1. BioShock (PS3)

BioShock (PS3)

We schrijven 1960. Je bent passagier van een vliegtuig dat, ongelukkigerwijs, neerstort in de Atlantische Oceaan. Terwijl je jezelf proestend maar ongeschonden uit de ijskoude zee hijst en opkijkt naar het kleine eilandje waar je jezelf op hebt weten te sleuren zie je tegen alle verwachtingen in een vuurtoren. In dit ietwat uit context geplaatste bouwwerk vind je een kleine onderzeeër, die je per direct transporteert naar een prachtige art-deco onderwaterstad.

Welkom in Rapture.

Rapture is een utopia, of beter gezegd, wás een utopia. Alle wetenschappers en kunstenaars die hier hun haven gevonden zouden hebben kwamen bedrogen uit door de ontdekking van het stofje Adam. Adam is een zeer instabiele vorm van stamcellen waarmee je je lichaam zo kunt modificeren tot je dingen in de fik kunt zetten door er alleen maar naar te wijzen of objecten kunt oppakken met niets anders dan je geest. Natuurlijk wilde iedereen hier wel wat van en Rapture verviel tot chaos en burgeroorlog terwijl de negatieve effecten van Adam hun kop opstaken en mensen veranderden in geestelijk gestoorde monsters.

Nu is het zo dat Rapture ooit heel mooi was, en dit zie je. De adembenemende onderwater-panorama's en prestigieuze hallen en gangen zouden prachtig zijn, als er geen zeewater door het plafond lekte, ze niet bespetterd met bloed en gevuld met rondslingerende lijken en meelijwekkende mutanten waren. Deze mutanten brengen mij tot het volgende punt, namelijk...

De mutanten in het spel, die bekend staan als splicers, zijn zonder twijfel goede vijanden. Ze zijn smerig, eng, en ze kunnen op een afstandje verward worden met mensen, maar bij nader inzien zijn ze lelijker en geestelijk instabieler. De spraak van deze vijanden is een grote toevoeging aan het spel, aangezien het een nieuwe inkijk geeft in de persoonlijke tragedies die deze splicers hebben meegemaakt en die een persoonlijkheid en diepte toevoegen aan de personages. "Are you the one who took my baby?!" en "Jesus loves me this I know, for the Bible tells me so," haal ik aan als voorbeelden.

Nu zijn er verschillende soorten splicers, maar er zijn nog andere soorten vijanden. Kleine meisjes in roze jurkjes en enorme kleerkasten in gepanserde duikerspakken, respectievelijk bekend als little sisters en big daddies. Deze little sisters verzamelen de stamcellen Adam uit de rondslingerende lijken. Omdat iedereen Adam wil hebben, worden deze meisjes beschermd door de imposante en immens gevaarlijke big daddies. Jij wil ook Adam hebben, en dus zul je deze metalen reuzen moeten verslaan, wat geen makkelijke taak is. Als je deze Adam eenmaal in bezit hebt, wat doe je dan? Simpel, jezelf upgraden natuurlijk!

Adam kun je laten omvormen tot bruikbare lichamelijke upgrades die plasmids heten. Wat dacht je van incinerate, wat je in staat stelt mensen en objecten in lichterlaaie te zetten? Of winter blast, waarmee je ze kunt bevriezen? Telekinese? Bliksem uit je vingers? Het kan allemaal! Grafisch het mooiste aspect aan plasmids is zonder twijfel dat het er niet uitziet als "Hey, laat ik eens wat bliksem uit m'n vingers schieten." Nee, het ziet er allemaal vrij pijnlijk uit, alsof je lichaam echt serieuze en pijnlijke veranderingen ondergaat. Ik noem als voorbeeld de plasmid waarmee je een zwerm venijnige insecten op je vijanden af kan sturen. Je steekt die spuit in je arm, die prompt overdekt raakt met afgrijselijke steenpuisten die opengaan, en waaruit een enorme zwerm insecten opstijgt. Weerzinwekkend op zijn minst. Nu gaat dit allemaal niet zomaar, je hebt het stofje Eve nodig om je plasmids te laten werken. Het is de munitie van je plasmids en je zult spuiten met Eve moeten vinden om je geweldige wetten-van-de-natuur-verachtende krachten te blijven gebruiken.

Natuurlijk zijn plasmids niet je enige wapen, anders was Bioshock geen shooter.

Afgezien van de plasmids, die in sommige situaties verdraaid handig zijn en in andere compleet nutteloos, zijn er ook nog de conventionele wapens. Van pistool en machinegeweer tot vlammenwerper en granaatwerper, het zit er allemaal in. Omdat Rapture niet echt bedoeld was om een burgeroorlog te krijgen waren er niet veel wapens en zijn veel van de wapens die je krijgt zichtbaar samengesteld uit allerhande objecten. Zo is de "boog" van een kruisboog gemaakt van een boel metalen linialen op elkaar. Ook zijn er verschillende soorten munitie, van anti-personnel, wat zeer geschikt is tegen splicers, tot armour-piercing, wat zeer geschikt is tegen big daddies, turrets en beveiligingscamera's.

Deze wapens kun je allemaal upgraden bij een zogenaamd "Power-to-the-people-station". De upgrades voegen vaak nog meer gebruikersvoorwerpen toe aan een wapen naar keuze. Nu is het zo dat de plasmids en wapens elkaar perfect aanvullen. Zo kun je een prullenbak bedelven met mijnen uit je granaatwerper en hem dan door middel van telekinese in de richting van een big daddy laten vliegen (tip). Als je bijvoorbeeld met alleen plasmids vecht, zal het niet al te best gaan, omdat de meeste plasmids, zoals winter blast en electrobolt, je vijand respectievelijk bevriezen en verdoven, maar weinig tot geen schade aanrichten. Een kogel in de maag doet een vijand niet stoppen met aanvallen, maar doet wel veel directe schade. Bij elkaar heb je een vijand die je tijdelijk niet aanvalt en daarna dood op de grond ligt.

Natuurlijk doe je dit allemaal niet voor niets, want er is een reden waarom je dit doet, een andere dan je zou verwachten. Maar dat zit allemaal verweven in het verhaal.

Het verhaal in BioShock verdient een speciale vermelding. Dit verhaal is geweldig en zal je zonder twijfel meeslepen in het epische avontuur dat Bioshock is. Ik verklap natuurlijk niets, maar verwacht geweldige, rilling-over-je-rug-sturende plottwists en aha-momenten.

Conclusie en beoordeling

Bioshock is, en ik zal waarschijnlijk alles wat je al gehoord hebt herhalen, een must-have. Een combinatie van een geweldig verhaal, spannende gameplay, een beklemmende atmosfeer en subtiele en minder subtiele horror.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Grafische kwaliteit
 • Geweldige gameplay
 • Immersie
 • Verhaal
 • Minpunten
 • Jaar geleden al
 • Het jagen op big daddies word een beetje repetitief. (niet dat je het minder in je broek doet als zo'n monster op je af stormt)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • oh noes

 • oja bijna vergetten

 • ik wou er eerst wel eentje maken, maar toen bedacht ik me dat ik me liever niet vrijwillig publiekelijk voor lul wil zetten. Dus thnx, but no thnx

 • jammer t-shirt kwijt met de post

 • Aah crap helemaal vergeten, damn you PTA-week!

 • heb em gister gemaakt=D en die xbox360 met game stond toch los van de reis? Ik wil die xbox nl zo graag hebben:P die reis naar tgs win ik toch niet:P

  (de xbox360 ook niet, maar een mens kan altijd blijven hopen^^)

 • Ik gok dat de winnaar inmiddels al zijn filmpje geplaatst heeft. Die op die stuntset was namelijk nice :).

 • Kom op mensen, nog maar eventjes. Stuur op die filmpjes en zet je landelijk voor gek. We love it.

 • Heb nog steeds geen T-shirt gekregen, dus geen Tokyo for me :/

 • Ik zou het wel willen, maar ik heb geen digitale camera tot m'n beschikking… -_-'

 • Tokyo lijkt me dus echt niks. Overigens is die gameshow tamelijk amusant

 • ik weet nog steeds niet hoe het zit met leeftijd:S

 • dat filmpje waarin de trailer wordt nagedaan is ook erg sterk

 • kan niet meedoen -.- te jong

 • Damn dat gaat me dus echt niet meer lukken. Stom dat ik deze actie gemist heb, anders had ik wellicht een vet filmpje inelkaar kunnen zetten….. =\"(

 • @WiiZzhole nee joh! die interactieve was echt het beste! was als of je een game aan het spelen was. en heb je ook nog TV geken in dat filmpje? kon namelijk ook. vet grappig.

 • Damn, ook vergeten :O Maar volgens mij ook te jong, hoe oud moest je zijn? En ook ik heb geen Digitale Camera tot mijn beschikking !

  Kan het nog?

 • Ik heb mijn filmpje geplaatst!

  nu afwachten of het kans maakt op die vette prijs!  Voor degene die hem nog niet bekeken heeft:

  http://www.game1.nl/members/darkchief/videos/cam/7728/A-Ninja-Looking-for-revenge—Ninja-Gaiden-II—prijsvraag-2.html


 • Ik heb niet meegedaan maar er zaten een paar hele goeie tussen!

 • Hier is mijn interactieve film voor degene die het nog niet hebben bekeken:

  http://www.youtube.com/watch?v=OJJ6NtYZrD0  succes aan iedereen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren