1. LittleBigPlanet (PS3)

LittleBigPlanet (PS3)

Een piratenpakje? Nee, een Romeins pakje staat hem toch leuker. Of laat ik hem helemaal naakt en doe ik hem alleen maar een hoedje op? Nooit had ik gedacht dat ik zo erg bezig zou gaan met het verkleden van een virtueel personage. MediaMolecule heeft me toch zover gekregen met LittleBigPlanet, het spel dat al bijna twee jaar geleden werd aangekondigd voor in de Playstation Store, maar nu een ware exclusive is geworden voor de Playstation 3. Welkom in de fantasiewereld van Little Big Planet!

In LittleBigPlanet draait het helemaal om je eigen wereld. Je kan je gehele fantasie maken en deze delen met alle andere spelers over de wereld. Om dit te kunnen uitvoeren heb je een eigen plekje gekregen, een zogenaamde Pod. Dit ruimteschipachtige kamertje, wat volgens het spel een kruising tussen je slaapkamer en een tuin, geeft een uitzicht over de wereldbol. Het spel wordt gespeeld met een zogeheten Sackboy. Dit aan elkaar genaaide gamepersonage, waarvan ik denk dat knuffels er van al gauw bij de grijpers op de kermis te vinden zijn, is één van de liefste en schattigste personages die ik ooit in de gamewereld heb gezien.

Via je eigen pod kan je naar de verhaalmodus gaan, waar 50 levels in verschillende categorieën staan opgesteld. De helft van deze levels zijn minigames. Deze dragen niet bij aan het verhaal en bestaan vooral uit races, beklimmingen en snelle uitdagingen. Ze zijn erg kort, maar ze

hebben een hoge herspeelbaarheid. De overige levels zijn een beetje de vergelijken met Mario. LittleBiPlanet is een 2,5D game. Het spel bestaat uit drie verschillende lagen waartussen je tijdens het spelen kan springen. Voor de rest kom je veel vijanden, obstakels en puzzels tegen die het spel tot een waar platformspektakel maken. De levels zien er dan ook werkelijk prachtig uit en vooral op een HD-televisie spatten de kleuren van het scherm af. Binnen tien minuten kan je wel door een groot level heen en hierdoor ligt de speelduur van de single player slechts op enkele uren.

Gelukkig zijn er veel collectables in de levels te vinden die de herspeelbaarheid alleen maar vergroten. Van de meeste schattige pakjes voor je Sackboy tot aan metalen materialen voor de later besproken levelcreator. Ieder level kent zeker zo’n 40 prijsbubbels met daarin de verstopte onderdelen, waardoor je honderden dingen kan gaan verzamelen. Mijn voorkeur ligt bij de outfits voor de Sackboy. Ik had van te voren niet gedacht dat ik me zolang kon vermaken met het aankleden van een virtueel en nep gamepersonage. De ene keer doe ik hem een ooglapje op, en andere keer trek ik hem een ruimtepak aan en de keer daarop laat ik mijn Sackboy rondlopen in een compleet Romeins kostuum. Deze functie vind ik in één woord dan ook geweldig!

Je zou kunnen zeggen dat na de singleplayer het spel pas echt begint. Nadat je de eerste drie levels hebt uitgespeeld, heb je beschikking over de levelcreator. De mogelijkheden zijn eindeloos en echt alles kan je zelf aanpassen. Het spel kent enkele tutorials waarin de kneepjes van het ontwerpen goed worden uitgelegd. Ik raad dan ook deze eerst even goed te volgen, omdat anders de creator nogal ingewikkeld aan kan

voelen. Een level maken kost je vele uren gekost, maar het resultaat maakt een hoop goed. Nadat je level klaar is, kan je deze met een simpele druk op de knop je creatie publiceren. Vanaf nu kan iedereen het spel op internet spelen. Via je eigen profiel kan je zien hoe vaak je level gespeeld is, zie je hoe vaak het als favoriet is ingesteld en kan je reacties van de spelers lezen. Wat mij opviel is de populariteit van de onlinelevels. Na een paar uur was mijn level namelijk al tientallen keren gespeeld en dit stimuleert alleen maar het feit om een nieuw level te maken.

De multiplayer modus zorgt voor heel wat plezier met vrienden en andere mensen via het internet. Alle levels in het verhaal en de levels die gepubliceerd zijn op het internet, zijn met maximaal vier spelers te spelen. Met vier Sackboys op het beeldscherm ren je dan door de levels heen. Een paar leuke toevoegingen, zoals het slaan van je tegenstander, zorgen onderling voor veel vermaak. MediaMolecule, het bedrijf dat achter het spel zit, probeerde de multiplayer in het spel sterk te stimuleren. Door in de levels puzzels te maken die alleen met meerdere personen te doen zijn, zorgt er voor dat vrijwel elke speler wel even online of offline met andere mensen gaat spelen.

LittleBigPlanet lijkt vrijwel een perfect spel dat alle mogelijkheden van een spel voluit benut. Zelfs de soundtrack is geweldig en kent alleen maar leuke en vrolijke liedjes. De stijl is een beetje te vergelijken met de soundtrack van PSP-topper Locoroco. Enkele hele kleine minpunten kent het spel wel. Zo heb je bij sommige online-spellen soms last van een kleine lag en het springen in de verschillende lagen gaat niet altijd even vloeien. Maar ondanks dat is Little Big Planet gewoon een geweldig spel geworden. De mensen die veel tijd in de levelcreator willen steken, kunnen zeker rekenen op een speelduur van enkele maanden.

Conclusie en beoordeling

LittleBigPlanet is het wachten zeker waard geweest en MediaMolecule heeft er voor gezorgd dat er heel wat Playstation 3'en verkocht gaan worden dankzij dit spel. De mascotte is ontzettend leuk, de singleplayer is mooi en leuk, level creator is ontzettend uitgebreid en er zijn veel multiplayer opties. Het spel krijgt van mij dan ook een welverdiende 10-
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Grafisch hoogtepunt
 • Leuke gamemascotte
 • Mooie, leuke verhaalmodus
 • Goede multiplayermodus
 • Veel collectables
 • Lange speelduur
 • Minpunten
 • Springen niet altijd even vloeiend
 • Soms last van een lag bij het spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice, wist het meeste alleen al…

 • Bleegh.. weg met dat Super Smash.. geinig idee dat Pokémon Vs Mario maar de gameplay is volgens mij vanaf de Nintendo 64 al hetzelfde!!!  ((als ik ongelijk heb zeg het me dan..)) xD

 • @ Shankdown

  Was daar iets mis mee dan?

 • Lol Shankdown… wat boeit dat nou? Sommige games hoeven niet te veranderen. Yay Smash Bros.! Game of the forever!

 • dit is zo'n vette game, ik heb melee helemaal kapot gespeeld, en dat doe ik nu ook met brawl

 • @ Link_AJ / Sadist  Nou.. als je altijd het zelfde moet doen begint het toch te vervelen, daarom hou ik ook niet zo van die vecht spellen zoals Tekken.  1x is leuk maar als je dat 5 delen achter elkaar gaat doen gaat het toch saai worden?  Maargoed 'k respecteer jullie meningen! ;-)
 • Tekken =/= SSB

 • haha neeh meer het vechtspel idee! :P neeeh zo weinig weet ik er ook weer niet van.  Maar ik vind het gewoon nix :P

 • Never change a winning team. Ooit wel eens van die uitdrukking gehoord, Shankdown?:) Bovendien brengen meer stages, meer personages (waarvan ieder zo zijn eigen favorieten heeft dus in nuance spelen ze echt wel anders) en bijvoorbeeld een Final Smash heus wel iets van vernieuwing wat betreft de gameplay. Niet ongelooflijk veel, maar als je dat erg vindt verwijs ik je… naar de eerste zin van deze post :P.  Ik heb zin in Brawlen met mn neef, zijn vriendin en nog een neef op vakantie!:D

 • Okee dan, maar kan iemand dan vertellen wat bijvoorbeeld een opdracht is. toch niet alleen maar: versla je tegenstander.. of gooi hem het platform af?

 • Wanneer is de uitslag van de verloting bekend? Want ik wil um nu toch wel heel erg graag gaan halen xD  Leuk dat ook bij dit spel de karakters uitgelicht worden.

 • Shankdown, eigenlijk wel. Smash je tegenstander uit het beeld. Dat is waar het wel op neer komt in eigenlijk iedere mode in de game. Hieraan kunnen tijdlimieten of kill orders toegevoegd worden (events). Of je hebt gewoon een sidescrolling brawler (Subspace Emissary).

 • Komt hier ook een toernooi van?

 • Falco ftw! Moet nog steeds dit spel halen…

 • IK KAN ER NIET MEER TEGEN IK HEB VERdOMME DAT FUCKING SPEL GEKOCHT MAAR HIJ IS ER NOG STEEDS NIET :'(

 • ^doe is een beetje rustig. Dan had je em gewoon in de winkel moeten kopen

 • waarom zo'n bericht?.. je kan ook gewoon naar www.smashbros.com gaan.. dan weet je ook alles. en meer.  khad em al helemaal grijs gedraaid met de japanse versie, maar kheb de europese ook maar gekocht. dan kan je temninste lezen wat voor gametag je maakt als je online gaat.

 • Nice :)

 • shankdown je kan met verschillende controlers vechten heh. gamecube,wii controler met of zonder nunchuk en op alles is de besturing weer verschillend.

 • Kirby ownt al iedereen sinds deel 1!  Maar ik heb hem nog steeds niet :(. Ik ga hem echt meteen halen als ik mijn salaris binnen heb!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren