1. Fallout 3 (PC)

Fallout 3 (PC)

The Elder Scrolls IV: Oblivion was een meesterwerk voor de Role-Playing liefhebber. De game had een ongelofelijk grote wereld en je had ongekende vrijheid in alles. Bethesda Studios, de schepper van dit kunstwerk, heeft nu de taak op zich genomen om de Fallout serie voort te zetten. Deze serie was echter voorheen vanuit een top-down view te zien en de gevechten gingen turn-based, maar Bethesda heeft alles op schop gezet en geeft de game een totale make-over... maar is dit wel geslaagd?

Laat ik maar gelijk de vraag beantwoorden en dat is een volmondig

ja! Niet alleen heeft Bethesda de sfeer van de vorige Fallout games perfect nagebootst in een first-person setting, maar speelt de game ook nog eens ongelofelijk soepel en vrij. Je speelt de game als de dochter of zoon van James, een onderzoeker die al zijn hele leven in Vault 101 leeft, ten minste dat wordt tegen je gezegd. Al vroeg in de game pakt je vader de biezen en laat de Vault achter in chaos en paniek, jij maakt gebruik van de situatie en kan ook ontsnappen, om de zoektocht naar je vader te beginnen. Als je de Vault uitkomt heb je de mogelijkheid om elke kant op je gaan die je wilt, maar een verstandig mens gaat eerst naar Megaton, een dorp met een atoombom in het midden, en slaat wapens en proviand in. Vanaf daar zul je echter bijna zelf je weg moeten zoeken en laat de game je hand los.

Omdat je al gelijk zelf je weg moet bepalen is het vrij moeilijk in het begin en zul je gevechten het liefst vermijden. Je staat namelijk vrijwel kansloos met je 10mm pistool tegen een horde Raiders met machine geweren en shotguns. Gelukkig heeft Betheseda wel gewerkt aan het gevechtssysteem. In Oblivion was het gevecht-systeem namelijk soms nogal stroperig en werkte het niet helemaal soepel, vooral als je een zwaard of bijl hanteerde, maar in FO3 heeft Bethesda gelukkig een nieuwe blik geworpen op de gevechten. Nu werkt de game bijna als een gewone First Person Shooter, maar het introduceert wel een nieuwe factor in de gevechten: De Vault-Tec Assisted Targeting System, oftewel V.A.T.S. Hiermee pauzeer je de game en kan je rustig je targets kiezen en een lichaamsdeel selecteren om te beschieten. Je kan echter maar een paar keer je target(s) aanvallen omdat je Action Points nodig hebt voor een V.A.T.S. aanval. Dit zorgt ervoor dat je niet aldoor het systeem kan gebruiken en dat is een verstandige keuze van Bethesda, omdat je een stuk accurater bent en je op de koop toe ook een John Woo-filmpje voorgeschoteld krijgt. Dankzij deze filmpjes heeft de game een terecht 18+ sticker gekregen, omdat de lichaamsdelen en bloed om je oren vliegen. Op het begin zal je nog niet zo heel veel V.A.T.S. gebruiken, aangezien je dan nog niet heel accuraat bent, maar als je later je skills verhoogd hebt en nieuwe Perks krijgt zul je snel de vijanden makkelijker six feet under krijgen.

Skills en perks zijn heel goed

uitgewerkt in FO3 en hebben ook nog eens grote invloed op je manier van spelen en uitkomsten van gevechten. Als je je personage namelijk aanmaakt en, na vele balkjes en metertjes, tevreden bent over je alter ego moet je eerst je S.P.E.C.I.A.L. vaardigheden uitkiezen. Dit wordt heel leuk gedaan in een "You're Special!"-boekje en als je zestien jaar oud bent moet je de G.O.A.T.-test doen, in deze 'test' moet je je eerste skills uitzoeken. Hier heb je een grote keuze uit bijvoorbeeld Barter (verkoopvaardigheden) en Small Guns (Wapens zoals pistolen en geweren), deze skills bepalen voor een groot deel hoe goed je bent in gevechten en gesprekken. Een leuk gegeven is dat je als bijvoorbeeld je Agility (uit S.P.E.C.I.A.L.) hoog is je vaardigheden in Sneak en Small Guns verhoogd worden. Als je voor het eerst een level omhoog gaat krijg je de keuze uit een paar Perks, deze speciale keuzes hebben bijvoorbeeld invloed op je omgang met dieren en kun je later zelfs een hond als maatje meenemen. De Perks zorgen het meeste hoe je je personage kunt veranderen en dit zorgt voor een grote replay-waarde.

Wat vooral voor een hoge replay zorgt is de keuze om de game als een goed of slecht personage te spelen, hierdoor krijg je toegang tot verschillende quests, verschillende reisgenoten en reacties van NPC's. Zo krijg je namelijk al gelijk een good or evil quest in Megaton, blaas je de atoombom, tezamen met alle inwoners, op of maak je hem onschadelijk? Ook reisgenoten weten wat je hebt gedaan, dus iemand die een goede aard heeft zal niet meereizen met iemand die kwaadaardig is. Wat ook leuke mogelijkheden oplevert is om je als een kwaadaardig iemand voor te doen en zo toegang te krijgen tot de baas van een groep mercenaries en deze vervolgens te vermoorden. Kortom, je hebt de totale vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Het enige wat soms je toegang versperd zijn plekken met een hoge radiation, oftewel straling. Als je teveel straling hebt opgenomen in je bloedstelsel, door vijandelijke aanvallen, bestraald voedsel of meren die vol zitten met dit goedje heb je al snel een ziekte opgelopen. Deze zijn te genezen door medicijnen, maar daar kan je ook weer aan verslaafd raken... elk voordeel heeft zijn nadeel. In de game zijn er ook drugs die je voor een tijdje voordelen opleveren, zoals meer schade of meer bescherming tegen vuur, maar ook aan deze 'medicijnen' kan je uiteraard verslaafd raken en zul je een dokter op moeten zoeken om je te genezen.

De audiovisuele kant van FO3 mag er zeker wezen, het is niet de top die de game bereikt, maar het weet vooral door de post-apocalyptische sfeer en grauwe omgevingen een zeer goede prestatie neer te zetten. Er is niet veel achtergrond muziek, maar er zijn radiozenders die je voorzien van het nieuws en jaren '50 muziek, die nog eens die Amerikaanse sfeer uit die tijd versterken. De audio van de wapens zijn vrij goed, op een klein aantal wapens na, en geven ook goed weer hoe sterk een wapen is. Een shotgun zal namelijk wat meer geluid produceren dan een 10mm pistool. Al met al is Fallout 3 gewoon dé game van het jaar, RPG liefhebber of niet, deze game is een must-have!

Conclusie en beoordeling

Al ben je op zoek naar een game die je voor uren en uren kan spelen zonder ook maar een gedeelte van de Main Quest gedaan te hebben, dan is het duidelijk dat je deze game moet kopen. Vervolgens zul je de game spelen tot het volgende Fallout deel. De sfeer en de gehele presentatie heeft Bethesda perfect gedaan en deze game verdiend zeer terecht het ultieme cijfer.
10
Score
100
Score: 100
 • Pluspunten
 • V.A.T.S.
 • Skills & Perks
 • Vrijheid
 • Goed en Slecht
 • Radiation
 • Audiovisuele kant
 • Minpunten
 • In het begin vrij moeilijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Zitten zeker een paar leuke bij. Red Hot Chili Peppers en Foo Fighters klinkt zeker goed!

 • rockband is pas uit in nederland als de amerikanen deel 2 al hebben:D

 • hebben we nu nog nix aan xD

 • Klinkt allemaal wel cool!

 • ledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelinledzeppelin

 • leuke nummers maar van dit nieuws wordt ik ziek!!!! want rock band is hier gewoon nog niet eens uit -.- onzin nieuws sorrry hoor

 • Zkr NAIS!! :)

 • System of A Down! Yeah!

 • The Who, RHCP, Foo Fighters, Journey, KIM WILDE!

 • Foo Fighters _O_

 • yeah, the who en motörhead, dat zijn vast al 2 goede nummers. En RHCP is ook wel lachen

 • ik ken die nummers allemaal niet

 • Everlong is wel een mooi nummer, maar echt veel nummers ken ik er niet van eerlijk gezegd…

 • Stelletje cultuurbarbaren ^^  @Nieuws  Pinball Wizard -_-', een van de minste nummers van The Who…


 • Valt nog wel mee dus, maar ik zou er graag Pink Floyd en The doors in zien :P

  in guitar hero/rockband zit je meestal in een soort extase, en dan met die psychedeliteit erbij space je hem dik :P

 • RHCP & Foo Fighters zijn wel goed :)

 • @frankieman

  Wat wil je, alle beste nummers zitten als in de DLC van Rock band 1 :P

 • @ The Unreal King  Vindt ik ook die allebei, Foo Fighters rockte hard op Pinkpop

 • ik hoop dat ze erin komen, tzijn vette nummers;)

 • Ziet er netjes uit =)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren