1. Midnight Club: Los Angeles (PS3)

Midnight Club: Los Angeles (PS3)

Rockstar is al lang één van mijn favoriete ontwikkelaars. Sinds Grand Theft Auto: San Andreas en Midnight Club 3: Dub Edition in mijn collectie zitten ben ik fan van Rockstar. Na in april GTA 4 te hebben gekocht, zat ik in volle verwachting te wachten op Midnight Club: Los Angeles. Om die tijd te overbruggen speelde ik natuurlijk andere games uit mijn collectie. Toen het moment eindelijk naderde en het bijna 24 oktober was, kon ik niet meer wachten. De spanning steeg me tot mijn bol. Eindelijk op de 24ste van oktober arriveert Midnight Club: Los Angeles. Die dag nog stap ik op mijn fiets en race ik naar Walburg, het lokale winkelcentrum, en ren zo snel mogelijk naar de Free Record Shop. Daar sta ik dan, in de rij klanten met Midnight Club in mijn hand. Terwijl ik de achterkant gefascineerd aan het lezen ben vraagt de caissière me: “Wordt die hem dan?” Opgeschrokken uit mijn mijmeringen betaal ik de game en fiets zo snel mogelijk naar huis. Daar deed ik vol enthousiasme en spanning de game in mijn Playstation 3. Maar was de spanning die me bijna te veel werd en het enthousiasme waarmee ik wachtte nou wel nodig? Is de game wel zo goed als ik gehoopt had?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: “Ja!” Alles wat ik gehoopt had, al het enthousiasme en alle spanning waren niet voor niets. Hoe erg je het ook voor mogelijk hield, maar wat Rockstar toch geflikt heeft is het feit dat er zelfs in deze arcade race game een klein verhaal zit. Jij, als een persoon waar de naam onbekend van is, bent nieuw in de race wereld. Je vertrekt naar Los Angeles om daar een reputatie en natuurlijk ervaring op te bouwen. Op het begin gebeurt er nog niet zoveel. Je ontmoet Booke, een gozer die al lang in LA aan het racen is en tot nu toe ook nog steeds onverslagen blijft. Jij, als Rookie, moet daar natuurlijk verandering in gaan brengen. Je kan kiezen uit drie wrakken, namelijk 2 Volkswagens en een Nissan. Als je uit één van die drie wrakken hebt gekozen begin je met een race tegen een andere beginneling. Met een klein beetje ervaring in race games moet dat toch niet zo moeilijk zijn, zelfs voor mensen die helemaal geen ervaring hebben. Door races te winnen bouw je reputatie op. Je begint als amateur en moet zo door honderden verschillende races te doen je reputatie zo hoog opbouwen totdat je uiteindelijk het ‘idool’ van de stad bent. In de tussentijd ontmoet je allerlei andere racers waartegen je kan racen. Eerst zijn dat er nog niet zoveel, maar hoe beter je reputatie, des te meer ervaring je opdoet. Zo kan je het opnemen tegen de betere 'shit', zoals ze het noemen. Natuurlijk hoef je niet alleen met dat wrak te rijden dat je hebt gekozen. Daar zorgt je vriend Karol wel voor. Hij beheerst namelijk een garage waarin je allerlei nieuwe auto’s en motors kan kopen die je daarna nog eens even lekker kan tunen en pimpen.

Dit onderdeel is ontzaglijk goed uitgewerkt, zoals het hoort bij een race game. Je kan jouw auto tot in de fijnste details pimpen en opknappen. Neem bijvoorbeeld een Mitsubishi Lancer Evo IX. Je kan de voor en achter bumper, sideskirts, lampen, het interieur en ga zo maar door veranderen. Als je geen zin hebt om dat allemaal te doen kan je ook nog een ‘widebody’ nemen. Dat is één heel pakket van alle exterieur onderdelen, oftewel van de hele buitenkant. Als je dat na flink wat brainstormend werk klaar hebt, kan je de kleur en de neonkleur nog instellen zoals jij dat wilt. Je hebt de keuze uit ongeveer 30 kleuren, net zoals de neonkleuren van het interieur en aan de onderkant van de auto . Alsof dit allemaal nog niet genoeg is kan je ook nog stickers, of ‘vinyls’, op je auto plakken. Ook dit is weer super goed en uitgebreid uitgewerkt. Hier kan je kiezen uit een hele hoop dingen. Voor de luie mensen zijn er hele pakketten, dan zijn gelijk de zijkanten, voorkant, achterkant en soms ook de bovenkant beplakt. Maar voor de iet wat minder luie mensen kan je ook nog creaties maken naar jouw behoren. Van lief en schattig, tot vuur en de duivel. Van tribal en strepen, tot manufacturen en cijfers. Van dieren en bloemen, tot zwart-wit geblokte vlaggen en merken. Door al deze mogelijkheden kan je oneindig veel creaties maken. Het laatste wat je dan nog te wachten staat is een ‘special ability’ kiezen. Dat zijn speciale mogelijkheden die je kunt gebruiken waardoor je het jezelf comfortabeler en makkelijker kan maken. De opties zijn: Zone, Agro, Roar en EMP. Door Zone te gebruiken laat je de tijd langzaam gaan zodat je makkelijk of door een bocht komt, of door het verkeer heen kan manoeuvreren. Agro maakt je praktisch onverwoestbaar, zodat je lekker door al het verkeer heen kan beuken. Logischer wijze is dit van korte duur, anders zou het wel erg makkelijk worden. Roar is zoals het woord al zegt een soort brul die ervoor zorgt dat al het verkeer voor je aan de kant gaat. EMP is een nieuwe toevoeging van Rockstar. Dit vind ik zelf onwijs handig. Ik zal uitleggen waarom. EMP is een stroomschok die ervoor zorgt dat het elektrisch systeem van nabijgelegen auto’s, tegenstanders en verkeer, voor een korte periode uitvalt. Daar kan je soms heel handig gebruik van maken, soms kan het er zelfs voor zorgen dat je nog net op het nippertje wint.

Normaal gesproken zou je geen special abilities nodig hebben. Vooral niet omdat de meeste arcade race games nogal makkelijk zijn. Maar toch kan het bij Midnight Club een wereld van verschil zijn. De instapdrempel is niet zo hoog, maar naarmate je verder komt wordt het soms toch wel heel erg pittig. Ik hou wel van wat pittigheid, maar het kan zo erg frustrerend zijn als je vlak voor de finish van een vijf minuten durende race tegen een auto opbotst, waardoor je niet eerste en soms zelfs laatste wordt. Dan moet je weer helemaal overnieuw beginnen. Het is niet zo dat het dan al gelijk saai wordt, maar toch, als je dat vaak moet doen, kan het uiteindelijk toch heel erg frustrerend zijn. Alsof het nog maar net verliezen van een race nog niet erg genoeg is, krijg je soms ook nog de politie over je heen. Dat Rockstar politie in het spel heeft gestopt is geen minpunt, maar toch door het hoge irritatieniveau dat je kan krijgen van de politie die als je al een paar kilometer te hard rijd weer aan kan houden. Je kan natuurlijk vluchten voor de politie met je gepimpte bak, maar tijdens een race kan dat erg lastig zijn. Vooral bij een race met veel bochten.

Dit geweldige spel dat balanceert op veel pluspunten en weinig minpunten heeft zoals bijna alle games ook een paar kleine minpunten. Een voorbeeld daarvan zijn de kleine bugs. Zo lijkt het soms of je door bomen en palen heen kan rijden. Door de ontzaglijk hoge snelheden waarmee je door de stad heen racet, kan het natuurlijk zo zijn dat de visuele en grafische aspecten van de game niet hoog genoeg zijn om ervoor te kunnen zorgen dat alles precies werkt zoals het eigenlijk hoort te zijn. Maar ook al race je met maar 60 Mile oftewel ongeveer 100 kilometer per uur tegen een boom of paal aan, je blijft zonder af te remmen door rijden. Misschien vraag je je af; dat ziet er toch heel raar uit? Ja, dat is ook zo, maar het is niet zo dat je er letterlijk doorheen rijd. Je ziet een soort van kleine schok of een bliksemsnelle beweging waardoor je net om het desbetreffende voorwerp heen rijd. Naast deze niet irriterende bug is er nog een kleine bug die net als de andere de kwaliteit van het spel niet beïnvloed. Dit zijn de visuele technieken die ze gebruikt hebben voor het botsen tegen muren. Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je een bocht verkeerd inschat waardoor je uit de bocht vliegt. Het probleem met Midnight Club is dan wel dat de muren net super strakke en rechte stukken ‘onzichtbare muren’ zijn waardoor het net lijkt alsof je tegen een betonnen plaat op botst die helemaal glad geschuurd is bij wijze van spreken. Daarnaast heb je nog de onopvallende maar soms toch irritante conversaties tijdens het racen. Je hebt bijvoorbeeld ongeveer vijf kilometer voorsprong op de andere(n) en dan zegt één racer: “I’m right behind you” of “I can pass you whenever I want.” Misschien let je daar niet op of kan het je niks schelen, maar toch vind ik dat persoonlijk wel een beetje irritant. Als een al helemaal niet belangrijk of kwalitatief beïnvloedend minpunt is het feit dat er geen beloofde Audi R8 in de game zit. Zoals je kan zien in het bovenstaande filmpje rijd het hoofdpersonage in een R8, die er tot nu toe helemaal niet in zit. Het kan zo zijn dat die er later bij komt als downloadable content, maar het is wel jammer dat de fantastische R8 er niet in zit.

Conclusie en beoordeling

Midnight Club: Los Angeles is een subliem spel dat bijna overstroomt met pluspunten, maar door een paar kleine minpuntjes toch net niet het beste spel ooit gemaakt. Als troostprijs krijgt Rockstar van mij wel een dikke negen en zeg ik erbij dat Midnight Club: Los Angeles met groot verschil het beste race spel is ooit gemaakt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Tunen en pimpen
 • De wagens
 • Veel content
 • Gevoel voor snelheid
 • Online
 • Behoorlijk pittig…
 • Politie…
 • Cutscenes…
 • Minpunten
 • Kleine bugs
 • De conversaties tijdens het racen
 • Geen Audi R8?
 • maar soms iets te pittig
 • wat soms vreselijk irritant kan zijn
 • die er bijna niet zijn

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wtf…….een probleem hoe kunnen ze dat toch aan doen?

 • foutje kan gebeuren vindt ik speel dan eerst single player uit tot dat je live gaat dan is alang een patch ervoor

 • Ik koop hem denk ik toch niet..

 • ik heb er geen last van gelukkig hij is egt te vet ik raad iedereen aan om hem te kopen als je cod4 leuk vind vind je dit spel ook egt te masterlijk

 • Heb nergens last van hoor (xbox360). Maar dat zal wel aan mij liggen :') Trouwens weet iemand al wanneer die Patch uit komt voor de nieuwe game modus ?

 • OK .

  hoe is de game ?

 • Het lijkt tegenwoordig beter te wachten met de aanschaf tot de eerste patch is verschenen. Een slechte gang van zaken als je het mij vraagt.

 • @ J4cky  Game is heel erg vet!

  zeker een aanrader!  Ontopic: Hm.. heb ik geen last van gehad.. maar ja kan gebeuren! • Ik heb de demo nog steeds niet gedownload. Nu wacht ik ook wel dat ie goed werkt.

 • Zo dan hebben ze zeker nooit de ps3 versie gespeeld mijn god wat een hel is dat zeg.

  Game stoppen wordt je ps3 geboot, friendinvite werkt voor geen meter chat al helemaal niet en online freezed hij ook vaak.

 • 20 min? haha doe normaal zeg kut EA. laat ze ook maar is kijken naar de verbinding bij Kane's Wrath

 • Als ze nou eens eerst testen, en DAN uitbrengen…

 • gelukkig heber geen last van

 • Ik ga hem tog winne bij IG dus…:P

 • @ kirillinho: Ik ook :P

 • @ jullie  Ik niet.

 • Duhh, er kunnen maar een paar winnen he:P

 • Ze moeten wat doen aan see my soldier voor de Xbox want dat ding doet het ook niet :S

 • @tasso  Nou, daar heb ik geen last van hoor met m'n PS3.  OT: Das klote voor wie er wel last van hebben.


 • woord gek heb ook vaker last had ook al bij demo kan niet tippen aan cod4 er nog niks beter als als cod4 vind online gedeeld erg saai slecht host optie

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren