1. Bully: Scholarship Edition (X360)

Bully: Scholarship Edition (X360)

Er was een tijd dat ik mijn klasgenoten wel wat aan kon doen. Destijds heb ik het vierde jaar van het VWO nog een keertje moeten herhalen door de gezelligheid die er altijd heerste. Plotsklaps zat ik echter in een abnormale klas. De lolbroeken waren omgetoverd in ongelooflijke studies en de “beginnende volwassenheid” werd ingeruild voor kinderlijk gedrag dat op de basisschool thuis hoort. Men speelde tikkertje (echt waar!) en de twee verschillende geslachten zaten elk in hun eigen hoekje. Op dat soort momenten kon ik ze wel een klap verkopen of wat gezond verstand in hun oren schreeuwen, maar nog beter had ik me af kunnen reageren met Bully.

Jimmy Hopkins heeft namelijk hetzelfde probleem als ik. Alhoewel, hij maakte het nog iets bonter: na luttele malen van enkele scholen gestuurd te zijn, heeft zijn moeder besloten hem naar een kostschool te zenden. Reken maar dat het daar geen pretje is. De school is namelijk verdeeld in vier kampen: de nerdjes, de verwende kinderen van de rijke lui, de autosleutelaars en de sportfanaten. De verschillende groepjes hebben voortdurend ruzie met elkaar en het is dan ook nogal een chaos op school. Jimmy voelt zich de uitgekozen man om daar iets aan te gaan doen. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot: onbetrouwbare vrienden, sletjes en dronken leraren liggen op de loer om jou te stoppen. Dit leidt tot een verhaal met heel wat leuke plotwendingen, hoewel het allemaal vooral erg komisch is. Rockstar doet waar het goed in is: zichzelf absoluut niet serieus nemen, wat een game vol hilarische situaties tot gevolg heeft.

Deze hilarische situaties komen vooral in de missies tot uiting. Bully is namelijk een free-roaming game en je kunt dus wanneer je maar wilt een opdracht aannemen. Hierin schuilt ook de grote kracht van de game. De dingen die je moet doen zijn namelijk zo gevarieerd dat je bijna nooit hetzelfde uitvoert en hierdoor gaat het nooit vervelen. De ene keer sluip je door de meisjesslaapzaal om lingerie op te pikken, de andere keer regel je een date tussen de ongelooflijk smerige kokkin en een grijze leraar, terwijl je even later iemand uit het gekkenhuis moet bevrijden. Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden. Langzaam ga je elke bende af door missies voor én tegen ze te doen, waarna ze jou zo respecteren dat je hen leider wordt.

De missies zijn echter niet het enige wat er te beleven valt in het gebied van de school en daar omheen. Mensen komen voortdurend naar je toe voor kleine gunsten, waarmee je wat geld kunt verdienen. Deze kleine opdrachtjes variëren van het stoppen van een liefdesbrief in een kluisje tot het brengen van wc-papier naar iemand die zonder zit. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid fietsraces te houden, te gaan karten, een krantenwijk te nemen of de player uit te hangen (heel toevallig had ik de achievement “Casanova” al snel gehaald). Of je kunt besluiten mensen te pesten door ze in elkaar te slaan, jeukpoeder in hun nek te gooien of ze te bekogelen met eieren. De mogelijkheden zijn werkelijk talloos. Tenslotte zit je natuurlijk ook niet voor niets op school en zul je verschillende lessen moeten volgen. Deze bestaan uit verschillende mini-games, welke echt leuk ontworpen zijn.

Kortom: er is genoeg te beleven in de game naast de missies. De opdrachten en alle activiteiten zijn dan ook de grootste kracht van de game en zorgen voor de hoge funfactor, want de andere aspecten laten nogal wat steekjes vallen. Natuurlijk moeten we in gedachten houden dat dit een Playstation 2-port is, maar dan nog had Rockstar het geheel wel wat kunnen optimaliseren. De game voelt namelijk aan als een game van de vorige generatie. De graphics stellen bar weinig voor en hoewel de sfeer op school goed is neergezet, lijkt het allemaal nogal leeg in de stad. Ook zijn er weinig details te vinden, al zijn we wat verwend door zijn grote broer. Hetzelfde geldt voor de physics: de buitenwereld reageert nauwelijks op jouw acties.

Het Playstation 2-gehalte valt aan meer dingen te zien. Er zitten heel veel laadtijden in de game, bij elk gebouw of nieuw gebied zit je zo vijf seconden te wachten. Dit wordt dan allemaal wat opgevrolijkt met een tekeningetje en wat tips voor onderweg, maar na verloop van tijd begin je je eraan te ergeren. Dan wil ik als laatste grote minpunt nog even de sound noemen, want het is eigenlijk schandalig dat je negentig procent van de tijd hetzelfde deuntje hoort, wat nogal irriterend kan werken. De game verdient het echter niet om negatief te eindigen, daarvoor is het te leuk om te spelen, en moet ik zeggen dat de stemmen wel echt heel goed ingesproken zijn.

Conclusie en beoordeling

Bully is een game waar het vooral om de fun draait. De missies zijn gevarieerd en lachwekkend, wat ook voor het verhaal geldt. Tevens zijn er ook genoeg andere dingen te doen, zodat het niet snel verveelt om wat in de buurt van de school rond te kloten. Dat het geheel dan wat “last-gen” aanvoelt – zoals de matige graphics, physics en vele laadtijden – doet weliswaar afbreuk aan de ervaring, maar is niet onoverkomelijk. Ik had in ieder geval graag de game willen hebben ten tijde van de vierde klas, dat had me heel wat ergernis kunnen besparen..
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Fun
 • Gevarieerde missies
 • Genoeg te doen naast de missies
 • Vermakelijk verhaal
 • Minpunten
 • Graphics, physics en de laadtijden zorgen voor "last-gen" gevoel
 • Saaie sound die vaak wordt herhaald

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wel jammer. Ik vind het eigenlijk wel een spel voor trophies…

 • Ben echt blij dat de Xbox dit al vanaf game 1 had :-).

 • trophys/gamerscore, voor mij niet echt interresant.

  soms haalt het je over net een extra ding te doen zoals de COD4 singleplayer op veteran uitspelen, had ik anders nooit gedaan.

 • Ik blijf het flauw vinden dat ze niet zelfs met iets innovatiefs komen, waardoor de gamer wordt gepushed dingen te doen, te onderzoeken, uit te spelen. Een virtuele penis als deze van de concurrent haast kopiëren is lame.

 • denk dat het ook makkelijker is om het in nieuwe games te gaan verwerken ipv weer te gaan liggen knoeien met oude titels

 • Waarmee ze ergens het doel van de gamerpoints en achievments op xbl voorbijschieten omdat het daar wel degelijk een algemene gamerscore is.  Jammer wel.

 • boeee infinity leg toch een week de call of duty 5 ontwikkelingen stil, werk met z'n alle daaraan en klaar is klara !!!! Kost echt geen maanden om trophies te verzinnen -.-

 • Warhawk en R&C heb ik :)

 • jammer

 • weet iemand waarom mijn club (na 2 dagen wachten) nog steeds niet geactiveerd is, terwijl ik hem wel op actief heb gezet?  jammer trouwens!

 • Jammer, maar zonder de trophy-support is het ook een prima game :) .

 • @ thamattiee : 2 x yeah right.  1 x : ze gaan de productie van een nieuw game echt wel stilleggen om een functie die hun echt NIKS opbrengt te programmeren in een ouder game … suuuure.

  P.S. dat kost idd geen maanden, ze hoeven enkel de achievements van de 360-versie over te zetten en er bekertjes over te plakken, maar waarom zouden ze? De enige reden waarom ze daar tijd aan zouden willen verliezen is wanneer Sony hun daar zou voor betalen.  2 x : de nieuwe COD is niet van Infinity Ward maar van Treyarch en zal geen nummer meer dragen blijkbaar. Klein detail ;-) • Nu is dit wel een teleurstelling omdat die hele opzet zwak is.

 • krijg je bij die trophies ook score? net zoals de xbox de achievements heeft en de punten daarvan bij elkaar optelt?

 • Ja.

 • Nou mijn gouden camo's vind ik al een trophie opzich =)

 • Die trophies interesseren mij geen bal, ik had wel graag alsnog de rumblefunctie voor COD4 gehad.

 • Het is jammer maar ik kan er niet wakker van liggen. Al is het wel heel leuk om die trophies vrij te spelen. In mijn friendlist zijn zeker 4 gasten druk bezig de SuperStardust trophies te halen.

  IMO zit het trophysysteem beter in elkaar dan de achievements. Levelen FTW!

 • Opzich wel jammer..voor de gene die ze graag wouden!

 • Best wel jammer eigenlijk!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren