1. Far Cry 2 (PS3)

Far Cry 2 (PS3)

Het Congolese leger en de rebellen zijn erg actueel op dit moment. Er zijn veel bloederige conflicten tussen de twee. Het enige wat de rebellen willen zijn de grondstoffen die Congo te bieden heeft. Zo’n soort zelfde conflict speelt zich ook in Far Cry 2 af. De APR en de UFLL willen alle twee de macht grijpen in Afrika. Om te zorgen dat dit stopt moet jij ''De Jackal'' uitschakelen. Dit is degene die beide fracties aan wapens voorziet. Een game in Afrika is erg uniek, maar weet dit goed uit te pakken?

Laat ik gelijk met wat negatiefs beginnen. Aan het begin van het spel is het nog allemaal erg saai. Je hebt nog niet alle wapens, nog niet veel skills, dus ga je erg veel dood. Kortom, de instapdrempel is erg hoog. Ook moet je veel reizen voor een missie. Door verschillende scoutpoints van je vijand kom je soms niet eens bij de missie aan. Je redt het meestal door de slechte A.I. van de tegenstander. Ze schieten hele verkeerde kanten op en als je naast ze staat doen ze soms helemaal niets. Later in het spel wordt het natuurlijk allemaal wat leuker door de verbeterde skills, maar de A.I. blijft toch erg vervelend.

Bovendien zijn de missies erg eentonig. Meestal moet je ergens naartoe rijden, om uiteindelijk een paar mensen uit te roeien. Je kunt dit vooral merken aan de missies om wapens te unlocken. Elke keer wordt er aan je gevraagd om een convoy te vernietigen. Dit wordt na een tijdje ontzettend saai. De wapens die je verdiend zijn daarentegen erg tof en ook de hoeveelheid wapens is erg indrukwekkend. Er zijn talloze wapens die je kan gebruiken en dat is natuurlijk super vet.

Ook al zijn de missies wat eentonig, je blijft ze spelen. Om de 100% te halen ben je nog wel even bezig. Er zijn naast de hoofdmissies heel wat zijmissies die voltooid moeten worden. Daarnaast zijn er ook diamanten die gevonden moeten worden. Soms zitten ze echt om de moeilijkste plekken, dus zet je maar schrap! En natuurlijk moeten de scoutpoints ook allemaal veroverd worden.

Wat een missie nog leuker maakt is dat je hem op twee verschillende manieren kunt doen. De makkelijkste manier vind ik persoonlijk dat je lekker gaat sneaken met je sniper. Zo gaat er bijna geen leven van je af, en heb je iedereen goed in het zicht. Het is natuurlijk handig om dit in de nacht te doen, zodat je niet snel wordt gezien. De tweede optie is de rambo stijl. Dit kun je eigenlijk op elk moment van de dag doen. Je pakt je machine geweer en gaat naar de aangegeven plaats en schiet iedereen dood die je ziet. Dit neemt natuurlijk wat risico’s met zich mee, want de kans dat je dood gaat is hierbij uiteraard veel groter.

Far Cry 2 is één van de weinige games met zo’n unieke setting. In een gebied van 50 vierkante kilometer in Afrika valt uiteraard heel wat te beleven. Je kan er voor kiezen om zelf een avontuur te beginnen. Een paar uur in Afrika rondbanjeren is natuurlijk altijd leuk, want je verveelt je nooit. Je komt bijvoorbeeld vaak dieren tegen die je volop aan kan rijden of dood kan knallen. Je kan ook een vijandig gebied betreden waarbij je allemaal tegenstanders moet uitschakelen. En misschien als je goed zoekt krijg je nog een aantal leuke beloningen.

Daarnaast is Far Cry 2 grafisch super. Het lijkt net of jij in Afrika bent en jij het hele avontuur van de hoofdpersoon meemaakt. De natuur is echt prachtig en er is genoeg variatie in het gebied van Far Cry 2. Je heb vele jungles, woestijnen en grote meren. Dit is allemaal zo mooi uitgewerkt dat het grote gebied niet te eentonig wordt. De dieren behoren natuurlijk ook tot de natuur. Ik vind ze er mooi uitzien, maar de A.I. van de dieren zijn nou ook niet echt om over naar huis te schrijven. Soms staan ze midden op de weg als je met een auto heel hard aan komt scheuren.

Afgezien daarvan is de muziek niet echt mijn stijl, maar het past wel goed in de game thuis. Het is echt muziek wat uit Afrika afkomstig is. De muzieksmaak in Afrika is jammer genoeg niet echt geweldig, dus we hebben niet echt een beat bij het spelen. Wat we wel hebben zijn goede graphics, wat de gameplay wel weer ten goede komt.

Het verhaal vind ik erg origineel. Een paar maanden geleden viel namelijk de regering. Heel veel buitenlandse huurlingen raken werkloos, wat nare gevolgen heeft. Ze maken nu hun eigen territoriums. Uiteindelijk komen twee partijen boven drijven: de APR en de UFLL. Al maanden vechten deze twee fracties tegen elkaar, met behulp van locale straatbendes. Veel onschuldige burgers duiken onder en willen zo snel mogelijk ontsnappen. De wapenhandelaar die deze twee partijen van wapens voorziet heet de ‘‘De Jakhals’’. Hoe deze man in het echt heet is onbekend. Aan jouw de taak om deze man uit te schakelen om zo Afrika te redden. Afgezien daarvan moet je ook nog letten op je gezondheid, want tussen het verhaal door moet je snel opzoek gaan naar malariapillen. Uiteraard moet je hiervoor weer verschillende opdrachten uitvoeren.

Tot slot behandelen we de multiplayer. De multiplayer vind ik erg vet, want het lijkt een beetje op de multiplayer van COD4. Bij Far Cry 2 moet je ook verschillende rankings halen, zodat je diamanten kunt verdienen om je wapens te upgraden. Wat de multiplayer natuurlijk nog leuker maakt zijn de erg vette maps van Ubisoft. Maar de maps van de gamers kunnen soms ook erg indrukwekkend zijn. Dit zorgt echt voor heel veel maps waar jij je vaardigheden kan tonen. Zo’n map kan je natuurlijk ook zelf maken met de makkelijke map editor. Je bent compleet vrij om te doen wat jij wilt, alleen is het wel jammer dat je na een tijdje niks meer kunt bouwen, omdat je maar een beperkt aantal objecten mag gebruiken. Afgezien daarvan is het natuurlijk altijd leuk om met vrienden of andere gamers in jouw eigen gemaakte map online te spelen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om unranked matches te spelen, want dit wordt niet bij je statistieken gerekend. We kunnen dus zeggen dat de multiplayer en vooral de singleplayer Far Cry 2 een toffe game maakt.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 is een erg goede game, maar dat komt mede dankzij de geweldige setting. Dit heeft zeker goed uitgepakt, want de graphics en gameplay zijn dik in orde. Ook de wapens en het verhaal zijn super tof. Bovendien is de speelduur van het spel enorm lang. Dit komt door de vele dingen die je kunt beleven in het grote gebied in Afrika. Ook vet is dat je de missie op twee verschillende manieren kunt doen: lekker sneakend, of met de rambo stijl. Toch zijn de missies wat eenzijdig en is de A.I. om te janken. Ook de verschillende scoutpoints zijn in het begin wat irritant, maar later in de game heb je hier minder last van. Desondanks is de multiplayer erg leuk om te spelen. Far Cry 2 is dus een game die je zeker gespeeld moet hebben!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Grafisch echt geweldig
 • De gameplay is dik in orde
 • Twee manieren om een missie te doen
 • De indrukwekkende setting
 • Stoere Wapens
 • Origineel verhaal
 • Leuke multiplayer
 • Minpunten
 • Een erg slechte A.I.
 • Eentonige missies
 • Scoutpoints in het begin erg irritant
 • Begin is saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zeer vet spel, komt vast nog wel in mijn collectie :D

 • Jammer genoeg heb ik geen Wii, maar de PS2 versie komt er zeker nog eens bij!

 • Is een mooi spel, en vind het zelf heel special.

  Maar vind dit soort spellen raar om met een Wii-mote te spelen, want heb Zelda gespeeld en wil op sommige momenten dat Wii-mote kapot maken.  Was er maar op alle platformen een Xbox 360 controller. :S

 • Leuke recensie, ik zal de game misschien halen als hij afgeprijsd is.

 • Is die uit, man te veel goede games voor Wii en PS3 in deze zomer. Budgetbakje denk ik, net SSBB gehaald binnenkort SingStar om nog maar te zwijgen over September.

 • Mooi spel natuurlijk, maar allang en breed uitgespeeld op de ps2 dus heeft het niet veel zin om ook de Wii versie te kopen alleen voor een ander soort gameplay.

 • damn, allemaal op hetzelfde tijdstip gereageerd! goed spel

 • Mooie recensie over een prachtspel. Ik wil die game!

 • Na ssbb misschien =P

 • Jammer dat ik geen wii heb :(

 • Goede recensie, goede game, heb hem zelf ook, en ik kan hem aan iedereen (met een Wii uiteraard) aanraden! :D

 • recensie is wel heeeeeel erg laat :( game haal ik ooit nog wel

 • misschien moet er ook nog een minpunt bij: hij is duizend jaar eerder al op de ps2 verschenen…

 • @ Sanguis NL: wat heeft dat voor invloed op het cijfer? Zij die hem al op de PS2 hebben gespeeld weten dat ze deze niet hoeven te halen en zij die hem niet gespeeld hebben hoeven maar een beetje uit hun doppen te kijken om te zien dat ze de PS2-versie goedkoper kunnen halen.  Beetje standaard verhaal dus wanneer dat weer in een recensie wordt verwerkt, kom je al zo vaak tegen terwijl haast iedere potentiële (in dit geval Okami)-koper het verhaal er achter al weet of hem sowieso voor de Wii moet hebben.

 • duizend jaar? die game kwam vorig jaar uit  daarnaast terecht cijfer lijkt me, ik heb alleen de PS2-versie gespeeld en dat vond ik echt geweldig

 • nog steeds een mooi cijfer. alleen vind ik het minpunt wel een beetje jammer. de wii gaat voor de gameplay en dan moet die ook wel goed zijn

 • Haha, Sanguis NL strikes again.  Goede recensie en het is inderdaad een prachtspel. Ik heb zelf hier ook liggen en hij is zeker aan te raden.  @dave godschalx

  Neem van mij aan, 90% van de tijd speelt het heerlijk weg. Alleen heel soms herkent het spel een brushmovement niet. Dit komt vooral in het begin voor wanneer je het spel voor het eerst speelt. Het enige waar ik niet tevreden mee ben is de dodgemovement met de nunchuck. Dat werkt niet. Nou ja, half-half. • @sanguis Nl

  Je kan daar eigenlijk geen punten voor aftrekken, maar wat ik dan raar vind, is dat Jeffrey de game Flatout Head on daarvoor wel punten aftrok!

 • Ga de game ooknog halen, was het helemaal vergeten dat hij ook uit was. Jeuj.

 • @ Gaming4ever: en oblivion voor de PS3 dan?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren