1. Rockstar Games presents Table Tennis (Wii)

Rockstar Games presents Table Tennis (Wii)

Bij de introductie van de Wiimote was er één ding zeker: daar moet je een tennis spel mee spelen. We zijn inmiddels een paar jaar verder en afgezien van een paar uitzonderingen zijn er niet echt veel “tannis” games verschenen. Wii Sports heb je nu wel gezien, dus een nieuwe mogelijkheid is nooit verkeerd. En dan kom je opeens uit bij Rockstar, die na jaren afwezigheid weer eens een game maken voor een Nintendo console. Het is ook nog eens een soort game waar ze normaliter niet om bekend staan. Een game rond tafeltennis. Rockstar Presents Tabletennis kennen we namelijk al van de Xbox 360 en dat de game nu zijn opwachting maakt op de Wii is eigenlijk helemaal niet zo gek. De vraag is nu alleen of de game ook tot zijn recht komt op de Wii.

Het antwoord is ja en nee. Deze tweedeling ontstaat in principe doordat er een aantal leuke dingen vallen te ontdekken aan Table Tennis, maar jammer genoeg ook enkele mindere aspecten. Om het allemaal positief in te leiden: het is duidelijk te merken dat de game is geport van de 360 naar de Wii. De Wii wordt nog weleens bekritiseerd aangezien weinig ontwikkelaars echt het uiterste uit het witte doosje lijken te halen. Vele games lijken van PS2-niveau te zijn, maar het moet gezegd worden dat Rockstar Table Tennis op grafisch gebied laat zien dat de Wii ook wat mogelijkheden bezit. Het is natuurlijk geen 360-niveau, maar op het gebied van de animaties en hoe spelers reageren op ballen van de tegenstander, ziet het er prima uit. Wat dat betreft verdient Rockstar een pluim. Eindelijk een game die op dat punt niet gemakzuchtig wordt afgewerkt.

Verwacht trouwens geen dingen zoals echte spelers, het zijn allemaal virtuele verzinsels van Rockstar. Ik had eigenlijk ook niet anders verwacht van Rockstar. Ik bedoel, kom op, Liu Ping? Die is zeker ontstaan nadat foute woordgrappen zoals “Ping is aan het pongen” werden gemaakt.

Genoeg over foute namen en meer over de mogelijkheden van al deze spelers. Wanneer je de game voor het eerst oppakt, valt het op dat er drie besturingsmogelijkheden zijn. Je hebt de simpele wapper-met-de-Wiimote en zie maar hoe je het verder redt. Daarnaast zijn er ook nog twee andere mogelijkheden zoals sharpshooter, waarbij er meer met precisie gewerkt wordt of de controlfreak optie; voor de mensen die alles onder controle willen hebben. En dat is op zich best goed uitgedacht. Zelf speel ik graag met de sharpshootercontrols, waarmee ik ballen een bepaalde curve mee kan geven. Je kunt tegenstanders daarmee totaal op het verkeerde been zetten en dat maakt het erg leuk.

Het enige wat dan nep overkomt, is dat je al eerder zwaait met de Wiimote, terwijl je personage zeg maar een seconde later pas met zijn batje gaat zwaaien. En dat maakt de ervaring van Table Tennis al wat minder leuk op de één of andere manier. Waar sommigen onder ons van dromen is zogenaamde 1 op 1 motion. Oftewel: dat je bewegingen met de Wiimote overeenkomen met die in het spel en dat deze direct naar de game worden vertaald. Dat er geen vertraging zit tussen invoer en uitvoer. Bij Table Tennis is dat niet van toepassing en dat maakt de ervaring een stuk minder levendig. En dat is zonde. Want er zit voldoende snelheid in de game, net zoals in een normaal potje tafeltennis en de besturing is verder prima. Sterker nog, Table Tennis is eenvoudig op te pakken en de leercurve is op zich te doen. De vraag is meer: kun jij dit als speler zijnde door de vingers zien? Er zullen genoeg mensen afhaken bij het lezen dat de Wiimote bij Table Tennis sneller is dan zijn schaduw. Of in dit geval, de game in kwestie.

Wat ook tegenvalt aan Table Tennis is het aantal speelmodi. Natuurlijk moeten er concessies worden gedaan wanneer men een game van de 360 naar de Wii-port.

Het moge duidelijk zijn dat Wii-versie het in vergelijking met zijn 360-tegenhanger moet doen met een paar spelmodi minder, waaronder geen online optie. Dat verkort de levensduur van een game zoals deze waarschijnlijk wel, zeker als je niet veel maten in je directe omgeving hebt die bovendien niet zo’n zin hebben in een virtueel potje tafeltennis. De game bevat wel een multiplayerstand voor lekker op de bank natuurlijk. Daarnaast heb je een trainingmode, quickgame en een hoofdmodus. Daarin speel je in allerlei toernooien waarin je langzaam beter wordt, meer characters kunt unlocken en extra kleding kunt verzamelen. Maar wanneer je deze uitspeelt... is het wel zo’n beetje gedaan met Table Tennis.

In principe is het dan gewoon aan te raden om Table Tennis in huis te halen als een spel dat je tevoorschijn tovert wanneer er, hoe cliché het ook klinkt, vrienden over de vloer komen. Dan komt het spel het beste tot zijn recht. Door de bijzonder magere singleplayer-ervaring zal de game voor de eenzame speler nooit lang boeien. Anders zal de game éénzaam en alleen in een hoekje blijven liggen. Helemaal eerlijk is dat ook niet, want nogmaals: er zitten een aantal goede ideeën verwerkt in Rockstar Presents Table Tennis. En natuurlijk virtuele tafeltennisers met vreselijke namen. En stereotype personages. Maar dat is een specialiteit van Rockstar natuurlijk. In andere woorden, de zoektocht naar de ultieme “tannis” game blijft doorgaan op de Wii. Hopelijk komt er gauw genoeg een ontwikkelaar met een EUREKA!-moment.

Conclusie en beoordeling

Rockstar Presents Table Tennis is verre van een slechte game. Het is een aardige game en het zal vooral tot zijn recht komen in de multiplayer. Vooral doordat de game in totaal drie control opties bevat kunnen veel mensen de game oppakken. Ze zijn prettig en werken prima. Daarnaast ziet het er prima uit, zeker gezien het feit dat de game een 360 port is. Toch moet je oppassen wanneer je de Wii versie wilt kopen. Dat klinkt overigens negatiever dan het is. Vooral de echte gameliefhebbers kunnen het denk ik niet vergeven dat er tussen de Wiimote en -game een soort vertraging zit waardoor een bepaald realisme wegvalt. Ook is de singleplayer-stand te kort van stof en daar ben je snel op uitgekeken. Met andere woorden: denk even na voordat je Rockstar Presents Table Tennis in huis haalt. Het kan je genoeg bieden, maar misschien toch net niet genoeg om een aankoop te rechtvaardigen.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Grafisch netjes
 • speelstanden, aardige controls
 • Weet de snelheid van het echte spelletje weer te geven
 • Multiplayer is het leukst
 • Minpunten
 • Vertraging tussen Wiimote en spel
 • Singleplayer veel te kort
 • Een beetje mager qua speelmodi

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Deze game is te vet, hij verdiend het cijfer ook wel.

 • Ja, het is echt veel vetter dan Melee. Goeie recensie ook! Top spel

 • Super, recensie lees ik niet, bekijk hem wel, mooi cijfer!

 • Mooi punt! De videorecensie ga ik nu bekijken, dit lijkt me ook een geweldige game

 • Nette recensie met een juist cijfer !

  Must-Have voor Wii bezitters.

 • yes MODDERVAT!! Ik hebbem omdat me neef ''m nie wilde;p SYSTEMSELLER@

 • Ik heb hem en hij is zoooooooo goed!

 • Yes zeker terechte punt heb het spel sins woensdag .. MAster gameeeeeeeeeee

 • Vette game dus!! Ga ik zeker halen nadat ik MGS4 heb uitgespeeld!

 • hier heb ik gister een wii voor gehaald ,wat is deze game vet.hiervoor gaat de 360 zeker stof verzamelen .

 • Een epische partygame, voor mij af en toe iets te chaotisch, maar zeker weten een pareltje voor de Wii.

 • Heb deze nu al bijna een half jaar.

 • Diablo 3 is aangekondigd!!!! Okok..nu zal ik met verdiende interesse deze recensie lezen:p

 • W0000t een game die de wii nodig heeft:D

 • Yeah! En ik krijg hem voor het winnen van de MRVDM :D

 • Eindleijk weer eens een AA titel voor de Wii heeft lang op zich moeten wachten.

 • gewoon een geniaal spel _0_  nog vetter dan melee :)

 • Ik ben geen nintendo of Wii fan maar dit spel verdiend dit cijfer echt wel

 • gruwelijk :)

 • Nice!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren