1. Call of Duty: World at War (X360)

Call of Duty: World at War (X360)

Militairen, ze trainen dagen lang en bereiden zich voor op de strijd. Je eigen voedsel verzorgen en forten bouwen ook dat hoort er allemaal bij. In 1940 moest alle strijdlust die er was opgebouwd in die trainingen uitkomen in de Tweede Wereldoorlog. Maar natuurlijk vochten niet alle Amerikanen tegen Hitler, de strijd was ook gericht tegen de Japanners die richting Rusland vochten. De aanvallen van de Japanners zijn de meest gevreesde uit de hele wereldgeschiedenis, ze waren bereid te sterven voor hun land en pleegden zo ook zelfmoordaanvallen en stuurden kamikaze vliegtuigen. Wat daar is gebeurt, daar kan geen training je op voorbereiden. Treyarch neemt je in Call Of Duty: World at War mee, terug naar deze verschrikkelijke tijd waarin Hitler en zijn Nazi leger de wereld in zijn ban hield. Ga mee naar een gameplayervaring waar geen enkele training je op heeft kunnen voorbereiden.

Call of Duty: World at War is het vervolg op het grootse succes Call of Duty 4: Modern Warfare, de game die Call of Duty weer naar grote hoogten bracht. De multiplayer van dit succes wordt dagelijks nog door honderden mensen gespeeld en dus waren de verwachtingen hoog gespannen voor alweer deel vijf van de Call of Duty serie. Deel vijf biedt ook vele nieuwe mogelijkheden, zo is er natuurlijk de setting, dit is namelijk de eerste keer dat een tweede wereldoorlog shooter zich afspeelt in Japan. Door deze nieuwe setting heb je een geheel nieuw wapenarsenaal en geheel nieuwe vijanden. Maar Call of Duty getrouw speel je niet maar een campaign. De tweede campaign gaat over een Russische soldaat die zijn bloederige opmars naar Berlijn maakt. Dit zouden toch wel genoeg factoren moeten zijn om van Call of Duty: World at War een echte klassieker te maken.

De eerste campaign speelt zich dus af in Japan, je speelt hier als een Amerikaanse soldaat die de opdracht krijgt de val van de Japanners mogelijk te maken. Dit is ook meteen de ‘main campaign’ van het spel en ook zeker de leukste. Een van de nieuwe gameplay mogelijkheden is het gebruik van de vlammenwerper, dit is ook een van de voornaamst gebruikte wapens in de tweede wereldoorlog zelf. De tweede campaign speelt zich af in Rusland en vertelt het verhaal van een Russische soldaat die van Stalingrad optrekt naar Berlijn en onderweg de Russische troepen hoop bezorgt. Dit geeft toch wel het oude vertrouwde tweede wereldoorlog gevoel waar Call of Duty en Medal of Honor allebei op draaien.

Het mooie aan twee campaigns is dat de gameplay erg gevarieerd is, dit is een van de dingen die ik miste in het vorige deel, aangezien de gameplay amper veranderde als je van campaign wisselde. Je merkt heel duidelijk dat de Russen heel erg van het stromen zijn en de Amerikanen veel meer van het dekking zoeken, maar je merkt het verschil veel meer in de vijanden. Er zit namelijk een werkelijk geweldig verschil in de manier waarop vijanden jou en jij de vijanden benaderd. De Duitsers zijn natuurlijk net als de Amerikanen gewoon van het cover zoeken en schieten, maar de vijanden die echt interessant zijn, zijn natuurlijk de Japanners. De Japanners zijn zoals in de intro al vertelt bereid om te sterven voor het vaderland en zullen de meest gemene trucjes uit de kast halen om je uit te schakelen. Een paar trucjes van de Japanners zijn bijvoorbeeld de Banzai krijgers en de Kamikaze vliegtuigen. Dit alles zorgt voor een zeer gevarieerde gameplay.

De gameplay van Call of Duty: World at War is heerlijk snel en dat past heel erg goed bij deze game, vooral omdat de Russische campagne draait om het bestormen van Duitse forten. In de Amerikaanse campagne maakt de vlammenwerper de dag vooral compleet, hij heeft een groot bereik en je kan er alles mee afbranden, het perfecte wapen! Verder is het de oude vertrouwde Call of Duty gameplay, dus ben je fan geweest van een van de vorige games dan is dit de game die je in huis moet halen in dit drukke najaar. Dan wil ik het nogmaals over de setting hebben, de setting in het algemeen is natuurlijk de Tweede Wereldoorlog. Treyarch heeft zijn huiswerk daarin geweldig gedaan, de game weet zo realistisch, zo natuurgetrouw, zo dramatisch de tweede wereldoorlog naar boven te brengen dat je helemaal meegezogen wordt in het verhaal en dat je de game niet meer uit zult willen zetten.

Een belangrijk aspect van een Call of Duty game is altijd de multiplayer, de multiplayer is in deze Call of Duty gewoon weer zo ontzettend goed uitgewerkt! Een van de dingen die ik miste in Modern Warfare waren voertuigen in de multiplayer, maar net als in deel drie uit de serie zitten er in deze versie weer wel voertuigen. Ze zijn misschien een beetje schaars (want het gaat alleen om tanks), maar ze voegen wel weer een tak gameplay toe aan deze geweldige game. De game kent een paar nieuwe modi, waarvan mijn favoriet ‘War’. War draait gewoon letterlijk om de oorlog, het zij twee teams die elkaar uit moeten roeien en zeker die modus werkt erg lekker in dit genre. Verder is de multiplayer van deel vijf geheel gelijk aan die van deel vier, met voor mij kleine toevoegingen, maar voor jullie misschien grote toevoegingen als tien levels extra en het nieuwe wapenarsenaal met natuurlijk het belangrijkste wapen: de vlammenwerper. Net als in deel vier zijn er veel unlockables en nu kun je dus ook al naar level vijfenzestig en zo is er al weer meer te doen dan in deel vier, natuurlijk zijn er wel wat minpuntjes aan de multiplayer, maar die zijn niet groot genoeg om hier te noemen.

Heb je dan de singleplayer uitgespeeld en zoek je weer naar een nieuwe uitdaging na de multiplayer, dan ga je natuurlijk gewoon de co-op modus spelen. De co-op modus is meer arcade gebaseerd dan op de realiteit zoals de andere takken van de gameplay. De gameplay van de co-op is gewoon erg goed, hij speelt net zoals de singleplayer, alleen hoef je in de co-op mode niet zo voorzichtig te doen als in de singleplayer, omdat je medespeler je gewoon kan reviven. Deze modus maakt alleen wel heel erg veel fouten, zoals het beeld. Het beeld is verdeeld (bij bijvoorbeeld twee spelers) in twee kleine schermpjes en die gebruiken dan ook lang niet alle beeldruimte. Ook is het zo dat je je voortgang niet zo kan opslaan als in de singleplayer, maar is het zo dat je steeds een level moet uitzoeken, wat na een tijdje knap irritant kan worden. De co-op modus is dus leuk, maar haalt lang niet alles eruit wat erin zit.

De laatste modus in de game die ik nog niet behandeld heb is Nazi Zombies of zoals ik hem liever hoor ‘Nacht der Untoten’. Nacht der Untoten is kort samengevat een zombie modus waarin je opgesloten zit in een huis wat bestormd wordt door overleden Nazi’s. Deze modus lijkt een eerbetoon aan arcadegames als House of the Dead en is verreweg de meest besproken modus in deze game. Veel mensen vinden namelijk dat het de kwaliteit van het verhaal omlaag haalt, maar dat is wat mij betreft totaal niet zo. Er is geprobeerd iets van een verhaal erachter te stoppen in de vorm van de terugkeer van de door jou doodgeschoten Nazi’s. De game is gebaseerd op een puntensysteem, die punten verkrijg je door Nazi zombies dood te schieten, barriers te herbouwen en nieuwe deuren te openen. Je kunt in het huis verscheidene deuren openen en veel nieuwe wapens kopen met de punten die je hebt verdiend. Je hebt ook verschillende soorten zombies en een boven en beneden verdieping, zodat je deze modus misschien wel even lang zult spelen als de multiplayer. Zelf vond ik deze mode leuker in de co-op maar natuurlijk is hij ook speelbaar in de singleplayer.

Zo heb ik het nog niet eens gehad over de graphics en de physics, deze zijn namelijk geweldig, grafisch is deze game niet heel erg vernieuwend maar ziet er wel zo goed uit dat je mond er even van zal openhangen. De physics zijn bij shooters van Treyarch en Activision altijd goed en in deze game zijn ze zelfs nog beter, elke Japanner die schreeuwend naar de grond gaat zal je genot geven!

Mijn enige echte minpunt is dat er wat probleempjes zijn met de savedata, zodra je een tijdje de co-op multiplayer hebt gespeeld heb je kans dat je savedata gewist wordt. Als je dan in de singleplayer op Resume game drukt speel je wel weer gewoon de laatste missie maar dit probleem is gewoon zo irritant als je de game hebt uitgespeeld en de Nacht der Untoten wilt gaan spelen in de co-op modus.

Conclusie en beoordeling

Call of Duty: World at War is de beste gameplayervaring die ik in mijn leven heb meegemaakt (op GTA IV na dan), de singleplayer is zeker niet te kort in dit deel zoals dat wel zo was in het vorige deel, de multiplayer weet de oude ervaring van deel vier te overtreffen en de co-op modus is ook zeer te pruimen. Het verhaal is prachtig uitgewerkt, daarvoor veel respect aan Treyarch en elke Duitser of Japanner die je naar de grond laat gaan zal een lach op je gezicht brengen. De game heeft ook een zeer hoge replaywaarde. Neem daar dan ook nog Nacht der Untoten bij en dan heb ik het nog niet eens over de prachtige graphics en de nog betere physics en zo heb je misschien wel de beste shooter van het jaar 2008. Niets maar dan ook niets kan je voorbereiden op deze gameplayervaring!
9,7
Score
97
Score: 95
 • Pluspunten
 • Graphics en Physics
 • Setting
 • Wapenarsenaal
 • Co-op modus is leuk....
 • Gameplay
 • Hoge replaywaarde en lange speelduur
 • Multiplayer
 • Singleplayer
 • Nacht der Untoten'
 • Gevarieerde gameplay
 • Minpunten
 • maar is niet perfect
 • Problemen met savedata

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Jammer, want het zou een goeie toevoeging zijn geweest aan de Wii.

 • vind ik persoonlijk onbelangrijk. Heb home cinema en men ps2 om dvd's te bekijken.

 • Kan er niet mee zitten.

 • Niemand wilt dvds kijken via zijn console boeiend verder! er zat geen toekomst in klaar.

 • @MaNiAc E:

  Ik wel, dan hoef ik tenminste geen DVD speler meer te kopen. Gebruik m'n Xbox nu als DVD-speler. Vind ik wel zo handig.  On-topic:

  Ik vind het jammer, maar het zal zeker niet voor niets zijn.


 • Waarom zou je geen dvd willen kijken via je console? Ik speel ook dvd's af op mijn 360 hoor. Mooi via die component kabel en je hebt prima beeld.

 • Nintendo gooit Wii-DVD de vriezer in

  Dat kan nooit goed zijn voor de Wii…ermee gooien

 • Een Wii in de vriezer plaatsen lijkt me anders ook niet zo goed…  Edit: Maar ok, ik zou mijn huidige Wii niet vervangen voor een Wii met DVD speler aangezien ik er een DVD-speler naast heb hangen.  Maar een tv-ontvanger op je DS? Ik zit er zelf niet op te wachten, maar ben benieuwd naar de werking ervan!


 • ja ach , maar ik heb betere DVD-spelers in de kast staan.

  Ik denk toch dat de meeste Wii bezitters niet over de streep getrokken zouden worden door de DVD playback optie. Het systeem is sowieso een big seller en heeft deze toevoeging dan ook helemaal niet nodig.

 • Niet erg. Ik heb een DVD-speler daarvoor.

 • Boeiend zoals R2-D2 zegt daarvoor heb je een dvd speler

 • Maakt me niks uit, aangezien ik al een DVD-recorder heb waarop je kunt afspelen, een laptop en in huis zijn er nog een aantal andere apparaten die DVD's kunnen afspelen.

 • @Sjnievot

  Blijkbaar kijk je dus geen regio 1 dvds en ook geen andere, een echte film fan wilt al zijn dvds kunnen kijken en dat is niet mogelijk want de Wii zou toch een regio2 coding krijgen dus ben je verplicht om alleen regio2 dvds te kijken.

  Nintendo had alleen maar veel geld erin gestoken en uit eindelijk kwam er niks van terecht.

 • Ach, ik heb al een DVD-speler thuis staan…

 • nou niet echt een toevoeging die ik nodig zou hebben voor mn wii… ik heb een losse dvd speler, een beamer met dvd speler en een ps3 bij elkaar staan om dvd's te kijken… als de wii t ook al zou kunnen heb ik er 4:P

 • Een DVD speler in de Wii is toch overbodig…

 • De dvd speler staat er bij mij naast dus ik zit er niet mee xD

 • ach wij hebben toch al 8 dvd spelers in huis :P

  2 laptops, 2 pc's, 1 360, 1 xbox 1, 1 ps2 en een stand-alone dvd-speler.

 • @MaNiAc E: En omdat ik alleen redio 2 DVD's heb zou ik geen filmfan zijn? Ik had mijn DVD speler altijd op de slaapkamer staan en keer via mijn 360 films op de tv in de woonkamer. Maar omdat de 360 zo tering veel lawaai maakt had ik het wel prettig gevonden als ik mijn Wii ook films zou afspelen. Nu gebruik ik dus een gewone DVD-speler en kan ik op de slaapkamer geen films kijken.

  Dus wat mij betreft was het een welkome toevoeging geweest.

 • Godzijdank dat ik een Wii heb en geen fuck geef of ik er DVD's op kan kijken of niet :D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren