1. LEGO Batman: The Videogame (X360)

LEGO Batman: The Videogame (X360)

Voor de meeste mensen is Lego een stukje nostalgie. Je kon er alles mee bouwen wat maar in je hoofd opkwam en er de wildste avonturen mee beleven in je fantasie. Voor de mensen die ook nu nog graag met Lego willen spelen, maar het niet over hun hart kunnen verkrijgen om hun broertjes, zusjes of andere familieleden weg te duwen bij de Legokist, is er een oplossing: Lego Batman! Enig nadeel is alleen wel dat er nu ruzie zal ontstaan over wie er stoere Batman mag spelen en wie zich zal moeten schikken in de rol van Robin.

Lego Batman is alweer het vijfde deel in de Lego-serie. Na de succesvolle Star Wars-delen en het ook goed gelukte Indiana Jones, is het nu aan ontwikkelaar Traveller’s Tales om het Batman-universum om te toveren in Legoblokjes. Voor het eerst in de serie is een spel niet gebaseerd op de films met dezelfde naam, maar is het een combinatie geworden van de tekenfilms, strips en een vleugje van de oude tv-serie met Adam West. Batman en Robin beleven nieuwe avonturen die speciaal voor deze game geschreven zijn in samenwerking met DC Comics. Verwacht geen complex en intrigerend verhaal á la Metal Gear Solid; het blijft natuurlijk een Lego game. Alle slechteriken zijn uit het Arkham Asylum ontsnapt en het is aan het Dynamische Duo om ze stuk voor stuk weer achter de tralies te krijgen. De verhalen zijn onderverdeeld in drie Chapters met elk vijf levels. Riddler, The Penguin en The Joker hebben allemaal een eigen Chapter en worden in hun “duivelse” plannetjes bijgestaan door een scala aan andere bekende en minder bekende slechteriken uit de strips. Elk level introduceert een nieuwe slechterik en voordat het level begint, krijg je een korte biografie van de betreffende schurk. Zo zul je onder andere Scarecrow, Catwoman en Two-Face moeten verslaan.

Nieuw in deze Lego game is dat je nu ook de slechterik kunt spelen in nog eens drie Chapters met ook elk vijf levels. Dit is een erg leuke toevoeging aan het spel. Als slechterik speel je alle verhalen vanuit hun perspectief. Nu denk je vast: “Maar dan speel ik dus eigenlijk alle levels twee keer?!”. Gelukkig heeft Traveller’s Tales zich er niet zo makkelijk vanaf gemaakt en zijn de levels wel degelijk anders dan de levels die je als Batman doorloopt. De setting is hetzelfde, maar je komt wel langs nieuwe stukken. Je hebt dan ook nooit

het gevoel dat ze het spel kunstmatig langer hebben willen maken door je twee keer hetzelfde level te laten doorlopen. Ter afwisseling zit in elk Chapter ook een vlieg-, auto- of bootlevel. Deze zijn altijd vrij kort en voor mijn gevoel meer bedoeld als opvulsel dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt aan het spel.

In plaats van een simpel menu heeft de Lego-serie altijd leuke omgevingen waarin alle levels verwerkt zijn tot een interactief menu. Voor Batman hebben ze een Batcave gemaakt waarin je vrij kunt rondlopen. Het vervelende hiervan is wel dat het in het begin nogal onoverzichtelijk is waar je wat kunt vinden. De Batcave bestaat uit verschillende verdiepingen waar je met liftjes tussen kunt navigeren. Je beginpunt is gelukkig wel altijd bij het missie selectie gedeelte, maar als je bijvoorbeeld nieuwe characters wilt kopen, zul je een eindje moeten lopen. Dit wordt na een paar keer nogal frustrerend en eentonig. Bij de slechteriken is het interactieve menu Arkham Asylum en ook daar is het soms zoeken geblazen. Je ziet snel een deurtje over het hoofd doordat er weinig kleurverschil in zit.

Aangezien Batman en Robin geen speciale krachten hebben, heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om zogenaamde “suits” te introduceren. Dit zijn handige pakken die verspreid over de levels te vinden zijn en als hulpmiddel dienen om obstakels te overkomen of toegang te krijgen tot bepaalde locaties. Batman heeft onder meer een Glide suit tot zijn beschikking. Hiermee kan hij over afgronden zweven en komt hij dus een stuk verder dan wanneer hij gewoon springt. Persoonlijke favoriet is het Demolition suit, waarmee hij een aantal Bat Bombs kan plaatsen en zo alles op kan blazen wat maar stuk te maken is. Robin heeft onder andere een Scuba suit, een duikpak, wat altijd handig is als iemand weer zo slim is

geweest om een hendel onder water te plaatsen... Je kunt nog twee andere helden unlocken om mee te spelen: Batgirl en Nightwing. Aangezien Batgirl precies hetzelfde kan doen als Batman en Nightwing hetzelfde als Robin, zie ik hier het nut niet van in. Het zorgt hoogstens voor wat variatie. Je kunt deze twee helden sowieso alleen maar in de Free Play mode kiezen. Bij de slechteriken zit er gelukkig wel heel veel variatie in de mogelijkheden. Iedere schurk heeft z’n eigen speciale wapen. Zo heeft The Joker een “electric shock buzzer”, waarmee hij vijanden een dodelijke schok kan geven. Bane is zo sterk dat hij tegenstanders hoog de lucht in slingert en Dr. Freeze kan iedereen in een ijsklont veranderen. Het combat syteem is aangepast voor deze game. Batman moet het meer hebben van ‘hand-to-hand’ actie dan van wapens en dat is hier goed geïmplementeerd. Je zult flink om je heen moeten slaan en dan wordt het al gauw eentonig als je elke keer simpel iemand recht in zijn gezicht mept. Je kunt dan ook flinke combo’s aan elkaar rijgen. Helaas is dit wel beperkt tot ongeveer drie verschillende variaties van een stomp, soms gecombineerd met een trap of een worp. In dit spel zul je sowieso veel moeten vechten. Het is niet ongebruikelijk dat je in elk nieuw stuk waar je komt weer aangevallen wordt door een groepje van vijf tot tien bad guys. Dit is erg jammer, want hierdoor wordt het vechten wel vrij snel saai.

De levels zijn een interpretatie van Traveller’s Tales’ kijk op het Batman-universum. Ze zien er stuk voor stuk goed verzorgd uit en hebben allemaal een thema rondom de slechterik waar het level om draait. Gotham is een vrij donkere plek en om het geheel niet al te donker te maken, hebben de makers de levels volgestopt met de bekende kleurrijke, vernietigbare Lego objecten. Hierdoor houdt het spel de authentieke Lego feeling zonder Batman-fans te kort te doen. De bekende Mini-kits en Red Bricks uit de vorige delen zijn ook in dit spel weer aanwezig. Ditmaal moet je ze zoeken om verscheidene Batman ‘Memorabilia’ in elkaar te knutselen. Er zijn tien van die Mini-kits te vinden in elk level en als je ze alle tien hebt, komt de gehele ‘Memorabilia’ in je Trophy Room te staan. De Red Bricks kun je gebruiken om extra mogelijkheden te unlocken zoals de beschikking over meer Bat Bombs of een Mini-kit detector.

Voor veel mensen is na één keer het verhaal doorlopen te hebben de lol er wel af. Desondanks probeer je toch vaak nog even wat meer dingen te vinden, zodat je nog dat ene item kunt kopen in de Shop. Wanneer je het verhaal voor de tweede keer speelt, vallen vaak de leuke details op die je tijdens de Story Mode misschien hebt gemist. Zo zit er bijvoorbeeld een grappig stukje in een level van The Joker, waarin je in een botsautootje plaatsneemt en een paar handlangers van The Joker uit moet schakelen door een paar keer tegen hun autootje aan te botsen. Het zijn voornamelijk dit soort kleine dingetjes die de hele speelervaring zo leuk maken. Het is dan ook zeker aan te raden om elk level minimaal twee keer te spelen.

Kenmerkend voor de Lego serie is het ontbreken van gesproken tekst. Alle intro- en tussenfilmpjes leunen dan ook vaak op visuele grappen. Sommige filmpjes zijn best grappig, maar door het ontbreken van een referentie naar één van de films, zoals bij Lego Star Wars wel het geval was, voelt het allemaal wat geforceerd aan. De kracht van de vorige Lego spellen was juist de herkenbaarheid van bepaalde iconische scènes, overgoten met een Legosausje. De achtergrondmuziek is gelukkig wel erg herkenbaar en is dan ook afkomstig van de Batman films uit de jaren ’90. Als Batman iemand in elkaar slaat, doen de geluidseffecten me een beetje denken aan de tv-serie van vroeger met Adam West. Daar vlogen de “Kapow!” en “Thwack!” je om de oren en zo klinkt het nu ook een beetje als je goed luistert.

Helaas kun je niet online co-op spelen zoals wel in Lego Star Wars: The Complete Saga het geval was. Naar het schijnt werd deze optie weinig gebruikt en wilden ze hun tijd en energie liever steken in andere aspecten van het spel. Jammer genoeg betekent dit niet dat problemen die je tegenkwam in de vorige Lego delen in dit spel opgelost zijn. De formule is hetzelfde gebleven en dan mag je toch wel verwachten dat de besturing praktisch perfect werkt. Helaas is de besturing van voertuigen nog steeds net zo belabberd als in de vorige delen. Ook is het nog altijd lastig om diepte in te schatten en word je soms telkens weer opnieuw aan de rand van een giftige plas neergezet, waar je maar moeilijk bij vandaan komt.

Je merkt duidelijk dat Lego Batman voornamelijk bedoeld is om gezellig in de co-op te spelen. Wanneer je alleen speelt, merk je af en toe opeens dat je computergestuurde partner niet meer bij je in de buurt is. Hij is dan weer eens ergens blijven staan of wil niet over een afgrond springen. Verder hoef je weinig hulp van hem te verwachten tijdens de gevechten; hij slaat wel, maar schakelt nauwelijks vijanden uit. De AI van je partner is ook het grootste kritiekpunt van de Lego serie. Dit probleem zit er al in sinds de introductie van de serie en is in alle volgende delen niet verbeterd. Blijkbaar vinden ze het bij Traveller’s Tales goed genoeg werken en richten ze hun aandacht liever op andere verbeteringen van de serie. Nee, het leukst wordt Batman als je het gezellig met z’n tweeën speelt. Persoonlijke ervaring leert dat vrouwen de Lego spellen ook erg leuk vinden om te spelen. Dus nodig eens je vriendin, vrouw, partner of iemand anders uit om mee te spelen.

Interview met Loz Doyle, producer van Lego Batman

Conclusie en beoordeling

Al met al wegen alle minpuntjes niet op tegen de pluspunten. Lego Batman is een leuke, nieuwe toevoeging aan de reeks. Het voelt heerlijk om ook eens lekker de slechterik uit te hangen en chaos te zaaien in Gotham City. Het is vooral erg verslavend als je gezellig met z’n tweeën aan het spelen bent. Toch overheerst bij mij het gevoel dat er meer te doen was met dit spel. De serie blijft een beetje hangen in meer van hetzelfde en de rek begint er toch een beetje uit te raken.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Spelen als slechterik
 • Verslavend
 • Veel te ontdekken
 • Heerlijk co-op spel
 • Minpunten
 • Weinig vernieuwing
 • AI van partner nog steeds niet altijd even goed
 • Navigeren in Batcave/Arkham Asylum is niet goed uitgewerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • al was het maar omdat zijn nunchuck kapot bleek te zijn.

  Geniaal :').  Demo van de maand… wordt het ook de Wii-game van de maand september? Ik hoop het, het concept is toch wel erg leuk :).

 • Lijkt me nog steeds wel grappig.

 • Wel vet dat het ze is gelukt!

 • Leuk stukje. Verder lijkt de Blob me best wel geinig, niet voor erg lang, maar toch zeker een game om voldoening uit te halen.

 • Het spel lijkt me niks, wel gaaf dat er zon Nederlands tintje aan zit.

 • wordt weer een budgetbak titel die je mee kan nemen zonder te twijfelen.

 • De Blob lijkt me wel een grappige game

 • Zonde dat ze niet zoals Valve (Portal) de originele bedenkers hebben laten mee ontwikkelen. Dit is gewoon een goed idee door een alledaagse ontwikkelaar laten uitvoeren, best jammer. Maar misschien toch nog wel leuk als budget titel. :)

 • Lijkt me best wel komisch, maar niet diepgaand. Ik zou zo denken dat je zo'n spel zo hebt uitgespeelt en dat het verhaal heel zwak is.

 • Deze game lijkt me wel lache…vooral om stoned te spelen! al die kleuren!!! :D

 • Stoned nog wel! :P

 • Dit lijkt me nu wel een leuk spelletje!!

 • Mooi budgetbakspul net als dat boom blox. Al zie ik dit hier zelfs die bijzonder magere verkopen van bb niet halen.

 • Achjoh het zal iig meer verkopen dan de gemiddelde PS3 game. /sarcasm

 • *facepalm*  Anyways, het lijkt met een tof spel. Kijk er naar uit.

 • Het lijkt mij wel een grappig spel dat ik zeker zal gaan checken! Al was het alleen maar om die leuke vijandelijke politiemannetjes :D

 • Lang leven studenten…hopen dat ik ook een word…:P

 • lol spel. Lijkt me zeker wel wat, maar niet voor de volle prijs.

 • het concept lijkt me echt leuk

  hopelijk doen ze hier iets goed mee

  xD

 • Grappig, maar niks voor mij.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren