1. Mirror's Edge (X360)

Mirror's Edge (X360)

Nog nooit heb ik een demo zo vaak (uit)gespeeld. Toen de demo van Mirror’s Edge op 31 oktober beschikbaar kwam op de Xbox Live Marketplace ben ik gelijk aan het downloaden gegaan. Blijkbaar was ik niet de enige, wat aan de snelheid te zien was. Toen ik hem eindelijk kon proberen wist ik meteen dat ik meer van dit spel wilde spelen. Hoewel de besturing eventjes wennen was zag de stad er adembenemend mooi uit en werd goed duidelijk gemaakt waar ik heen moest. Ik baalde dan ook enorm dat de demo na enkele minuten al was afgelopen. Nog een keertje proberen, maar nu sneller!

Mirror’s Edge is een first person actie-avontuur game, welke zich in de toekomst afspeelt. Je speelt met de Aziatische meid Faith, die tot een groep Renners behoort, een soort koeriers die over de daken van gebouwen pakketjes of andere gegevens bezorgen. Ze hebben een hekel aan de politie, wat ook andersom geldt. Naarmate Faith opgroeide zag ze de stad veranderen. Waar de stad eerst vol problemen en misdaad zat, wordt er nu overal toezicht op de inwoners gehouden, in ruil voor hun vrij wil. Bij een campagne tegen deze veranderingen zijn de ouders van Faith omgekomen. Faith’s tweelingzus, Kate, is een politieagent. Zij wordt onterecht beschuldigd van de moord op een politicus. De relatie tussen Faith en Kate is niet al te best, maar toch zal Faith er alles in doen om Kate te beschermen.

In de demo is al te zien dat de stad er erg goed uitziet. Hoge gebouwen in voornamelijk witte en blauwe kleur, vol met obstakels, de ideale plek voor een Renner. Met een rode kleur worden de obstakels als hekken en trappen aangegeven, deze bepalen de richting die je moet volgen. Hoewel je niet in een open wereld speelt, hoef je niet altijd één route te volgen. Je kunt kiezen om zo snel mogelijk van A naar B te gaan, maar je kunt ook een omweg kiezen zodat je niet beschoten wordt door de politie, welke in het spel “de blauwe” worden genoemd. Je bent dan ook vrijwel het hele spel bezig met het vluchten van de blauwe. Je kunt ze ook neerschieten, maar als echte Renner gebruik je snelheid en trucjes om ze neer te slaan of te ontwijken. Van gebouw naar gebouw springen, over hekken klimmen, aan palen klauteren en tegen muren oplopen, enkele bewegingen die je veel zult moeten maken. Dit alles gebeurt met slechts een paar knoppen, waar je na het voltooien van de training al aan gewend raakt.

Het spel begint met een training, gevolgd door een proloog (welke in de demo te spelen was) en 9 chapters. Elk chapter bevat meerdere omgevingen. Zo heb je bijvoorbeeld een chapter waar je eerst buiten bezig bent, daarna naar binnen gaat, een parkeergarage in, en weer terug naar buiten. Tijdens het voltooien van deze chapters wordt je begeleidt door Mercury, een mysterieuze man die ook andere Renners opdrachten en tips geeft. Helaas ben je al snel klaar met de verhaallijn en blijven de time trials en speedruns over.

Bij time trials is het de bedoeling diverse stukken parcours op een zo snel mogelijk tijd af te leggen, welke met één, twee of drie sterren wordt beoordeeld. Het is echter enorm moeilijk om drie sterren te halen, je moet precies goed springen en enorm snel zijn. Ook worden er geen obstakels rood gekleurd waardoor je goed moet weten waar en wanneer je ergens heen moet. Bij speedrun speel je op de proloog of een heel chapter, welke je binnen één bepaalde tijd moet afleggen. Hierbij wordt wel duidelijk de richting aangegeven. Toch zorgen deze twee opties niet voor veel extra gameplay, een multiplayer-modus had goed op zijn plaats gestaan. Met meerdere Renners een parcours afleggen of een achtervolging, waarbij een hele groep achter één speler aanzit, had voor extra speelduur gezorgd. Hoewel DICE, de maker van Mirror’s Edge, al gezegd heeft dat Faith is ontstaan uit een multiplayer-modus zal deze er ook nog wel komen, maar hij had er eigenlijk al in horen te zitten. Mirror’s Edge zal het eerste deel van een trilogie zijn, dus nu maar hopen dat het er de volgende keer wel in zit.

Conclusie en beoordeling

Het spel is verslavend, vernieuwend, grafisch erg goed en bevat een goede soundtrack. Toch maakt dit alles Mirror’s Edge geen topspel. De verhaallijn is te kort (een dikke zes uur voor de eerste keer) en het ontbreken van een multiplayer-modus is een gemiste kans. Speedrun en time trials zijn een leuke toevoeging, maar daar zul je ook niet snel uren aan besteden. Een goed begin, maar het kan zeker nog beter.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grafisch erg goed
 • Fijne besturing
 • Zeer vernieuwend
 • Minpunten
 • Kort
 • Ontbrekende multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Pwned  Maar wtf, 13 miljoen euro? Is dat niet genoeg om te stoppen met hacken en zorgen dat niemand je vind?

 • Zozo, die man had het dus behoorlijk goed. Zo zie je maar weer dat eigenlijk iedereen met genoeg ervaring de boel kan hacken.

 • Gelukkig 8D

 • lekker bezig geweest dat kereltje….

 • En weer wordt hacken in het verkeerd daglicht gezet. Dit is namelijk een cracker.

 • En nu is hij flink genaaid. Eigen schuld als je het mij vraagt.

 • misdaad loont niet ;)

 • ik zou bij de 2mil al stoppen en daan naar buiteland verkassen maar goed geld maakt je hebberig je wilt altijd meer tuurlijk iedereen kan hanken ga maar eens naar je school toe doe paar dingetjes boem je zit mischien wel bij je cijfers ofzo alles is te hacken de mensen die willen hacken anti ciperen gewoon op de bevijleging alleen staat er dan zoon NL team voor beveiliging :P

 • en nu kan hij of de bak in of meehelpen het beter te beveiligen i guess totdat er weer een nieuwe hacker is netzoals die wereld hacker ^^

  btw een hacker is niet slecht alleen als hij de informatie uitlekt en verkeerd gebruikt maar zoiets heet een cracker =P

 • Ik vind het altijd erg knap dat mensen zoiets voor elkaar krijgen. Dan moet je wel erg handig zijn met computers en het lef hebben. Tuurlijk is het een oneerlijke manier om aan je geld te komen, maar als één man een hele organisatie virtueel kan infiltreren, dan heb ik daar best respect voor. Maar ik las ook ergens dat die 60miljoen had gejat.

 • beter gaat ie dat mij heeeeeel gauw leren.. ik wil dat ook

 • Hacken en cracken zijn twee verschillende dingen. Pas dit even aan svp, misverstand komt wel vaker voor.  Anyway, boontje komt om zijn loontje. En wtf, zoveel uitgeven aan pokeren -_-

 • Rest van z'n leven schulden afbetalen? ;)

 • Sooow ! die is goed met cracken !

  Maar wij zijn goed met kip !  Wel slecht beveiligd trouwens.. die servers.

  Je zou toch mogen verwachten dat die grote bedrijven, zeker als ze over veel creditcard gegevens beschikken, alles wel aardig beveiligd hebben..


 • alles is nu eenmaal te hacken.  Maar het lijkt me het slimst voor die bedrijven als ze die jongen inhuren om zo de veiligheidslekken op te sporen.

 • 13 Miljoen aan pokeren? Wat een knuppel -_-

 • @Tenshu: Dit is gewoon hacken hoor, hacken kan zowel positief als negatief zijn.

 • Z'n activiteiten bij Valve en Activision zijn hacker activiteiten, het stelen van creditcard is cracker, gezien wij een gamesite zijn leggen we de benaming bij zijn handelingen die hij bij game bedrijven deed.

 • goed voor em…

 • @KenDM: De term hacker wordt misbruikt en in een verkeerd daglicht gezet.  Heel veel mensen begrijpen het verkeerd. Net zoals jij…

  Binnen de hackersgemeenschap wordt wel onderscheid gemaakt tussen hackers en crackers. Een veelgenoemd verschil tussen hackers en crackers is dat hackers hun handelingen vaak verrichten als uiting van constructieve creativiteit (\"voor de kunst van het bouwen\";) of als goedbedoelde handelingen (zoeken naar veiligheidslekken om deze later te kunnen dichten; soms huren bedrijven hackers in om de beveiliging van hun systemen te testen). Crackers handelen uit crimineel, ideologisch of vernielzuchtig oogpunt.  Hackers zelf noemen degenen die uit criminele oogmerken een systeem \"kraken\" ook wel black-hat hackers. Zelf noemen ze zich white-hat hackers, analoog aan cowboyfilms waarin de \"kwaden\" zwarte hoeden droegen en de \"goeden\" witte hoeden, ofschoon hackers zichzelf niet als zodanig benoemen. Ook zijn er grey-hat hackers, een kruising tussen crackers en hackers. Het komt voor dat crackers proberen hun activiteiten te verhullen door zich als hacker voor te doen. Daarbuiten heb je ook nog crackbies, een combinatie van cracker en newbie, die ook wel sk's (scriptkiddies) of n00bs (newbies) worden genoemd.  Hackers hebben ook normen, de zogenaamde hackersethiek. Deze is terug te vinden in de indeling \"black-hat/grey-hat/white-hat hackers\". Ook is het zo dat een hacker in de wereld van de hackers status kan verwerven door zijn of haar kennis te delen met anderen. Dit doet men door opensourcesoftware te schrijven.  Woordenboeken maken geen onderscheid tussen 'goede' en 'kwade' hackers. Zo omschrijft de Van Dale een hacker als: \"iem. die inbreekt in een computer om gegevens te achterhalen of te wijzigen, meestal met het doel de zwakke plekken aan te tonen\". Het Engelse Merriam Webster definieert de term als: \"a person who illegally gains access to and sometimes tampers with information in a computer system\".

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren