1. WWE SmackDown vs. Raw 2009 (PS3)

WWE SmackDown vs. Raw 2009 (PS3)

De tijd is weer aangebroken voor de nieuwe Smackdown vs Raw versie van dit jaar. Dan heb ik het natuurlijk over WWE Smackdown vs Raw 2009!

Het spel is al ruim een week in de schappen en natuurlijk heb ik hem als een echte WWE(World Wrestling Entertainment)-fan meteen de eerste dag gekocht. De twijfelaars hebben ook de demo kunnen downloaden op PSN.

Toen ik het spel in huis had en meteen had opgestart, viel me meteen wat op. Het menu was totaal anders. Je zag nu filmpjes op de achtergrond van WWE en het zag er allemaal meer dynamiek en strakker uit. Later bijgekomen van deze mooie verbetering, ben ik meteen begonnen met een tag-team match, samen met mijn broer werd het Kofi Kingston en Big Daddy V tegen de Hardy's.

Het viel me, jammer genoeg, meteen op dat het precies op SvR08 leek.

Het beeld, de beweging van de worstelaars of het vechten zelf was niet beter of minder dan zijn vorige versie.

Een grote minpunt, maar laten we toch maar is verder kijken.

Toen Kofi Kingston met bruut geweld op Matt Hardy begon te hameren zag ik dat er druppels zweet van Hardy's lichaam en hoofd kwam bij elke stoot of trap. Een kleine verandering, maar wel een leuk plus-puntje!

Kofi Kingston begon zijn reeks van geweldige moves en had dus geen zin om zijn tag-team partner erin te laten. Natuurlijk had mijn broer ook geen zin om te staan kijken hoe ik al het werk doe en hij daar maar zit te staan. Dus hij grijpt zijn kans als ik dicht bij onze hoek sta en tikt hij mij op m'n rug, zodat hij zonder mijn wil toch in de ring kan stappen!

Een grote verbetering voor als je met een egoïstische partner bent die alles alleen wilt doen, zoals ik dus.

SvR09 staat in hét teken van Tag-Team, dus zijn er vele meer functies dit jaar wat je met je partner kan doen. Je partner kan, als de tegenstander dichtbij is, hem vastpakken zodat jij hem helemaal kan afrossen zonder dat hij er wat tegen kan doen. Zo kan je partner met 1 simpele knop de bovendste touw wat naar beneden halen, waardoor je tegenstander buiten de ring valt als jij hem die kant op gooit. En het belangrijkste natuurlijk, wat we in de 1ste officiele trailer van SvR09 zagen, de hot-tag!

Stel je voor: je wordt helemaal in elkaar geslagen door de tegenstander en je krijgt geen kans om je partner aan te tikken, je geeft de hoop op om nog te kunnen winnen. Geen nood! Je partner begint het publiek op te jagen, iedereen klapt mee! Iedereen wacht op het ene moment dat jij je partner aantikt en alles gaat veranderen. En ja hoor, je komt ongeveer binnen het 2 meter bereik van je partner en toetst R1+driehoek. Je partner komt met volle vaart op de tegenstander af, krijgt 2 quik-time events en als die hem succesvol volbrengt, sla je de tegenstander in de ring met een mooie stoot op de grond en gaat gelijk op de tegenstander zijn partner af en slaat hem ook buiten de ring. Hij keert zich weer terug naar de tegenstander in de ring met een volle momentum-bar, de tijd is rijp voor een genadeloze finishing-move! Hij slaat toe en het publiek gaat uit zijn dak! En geloof me, dit is een fantastisch gevoel om mee te maken!

Verder zijn en nog een paar veranderingen: Je hoort de stem van de scheidsrechter wat dichterbij, je partner kan de scheidsrechter afleiden(zodat jij je tegenstander bijv met een stoel kan slaan zonder gedisqualifiseerd te worden), je kan via de stalen trap binnen de ring komen, een andere camera stand buiten de ring en signatures moves.

Een paar verbeteringen waardoor het spelen wel leuker wordt.

En laten we het nog kort hebben over de create-a-finisher.

Je kan een eigen finishing move maken, door een mix te maken van allemaal moves van de bestaande finishing moves. Het lijkt ingewikkeld, maar het is uitermate simpel, dus een kind kan de was doen!

Het mooie is ook dat je de snelheid van de bewegingen kan verhogen of verminderen. Zodat het een extra pleziertje geeft!

Ook een nieuwe functie is de highlight reel.

Je kunt van al je herhalingen een klein filmpje maken wat je totaal kan bewerken naar jou inleving. Ik dacht wel vaak, als ik een samenvattende herhaling zie van WWE's vorige week, hoe doen ze dat toch zo mooi?!

Nu kan je dat zelf ook! Een grote leegte in de game is zo wel gevuld.

Ik hoop dat ik het spel goed heb kunnen beschrijven, mijn eerste recensie namelijk, en schrijf hieronder wat je ervan vind

Conclusie en beoordeling

SvR09 lijkt heel veel op z'n voorganger, wat een punt kan zijn voor de liefhebbers om hem dit jaar niet te kopen. Maar de highlight reel en de create-a-finisher maken het weer een beetje goed. En ook de nieuwe tag-team functies zorgen er weer voor dat ik het spel toch nog heb gekocht. SvR09 is een must-have voor de fans en een goede worstel-game voor de consument.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prachtige nieuwe tag-team functies
 • Highlight reel
 • Create-a-finisher
 • Grote aantal worstelaars dat je kunt kiezen(en ook nieuwe later downloadbaar via PSN)
 • Minpunten
 • Veel hetzelfde als SvR08
 • Geen nieuwe matchsoorten(behalve inferno)

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ja, kunnen ze ook wel verwachten… Dat heet JE SPEL BEVEILIGEN. xD

 • Als je game goed genoeg is verkoopt het heus wel. Een middelmatige game in een mooi jasje blijft middelmaat.

 • Wat die gasten hierboven zeggen.

 • Jammer. De PC is qua graphics en besturing oppermachtig. De piraterij is echter niet te stoppen, dus dan kun je verwachten dat belangrijke ontwikkelaars overstappen naar de consoles. Ik zou me ook niet focussen op een game die toch niks opbrengt. Maarja, gelukkig is Blizzard er nog. Met games als StarCraft II en Diablo III vermaak ik me wel met mijn computer.

 • Wat die (chinees etende op dagen dat ik er niet ben) gast 2 berichten boven me zegt.

 • Helaas is dit iets wat niet zo snel gaat verdwijnen. Iedereen doet het! Het is tijd voor een goeie beveiliging voor PC games. Een die het niet te moeilijk maakt om een game te installeren, maar een die ook zorgt dat gastjes zonder geld niet de games gaan downloaden :)

 • Wat ze hieronder zeggen.

 • Er zij al een stuk of 20 screenshots en een trailer uit van Crysis Warhead…..

  Btw … Er is maar één woord: STEAM

  Alleen wilt EA dat niet omdat ze een tikkeltje te arogant zijn…


 • Heel simpel; mensen zagen de belachelijke systeem eisen en wilde niet betalen voor iets wat mischien niet goed loopt op hun pc, dus dan maar proberen via een download. Maar ja klopt ook niet helemaal, want je kan dat ook via de demo doen :)

 • middelmatig????:S

 • Heeft in mijn ogen niks te maken met hoe goed de game is of hoe goed beveiligd. Downloaden gebeurd toch wel!

 • Wel, nu men serieuzer aan het kijken is naar het verbieden van downloaden (en dus niet alleen uploaden) zit er wellicht schot in PC-gaming.

 • niks systeemeisen, waarom iets kopen voor 60 euro als je het ook gratis kan downloaden?  its all about the money :P

 • Moet je het ook beveiligen zoals bij de sims het is nog steeds heel lastig te cracken

 • @Null  Idd dat vind ik ook. Toch geniet ik altijd meer van een game als ik hem koop dan als ik hem download. Ik heb altijd meer de drang om hem uit te spelen als ik hem koop. Heeft vast met eigenwaarde te maken ofzo. :P

 • Alles is te cracken, het maakt niet uit hoe zwaar de beveiliging is…

 • Wel erg eigenlijk…

  Maar het is ook gewoon zo makkelijk.  Gelukkig zijn er mensen zoals ik die alle goede games gewoon kopen. :-)

 • Zolang ze geen beveiliging zoals in Mass Effect invoeren is het voor mij goed.

 • ze moeten gewoon wat ontwerpen dat kopiëren enzo niet mogelijk is

 • Stiekem zou ik het niet eens zo heel erg vinden als ze alleen nog maar voor de console's gaan ontwikkelen, ik speel bijna niet op m'n pc.  Maar voor het excuus om te downloaden dat ze hun spel maar goed moeten beveiligen: kom aan zeg, eigenlijk zou het niet eens noodzakelijk moeten zijn om een spel te beveiligen. Eigenlijk zouden ze daar geen rekening mee moeten hoeven houden, maar dat is wellicht iets te naïef gedacht.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren