1. FIFA 09 (X360)

FIFA 09 (X360)

Welkom in de wereld van FIFA 09. De game waarin scoren moeilijker dan ooit is, waar kloppende spreekkoren gezongen worden in sfeervolle stadia en welkom in de wereld waarin Danny Koevermans kaal is.

EA is aan het veranderen, dat lijkt me duidelijk. Ze zetten zeer goede games neer met Battlefield Bad Company en Dead Space, ze komen daarnaast met een compleet nieuw genre met Mirror’s Edge en de series waarmee ze elk jaar een nieuwe game op de markt brengen worden van steeds hogere kwaliteit. Zo is sinds vorig jaar FIFA de betere footie, waarmee de PES-serie verslagen werd. Kunnen ze deze lijn doortrekken of komt het nieuwe deel toch vernieuwingen te kort?

Na het lezen van deze review zal het duidelijk zijn; FIFA heeft meer vernieuwingen dan ooit en kan zeker bestempeld worden als de beste game in zijn serie. De redenen zijn simpel, gigantische vernieuwingen, nog mooiere graphics en een gameplay die uitstekend in elkaar steekt.

We beginnen maar bij de vernieuwingen, waarbij je echt versteld van kan staan als je beseft dat er zoveel verschillende modi zijn in één simpel voetbalspelletje. Zoals gewoonlijk kan je natuurlijk veel landelijke competities naspelen. En als ik veel bedoel, zijn het er ook écht veel. Er zijn competities uit 23 verschillende landen na te spelen en dat is dan niet één competitie per land. In Engeland bijvoorbeeld zijn er vier competities en drie cups te spelen. Mocht je zo enorm verwend zijn dat je dat nog niet genoeg vind, kan je je eigen competitie maken met maximaal 24 teams. Al redelijk indrukwekkend, en dat terwijl de modes waar het echt om draait niet eens genoemd zijn.

Want een échte originele mode is de Be A Pro mode. De meeste zullen de mode vast herkennen van de vorige editie in de serie, en die werd met succes gespeeld. Reden genoeg om die mode eens wat uit te breiden. Je bestuurt in deze mode maar één speler, in plaats van je hele team. Je begint helemaal onderaan en je doel is vanzelfsprekend hogerop de ladder te klimmen en uiteindelijk de sterspeler van je nationale elftal te worden.

Daarnaast heb je nog de manager-mode, die niet voor de eerste keer verschijnt. Verwacht geen taferelen zoals in Football Manager, je krijgt namelijk nog steeds de mogelijkheid om de wedstrijden zelf te spelen, maar daarnaast moet je spelers aan- en verkopen, zal je je scout opdrachten moeten geven, moet je je personeel goed in de gaten houden en zo mogelijk beter personeel kopen. Daarnaast zal je natuurlijk nog vele andere dingen moeten doen om je seizoen tot een goed einde te brengen.

Maar het meest ambitieus is ongetwijfeld de Adidas Live Season mode. Hierin speel je een competitie naar keuze en is de vorm van je tegen- en medespelers gebaseerd op hoe ze in het echt spelen. Scoort Rooney volgende week een hattrick, zal hij ook in de game in bloedvorm zijn. Daar komt wel een nadeel mee verbonden, deze mode zal alleen je eerste seizoen gratis zijn. Wil je er daarna nog eens gebruik van maken zal je ervoor moeten dokken.

Verder is de online mode zeer uitgebreid, met als opvallendste toevoeging dat het mogelijk is met 10 vs. 10 online te spelen. Wat dus inhoudt dat iedereen één speler onder zijn hoede neemt en jij samen met je teamgenoten de wedstrijd tot een goed einde kan brengen. Zoals wel te verwachten is, is dat er altijd wel eentje voor de rest verpest door egoïstisch te spelen. Maar dit is goed te voorkomen door zelf een team op te zetten en alleen spelers binnen te laten die wél serieus willen doen.

Dus ook voor de mensen die elk jaar weer een nieuwe FIFA kopen, is er genoeg nieuws onder de zon. Maar om goed van al deze modi te kunnen genieten, moet de grafische kant ook een aardig hoog niveau hebben. En zoals we van FIFA gewend zijn, overtreft het nieuwe deel het oude deel en is FIFA 09 ongetwijfeld de mooiste voetbalgame op dit moment. Helaas zijn wat framedrops niet uitgesloten, één keer in de 4 à 5 wedstrijden zal de beeldverversing wat vertragen voor niet meer als 2 seconden. Niet heel ergerlijk dus. Wat misschien wel ergerlijk is, is het feit dat lang niet alle gezichten in FIFA daadwerkelijk lijken op hoe ze er echt uitzien. Althans, het is duidelijk dat ze erop gebaseerd zijn, maar meteen herkennen is een ander verhaal. De mogelijkheid is er wel om de gezichten van de spelers zelf aan te passen, maar ik heb zomaar een vermoeden dat men daar niet zo heel veel zin in heeft.

In plaats van gezichten wijzigen, kan gezichten maken wel een toevoeging hebben. Ook in dit deel is het weer mogelijk je eigen speler te maken en hem in elk team te plaatsen waar je wilt. Chuck Norris namaken zal natuurlijk niet eerlijk zijn, omdat hij van tevoren bepaalt welk team zal winnen, ongeacht wie de meeste goals scoort. Maar verder is het perfect mogelijk om jezelf na te maken of, wat ook wel eens hilarische momenten op kan leveren, de lelijkste persoon die je je kunt indenken.

Als je dan uiteindelijk met je zelfgemaakte Niko Bellic of je eigen opa het veld op stapt, weet je meteen weer waarvoor je het doet. De voetbalsfeer is gelijk in de gehele kamer aanwezig, zodat je heerlijk achterover kan zitten en kan gaan genieten van het spektakel. Na een paar minuten spelen merk je dat FIFA 09 pittig is, en dan bedoel ik vooral het voorbij spelen van de verdediging en kansen creëren. En in dit geval is dit zeer positief, het voelt hierdoor allemaal zeer realistisch aan, mede doordat afstandschoten en vrije trappen er vrijwel nooit ingaan en het koppen moeilijker dan ooit is. Hierdoor worden enorme uitslagen als 6-3 voorkomen en mag je enorm tevreden zijn als je je tegenstander heb weten te kloppen met drie doelpunten verschil.

Toch zijn er redelijk wat irritaties in de gameplay verwerkt. Zo wordt de voordeelregel véél te vaak toegepast en gaan de passes lang niet altijd naar de spelers die jij wilt. Daarnaast lijkt de scheidsrechter soms een beetje partijdig te zijn in de spelers’ nadeel. Verder klopt het Nederlandse commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel van geen kanten en levert dat vaak hilarische momenten op. Die twee kramen namelijk écht de grootste onzin uit. Engels commentaar is dus zeker aan te raden. Maar dit soort foutjes bederven absoluut niet het plezier wat je kunt beleven aan FIFA 09. Dit deel kan ongetwijfeld als beste voetbalgame ooit genoteerd worden.

Conclusie en beoordeling

FIFA 09 is de beste voetbalgame ooit gemaakt, maar dat betekent niet dat die foutloos is. Niet alle bugs zijn verholpen en kleine foutjes kunnen wat irritaties opwekken. Alsnog is FIFA 09 een zeer goede game geworden.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Veel vernieuwing
 • Grafisch schitterend
 • Uitgebreide multiplayer
 • Minpunten
 • Kleine irritaties
 • Nederlands commentaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zou wel een Beatles-game zijn aangezien ze Aerosmitch en Metallica ook al in de maak hebben. Maar ik zal je eerlijk zeggen; Ik vind het te absurd voor woorden. Melken is één ding, maar voor elke band op deze aarbol een nieuwe game uitbrengen? Sorry Activision, maar ik vind dit echt bagger.

 • lijkt me niks ik hou niet vna beatles

 • Downloadbare nummers zou ik niet erg vinden, maar een heel spel!!!

  Who's next?

  Gh: Tokio hotel

 • De rechten van de Beatles liggen toch bij Michael Jackson? Dat zou leuk praten zijn :')

 • Het worden straks steeds meer bands die een eigen Guitar Hero-game krijgen. En ook nog is 60,00 euro gaan betalen ervoor. Het moet niet gekker worden.

 • 'teh Fuck? Ik heb niet zo'n zin in die ouwe liedjes. Maar de Spin-Off met Metallica wil ik wel, ik denk dat ik eerst 3 koop met gitaartje en dan los GH: Metallica :D

 • bah…

 • deze zuigt net alles Elite.Snoep

 • mijn leven verandert als hier een game over uit komt mijn favoriete band.

 • raving rabbit jij moet je mond houden jij weet niet wat muziek is

 • waarom niet the rolling stones??veel beter dan the beatles!!

 • Geniaal, The Beatles zijn natuurlijk niet zomaar een bandje, het is dan ook niet zo verwondelijk (met dik 1 miljard verkochten platen, zo'n 250 nummers waarvan er ongeveer 20 op de eerste plaats hebben gestaan in de hitlijsten) dat ze, waarschijnlijk, de hoofdrol gaan spelen in een GH- of RB uitbreiding.  De rechten van de Beatle nummers liggen grotendeels bij Sony.

 • Als er Beatles nummers in de game zouden komen of er komt een hele Beatles game, ga ik een brief schrijven naar Activision en MTV om ze te bedanken. Dat zou echt een droom zijn die uitkomt, de beste band ooit die een eigen game krijgt _O_  @ De mensen die nu gaan zeiken omdat het oud is, STFU ga het eerst een luisteren voordat je oordeelt. De nummers van The Beatles stellen qau akkoorden etc meer voor dan die van Aerosmith.  @Smoking Paper

  De Beatles en Stones gingen goed met elkaar om, en ze hebben elkaar enorm beinvloed dus als er een Beatle game komt(zoals die van Aerosmith en Metalica)dan zullen er vast wel een aantal Stone nummers inzitten… • Ik persoonlijk vind de Beatles niet veel aan.

 • Als dit er komt, dan ben ik iedereen die daar aan mee heeft gewerkt zeer dankbaar. Als het er niet komt, zwaffel ik de hoofdverantwoordelijke!

 • LET IT BE!!!!!!!!!!!!!!! de beste band ooit zijn eige game? ik zie mogelijkheden:D en dan mogen de fans kiezen welke nummers erin komen(hey bulldog, helter skelter, the end, taxman, let it be, and your bird can sing, norwegian wood, you won't see me, i'm only sleeping, rain, while my guitar gentley weeps:O):P hier heb ik dromen over gehadXD

 • Een Beatles-game zal denk ik meer mensen aanspreken dan een Aerosmith- of Metellica-game. Ik ben echter niet zo'n fan van een naar één bandgerichte game. Ik kijk liever uit naar Guitar Hero IV, variatie FTW!

 • Als ze dan toch bezig zijn met specifieke GH-bands games, waarom dan niet een Guitar Hero Guns 'n roses?

 • omdat iedereen axl rose haat tegenwoordig?

  Beatles numers in GH en rockband zouden echt subliem zijn.  Come Together enzo, very nice • Leuk idee, maar een greatest Rock hits versie zou voor mij in principe ook al voldoen. (alhoewel al die bands daar toch tig keer in voorkomen)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren