Ik dacht al, beetje vreemd om hem te cancellen, gezien het gegeven dat FF voor SE soms lijkt op wat The Sims voor EA is :P.

 • Minder :( Hopelijk kan er weer snel genoeg aan worden gewerkt, want het zag er zeer belovend uit !

 • Aan de ene kant is het goed dat meer mensen aan XIII werken, maar aan de andere kant is het jammer dat de ontwikkeling van Versus tijdelijk wordt stop gezet.  P.S: Rare nieuws titel. Ik dacht eerst dat de ontwikkeling van Versus helemaal stop was gezet.

 • Ik verander ijskast wel in koelkast, mss is dat duidelijker :)

 • Versus leek me juist veel vetter, maar helaas ><

 • Ochja zijn ze straks wel lekker koud.

  Ja, flauw, ik weet het. Laat me.

 • Als FF XIII dan sneller komt is het wel goed, deze 2 games zijn voor mij bijna dé reden om een PS3 te gaan halen binnenkort.

 • Waarom ijskast, zeg liever Liquide Nitrogeen, want dat klinkt slimmer :)

 • Vind het een goede zaak. Zo komt FF XIII tenminste iets sneller.

  Liever 1 van de 2 iets sneller dan allebei pas eind 2009 tegelijk. Kan er toch maar 1 tegelijk spelen.

 • lijkt me inderdaad de juiste beslissing

 • Zolang het ervoor zorgt dat FFXIII eerder uit komt vind ik het prima =)

 • Wat is versus eigenlijk voor een spel? Ik heb wel gehoord over FF XIII (wat ik zeker wil halen), maar ik heb nooit begrepen wat versus nou is…

 • Hmmm, vervelend. Dat grauwe vond ik wel vet eigenlijk, maarja, misschien komt FFXIII nu wel eerder uit idd.

 • Beter zo want PS3 heeft dringend een exclusieve japanse top-rpg nodig. Het is me helaas veel te stil rond White Knight Chronicles trouwens. Leeft die nog?

 • Geen ramp dus, als FF XIII maar op tijd af komt.

 • Kan iemand mij nou eens precies uitleggen wat het verschil is tussen die 2 games?

 • ik kijk sowieso meer uit naar FFXIII dat lijkt me echt een hele gave game. die trailer waren al super!

 • DE ene is DE NIEUWE FF 13 de andere is een spinoff van ff 13.  Maar t wordt een beetje lastig om een spin of te maken van iets wat nog niet af is.  GEEF MIJ BEIDE MAAR. Krijgt me pis 3 teminste nog een functie.


 • Als dat ervoor zorgt dat FFXIII op tijd af komt heb ik er geen problemen mee. Maar als Versus FFXIII maar niet gecanceled word, dat zou erg zonde zijn…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren