1. Half-Life 2 (PC)

Half-Life 2 (PC)

Het originele Half-Life was een van de beste games aller tijden. 50(!) Game Of The Year awards sleepte deze game binnen. In 2004 kwam de sequel Half-Life 2 uit, die ik nu ga reviewen. Een teleurstellend product van de (uit)melkfabriek, of een niet te missen klassieker? Je leest het hier.

Om maar met de deur in huis te vallen: ja, Half-Life 2 is een niet te missen klassieker. Het is eigenlijk een van de beste, zoniet de beste game die ik ooit gespeeld heb. Maar laten we eerst eens kijken waar deze game over gaat en waarom het zo’n goede game is.

Het spel begint als je in de trein zit op weg naar de stad City 17. Je speelt de altijd zwijgende Gordon Freeman, die er eigenlijk op het eerste gezicht uitziet als een autist wiens hobby het is pi op zoveel mogelijk decimalen uit te rekenen. Echter als je het spel speelt besef je dat hij eigenlijk cooler is dan Marcus Fenix en Master Chief bij elkaar. Op het moment dat je uit de trein stapt, zie je dat City 17 niet echt een fijne is. De stad is veranderd in een soort van autoritair regime, te vergelijken met het Rusland ten tijde van Stalin. Alleen hier zijn de ordehandhavers hier niet een stel wodkaverslaafden, maar aliens, genaamd de Combine, die door middel van een portaal onze wereld zijn binnengedrongen. En Stalin is ingeruild voor Dr. Breen, een vroegere collega van je uit het Black Mesa Research Facility, waar je eerder werkte. Hij verteld hoe geweldig het allemaal wel niet is in City 17, en dat het in de stad veilig is. Gordon weet wel beter als hij ziet dat de Combine iedereen die iets doet wat hun niet aanstaat op een slag met een knuppel trakteren. Je begint zonder wapens, dus het is niet gelijk knallen geblazen. Je moet eerst proberen om naar het geheime lab van Dr. Kleiner te gaan, waar je je HEV-Suit krijgt, een multifunctioneel pak dat Gordon moet helpen de wereld te ontdoen van de Combine, en alle andere gedrochten zoals zombies, Antlions (een soort van hyperactieve sprinkhanen) en Headcrabs (beesten die op je hoofd springen en dan een zombie van je maken). Een ander heel belangrijk personage die je in het lab tegenkomt is Alyx, de dochter van Eli. Zij zal je verder in de game meehelpen te vechten.

Hoe de makers het verhaal vertellen is werkelijk fantastisch. Je wordt nooit uit de game gezogen door cutscenes, want alle dialogen zijn in-game. De voice-acting is van bijzonder hoog niveau, en dit helpt goed erbij dat de personages echt tot leven komen.

Met zijn blote vuisten kan Gordon de Combine natuurlijk niet aan, en daarom zijn er een aantal wapens beschikbaar, waarover je niet gelijk beschikt in het begin. Je ontdekt steeds sterkere wapens, wat dan ook natuurlijk weer in het contrast staat met het niveau van de vijanden. De uitschieter van al deze wapens is natuurlijk de Gravity Gun waarmee je bijna alle voorwerpen in de omgeving kan aantrekken en kan wegschieten. Het gaf mij vooral veel voldoening om met de Gravity Gun een cirkelzaag op te pakken en een zombie te halveren. Naast de Gravity Gun heb je ook de beschikking over 2 verschillende pistolen, 2 machinegeweren een shotgun, een kruisboog, handgranaten en een bazooka. Naast vechten moet je ook een aantal (meestal physics) puzzels oplossen. Sommigen zijn een lachertje, maar over sommigen moest ik wel eens hard nadenken of zelfs een walkthrough (de gruwel!) raadplegen.

Een van de sterkere punten aan Half-Life 2 is dat elk level anders is. Je moet niet alleen te voet de levels doorkruisen, maar je krijgt ook de beschikking over een boot en een auto. Ook het decor is per level anders. City 17 is een erg sombere stad met veel grauwe gebouwen. Ravenholm is een dorp dat is geïnfecteerd met zombies. Nova Prospekt is een gevangenis van de Combine waar ze allemaal nare praktijken uitvoeren. En de Citadel (het hoofdgebouw van Dr. Breen) is een hightech toren met een heel ingewikkelde constructie. Kortom: de levels zijn gevarieerd en knap gemaakt.

Half-Life 2 komt uit 2004, daarom zien de graphics er voor deze tijd best verouderd uit. Maar het heeft nog best mooie lichteffecten, de textures zien er (zeker voor die tijd)scherp uit, en de animaties zijn ook goed: Modellen zijn voorzien van ragdoll en de karakters (vooral Alyx) kunnen een groot aantal gezichtsexpressies geven. Half-Life 2 maakt gebruik van de alom bekende Source engine, en in combinatie met Havok kan het ook nog mooie physics opvoeren. Half-Life 2 is trouwens de eerste game die heeft laten zien dat physics erg leuke gameplay kan opleveren, want je kunt zo op veel verschillende manieren je vijanden uitschakelen.

Het geluid is ook goed. Zoals ik al zei is de voice-acting van hoog niveau, en de muziek is ook erg goed en draagt goed bij aan de actie. Je trouwens niet constant muziek horen, want er komt meestal muziek op vooraf geselecteerde punten, meestal een moment waarin veel actie zit.

Conclusie en beoordeling

Half-Life 2 is een van de beste first-person shooters ooit gemaakt. Het verhaal is een van de beste die je ooit in een FPS zult zien en het heeft ook laten zien da physics hele leuke gameplay kan opleveren. Als je hem nu nog niet hebt gespeeld, kun je hem voor een prikje op Steam aanschaffen. Kopen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal enorm goed gepresenteerd
 • Veel variatie in levels en missiedoelen
 • Spelen met physics is erg gaaf
 • Minpunten
 • Je moet de multiplayer er nog apart bijkopen
 • Graphics zijn (nu) verouderd

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hahah te vet! wil ik hebben xDD  Weet het antwoord.. :P  Edit: Opgestuuurd! Ik ga winnen!


 • Niet echt een spel wat ik wil hebben..

 • Mee gedaan :)

 • Och yes! Eindelijk! Dit spel heb ik altijd al willen hebben!

 • Kung Fu Panda demo was ongelooflijk lachen. De film was ook werkelijk waar fan-tas-tisch! Degene die deze game wint: veel plezier ermee! Om de simpele prijsvraag hoef je het proberen de game te winnen, niet te laten :).

 • jongens jongens.. stop maar..  ik ga deze game + (veeeeel te coole) Action Figure winnen! >=D

 • Is de demo er ook voor de PS3? Zoja in welke store?

 • Leuk ga hem zo invullen!!

 • ik hoef em niet eens te winnen. en kweet het antwoord. maar ik stuur niet op.

 • @Predator_DH  Sorry hoor, maar da's ook dom. Je kunt het spel nog altijd verkopen!

 • ik heb ook maar ff meegedaan:) wil wel winnen!!!

 • Erg leuke prijsvraag, heb hem net ingevult en nu maar hopen :D

 • gave game !!
  Ik wil nu ook wel is wat winnen hoor!!

 • Deze game wil ik dus gewoon niet. Filmgames zijn in 90 % van de gevallen slecht en altijd snel uitgespeeld.

 • Vet man

 • nee jongens, jammer voor jullie maar… ik ga winnen  ik weet het antwoord helemaal bijna 100% zeker:P  nou ja, ik hoop dat ik win LOL (eerste keer dat ik mee doe)

  leuke avtie man!

 • Ook maar even het antwoord opgestuurd. Als ik win is het mooi meegenomen :P

 • Leuke prijsvraag inderdaad!

 • Leuke prijs :)

 • Ik ga winnen xd

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren