1. Saints Row 2 (X360)

Saints Row 2 (X360)

‘In de twintigste eeuw rijden de mensen in auto’s die op benzine lopen en in hogesnelheidstreinen. Ze berekenen de moeilijkste sommen snel met een rekenmachine op zakformaat en er is een wereldwijd communicatienetwerk.’ Zo dacht Jules Verne dat de wereld eruit zou zien in de twintigste eeuw. En hij zat er niet ver naast, vooral als je bedenkt dat hij dit geschreven heeft in 1863! Maar zelfs hij had niet kunnen voorspellen dat Stilwater in vijftien jaar zo erg kon veranderen.

En er is veel veranderd in die vijftien jaar. Zodra je voor het eerst in Stilwater komt, weet je niet waar je moet kijken. Alle gebouwen zijn vernieuwd of omgebouwd. Er rijden nieuwe wagens rond, maar dit keer zijn er ook nog motors, boten en helikopters. Drie nieuwe gangs, de Sons of Samedi, de Ronin en de Brotherhood, terroriseren de stad. Er is een heel nieuw stuk land bijgekomen. Af en toe herken je nog wel een straat, een huis of een personage, maar er is dus wel het een en ander veranderd. En in het algemeen ziet heel Stilwater er beter en nieuwer uit.

Het verhaal in Saints Row 2 gaat verder waar het in deel 1 gestopt is. Na de explosie word je ondergebracht in de gevangenis, waar ze jou kunstmatig in leven houden. Na vijftien jaar in coma te hebben gelegen, word je plotseling wakker naast een persoon die samen met jou wil ontsnappen. Verrassend snel ben je over de schok heen dat je vijftien jaar van je leven gemist hebt en besluit te ontsnappen. Eenmaal buiten vaar je naar land. Na een korte introductie begint jouw avontuur in Stilwater. Je bent vrij om te doen en laten wat jij wilt, maar het uiteindelijke doel is weer hetzelfde: Stilwater weer terug in de handen van de Saints krijgen. De nieuwe gangs zijn het daar uiteraard niet mee eens en vallen je geregeld lastig. Omdat je zelf kan kiezen in welke volgorde je de hoofdmissies speelt, kan het verhaal erg onsamenhangend lijken. Maar als je de gangs een voor een elimineert, heb je daar weinig last van. Omdat het verhaal verder gaat waar het vorige is gestopt, kan het voorkomen dat mensen die deel 1 niet hebben gespeeld, bepaalde dialogen niet snappen of dat ze sommige grappen niet doorhebben.

Het wil niet zeggen dat het verhaal enige logica bevat, ook niet voor de mensen die deel 1 wel gespeeld hebben. De ene keer doe je dit en een andere keer weer dat. De meeste missies zijn wel weer in de trant van ‘vermoord diegene’ of ‘vind dat’, maar er zitten ook zat originele en absurde missies tussen. Vooral die van de Brotherhood zijn vaak erg leuk. Naast de missies zijn er ook nog heel veel andere activiteiten te doen. Zo zijn er wat activiteiten te vinden uit het vorige deel, maar zijn er ook heel wat nieuwe bijgekomen. Vooral ‘sporen achterlaten’, waarbij je op een quad een parcours moet afleggen en ondertussen zoveel mogelijk schade aanrichten, en ‘Fuzz’, waarbij je verkleed als politieagent en met je eigen cameraman kleine ordeverstoringen moet aanpakken alsof je de gewelddadigste vorm van criminaliteit bestrijdt en dat alleen om zo goed mogelijk filmmateriaal te bemachtigen, zijn erg leuk.

‘Leuk’ is een woord dat erg goed past bij Saints Row 2. Er is erg veel te doen en dat is, naar eigen smaak natuurlijk, erg vaak leuk. Als je je niet bezighoudt met missies of activiteiten is er nog geen reden om je te vervelen in Stilwater. Door gewoon de stad te terroriseren door random mensen af te slachten en vervolgens de politie proberen te overleven, kun je je al erg vermaken. Het kan ook leuk zijn om wat in een auto rond te cruisen (iedere auto beschikt over cruisecontrole) en de stad te verkennen. De auto’s rijden dan wel wat onrealistisch, maar dan kan je tenminste lekker doorrijden. Deze keer zijn er door heel Stilwater ‘stunt jumps’ te vinden voor het grondverkeer. Maar om het toch origineel te houden, zijn er ook zogenaamde ‘flying stunt locations’ te vinden voor degene die wat leuks willen doen met een helikopter. Verder is de soundtrack ook erg leuk, zo zal je vaak een paar bekende nummers langs horen komen. De mogelijkheid om jouw favoriete nummers in je eigen radiolijst samen te stellen en die dan in een auto af te spelen is natuurlijk ook niet verkeerd. Ook leuk is dat je Stilwater onveilig kunt maken met je zelfgemaakte menselijke creatie.

Saints Row 2 verheft de customize opties naar een heel nieuw niveau. Voor je het verhaal kunt beginnen, mag je zelf je eigen hoofdpersoon maken. Het leuke is dat je in ieder filmpje je eigen karakter terugziet, wat met sommige creaties erg lachwekkend kan zijn, omdat het verhaal gewoon ‘serieus’ doorgaat. Aan je personage kun je erg veel aanpassen, van de lengte van je kaakbeen tot de manier waarop je loopt. Dit alles onder het mom van dat je bij de explosie zo erg bent toegetakeld dat ze jou opnieuw in elkaar hebben gezet. Zo kun je jezelf proberen te maken of genieten van het creëren van een misselijk makend mormel (of een combinatie als dat jou beter uitkomt). Naast de lichamelijk aspecten zijn er in Stilwater ook genoeg plaatsen waar je jou uiterlijke kenmerken kan veranderen. Behalve je personage kun je ook je eigen gang, crib en bolides oppimpen. Zo zal het vrijwel nooit voorkomen dat twee mensen deze game op dezelfde manier beleven.

Waar verschillende mensen het wel over eens zijn, is dat Saints Row 2 er niet geweldig uitziet. Daar ben ik het ook zeker mee eens. Grafisch kunnen we in deze tijd gewoon meer, dan dat in Saints Row 2 gedaan is. Voor het effect is het dan wel leuk zo’n cartoony gangster stijl, maar het kon echt wel wat beter. Wat ook beter had gekund, is de afwerking van de game. Er zitten nog vele bugs in Saints Row 2 waarvan de meeste er ook al in Saints Row 1 waren. Het verdwijnen en verschijnen van voertuigen om maar een voorbeeld te noemen. Als je met de camera een rondje om jouw personage blijft draaien, is er een grote kans dat je geen auto meer te zien krijgt. Ook het vermakkelijkte instappen door simpelweg bovenop de desbetreffende auto te gaan staan en op {Y} te drukken. Ik denk dat niemand bezwaar had gemaakt als ze die bugs er eerst grotendeels eruit hadden gehaald. Je soort je er echter niet veel aan, omdat het spel gewoon erg leuk is.

Conclusie en beoordeling

Saints Row 2 bevat zeker nog een paar schoonheidsfoutjes, maar dat maakt het nog geen slechte game. Er zijn zoveel elementen die lachwekkend zijn, dat je je niet meer stoort aan kleine foutjes of mindere graphics. Omdat er zoveel leuks is te beleven in Stilwater, heeft dit spel een goede replaywaarde. Saints Row 2 doet op veel gebieden het wel erg goed en dat maakt het voor mij de leukste game die ik dit jaar gespeeld heb.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Erg leuk
 • Veel te doen in Stilwater
 • Customize
 • Soundtrack
 • Minpunten
 • Bugs
 • Graphics zijn achterhaald

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me niet interessant….

 • zal zeker niet de topper worden in de c&c reeks.

 • lekker lange recensie :P maarja de game ga ik niet halen

 • niet echt mijn game…:(

 • Erg jammer, Kane´s wrath op de pc kreeg een redelijk hoog cijfer. Jammer dat het minder werkt op de 360.

 • Bij bevalt deze game prima. Het mist wat preciese tegenover de pc versie dat klopt, maar dat is met elke strategy game zo. Het zou leuk zijn dat ze eens een muis maakte voor de console(s).

 • als ik hem koop dan voor de pc

 • Weer zo kort, gelukkig maar, houd niet zo van die lange lappen tekst.

 • Waarom komt er geen muis zoals toen met C&C op de PS1, dat was briljant!

 • Wat hebben we tegenwoordig tog met Wratten ?!

  World of Warcraft: Wrath of the Litch king

  en nu dit

 • ik hou niet van dit soort games

 • het werkt wel iets minder goed zonder muis, maar ik denk dat je dat niet echt heel erg hinderd toch?  maar toch koop ik hem niet

 • ik heb op me 360 die demo van c&c 3 gespeeld en vergeleken met de pc vind ik de 360 versie op 1 of andere manier te sloom gaan met die controller

 • Goede game dus.

 • Hmm, minder..

 • coool:D (volgens mij ben ik de enige:P)

 • Jammer, maarja 7 is wel netjes.

 • ik ben een enorm c&c fan, ik heb generals, red alert 2 en yuri's revenge, maar dit kan niet! Command and conquer 3 is alleenstaand een geweldige game, maar past daarintegen totaal niet in de tiberium verhalenreeks. Met kane's wraith is een poging gedaan dit recht te zetten, maar de enige (logische) verbetering is de plaat in Kane's hoofd. Dankewel mensen.

 • het is wrath, niet wraith, ik weet het, sorry

 • Zo, je hebt vast veel tijd besteed aan het schrijven van deze enorm uitgebreide recensie.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren