1. Grand Theft Auto IV (PS3)

Grand Theft Auto IV (PS3)

Ik kijk vaak uit naar games, ik verwacht er veel van. En als het moment is aangebroken waarop ik de game speel, word ik meestal teleurgesteld. Zo heb ik vele teleurstellingen tegemoet moeten gaan, maar ik heb ook vele tevredenheden meegemaakt. Dus kijk ik meestal uit naar games waar er geen hype rondom is, want die games maken de verwachtingen, ook al zijn die niet zo hoog, waar. Integenstelling tot games waar er torenhoge eisen aan gesteld worden. Een van die games is GTA IV, nu zal ik er niet veel van moeten verwachten, maar toch had ik een gevoel dat het vrijwel alles zou overschrijden. Maar is dit wel gelukt? Ben ik erg tevreden met deze game of maak ik nog een teleurstelling mee?

In GTA IV speel je Nico Bellic. Hij is naar Amerika gekomen om de `American-dream` te beleven. Dit zou hij beleven door zijn neef Roman, die hem alles belooft wat een (mannelijk) mens zou willen. Hij belooft hem namelijk veel geld, een prachtig leven en veel lekkere wijven. Eenmaal daar aangekomen was dit alles een leugen, helemaal geen geld, geen luxe leventje en helemaal geen lekkere wijven. Roman zei dit alles om Nico naar hem toe te lokken en hem te helpen. Hij zit namelijk diep in de nesten. Jij speelt dus Nico Bellic die zijn neef uit de problemen helpt. Dit verhaal vind ik best wel passen bij GTA. Alles is bagger en jij moet je daaruit helpen naar een wat fijnere leventje. Dit door mensen te vermoorden, te beroven en door taken op je te nemen. Na de missie die je hebt gedaan stijgt je geld en het respect voor jou natuurlijk.

Nico Bellic is een Rus-Servische immigrant. Een van de redenen om naar Amerika te komen is om zijn zwarte verleden achter zich te laten. Hij zat in het leger heeft heel wat meegemaakt. Hij heeft gemoord, heeft moorden gezien en andere vreselijke dingen. Nu probeert hij in Amerika dat niet meer mee te maken. Maar hij zal het moeten doen, want dit is nou eenmaal Liberty City. Dit donkere personage vind ook best wel passen in GTA, een zwart verleden wat natuurlijk past bij deze game. Nu hij een zwart verleden heeft is ook zijn humor aangetast. Niet dat het weg is, integendeel zelfs; hij heeft heel veel humor. Niet van: `klop klop humor` maar inktzwarte humor. Vooral sarcastisch opmerkingen heeft hij zoals: Roman: `Nico, this is a friend of mine that I met on the internet.` Nico: `Yeh, which site? LoveMe.com?`. Dit soort humor is gewoon zo leuk dat je steeds meer wilt.

Als het aankomt op het visuele is GTA IV misschien wel nummer een. Alles ziet er haarscherp uit, elke vogel in de lucht, elke grassprietje in het park waar bijna niemand loopt omdat jij er opdat moment bent en alle lelijke gezichten. De animaties zijn gewoonweg perfect! Jouw eigen gezicht, die van de mensen om je heen en die van de personen met wie je contact hebt. Ook het geluid is uitstekend, de geluiden van de stad, van jou en vooral mijn favoriete: het geluid van de sirene`s van de politie. Dit klinkt zo lekker in het oor dat je soms niet uit het spel komt.

In dit deel maakt de politie weer zijn opwachting, en komen ze constant achter je aan als je iets hebt misdaan. In de auto zijn ze moeilijk af te schudden maar gelukkig ook niet zo moeilijk dat het irritant word. Wanneer je iemand op straat vermoord wordt je gelijk door ze achterna gezeten. Dit vind ik best wel jammer, want in het echte leven zal een politieman vijf straten verderop echt niet horen dat ik net iemand heb neergeschoten. Ook zal hij niet weten dat ik de dader ben als ik geen wapens in mijn hand heb. Dit is jammerlijk genoeg wel zo in dit spel.

Nu heb je ook een mobiel ter beschikking, deze kan je voor vele zaken gebruiken. Zoals je vriend opbellen, een afspraak regelen en tevens de missies doen. Dit is een leuk aspect van de game. Het is erg realistisch om zo een mobiel bij je te hebben in een stad zoals Liberty City. Met je mobiel hou je ook je vrienden te vriend. Een afspraak maken maakt de vriendschap hechter dan nooit eens een telefoontje te plegen, dit maakt het weer eens realistischer.

Een toevoeging aan de Playstation 3 versie is de sixaxis tutorial. Met dit bestuur je gewoon voertuigen doormiddel van de joystick te bewegen. Is wel een beetje als de wii maar in dit hoef je niet zo intensief mee te doen. Het is voor heel even wel leuk maar voegt bijna niets nieuws toe.

De stad is echt levend. In Liberty City zijn de mensen alles behalve saai. De ene vreet iets en de andere praten. Zo allerdaagse dingen die wij in het echte leven ook kennen. Het is leuk om dat zo te zien in een game, want niet veel spellen hebben dit en vooral niet zo goed gemaakt.

In dit deel heb je een multiplayer wat erg leuk is om te doen. Samen co-op is niet zo gezellig als bij andere games maar is wel een leuke toevoeging. Wat wel leuker is is de online modus, hier heb je keuzes uit verschillende modi. Je hebt Mafya work, Deathmatch, Cops`N Crooks etc. Dit zijn allemaal leuke spelmodi maar het tofste eraan is dat je samen kan werken met andere mensen. Bijvoorbeeld de ene rijdt met de auto en de andere schiet. Dit maakt de multiplayer nog beter. Wat het ook beter maakt is de rankingsysteem. Dit is net als de Call of Duty 4 Modern Warfare ranking. Door punten ga je steeds omhoog.

GTA IV is wel een toffe game maar het houdt je jammer genoeg niet al te lang bezig. Na verloop van tijd gaat het gewoon vervelen, dit is echt een enorm groot minpunt. Het is zo`n game die je voor even pakt. En met dat bedoel ik de missies, online en wat kutten in de stad. Verder boeit het je niet zo meer.

Conclusie en beoordeling

GTA IV is een goede game, het heeft een mooie verhaallijn, een goede multiplayer en enorm gave graphics. Maar jammer genoeg gaat het na verloop van tijd vervelen en dat is erg jammer.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Grafisch
 • Verhaal
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • Houdbaarheidsdatum

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dit wordt gewoon een al te vette game :D

 • ziet er idd heelv et uit…

 • Dit lijkt wel me leuke game, maar waarom kijkt Zack tegen Sepiroth op? Die gast is tog eevvviiiilll?

 • Angael die een appel plukt uit de tuin van Genisis…subtiel.

 • Waarom duurt het zo lang dat er een Final Fantasty deel op de PS3 uit komt, waarom kwam er niet één uit met de release van de PS3.

 • DBZBL: Eerste regel in het maken van een game; Probeer zoveel mogelijk tijd erin te steken (natuurlijk niet overdrijven zoals Duke nukem forever -> 12jaar!!!!!)  Deze game lijkt me zo apenootjes in vergelijking met Final Fantasy XIII maarja miss ben ik gewoon jaloers op de PSP-owners ;-)

 • Dit spel is zo vet, gisteren nog een stukje gespeeld.  Het vechtsysteem zit ook goed in elkaar, al vind ik het wel lastig om te switchen van \"attack\" naar \"item\" of bepaalde spells.  Ook het systeem met de cijfercodes snap ik nog niet helemaal ( hierdoor verandert je status ).  Maar verder absoluut een toppertje!
 • Niet mijn genre, maar de beelden zien er wel zeer fraai uit!

 • ziet er goed uit!

 • Dit is echt de topgame voor de PSP van 2008. Damn!

 • Ziet er strak uit!

 • Hoe meer ik over deze rpg te weten kom hoe minder hij me aantrekt. Ik wil gewoon de echte rpg battles en niet hack 'n slash shit.

 • Ik dacht dat er al een Final Fantasy XXXXIIIIIIIVVVVV was, of heb ik het nu mis :P

 • Dit is een TOP SPEL! heb het al 3x uitgespeeld (amerikaanse versie) wat ik wel mis is die pure rpg battles zoals wesslii zei ,maar dit was wel leuk verfrissend.  Een MUST HAVE!! als je psp hebt

 • Ja deze game heeft erg veel wat een goede game hort te hebben. Dat lijkt mij iets positiefs.

 • Het er allemaal heel goed uit en ik ben dan ook zeer benieuwd naar de recensie :)

 • en ik dacht dat Sephiroth juist goed was :| ik heb de rest waar Sephiroth (games) inkwam niet gespeeld. Ik ben nog niet zo ver, maar ik dacht juist dat Angeal het slechte pad op zou gaan met Genesis.  Tifa, Yuffie, Tseng, Reno, Rude en Hojo zijn ook gaaf

 • Dit lijkt wel me leuke game, maar waarom kijkt Zack tegen Sepiroth op? Die gast is tog eevvviiiilll?

  dan nog niet. Dan is hij de held die overal bekend is en Zack wil dat ook zijn.

 • Beste spel voor PSP klaar uit :)

  Nou in iedere geval beste verhaal en beste graphics voor PSP.

 • Denk dat ik m ooit mss nog wel een keer koop…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren