1. Chrono Trigger DS (NDS)

Chrono Trigger DS (NDS)

Chrono Trigger DS is een remake van de gelijknamige SNES klassieker. De SNES-versie is echter nooit in Europa verschenen. De later verschenen Playstation-port van de SNES-versie is ook niet in Europa verschenen, waardoor dit spel voor ons Europeanen totaal nieuw is. Het spel werd overal zo goed ontvangen, dat ik het nog vòòr de Europese release in huis wilde hebben, en zo geschiedde. Ik heb de Amerkaanse versie van Chrono Trigger geïmporteerd.

Om gigantische spoilers te voorkomen zal ik niet teveel vertellen over het verhaal. In Guardia viert Crono samen met de mysterieuze Marle het duizendjarig bestaan van het land. Lucca, een vriendin van Crono laat een teleporteermachine zien. Crono en Marle willen het apparaat proberen, waarna ze dankzij Marle's ketting in het verleden terecht komen. In het verleden moet je de ontvoerde Queen Leene redden. Per ongeluk veranderen Crono en Lucca de toekomst, waardoor Marle nooit heeft bestaan. Marle, een afstammeling van Queen Leene, kan alleen gered worden door Queen Leene te redden. Tijdens deze tocht kom je Frog tegen, een jongen die veranderd is in een levensgrote kikker. In Guardia's klooster kom je erachter dat de nonnen geen nonnen zijn, maar vijanden, en begint het échte avontuur...

In Chrono Trigger speel je als Crono, een jongen vol vechtlust, die ook nog eens een gedreven zwaardvechter is. Je zult tijdens de reizen verschillende partners krijgen, die ieder uitblinken op hun eigen gebied. Zoals je mag verwachten, kom je een groot aantal vijanden tegen die je moet bevechten. Zoals ik al eerder aangaf, werkt dit beter als je van beide schermen gebruik maakt. Tijdens het vechten kun je kiezen om een standaardaanval uit te voeren, of voor de Techs of Combo's te kiezen. Techs zijn speciale aanvallen die je in je eentje uitvoert, Combo's voer je met z'n tweeën uit. De standaardaanvallen kun je onbeperkt gebruiken. Voor Techs en Combo's wordt MP gebruikt. Ik vind de battle mechanics persoonlijk goed uitgewerkt, maar de optie er een soort van turn-based battles te maken is slecht uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de vijanden je niet aanvallen tijdens jouw beurt, maar dit gebeurt helaas toch. Voor mensen die liever turn-based spelen is het dus geen aanrader.

De DS versie van Chrono Trigger heeft een aantal vernieuwingen ten opzichte van het origineel. Zo bevat het spel een nieuw einde, en een aantal leuke extra's. Het spel wordt gesierd door prachtige cutscenes in anime-stijl. Vrees niet als je animes niet leuk vindt, of snel door het verhaal heen wilt spelen, want je krijgt aan het begin van je avontuur de mogelijkheid om ze uit te schakelen. Op die cutscenes na is het geen spektakel op het gebied van graphics, maar dat hoef je ook niet te verwachten van een licht aangepaste SNES game. Behalve de keuze van de cutscenes, kun je ook aangeven of je het spel op de klassieke wijze of met het touch screen wilt besturen. Persoonlijk vind het gebruik van het touch screen erg handig, omdat alles dan overzichtelijker is dan wanneer je het bovenste scherm vol hebt staan met de characters en een aantal menu's.

Misschien had je het nog niet door, maar tijdreizen is een belangrijk onderdeel in Chrono Trigger. Logischerwijs speelt het verhaal zich dan ook in verschillende jaren af. De ene keer speel je in 1000 n.Chr (het heden), de andere keer speel je in 2300 n.Chr of in 600 v.Chr. Naarmate je verder in het spel komt kun je betere wapens, items en bescherming kopen. De upgrades zie je niet tijdens het spelen, iets wat ik wel jammer vind. Het zou leuk geweest zijn als Crono een ander zwaard, helm of torso zou hebben. Gelukkig merk je het wel in de stats, en worden de characters daardoor steeds sterker. Natuurlijk worden de vijanden ook steeds moeilijker om te verslaan. Een groot pluspunt aan deze game is de moeilijkheidsgraad. Het spel begint redelijk makkelijk om je de basis te leren, maar gaat op een goede manier over naar moeilijkere levels en tegenstanders, wat weer voor extra uitdagingen zorgt.

De extra's van het spel zijn best leuk. Je kunt via het hoofdmenu naar de Extra's-sectie, waar je verschillende dingen kunt doen. Alle muziekstukken en cutscenes die je hebt vrijgespeeld kun je er bekijken. Ook is er een Art Gallery aanwezig, waar je een aantal concept arts, gemaakt door Dragonball tekenaar Akira Toriyama, kunt bekijken. Verder is er nog een Dojo aanwezig, waar je informatie over de Techs kunt vinden, een Bestiary, waar je alle vijanden nog eens goed kunt bekijken, en een Item Encyclopedia, waar alles over de items te vinden is. Ik, als animefan, vind vooral het re-watchen van de cutscenes een handige extra. Jammer genoeg zakt de replay-waarde hierdoor.

Conclusie en beoordeling

Chrono Trigger is een spel dat in mijn ogen op vrijwel alle vlakken goed scoort. De verhaallijn is boeiend en afwisselend, het geluid is erg goed, en de touchscreen besturing werkt zoals 'ie zou moeten. Helaas is het grafisch geen spektakel, maar dat vergeef ik Square Enix wel omdat het zo'n topgame is.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • IJzersterk verhaal.
 • Uitdagende levels.
 • Leuke extra's.
 • Mooie cutscenes.
 • Minpunten
 • Matige graphics.
 • Slecht uitgewerkte turn-based optie.
 • Lage replay-waarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Misschien toch maar eens proberen. Leuke recensie, ik ga nu even de Video kijken. :)

 • oehh  Ik weet niet :(  nice recensie btw


 • lijkt me een heel leuke game =D

 • goede recensie, ik houd alleen niet van tennis :P

 • mm dit is misschien wel de eerste tennis game die ik ga halen

 • Top Spin serie is altijd goed geweest en met dit toppertje erbij wordt dat nogmaals bewezen : )

 • Fantastisch cijfer, even het cijfer van het OPM afwachten en dan kijken of ik hem haal. Iedergeval blij dat het een topgame is geworden.

 • Goed cijfer, alleen niet mijn game.

 • Vroeger op de 386 speelde ik nog wel eens graag een tennisspel. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het sindsdien niet meer zie zitten met tennisgames. Misschien dat ik hem stiekem toch eens uitprobeer als hij wat goedkoper is.

 • Vind hem voor de Wii behoorlijk tegen vallen! Die game ziet er niet uit, Federer lijkt net op Marijke Helwegen… Net zo'n vol gespoten botox kop!

 • Ik ben over! Net gehoord, dus ik ga deze halen.:D

 • Verkocht!! :D

 • Kan iemand mij vertellen hoe het met de besturing van de wii-versie zit???

 • Kan niet wachten om dit spel te spelen, nu maar even sparen :D

 • ik ben ook benieuwd naar de wii-versie…

 • Ik ga ervoor sparen en hem kopen!:D

 • Ik heb hem vanmiddag gekocht. De gameplay kan mij nog niet echt bekoren moet ik heel eerlijk zeggen.

 • Zozo, nu ik dit zo zie krijg ik toch wel zin in die game, zal er alleen helaas met mn budget niet in gaan zitten…

 • Als ik momenteel 60 euro op mijn rekening had was ik op mijn fietsje naar de Media Markt gegaan, nu dus nog maar even wachten tot volgende week vrijdag met aanschaffen (loon komt dan binnen), maar misschien ook wel goed ook, anders was er helemaal niets van me toetsweek terecht gekomen.  Maar mooie (video)recensie ik ben dus om :) .

 • niet echt mijn smaak, als ik al een sport game wil is het meestal voetbal of basketbal

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren