1. Call of Duty: World at War (X360)

Call of Duty: World at War (X360)

Na een paar spellen over de Tweede Wereldoorlog is Activision met Call of Duty 4 het hedendaagse leven in gegaan. Veel mensen waren daar blij mee, waaronder ik, maar als ze ervoor kiezen om weer naar de Tweede Wereldoorlog te gaan, zullen veel mensen daar ontevreden over zijn. Toch kon ik niet wachten om al die Japanners en Duitsers van de Tweede Wereldoorlog neer te knallen.

Call of Duty: World at War (oftewel Call of Duty 5) gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. Ik was blij verast om weer wat Duitsers neer te kunnen knallen. Naast Duitsers neer knallen, wat overigens geweldig is, zijn er ook nog Japanners om tegen te vechten. Als voor het eerst een Japanner op je af komt rennen als een gek, zijn er twee dingen waar je op moet letten. Ten eerste moet je opletten dat je niet word neer geschoten en ten tweede moet je goed opletten waar ze zitten, want ze kunnen als een gek opeens aanvallen, waardoor je moet uitkijken dat je niet wordt neergestoken. De plotselinge aanvallen van de Jappen zijn geweldig uitgewerkt en het is geweldig om het te zien en te bespelen.

De wapens zijn altijd belangrijk in een oorlog. Daarom heb je bij Call of Duty: World at War de keuze uit een aantal wapens. Van pistolen tot vlammenwerpers. Veel mensen zullen wel een trailer hebben gezien waarin een speler een vlammenwerper gebruikt. Nou, ik kan jullie vertellen dat je maar in twee levels een vlammenwerper krijgt, wat vreselijk jammer is. Ook omdat vele tegenstanders wel vlammenwerpers hebben, die je nadat je ze hebt neergeknald nog niet kunt oppakken. Toch blijft het voor de rest een vet wapen. Hiernaast zijn er ook vette wapens die ik in deel 3 niet heb gezien, zoals geweren met een mes aan de voorkant. Dat is behoorlijk handig, want zo hoef je je mes niet te trekken om iemand neer te steken. Als je jouw wapen in een tegenstander hebt geboord, kun je hem ook meteen neerknallen en dus gelijk uit zijn leiden verlossen.

Call Of Duty staat bekkend om het hel spel te spelen tegen dezelfde tegenstanders. Maar in Call Of Duty 5 heb je twee soorten tegenstanders: de Japanners en de Duitsers. Natuurlijk zit er een verschil in beide tegenstanders. De Duitsers komen minder snel op je af rennen in tegenstelling tot de Japanners. Die komen met een paar man op je af lopen. Maar waarom dat is, is mij nog steeds een vraag. Ik ben vaker dood gegaan door een kogel die ze af schieten dan door de gene die met een mes op me af komt rennen. Maar ja, daar zijn het ook Japanners voor. Daar valt geen touw aan vast te knopen.

Eindelijk, er zit een co-op in waardoor je lekker met je vriend op de bank kan spelen.

Ja, allemaal leuk en aardig, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Het is leuk dat ze er een co-op hebben in gedaan, maar ze hadden van mij wel de helft van het beeld mogen gebruiken in plaats van een kwart. Verder is de co-op wel goed gedaan, want je kunt je medespeler helpen als die bijna dood is. Dat maakt het gelukkig wel wat makkelijker, want anders moet je steeds opnieuw begingen omdat je medespeler er niks van bakt. Je moet wel degelijk opletten dat je zelf niet neer wordt geschoten. Daarom heeft de ander nog een pistool en kan die gene ervoor zorgen dat tegenstanders je niet neerschieten.

Als je het spel hebt uitgespeeld is er dan nog wat te doen? Het antwoord is natuurlijk: JA. Je kunt wel degelijk na afloop van de singleplayer wat doen. Je kunt zombies neerknallen en je kunt online gaan. Over de eerste wil ik het graag als eerste hebben. Zombies neerschieten klinkt makkelijk, dat is het ook als je een goed wapen hebt, maar je krijgt die niet zomaar. Je moet punten verdienen en met die punten kun je deuren openen, dingen uit de weg halen en wapens en munitie pakken. Elke keer als je een zombie neerschiet krijg je punten, heb je een benodigd aantal punten, dan kun je dingen kopen.

De multiplayer lijkt heel veel op Call of duty 4 en daarom ga ik het over iets nieuws hebben. Namelijk de co-op. Lekker met vier man door een level sprinten. Als je dit wil doen moet je even kijken welke van de twee modi je het leukst vindt, want je hebt er een waarin je, tegen en met elkaar strijd, en je hebt een modi waarin je gewoon met elkaar vecht. Ik ga het over de eerste hebben. Je begint een level, bij elke tegenstander die je neerschiet krijg je een aantal punten. Ook als je medespelers van de dood red. De ander modi is dat je gewoon een level speelt zonder dat er punten bij worden gehouden, dat vind ik persoonlijker leuker.

Conclusie en beoordeling

Eindelijk een nieuwe Call of Duty die weer terug gaat in de Tweede Wereldoorlog wat sommige niks vinden. Gelukkig zijn er nog mensen, zoals ik, die dat wel tof vinden. Daar is deze game ook voor. Als je houdt van Tweede Wereldoorlog spellen mag je Call of Duty 5 niet aan je voorbij laten gaan.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Meer wapens dan in menig andere Call of Duty die in de Tweede Wereldoorlog afspeeld.
 • Weer terug naar de Tweede Wereldoorlog.
 • Afwisseling tussen Japanners en Duitsers.
 • Eindelijk een Co-op.
 • Extra level als je je een keer verve
 • Minpunten
 • Kleine splitscreen in Co-op.
 • Geen vlammenwerpers die je kan oppakken.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Weuw, kan niet wachten.

 • creepy :o

  maar cool :p

 • Nah, dit is echt niks voor mij.

  Dit gaat volgens mij echt irriteren.

 • Vage shit, niks voor mij.

 • ik weet niet hou niet erg van horror.

  En ik vind die graphics best wel lelijk.

  Nee ik koop m zeker niet.

 • Door smalle gangetjes lopen en monsters afschieten, nee bedankt.

 • @Wout0r: geweldig toch lekker smalle gangtjes betekent dat je maar twee wegen op kan, dus knallen en meppen zal je wel moeten.  @Game: Heb eigenlijk niks aan hte stripverhaaltje ben er een tijd tussen uit geweest dus kan het niet echt volgen. Maar het kapot scheuren van je vijanden is opzich wel vet maar denk dat dit spel toch gaat tegen vallen.

 • Vin het helemaal niet lelijk, mooie character art maar lijkt me wel moeilijk

 • om eerlijk te zijn, lijkt het me een beetje saai worden op een gegeven moment, telkens weer die arm eraf rukken en dan weer de been. Lijkt me niets, liever meer actie

 • Kost wel veel werk om maar één vijand te killen…

 • inderdaad, lijk me echt een k*t spel om eerlijk te zijn

 • Zal wel gewoon een normale 7 game worden…

 • veel verwachtingen en dan tog nog n 6-7 iets waar bijvoorbeeld Ubisoft meester in is

 • k vind da stripverhaaltje trouwes wel vet, mar voegt nix aan mn verwachtinge toe van de game

 • Het is wel een game waar ik erg naar uitkijk. Net uiteindelijk ook erg genoten van AitD en wel weer zin in een volgende horror game (RE komt natuurlijk ook nog). Het feit dat deze SF is en zo'n mysterieus verhaal lijkt te hebben spreekt mij tenminste enorm aan. Al zal het wel wachten zijn op de reviews om te kijken hoe de gameplay en uitwerking uiteindelijk is.

 • ziet er erg goed uit imo, kijk er nu al naar uit

 • lijkt me echt geen zak aan :(

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren