1. Gears of War 2 (X360)

Gears of War 2 (X360)

Op een moment dat er vreugde heerst en het leven zeker lijkt, op een moment dat al je vijanden lijken verslagen… Het is net een brandnetel, als je maar een klein beetje in de grond laat zitten groeit het vanzelf aan. De Locust leek verslagen, verslagen door de mensheid. Niets is minder waar, de Locust hebben alles overleefd en één ding is zeker, ze zullen deze keer sterker terugslaan dan ooit tevoren.

Het verhaal in Gears of War 2 gaat natuurlijk verder waar deeltje 1 is gebleven. In Gears 1 dacht de mensheid de Locust verslagen te hebben door de lightmass bomb op een cruciale plek te laten ontploffen. Dit was

misschien een zware klap voor de Locust, maar uitgeroeid waren ze zeer zeker niet. Ze maakte gebruik hiervan en maakte een nog groter en sterker leger om de mensheid voor eens en voor altijd uit te roeien. Terwijl je de mensheid moet behouden van de ondergang moet je ook nog eens je ‘beste vriend’ Dom helpen zijn vriendin te vinden. Dit is één van de veranderingen qua verhaal, er is meer drama. Natuurlijk komt het er uiteindelijk gewoon op neer dat jij als Marcus Fenix de aangewezen man zal zijn om de Locust weer, back in their hole te trappen.

Tijd is misschien verstreken binnen de game, maar het voelt nog steeds hetzelfde aan. Het coversysteem, de actie en de gruwelijke doden zijn er nog steeds en voelen toffer aan dan ooit tevoren. Er zijn nieuwe wapens zoals de populaire vlammenwerper, het voegt allemaal echt iets toe, het geeft je meer variatie tijdens het vernietigingsproces. De chainsaw wordt nu ook meer gebruikt buiten de gevechten om, je moet bijvoorbeeld hindernissen doorzagen. Gelukkig is hij ook nog aanwezig middenin de actie om een strontvervelende Locust in tweeën te delen. Er zijn in dit tweede deel ook meer voertuiggedeeltes. Ik hou niet van spoilers in een recensie, maar ik kan je verzekeren dat het enorm gaaf is en dat je dingen zult berijden waarvan je eerst veel last had. Waar nogal wat personen ook last van hadden was General Raam. Voor die mensen heb ik goed nieuws, er zijn vijanden te vinden in de game die RAAM tot schoothondje degraderen. Ook de andere nieuwe vijanden voegen echt iets toe aan de game, maar het is meer een variatie op een al bestaande soort dan een op zichzelf staand soort. Zo voelt de Ticker (snel beest dat zelfmoord pleegt door ontploffing) erg aan als een Wretch en zijn er meerdere soorten Boomers.

Dat alles in Gears 2 net even iets beter is blijkt ook uit de omgevingen en effecten. Dat de game zich veelal onder de grond afspeelt is helemaal niet erg, omdat de grot niet de standaard grot is die we gewend zijn, maar meer een soort ondergrondse beschaving. Deze ondergrondse beschaving barst van de detail en dit maakt het juist zo leuk om er rond te banjeren. Naast de omgevingen zijn ook de effecten net iets beter en dan vooral de watereffecten. Het spel speelt zich veel af in de buurt van water en Epic heeft er goed voor gezorgd dat dit er goed uitziet en aanvoelt. Tijdens het rondbanjeren, doden en onder de indruk zijn van de effecten wordt je begeleidt door de prachtige muziek die elke Gears-fan ondertussen wel kent. Er zijn iets meer verschillende tracks, maar de beleving tijdens de gevechten blijft hetzelfde. De lancer klinkt ook anders en dit past veel meer bij het wapen en het spel in het algemeen. Naast de grafische pracht zijn er ook nog kleine minpuntjes te constateren. Het texture probleem uit Gears 1 is er nog steeds, maar in mindere mate en weinig storend.

De vraag is nu, wat maakt Gears 2 een waardig opvolger van Gears 1. Gears 2 heeft een betere engine, dit had ik al besproken, de watereffecten. Er worden meer Locust in beeld gebracht, je vecht nu soms tegen 50 Locust i.p.v tegen 5. Het is nog bloederiger. Het verhaal is verbeterd door meer achtergrond informatie aan te bieden en een stuk drama erin te plaatsen. De singleplayer is langer en meeslepender. Er is meer variatie tussen voertuiggedeeltes, actie en rustigere stukken. Er zijn nieuwe (multiplayer) modi, zo is er nu Horde waarin je golven van Locust moet weerstaan met alles wat je in huis hebt. Tenslotte is er de ingame achievement tracker, het houdt je o.a. op de hoogte hoeveel Locust je nog moet doden. Dit alles zorgt voor een meer complete ervaring en een unieke beleving.

Conclusie en beoordeling

Gears of War 2 is in alle opzichten een verbetering op het origineel. De aangepast engine geeft de game meer mogelijkheden en die heeft Epic goed benut. De game is meeslepender en bloederiger dan ooit tevoren en ik kan dus rustig stellen dat als je deel 1 al geweldig vond, je deel 2 helemaal fantastisch zult vinden. Een must-have voor iedereen met een 360!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Bloederig
 • Verhaal met meer diepgang
 • Meeslepend
 • Voertuiggedeeltes
 • Hoog testosteron gehalte
 • Minpunten
 • Klein texture probleem

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Het zou wel mooi zijn, maar als ze dan echt 20 euro gaan worden denk ik niet dat ik er gauw een zal kopen!

 • Lijkt me héél erg vet. Maar 20 euro… De meeste PS2 games kun je ook voor die prijs in de winkel halen en dan heb je een doosje etc. en kost het geen harde schijf ruimte.  EDIT: 13 Britse Pond is ongeveer 16 euro. Dus misschien dat ze voor een eurotje of 15 verkrijgbaar worden.

 • lijkt volgens mij is het zo hmm

 • er zijn wel games die ik nog wil spelen maar of ik er 20 euro voor over heb…. :( ik denk het niet :P

 • Dan moet je nog eens betalen vooor de games die je al hebt…

 • Het wordt me gewoon allemaal even teveel. Gister die XBM, gamercard en \"trophies\"… en nu weer ps2 games in de PSS. Dit ademt allemaal xbox360. Er wordt nu zoveel nageaapt dat je niet eens meer van \"beter goed gejat, dan slecht bedacht\" kunt spreken.

 • Kun je net zo goed 2e hands proberen te scoren in je gameshop.

  ( ben je goedkoper uit ).  Leuk voor diegene die erop zitten te wachten, maar of het een succes zal worden ?!

 • Dat wil dan zeggen dat alle PS3's (ook de 40GB) backwards compatible gaan worden?

 • Ik denk dat een gefaked screenshot is. Aangezien lege iconen niet helemaal zwart zijn. Ik heb zelf ook snel wat geprobeerd:  Binnenkort ook GameCube Games in de PS Store!

 • 20 euri voor een oude PS2 game…laat maar…

 • Het wordt me gewoon allemaal even teveel. Gister die XBM, gamercard en \"trophies\"… en nu weer ps2 games in de PSS. Dit ademt allemaal xbox360. Er wordt nu zoveel nageaapt dat je niet eens meer van \"beter goed gejat, dan slecht bedacht\" kunt spreken.  Ben het vaak met je eens, maar vind dit toch een beetje zielige opmerking.

  Lijkt wel of Sony niks meer mag, wat ze ook doen, het wordt meteen bestempeld als gejat.

  Laten we in dat geval dan meteen maar stoppen met de game industrie.


 • pff wat een prijs maar begrijpelijk dat men 20euro vraagt, zie het nut er alleen niet van in om een game van 2/3gig aan te bieden. Terwijl Sony alleen maar die crappy 40gig versie nu in de EU op de markt heeft… handig Sony!

 • Goed voor de mensen die graag nog oude games van de ps2 willen spelen. Maar de prijs is best wel hoog. € 20,00 voor een oude game die je meschien ook in de winkel kunt kopen heb je te meniste ook een hoesje er bij. En bij Xbox360 is het goedkoper. Hoopelijk verandered het nog van prijs……

 • @ EOS  Jatten mag, graag zelfs. Maar je moet toch wel met me eens zijn dat het allemaal een beetje Xbox360 ademt? Net als die gamercard van gister? Verder heb ik niks te klagen hoor.  Vind het overigens zwaar nutteloos. Op de Xbox360 werkt het ook niet, dus van mij mogen ze het weg laten. Bijkomende het feit dat we door al die installaties van Ps3-games bijna geen ruimte meer over houden op onze harde schijven, dus waar wil ik dit nu weer bij proppen? ;)


 • Sony zou toch eind van het jaar met een update komen zodat je alle Ps2 titels gewoon kan draaien ?!

  Dan is dit zowiezo overbodig.

 • Ohja want ps2 games aanbieden in de psstore is jatten :S? Jezus ze doen het al vanaf het begin met ps1 games waarom zouden ps2 games nu eens jatten zijn. PS1 games op psn waren er eerder dan xbox originals.  +Zijn SSX en Fantavison 2 dikke must haves voor iedereen :)

 • Twintig euro, lame. Geef gewoon een firmwareupdate zodat we ze goedkoop kunnen kopen en kunnen spelen.  @ EOS: wat is er mis met zelf innovatief proberen te zijn?

 • En wat is er mis met luisteren naar je fans? PS3 users schreeuwen om dit soort features en sony delivers. Nu heb je gewoon een volwaardige live ervaring gratis op de ps3.

 • Las net op een andere site dat dit gerucht al door Sony ontkracht is.

 • Sorry, verveel me gewoon ;)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren