1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 is going to be bigger, better and more bad ass than the first. Met deze woorden liet Cliff Blezinsky het hypen rondom dit langverwachte vervolg beginnen. Het eerste deel werd ontzettend goed ontvangen door het publiek, dus ontwikkelaar Epic Games heeft de lat voor zichzelf erg hoog gelegd. Met zo’n gewaagde uitspraak kan een vergelijking tussen de twee delen dus niet uitblijven. Kan Gears of War 2 tippen aan het niveau dat zijn voorganger heeft neergezet? Als je Cliff zo hoort zou je haast denken van wel.

Gears of War 2 is evenals zijn voorganger een third-person shooter. Dit betekent dat je niet alleen een geweer onderin beeld ziet, maar dat je meekijkt over de schouder van hoofdpersonage Marcus Fenix. Dit is een grote, gespierde kerel die je liever niet ergens in een steegje wilt tegenkomen. Naast Marcus loopt Delta Squad, een groepje Gears waarmee je de strijd aangaat tegen de gedrochten van de Locust Horde.

Zij willen de planeet Sera overnemen en de mensheid uitroeien. Aan jou en je team om dit te voorkomen. Het verhaal is redelijk simpel, net als in het eerste deel. Epic heeft hier wat kritiek op gehad en dus hebben de mensen daar geprobeerd wat meer emotie in het verhaal te krijgen. Dit hebben ze geprobeerd te bewerkstelligen door Dom, Marcus’ beste vriend en squad mate, een soort van side-quest te geven. Hij gaat namelijk op zoek naar zijn vrouw die ontvoerd is door de Locust. Dit moet allemaal een erg meeslepende werking hebben, maar het past gewoon niet in de game. Noem mij maar een lompe kerel, maar een liefdesverhaal in één van de bloederigste shooters ooit, dat wil er bij mij niet in. Daarnaast is het verhaal een beetje lafjes uitgewerkt, dit zorgt ervoor dat het je niet vastgrijpt en meesleept. Gelukkig hebben de mensen van Epic ervoor gekozen Marcus gewoon als harde soldaat te laten, want als deze stoere gozer zo’n sentimenteel verhaal zou meemaken was het al helemaal misplaatst geweest. Het verhaal is niet heel diepgaand en ook de liefdesperikelen van Dom zijn een beetje misplaatst, maar als je dat door de vingers ziet, blijft er toch nog wel wat leuks over. Gears of War is eigenlijk gewoon een hersenloze shooter waarbij geen diepgaand verhaal hoort en dat is maar goed ook.

Gears of War werd bestempeld door velen als grafisch een van de mooiste games ooit gemaakt. Ook hier ligt de lat dus hoog voor Epic. Hier hebben ze wel erg hun best op gedaan. De Unreal Engine is flink opgepoetst en dat is duidelijk terug te zien op je scherm. De gezichten van de hoofdpersonages zien er nog

net even wat realistischer uit en ook de omgevingen zien er weer gelikt uit. Met name objecten als bomen en rotswanden zijn mooi in beeld gebracht. Dan de dingen waar Gears of War om draait, monsters en veel bloed. De gedrochten zien er, zo mogelijk, nog misselijkmakender uit dan in het eerste deel en dan heb ik het vooral over de ingewanden van een enorme aardworm genaamd de Riftworm. Het bloed vloeit weer rijkelijk en spat letterlijk van je scherm. Met je chainsaw inzagen op Locust levert ook weer de nodige bloedvlekken op. Ook na een welgeplaatst headshot spuit het bloed alle kanten op, dit geeft niet alleen een voldaan gevoel maar ziet er ook nog eens heerlijk nasty uit.

Qua geluid is er niet veel veranderd in het tweede deel, er zijn echter wel wat aanpassingen gemaakt aan je wapens. Deze klinken nu zwaarder en je krijgt het gevoel dat je echt flink wat zwaar geschut in je handen hebt.

Over wapens gesproken, deze zijn er weer volop in alle soorten en maten. Naast het gebruikelijk arsenaal aan snipers, assault rifles, rocketlauchers en grenades krijg je nu de beschikking over ondermeer een vlammenwerper, een mortierlanceerder en een soort van mobiele turret genaamd de Mulcer. De vlammerwerper vind ik nogal nutteloos, het is natuurlijk lekker om de Locust te roosteren maar persoonlijk ben ik meer van het zware geschut met de mortieren en de Mulcer. Granaten zijn in deel twee ook iets meer uitgebreid. Naast de gewone fragmentatie granaten heb je nu ook rookgranaten en granaten die een gifwolk produceren loop je hier te lang in, dan ga je eraan. Natuurlijk is ook de Lancer weer van de partij met zijn Chainsaw bajonet. Hiermee kun je obstakels weghalen maar je kunt de zaag natuurlijk ook in het vlees van een Locust drukken. Een kleine aanpassing hierbij is dat er Chainsaw Duels zijn. Jij en een Locust komen met gestarte zagen op elkaar af, nu moet je zo snel mogelijk herhaald op de B-knop drukken om de strijd te winnen. Al deze nieuwe wapens en features zorgen voor net wat meer variatie in de game.

Bij ieder wapen kun je gebruik van de zogenaamde Active reload. Je clip is leeg en je wapen herlaadt automatisch, als je nu op het juiste moment op RB drukt, versnel je het herladen niet alleen, maar je wapen krijgt ook een power-boost. Is je timing echter niet goed, dan duurt de reload alleen maar langer.

Eén ding stond bij Gears of War centraal: ‘take cover!’. Ook in het vervolg is dit weer van levensbelang. Met een druk op de knop kruip je achter een muurtje, auto of wat dan ook. Hierachter blijf je buiten schot maar sommige dekkingsmogelijkheden gaan stuk als er teveel op geschoten wordt, je zult dus snel moeten handelen. Met nog een druk op de knop leun je over of langs het muurtje en kun je de Locust neerschieten. Als je zo voorover leunt, ben je natuurlijk wel kwetsbaar, let dus goed op. Neem de tijd om de gedrochten te vernietigen, bijster slim zijn ze niet dus je hoeft niet bang te zijn dat ze gaan flanken. De klinkt allemaal erg simpel en weinig diepgaand, maar het werkt fantastisch en daar gaat het toch om.

De AI van je teammaten was in het eerste deel wel heel droevig. Zomaar een gebied in rennen staat gelijk aan zelfmoord, maar je teammaten doen dat dus wel. Met name Dom had hier een handje van, maar in Gears of War 2 heeft hij toch een stel hersens meegekregen. Als je bijna dood bent, kun je gerevived worden door je teammaten. Ik was hiervoor nogal huiverig met de AI van deel 1 in het achterhoofd, maar het werkt toch goed. Jij kruipt naar Dom en nadat hij je gered heeft, kun je de strijd weer aangaan. Dit is een mooie toevoeging en zorgt ervoor dat je bepaalde delen niet steeds opnieuw hoeft te doen. Spat je echter uit elkaar door bijvoorbeeld een rocketlaucher, dan zul je wel opnieuw moeten beginnen. Dom is slimmer, maar geen tovenaar.

Het grootste pluspunt aan Gears of War was voor mij de co-op modus. Die stak zou goed in elkaar, zowel on- als offline. Naast elkaar op de bank knallen is echt tof. Alles werkt prima, geen lag of andere ongemakken. Ditzelfde geld voor het online gedeelte.

Persoonlijk ben ik niet zo’n online gamer, maar met de gratis 48 uur die bij de game zat heb ik toch even de multiplayer gespeeld. De online mogelijkheden zijn nagenoeg hetzelfde als die van het eerste deel. Daarnaast heeft Epic een nieuwe modus toegevoegd genaamd Horde. In deze mode speel je in een team en is het zaak om steeds sterker wordende Locust golven in bedwang te houden. Om het einde van deze modus te halen zul je erg veel moeten oefenen, dit is namelijk een zeer pittige opgave en zal zorgen voor de nodige online uurtjes.

Terug naar Cliff: Gears of War is going to be bigger, better and more bad-ass than the First. Gears of War 2 is zeker niet groter dan zijn voorganger, op Normal mode was ik zo’n 7 tot 8 uur bezig met de singleplayer. Dit is zelfs korter dan het eerste deel. Dat is jammer, want Gears of War 2 is gewoon een zeer goed spel en je wilt er alleen maar meer van.

Gears of War 2 is af en toe wel grootser dan zijn voorganger. De Brumak uit het eerste deel was voor velen een droom om neer te halen. Deel twee biedt in het begin van het spel al de mogelijkheid om zes van deze enorme beesten te doden. Dit heeft enorme veldslagen tot gevolg, met voertuigen en letterlijk honderden Locust op scherm. Zet hier opzwepende muziek onder en je krijgt een even epische als onvergetelijke game-ervaring. Daarom is het echt zo jammer dat de game na de eerste twee Acts een beetje inzakt. De gevechten zijn er natuurlijk nog wel, maar nu onder de grond en in gangenstelsels. Hierdoor raak je dat epische gevoel kwijt om na een hele tijd (de laatste Act) pas weer terug te komen. Tel daarbij op de grootste anti-climax ooit in de historie van videogames en je moet concluderen dat Gears of War 2 bij vlagen grootser en beter is, maar dit niet weet vast te houden tot het eind.

Conclusie en beoordeling

Het langverwachte tweede deel van Gears of War heeft ons helaas niet helemaal kunnen leveren wat ons beloofd was. Bij vlagen wordt je werkelijk wegblazen door grote veldslagen en brute actie, helaas komt dat te weinig voor in de game. Dit wordt echter wel enigsinds goedgemaakt door de ijzersterke co-op modus die ervoor zorgt dat je de game sowieso toch een tweede keer zult spelen. De multiplayer mode Horde kan daarnaast ook een ontzettend verslavende werking hebben. Gears of War 2 is een zeer goede game die iedere euro waard is, maar hij kan niet echt tippen aan zijn voorganger.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch heel sterk
 • Variatie in wapens
 • Grootser dan deel 1...
 • Variatie in vijanden
 • Magistrale co-op modus
 • Sterke Multiplayer
 • Minpunten
 • Mislukte poging tot diepgaand
 • verhaal
 • maar weet dit niet vast te houden
 • Grote anti-climax op het eind

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is toch fijn, want ik begrijp nog altijd niet alles van het verhaal en de achtergrond van de personages.

 • leuk voor diegene die het spel hebben maar ik heb helaas geen ps3 :(

 • @chillzone: Ze zeggen dat je eigenlijk alle MSG's moet hebben gespeeld, wil je dit verhaal kunnen begrijpen. En dat is voor velen niet zo handig (inclusief mij hoor)  ff ontopic: Vet

 • Zeker wel vet. FF doorlezen voordat je em gaat spelen:D

 • Neen:

  \"Informatie over Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots kun je overigens alleen vinden als je deze game ook daadwerkelijk hebt uitgespeeld.\"

 • Aah mooi. Ik ga het niet doen, maar toch mooi.

 • ik heb em al hoor, US store

 • misschien ook even handig om erbij te vermelden dat je deze ook kan downloaden en gebruiken wanneer je MGS4 niet hebt.

 • @LedDragon  Die database is er ook om je in te lezen over de voorgaande delen van de serie voor dat je met MGS4 gaat beginnen :')

 • Cool, krijg ik tenminste nog iets van het verhaal mee :P

 • whaha nee ik begreep er ook niet veel van maar heb de game uitgespeeld en begrijp nu wel iets meer behalve de dingen die dus op het 2e deel slaan niet =P

 • Dat is wel cool en handig voor de mensen onder ons die het verhaal niet helemaal begrijpen : )

 • Ik heb helaas alleen een 360 :(

 • Toch nog wel in Europa. Ik had gelezen dat het niet in Europe kon gedownload worden.  btw, ik ben het nu al aan het downloaden.

 • Erg leuk dat ze deze database zo gratis aanbieden. Als ik nog een keer een Playstation 3 aanschaf ga ik hem zeker downloaden.

 • Handig!!

 • En dan heb ik net het boek besteld van de serie. En dan kun je dit downloaden =P tering..

 • Handig voor die mensen, zoals ik, die wel de MGS4 hebben en nog nooit een ander MG-game gespeeld hebben.

 • cool

 • vet :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren